Web Analytics
More
    Reklāma

    “ChatGPT” patērē 17 000 reižu vairāk elektroenerģijas nekā vidējā ASV mājsaimniecība katru dienu

    Jaunākie raksti

    Nav nekāds noslēpums, ka “ChatGPT” un mākslīgā intelekta (MI) čatboti patērē daudz resursu, lai varētu pilnvērtīgi darboties. Viens no tiem, protams, ir elektroenerģija. Ziņu izdevējs “The New Yorker” informē, ka “ChatGPT”, iespējams, patērē vairāk nekā pusmiljonu kilovatstundu elektroenerģijas, lai atbildētu uz aptuveni 200 miljoniem pieprasījumu dienā.

    Nīderlandes Nacionālās bankas datu zinātnieks Alekss de Vrīss “ChatGPT” patērēto elektroenerģijas daudzumu salīdzinājis ar ASV mājsaimniecības patēriņu. Vidējā ASV mājsaimniecība ik dienu patērē aptuveni 29 kilovatstundas elektroenerģiju. Sadalot “ChatGPT” dienā patērēto elektroenerģijas daudzumu ar vidējo mājsaimniecības patērēto daudzumu, redzams, ka robots patērē 17 tūkstošu reižu vairāk elektroenerģijas

    Reklāma

    Vriss uzsver, ka MI risinājumi ir ļoti energoietilpīgi, taču šobrīd ir grūti pateikt, cik daudz elektroenerģijas tagad patērē visa mākslīgā intelekta nozare kopumā. Lielo MI modeļu darbībā ir ievērojamas atšķirības. Tāpat arī lielie tehnoloģiju giganti nav bijuši precīzi savos aprēķinos par enerģijas patēriņu. Tomēr savā dokumentā de Vrīss nāca klajā ar aptuvenu aprēķinu un lēš, ka līdz 2027. gadam visa MI nozare katru gadu patērēs no 85 līdz 134 teravatstundām elektroenerģijas.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Hu huu
    13.03.2024 12:44

    videjā asv majsaimniecība 29 kwh. ohoo, ko viņi tur ar tādu kvantumu strāvas dara?!! 🤔🤔

    Ritz
    13.03.2024 16:24
    Reply to  Hu huu

    Tas tā pat kā ar algām, vairums pelna 500e, un daļa 20000+ un vidēji sanāk visiem virs 1k algās

    Reklāma