Web Analytics
More
    Reklāma

    TP-Link Tapo C500 grozāmās ārtelpu novērošanas kameras apskats

    Jaunākie raksti

    TP-Link Tapo novērošanas kameras mums ir labi zināmas. Iepriekšējos gados esam notestējuši vismaz piecas šī zīmola kameras. Tās nemaksā pārlieku daudz, taču nodrošina plašas iespējas un darbojas labi. Kritiskās infrastruktūras objektus ar šādiem patērētāju klases produktiem nesargāsim, taču šādas kameras var būt noderīgas ļoti daudzās mājsaimniecībās, kur ir vajadzība pieskatīt, kas notiek mājās vai kādā citā objektā.

    Šoreiz parunāsim par TP-Link Tapo C500 grozāmo ārtelpu kameru, kas Latvijā nopērkama par aptuveni 50 eiro. Kamerai ir IP65 sertifikācija, kas to ļauj izmantot arī ārpus mājokļa un tā spēj filmēt ar 1080p izšķirtspēju gan dienā, gan naktī. Kameru varam manuāli vai automātiski grozīt 360 grādos horizontāli un 130 grādos vertikāli. Tāpat šī kamera spēj noteikt kustību tās priekšā, atpazīt objektus un kalpot kā signalizācijas vai saziņas ierīce ar nelūgto viesi mūsu īpašumā.

    Reklāma

    Tapo C500 kamera ir pamatīga bumbiera izmēros (123.8 x 123 x 90 mm), un, lai arī to fiziski varam novietot arī uz galda vai skapja iekštelpās, tomēr tā savas formas dēļ vairāk ir paredzēta uzstādīšanai ārtelpās. To varam pieskrūvēt pie sienas, griestiem vai piestiprināt pie caurules.

    Gan barošanas kabelim, gan microSD atmiņas kartes slota vāciņam ir gumijas blīves, kas neļaus pārāk ātri ierīcē iekļūt mitrumam. Ražotājs norāda, ka šo kameru vram izmantot temperatūrās no -30 līdz +60 grādiem. Tā vēsu prātu aplūkojot šo produktu, es domāju, ka to neliktu vietā, kur lietus tai līst virsū, taču zem kaut kādām jumta pārkarēm gan tā varētu darboties ilgi un veiksmīgi.

    Kameras kastē atradīsim kameras stiprinājumu, kas ļauj mazliet pielāgot tās novietojumu, skrūves ar dībeļiem un pat noderīgu šablonu, lai mums nav jāmin urbšanas vietas. Tāpat kastē atradīsim 12V/1A barošanas bloku.

    TP-Link Tapo C500 iestatīšana

    Lai mēs varētu izmantot visas šīs kameras iespējas, uz mūsu telefona ir jāuzstāda Tapo mobilā lietotne. Tā ir pieejama gan Apple, gan Android ierīcēm un abos gadījumos izskatās ļoti līdzīga. Pašā lietotnē mēs izveidojam kontu un izvēlamies pievienot jaunu ierīci. Sarakstā jau vizuāli varam viegli redzēt, kura ir mūsu kamera un sākam iestatīšanas procesu.

    Kad būsim, sekojot iestatīšanas vedņa soļiem, savienojušies ar kameru un veiksmīgi to pievienojuši mūsu mājas bezvadu interneta tīklam, atliks vien iedot kamerai vārdu, ikonu un norādīt, kurā istabā vai vietā tā novietota.

    Tālāk iestatīšanas vednis palīdzēs korekti piestiprināt kameru pie sienas, griestiem vai caurules.

    Tālāk sekos kameras darbības tests un atgādinājums pārbaudīt programmatūras atjauninājumu. Šai kamerai ir gana daudz funkciju, tāpēc es rekomendēju laicīgi uzstādīt programmatūras atjauninājumus. Kamerā varam ievietot microSD atmiņas kartes līdz 512GB un tādējādi varēsim lokāli saglabāt tās ierakstus. Tāpat varam video saglabāt arī Tapo Care mākoņservisā, kur pēc pirmā bezmaksas iepazīšanās mēneša maksa būs ap 3 eiro par kameru. Plus, varam mēģināt šo kameru savienot arī ar mūsu NVR/NAS sistēmām. Kad iestatīšana veiksmīgi būs pabeigta, redzēsim kameru Tapo lietotnes galvenajā skatā.

    TP-Link Tapo C500 lietošana

    TP-Link Tapo C500 kameras funkciju klāsts ir ļoti, ļoti plašs. Es joprojām brīnos, kā mūsdienās šādās un vēl lētākās kamerās var dabūt iekšā tik daudz noderīgu funkciju. Mēs varam manuālā kārtā apskatīties, kas šobrīd notiek kameras priekšā, kā arī aplūkot kameras veiktos ierakstus. Kad kamera nosaka kādu kustību savā priekšā, tā spēj uzreiz padot ziņu uz mūsu telefonu. Šī ir ļoti svarīga funkcija un darbojas ļoti ātri un uzticami.

