Web Analytics
More
    Reklāma

    Kādas izmaiņas Digitālo tirgu likums nesīs “Apple” ierīču lietotājiem Eiropā?

    Jaunākie raksti

    Pēc mazliet vairāk kā mēneša, 7. martā, Eiropas Savienībā (ES), Eiropas Ekonomikas zonā un Šveicē stāsies spēkā Digitālo tirgu likums, kura mērķis ir novērst tehnoloģiju gigantu monopolizāciju un veicināt godīgu konkurenci. Jaunie noteikumi attieksies uz virkni uzņēmumu un tiešsaistes platformu, tostarp “Alphabet”, “Amazon”, “Apple”, “ByteDance”, “Meta” un “Microsoft”. Paredzams, ka, stājoties spēkā šim likumam, būtiskas izmaiņas pakalpojumu saņemšanā un izmantošanā izjutīs tieši “Apple” ierīču lietotāji.

    “Apple” 25. janvārī izlaida “iOS 17.4” un “iPadOS 17.4” beta versijas, kas oficiāli pie lietotājiem nonāks martā. Tās tieši eiropiešiem nesīs lielas izmaiņas “iOS”, “App Store” un pārlūkprogrammu darbībā, pateicoties Digitālo tirgu likumam.

    Reklāma


    • Alternatīvie lietotņu veikali. Saskaņā ar Digitālo tirgu likumu lietotņu izstrādātāji Eiropā varēs piedāvāt alternatīvus lietotņu veikalus vai instalēt savas lietotnes, izmantojot alternatīvus veikalus, nevis obligāti “App Store”. Jebkurš izstrādātājs var izveidot lietotņu veikalu, ja vien tas atbilst “Apple” kritērijiem par klientu pieredzi, atbalstu, privātumu utt.
    • Alternatīvas maksājumu iespējas. “Apple” ļaus lietotnēm izmantot alternatīvas maksājumu iespējas. Izstrādātāji var tās integrēt savās lietotnēs vai izveidot saites uz savām vietnēm, kurās lietotāji varēs veikt pirkumu. Šādi plāni ir, piemēram, “Spotify”, kas gatavojas palaist savu iekšējo maksājumu sistēmu. Tiesa, te uzreiz jānorāda, ka “Apple” pieprasīs 17% komisijas maksu no lietotņu izstrādātājiem, kuri izvēlas izmantot trešo pušu maksājumu apstrādātājus.
    • Ekrāna laika un naudas atmaksas ierobežojumi. “Apple” norāda, ka lietotnēm, kas pieejamas alternatīvajos lietotņu veikalos, nestrādās atsevišķas funkcijas, piemēram, “Screen Time” jeb ekrāna laiks, naudas atmaksa par pirkumiem, kā tas ir “App Store” lietotnēm standartā.
    • NFC maksājumu iespēja trešo pušu lietotnēs. Saskaņā ar jauno likumu “Apple” būs jāļauj trešo pušu digitālo maciņu un banku lietotnēm izmantot “iPhone” NFC bezkontakta maksājumu risinājums. Līdz šim to varēja izmantot vienīgi caur “Apple Wallet” un “Apple Pay” servisu.
    • “Safari” vairs nebūs vienīgā noklusējuma pārlūkprogramma. “Apple” ierīču lietotāji Eiropā varēs izvēlēties jaunu noklusējuma pārlūkprogrammu. “Safari” vietā droši varēs izvēlēties, piemēram, “Firefox”, “Chrome”, “Microsoft Edge” u.c. biežāk izmantotās.
    • Paplašināta “Analytics” pieejamība. Jauno izmaiņu ietvaros gan lietotņu izstrādātājiem Eiropā, gan citviet pasaulē “Apple” piedāvās papildus analītikas iespējas. Izmantojot “App Store Connect API”, būs pieejami vairāk nekā 50 jauni pārskati, lai palīdzētu izstrādātājiem labāk analizēt savu lietotņu veiktspēju.
    • Lietotņu apstiprinājumi. Reaģējot uz jaunajiem noteikumiem, “Apple” arī informē, ka turpmāk katra lietotne, ko izstrādātājs vēlēsies piedāvāt alternatīvajā lietotņu veikalā, vispirms būs jāapstiprina “iPhone” ražotājam.
    • “Pamattehnoloģiju maksa” lietotņu izstrādātājiem. Papildus augstāk minētajam izstrādātājiem, kuri piedāvā savas lietotnes alternatīvajos veikalos, tiks piemērota tā sauktā “Pamattehnoloģiju maksa”. Par katru lietotnes instalāciju “Apple” pieprasīs papildus nodevu 0,50 eiro apmērā, ja būs sasniegts 1 miljona lejupielāžu slieksnis Eiropā. Šī maksa izstrādātājam būs jāveic reizi gadā par katru lietotāju. Paredzams, ka šis nosacījums īpaši negatīvi ietekmēs tā sauktās freemium lietotnes, kas nepiedāvā veikt pirkumus, kā arī lietotnes ar milzīgu lietotāju bāzi, kā “Spotify”.
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kkā tā
    27.01.2024 14:02

    Liels prieks par nfc, ka varēšu pieņemt maksājumus kā mājražotājs 👍

    Reklāma