Web Analytics
More
    Reklāma

    Tele2 bliež pretī: “Nesaimnieciska rīcība Latvijas telekomunikāciju iepirkumos un nesodāmības sajūta”

    Jaunākie raksti

    Par nesaimniecisku rīcību mobilo sakaru publisko iepirkumu jomā Latvijā, kas iepirkumus padara formālus un konkurenci kropļojošus, publiski runājam jau daudzus gadus. Lai arī atsevišķas lietas ir uzlabojušās, vienlaikus nepamet sajūta, ka joprojām ar publisko iepirkumu palīdzību tiek saimniekots pēc saviem ieskatiem, nevis labiem pārvaldības principiem, un, acīmredzot, valda nesodāmības sajūta. Un tas nav mīts vai atsevišķu uzņēmumu viedoklis. To apliecina arī starptautiskā audita un biznesa konsultāciju uzņēmuma “KPMG Baltics” veiktais mobilo sakaru nozares pētījums, kurā analizēti publiskie iepirkumi Latvijā un ārvalstīs.

    Starptautisks pētījums apliecina – Latvijā tiek nesaimnieciski tērēta nauda telekomunikāciju iepirkumos

    Iepriekš minētais “KPMG Baltics” pētījums atklāj visai nepatīkamu ainu – Latvijā analizētajos publiskajos iepirkumos izmantotie vērtēšanas kritēriji ierobežo pasūtītāja spēju izvēlēties saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu. Proti, iepirkumu kritērijos vienlaicīgi tiek vērtēta gan pieslēguma maksa (ikmēneša maksa) konkrētajam tarifu plānam, gan atsevišķi maksa par vienībām jeb pamatpakalpojumiem – zvaniem, īsziņām, datu pārraidei u.c. Problēma ir tā, ka pieslēguma maksas kritērijs praksē jau iekļauj maksu par pamatpakalpojumiem un šāda saturiski identisku piedāvājuma vērtēšanas kritēriju dublēšana izraisa situāciju, kas ierobežo iespēju izvēlēties saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu, jo pretendentiem ir iespēja manipulēt ar piedāvātajām cenu pozīcijām. Tas savukārt attiecīgi var radīt paaugstinātas izmaksas pasūtītājiem, kā arī kopumā negatīvi ietekmēt konkurences situāciju.

    Reklāma


    Šāda situācija, kur finanšu piedāvājumos tiek ietvertas vairākas savstarpēji pārklājošas cenu pozīcijas, ir vairumā analizēto iepirkumu. Tas atšķiras no starptautiskajā praksē novērotās pieejas vērtēt vienu cenas kritēriju par visu piedāvājuma kopumu, kas ļauj skaidri noteikt, cik pasūtītājs galu galā maksās par pakalpojumu.

    Piedaloties publiskajos iepirkumos, bieži vien nepamet sajūta, ka pasūtītāji ne līdz galam izmanto iespējas iegūt izdevīgāko mobilo sakaru pakalpojumu būtību vai arī dzīvo desmit un vairāk gadu senā pagātnē. Kāda pasūtītājam ir jēga vērtēt un piešķirt punktus par to, cik maksā viena zvana minūte vai 1 MB, ja pasūtītājs vēlas iegādāties bezlimita tarifu plānus, kas ietver bezmaksas zvanus un mobilo internetu. Vai arī tiek piešķirts nesamērīgi liels punktu skaits kādam tehniskajam parametram, kuram faktiski nav nozīmes sniegtā pakalpojuma kvalitātes novērtēšanā. Tas rada situāciju, kad iepirkumi tiek pārtraukti, tiek nelietderīgi tērēti resursi un sniegtas priekšrocības vienam konkrētam tirgus spēlētājam. Pašreizējā iepirkumu punktu sistēma rada arī situāciju, ka lielākajā daļā iepirkumu pat pats iepirkuma organizētājs, saņemot piedāvājumus, nevar objektīvi salīdzināt operatoru finansiālos piedāvājumus, jo tiek salīdzinātas dažādas iepirkuma pozīcijas, bet ne visa iepirkuma kopējā summa.