    Mēs varam pieslēgties kamerai, lai paskatītos un paklausīties, kas notiek mājās vai kādā citā objektā, kur tā uzstādīta, bet varam arī tai “uzzvanīt”, lai aprunātos ar mājiniekiem vai nelūgtajiem viesiem. Kameru varam grozīt manuāli, vai arī iestatīt noteiktus skata punktus un likt kamerai automātiski pārlūkot plašāku teritoriju. Kamera grozās 360 grādos horizontāli un 130 grādos vertikāli.

    Iestatījumu sadaļā varam redzēt plašās kameras funkcijas. Manuprāt, viena no svarīgākajām ir automātiskā objektu noteikšanas funkcija. Kamera var noteikt, kad tās priekšā notiek kustība un spēj atpazīt cilvēkus vai mājdzīvniekus. Starp citu, kamera arī sapratīs, kad kāds to mēģinās apklāt vai kā citādi samazināt tās redzamību. Kad kamera būs noteikusi kustību, tā var skandēt signalizācijas signālu, mirkšķināt ar gaismiņām, padot ziņu mums uz telefonu un automātiski grozīties, lai izsekotu kustību izraisījušo objektu vai subjektu.

    Ja kameras tuvumā ir pieejams sliktākas kvalitātes internets, varam iestatīt 720p izšķirtspējas video uzņēmšanu, taču principā kamera spēj filmēt arī 1080p, jeb Full HD izšķirtspējas video. Ja mums nav problēmu ar sakariem, es ieteiktu izmantot augstāko pieejamo izšķirtspēju, lai pēc tam no safilmētā materiāla būtu vairāk jēgas. Pietiekami bieži dzirdēti stāsti, ka kameras it kā objektā bija, taču to uzņemtie video ir diezgan bezjēdzīgi, jo tajos nevar saskatīt ne cilvēku sejas, ne auto numurus.

    Ļoti noderīgas ir kameras spējas atzīmēt noteiktus apgabalus, kuros neko nefilmēt (tur vienkārši būs virsū melns pleķis), vai atzīmēt apgabalus, kuros tieši pretēji – mēģināt noteikt kustības. Tādējādi mēs varam diezgan smalki atzīmēt mūsu mājdzīvnieku iecienītos maršrutus, lai kamera nereaģē uz lopiņiem, bet joprojām pieskata citas zonas.

    Ja mums mājās ir kāds NAS vai video ierakstīšanas sistēma (NVR), varam šai kamerai iestatījumos izveidot speciālu šifrētu kanālu, lai droši saglabātu kameras uzņemtos video ārpus pašas kameras. Tāpat varam kameru koplietot ar citiem ģimenes locekļiem – viņiem tikai vajadzēs uzstādīt Tapo lietotni un izveidot tajā lietotāja kontu.

    Kad sāksim izmantot šo kameru, TP-Link piedāvās bez maksas izmēģināt Tapo Care mākoņservisu, kas ļauj ērti un droši uzglabāt kameras nofilmētos video, kā arī piedāvā informatīvākus paziņojumus par notikumiem mūsu mobilajās ierīcēs. Diezgan noderīga varētu būt “Video Summary” funkcija, kas automātiski samontēs īsu video par svarīgo, ko kamera pa dienu vai nedēļu ir novērojusi. Tas var aiztaupīt mums manuālu klikšķināšanu starp īsajiem safilmētajiem video.

    Privātuma apsvērumu dēļ es šeit neizvietošu kameras veiktos ierakstus, bet pateikšu, ka man šķita absolūti pietiekamas kameras spējas dienas un nakts režīmos. Kas attiecas uz  ierīces mikrofona un skaļruņa darbību, tad neko skaļa šī kamera nav un pāri pagalmam mūsu vēstījumu neaizkliegsim. Tomēr, ja kameru novietojam tuvāk potenciālām ausīm, tad būs iespējams veikt kaut kādu saziņu. Ja kameru izmantosim iekštelpās, tad tā nav tik būtiska problēma.

    Secinājumi

    TP-Link Tapo C500 man šķita kvalitatīvi uzbūvēts un noderīgs produkts. Kameru varam vadīt ar Tapo mobilo lietotni, kas ir saprotama un reizē arī piedāvā patiešām plašas iespējas. Kameru varam attālināti vadīt, tā spēj atpazīt kustību un objektus savā priekšā un attiecīgi reaģēt. Tāpat Tapo C500 ir pielāgota izmantošanai ārtelpās un piedāvā vairākus veidus, kā to piestiprināt. Protams, īpaši priecē šīs kameras salīdzinoši zemā cena. Padomā vai šāda kamera varētu noderēt arī tavā ikdienā!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    36 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skābene
    08.01.2024 16:22

    Vispār derētu vairāk aprakstu par dažādām kamerām, pēdējā laikā aizvien biežāk visādi lubraki pasākuši pa sētu ložņāt un gribās labas kvalitātes attēlu nakts laikā, lai ne tikai siluetus redz, bet var katru krunku uz sejas saskaitīt un lubraku atpazīt! :) Būtu forši ja būtu gudrās kameras, kas atpazīst cilvēkus, mašīnas, numurus, dzīvniekus, aizsargā noteiktu perimetru un nereaģē uz vējā kustīgiem zariem, naktstauriņiem vai plīvojošu karogu.
    Pašam ir lietošanā līdzīgas funkcionalitātes ieGeek kamera ar saules paneli, lai nav barošanas vadus jāvelk speciāli. Bet attēlu prasītos labākas kvalitātes, vismaz kā uz viedajiem durvju zvaniem.

    Skābene
    09.01.2024 11:40

    Man ir šitāds brīnums: ieGeek ZS-GX4S. Pagaidām testēju, vai ar solāro paneli spēs izdzīvot visu ziemu, vai tomēr kādā brīdī būs jānes iekšā uzlādēt, vasarā bija smuki 99% bet ziemā uzlāde turās ap 20%.

    Edgars
    10.01.2024 22:04
    Reply to  Skābene

    man ir arī šīs firmas kamera – ieGeek 2K Solar Surveillance Camera Outdoor Battery, 355°/120° Pan Tilt Solar Camera. Tik kādu mēnesi. Testēju vēl. Pagaidām OK

    Jānis
    08.01.2024 17:22

    Vai konkrētai kamerai var iestatīt, lai tā safilmēto materiālu ievieto Onedrive vai kādā citā trešo pušu mākonī?
    Vai var arī šīs kameras saslēgt kādas 10 kopā un vienā ekrānā skatīties, ko tās rāda?

    Māris Lācis
    08.01.2024 23:16

    Es principā nepērku kameras, kurām nevar piekļūt no PC. Tikai uz datora var redzēt vairākas kameras normālā izmērā.

    Nelabojams
    18.01.2024 11:31

    Es noteikti esmu “ierindas” mājas lietotājs, taču telefonā mēdzu ielūkoties daudz retāk, nekā datorā. Telefons ir labs vadībai, taču ne lai kaut ko skatītos/apskatītu. Iemeslu jau pats minēji…

    Reinis Rozitis
    09.01.2024 12:03
    Reply to  Māris Lācis

    Nezinu vai konkrētajam modelim, bet ja ir puslīdz normāls produkts, tad parasti atbalsta rtsp/rtmp .. https://www.tp-link.com/us/support/faq/2680/

    Ja ierīce vēl ir pieejama, tad autors var pārbaudit.

    Artūrs
    09.01.2024 22:13
    Reply to  Reinis Rozitis

    Man ir tāda kamera un varu pateikt ka rtsp ir un darbojas. Skatos kameras strimu uz datora caur vlc.

    Edvelīns
    10.01.2024 01:31
    Reply to  Artūrs

    Vai varbūt tomēr tev ir no tās otrās sērijas? VIGO?

    Krotow
    08.01.2024 18:14

    Izskatās pēc kaut kādas Tapo akcijas mūsu pusē :) Draugam arī nupat uzliku Tapo C310, kur viņš bija paķēris ideju no kaimiņa. Lai gan kamera patiesībā rāda reāli labi arī tumsā (tad attēls ir melnbalts). Aplikācija šai kamerai un C310 ir tā pati un gan jau ka atšķiras tikai ar to ka te klāt nāk 2 servomotori grozīšanai. Īsti nekļuva skaidrs kā noorganizēt automātisko pagalma zonu konfigurēšanu lai neieraksta pagalmā skrienošo suni.

    Elektriķis
    09.01.2024 12:54

    Tas vairāk valodniecības jautājums: kas ir “ārtelpa”?
    No vienas puses tā varētu būt āra ateja vai šķūnis, bet laikam ka arī Visumu var dēvēt par telpu.