    Nesaimnieciski tērēta nauda Latvijas telekomunikāciju iepirkumos nav mīts

    “KPMG Baltics” starptautiskais pētījums apliecina, ka daļa mobilo sakaru iepirkumu Latvijā tiek veidoti tā, ka tiek pārmaksāts par tik vienkāršu un ikdienišķu pakalpojumu kā mobilie sakari. Vai tiešām Latvijas valsts ir tik turīga, ka var to atļauties? Vēlos tikai atgādināt, ka “Rail Baltica” projekta attīstības un būvniecības uzņēmums “RB Rail AS” mobilo sakaru pakalpojumu publiskajā iepirkumā par uzvarētāju izvēlējies mobilo sakaru operatoru, kura piedāvājums ir vismaz par 250% dārgāks nekā cita pretendenta iesniegtais piedāvājums. Šis izmaksu jautājums ir īpaši aktuāls pašreizējā brīdī, kad publiskajā telpā izskan bažas par nākamā gada valsts budžetu un potenciālajām nodokļu izmaiņām.

    Diemžēl šobrīd mobilo sakaru iepirkumiem no valsts atbildīgo institūciju puses tiek pievērsta salīdzinoši neliela uzmanība, jo tajos neapgrozās summas, kādas ir, piemēram, būvniecības jomā. Tas veicina nesodāmības sajūtu un saimniekošanu pēc saviem ieskatiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    22 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Sergejs
    28.06.2024 12:45

    Tikai telekomunikācijas iepirkumos?

    Usinss
    28.06.2024 13:59
    Reply to  Sergejs

    Pagaidām Tele2 ir ieintresēts tikai telekomunikācijā. Bet nu domājiet paši. Tele2, LMT, Bite bezlimita pieslēgums uzņēmumiem ir a 5-9€ robežās, ja ir vairāk par 50 telefonu numuriem. Cik maksā lielās valsts iestādes?

    bitpipe
    28.06.2024 17:57
    Reply to  Usinss

    Latvija nav ideālu telekomunikaciju operatoruvisi ir lielaki/mazaki bitpipe, bet ja skatās pievienoto vērtību, tad vismaz valstij no LMT ir lielaks sausais atlikums par kartu lielaks gan LMT socialie, hakatoni, labdarībā, IoT projekti, gan nodokļi, gan peļņa paliek vismaz daļēji Latvijā un tas nozīmē ka uz katru samaksāto 1€ atnāk atpakaļ daudz vairāk ka tele2 gadījumā
    ja tele2 mērkaķojas ar saviem piedavajum lidzigi ka ar 2gadi terminetiem tarifiem, tad nevar gaidit ka cilveki kuri jau ir apčakarēts privāti vel to gribes darit ari konkursos.

    Lietotājs
    28.06.2024 13:29

    Iemesls tāds, ka daudzi ir apdedzinājušies ar lētāko un meklē stabilitāti.

    Nereti konkursā uzvar lētākais,bet pēc tam ir čakars ar kvalitāti un problēmu novēršana izmaksā ļoti daudz parasto darbinieku darba stundas un nervu šūnas. 😅

    Aldis Ešmits
    28.06.2024 13:31

    Tā izsakās tie, kas NEVAR nodrošināt kvalitatīvu pārklājumu. N reizes ir apstiprinājies – LMT klientam sakari ir, TELE2 – kukišs.

    Skābene
    28.06.2024 14:12
    Reply to  Aldis Ešmits

    Man tieši ar LMT Jūrmalā ir pilnīgs kukiš! :D

    Xiamuimui
    28.06.2024 14:21
    Reply to  Aldis Ešmits

    Nevaino operatoru ja lieto sūdainu telefonu ar sapistu transīveri.

    Aldis Ešmits
    28.06.2024 14:28
    Reply to  Xiamuimui

    Pieslēdzas TELES troļļu fermas ? :) Salīdzinājums notiek ar vienu telefonu , bet dažādām SIM kartēm.

    Kursors.lv
    28.06.2024 14:30
    Reply to  Aldis Ešmits

    Nē, tas laikam ir makbetons. Viņš nemāk bez rupjībām. Piedod! :)

    Skābene
    28.06.2024 14:39
    Reply to  Aldis Ešmits

    Nu kā kurā vietā! Atnāc pie tele2 ēkas ieejas un pamēri LMT ātrumu! ;)

    azad
    28.06.2024 13:37

    LMT ir dārgākais, bet kvalitāte tāda pati🤷🏼‍♂️ Panpusei valsts un saņem iepirkumus.