    Edgars
    10.01.2024 22:11
    Reply to  Elektriķis

    es arī esmu pret idiotiski sacerētiem nejēdzīgiem jaunvārdiem. Ārs vai ārā nav nekāda ārtelpa. Visas telpas ir kādas būves vai dabīgi izveidojušās telpas, kā alas piemēram. Tas visvairāk raksturīgs progresīviem jampampiņiem. Citur viņi grib nu tik ļoti noīsināt vārdus un izmest burtus, citur atkal otrādi pieliek bezjēgā burtus klāt, piem cieņpilni, kas ir tas pats normālais vārds – cienīgi utt.

    Reinis Rozitis
    10.01.2024 22:31
    Reply to  Elektriķis

    > kas ir “ārtelpa”?

    Nu jau gan matu skaldīšana ..

    https://tezaurs.lv/%C4%81rtelpa

    tāpat arī https://likumi.lv/ta/id/256866-visparigie-teritorijas-planosanas-izmantosanas-un-apbuves-noteikumi – ārtelpas definīcija ..

    > Visas telpas ir kādas būves vai dabīgi izveidojušās telpas, kā alas piemēram

    Ne tikai, ir arī “gaisa telpa” utt..

    Edgars
    11.01.2024 14:14
    Reply to  Reinis Rozitis

    nu, ir arī kosmosa telpa, piekrītu. Bet šajā kontekstā nav nekādu ārtelpu.

    Nelabojams
    18.01.2024 11:33
    Reply to  Elektriķis

    “Ārtelpa” ir arhitektūrā jau sen lietots jēdziens. Pietiekami izsmeļošs, labskanīgs un latvisks, pretstatā daudziem leksiskajiem kropļiem, ar kuriem pilna ir, teiksim, IT terminoloģija.

    Last edited 3 months ago by Nelabojams
    Biteme
    09.01.2024 13:25

    Viss labi ar šīm kamerām, kamēr nesākas abonēšanas maksa par “servisa nodrošināšanu”. Nu, jūs jau paši zināt….

    karlis
    09.01.2024 14:59
    Reply to  Biteme

    tu domāji to nelielo abonēšanas maksu 1.99/m pēr device, lai drīkstētu paskatīties ekrānā nofilmēto?
    To droši vien atvilks no tplink konta, kas sasaistīts ar google kontu, kuram ir googles maks ar visām VISA.

    Edvelīns
    10.01.2024 01:33
    Reply to  karlis

    Ieraksti youtūbē “ARLO scam”

    Krotow
    11.01.2024 15:23
    Reply to  Edvelīns

    Tur uzdarbojās ar ARLO nesaistīta krāpnieku grupa, kuri zvejoja lētticīgus ARLO klientus.

    Jeblonskis
    11.01.2024 16:42
    Reply to  Krotow

    Ja? Grāmatiņu nelasiji bet viedoklis ir?

    Krotow
    11.01.2024 18:40
    Reply to  Jeblonskis

    Ja jau esi lasījis slepeno grāmatiņu, liec faktus galdā.

    Edvelīns
    11.01.2024 16:54
    Reply to  Krotow

    Pirms stāsti – iedziļinies!

    Krotow
    11.01.2024 17:07
    Reply to  Edvelīns

    Laikam esi Eufy izplatītājs :P

    Krotow
    12.01.2024 11:51
    Reply to  Krotow

    Šmedvelīn, beidz mīnusot un stasti, kas tur ar Arlo bija? Tevi darbā nepieņēma?

    Pēteris
    12.01.2024 08:13

    Es personīgi neliktu nekādas kameras, kā eufy, arlo un tai skaitā šos tplinkus. Viss, kas pa taisno iet uz kaut kādu random ķīnas firmas mākoni kaut kā neliekas simts procentīgi droši. Šādām firmām uz softu bieži vien tiek taupīts un ir visādi drošības caurumi.
    Vienīgās ierīces ko es apsvērtu ir tās kuras darbināmas caur PoE un ieraksta uz vietējā NASu vai ko tml

    Skābene
    12.01.2024 10:11
    Reply to  Pēteris

    Parasti iet uz SD karti, bet piekļuve līdzīgi kā NVR (Ķīnas konts un piekļuve caur Ķīnas serveriem).

    Grrr
    24.01.2024 22:48
    Reply to  Pēteris

    Pilnībā piekrītu.Wifi drošības kameras pašas par sevi ir oksimorons, ņemot vērā, ka wifi ikdienā joprojām izmanto WPA2. Kur nu vēl likt cloudā.

    Drošības sistēmām minimums būtu Ethernet vads un RTSP protokola atbalsts rakstīšanai uz mājas NAS.

    Kaspars Kas
    13.01.2024 14:51

    Barošanas veids? Vajag 220 patstāvīgi? Vai pietiek, piem. no auto akumulatora?

    Ivo
    07.02.2024 13:26

    Žēl, ka nav barošana izmantojot PoE

    Reklāma