    Usinss
    28.06.2024 14:01
    Reply to  azad

    Jebkurā gadījumā. Mūsu uzņēmumam LMT piedāvā bezlimita pieslēgumu Latvijā un padsmit GB EU par 7€ mēnesī.

    Aldis Ešmits
    28.06.2024 14:13
    Reply to  azad

    Glupības. Uzņēmums uzķērās uz Tele2 “lētumu”. Līdz ar to praktiski jūtu, par cik štruntīgāki sakari kļuvuši. Piemērs – atliek nokļūt kādā publiskā pasākumā ar lielāku cilvēku daudzumu. Internets 99% gadījumos kļūs nekāds.

    Skābene
    28.06.2024 14:41
    Reply to  Aldis Ešmits

    Muļķības! Kad Positivus festivāls vēl notika Salacgrīvā, tā bija izteikta LMT problēma! ;)
    Ar Tele2 nebija izcili, bet sazvanīt varēja!

    Aldis Esmits
    28.06.2024 18:16
    Reply to  Skābene

    Kaut kad arī dinozauri te skraidīja … :) Vismaz ne pārāk sen tā bija tīri tehnoloģiskā risinājuma problēma. Teles & Bites liek 800 MHz bāzes stacijas. Jaudīgākas, bet mazāk . LMT – 1900 MHz un kādas tur vēl augstākas frekvences. Mazāka jauda, bet vairāk.

    Tomats
    28.06.2024 16:15
    Reply to  Aldis Ešmits

    LMT nerds detected! 🤣
    Podus Rēzeknes ielā jau izberzi?

    Flare
    29.06.2024 10:28
    Reply to  azad

    Nav jau tā, ka LMT ir ideāls, tāpat ir vietas, kur pārklājuma nav, taču kopumā pārklājums ir vislielākais un kvalitāte labāka par pārējiem. Bet, kā jau teicu, tas nenozīmē, ka nav problēmu. LMT vienkārši ir stabilitāte, tas arī ir galvenais pluss.

    azad
    30.06.2024 09:19
    Reply to  Flare

    Esmu lietojis visus 3 operatorus visā Latvijā, neredzu īsti nekādu atškirību ikdienas lietošanas kvalitātē. Tikai ciparis atšķiras rēķinā un viss un tur LMT labākie un stabilākie, tas tiesa😄

    nedarata
    28.06.2024 14:02

    Apskatījos to Rail baltic iepirkumu un jāsaka vien ir WTF. Igaunijai un Lietuvai bija teju analogi vērtēšanas kritēriji, Latvijai protams unikālas sniegpārsliņas, bonusa kritēriji.

    Tas pats Jānis
    28.06.2024 18:56

    Tele2 jau apnikuši kunkstēt – kad konkursoties par biznesu un pašvaldību sakariem, tad gatavo bezlimitu pa piečuku dot, bet kad mirstīgajiem, tad pa 20 vēl jātirgojas. Lai sprāgst nost!

    Eins
    28.06.2024 19:50

    Tieši vakar dabūju tele2 pa 8,50. LMT piedāvāja 13,50 un tad zvanīja tele2.

    Un šeit rodas jautājums – kāpēc man var iedot pa 8,50, bet pārējie cilvēki, kas nemēģina kaulēties maksā 28,89 (kā norādīts mājas lapā). Vai tā nav lielceļa laupīšana?

    LMT jau vispār unikāls pret vecajiem klientiem. Nevar pat Brīvībai iedot 20% atlaidi (par cik 20 gadu klients). Atbildēja, ka atlaide ir abonēšanas maksai. Brīvība neesot abonēšanas maksa. I bio rio…. kas tad tas ir, ja ne abonēšanas maksa?

    Mārtiņš
    29.06.2024 21:07

    TELE2 paši nav labāki. Gadiem iepērk ģeneratorus tikai no viena piegādātāja, jo specifika atbilst tikai vienam ražotājam un LV to izplata tikai viens uzņēmums

    Reklāma