Web Analytics
More
    Reklāma

    Neatrodot citu izeju, Eiropa lūdz “SpaceX” palīdzību navigācijas satelītu palaišanā

    Jaunākie raksti

    Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA) šobrīd saskaras ar nopietnām problēmām satelītu palaišanā, jo tās galvenā nesējraķete “Ariane 6” vēl nav gatava darbam. Tāpēc EKA vērsusies pēc palīdzības pie Īlona Maska vadītās “SpaceX”. Šobrīd panākta vienošanās, ka “SpaceX”, izmantojot “Falcon 9” raķeti, orbītā nogādās četrus navigācijas satelītus “Galileo”. Ja vienošanās tiks apstiprināta, tā būs pirmā reize, kad “SpaceX” palaidīs šāda veida Eiropas satelītus.

    Sākotnēji EKA bija plānojusi šos satelītus palaist ar savu raķeti “Ariane 6”, taču tās debijas lidojums jau kopš 2020. gada atkal un atkal pārcelts, lai veiktu papildus testus un pārbaudes. Līdz ar to paredzams, ka tā savā pirmajā misijā dosies ne agrāk kā 2024. gadā. Tā kā “Galileo” satelītus nepieciešams palaist agrāk, EKA vērsās pie “SpaceX”. Abu pušu plānus palaist satelītus vēl jāapstiprina Eiropas Komisijai un ES dalībvalstīm.

    Reklāma

    Saskaņā ar vienošanās nosacījumiem “SpaceX” šos satelītus palaistu no ASV. Līdz ar to tā būtu pirmā reize, kad “Galileo” satelīti tiktu palaisti orbītā ārpus Eiropas teritorijas. Iepriekš šie satelīti tika palaisti no kosmosa centra Franču Gviānā, izmantojot krievu “Soyuz” nesējraķetes un vēlāk “Ariane 5” sistēmu, kas godam nokalpoja 27 gadus un šī gada jūlijā veica savu pēdējo misiju.

    Jāpiezīmē, ka šī nebūt nav pirmā sadarbība starp EKA un “SpaceX”. Uzņēmums jūlijā palaida Eiropas teleskopu “Euclid” un tuvākajā nākotnē ar “Falcon 9” nesējraķeti plānots palaist divus Eiropas kosmosa kuģus.

    “Galileo” navigācijas sistēma, kas sāka darboties 2016. gadā, Eiropai ir ļoti svarīga, jo tā padara to neatkarīgu no ASV, kā arī Ķīnas un Krievijas globālās pozicionēšanas un satelītu navigācijas sistēmām. “Galileo” sistēmu izmanto arī ES militārie un drošības dienesti, lai pārsūtītu šifrētus ziņojumus.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    xs1
    25.10.2023 14:45

    Nogādās orbītā četrus satelītus un atkal varēs pirkstus mētāt, ka Iks ir jāaizliedz Eiropā :)

    Reinis Rozitis
    26.10.2023 15:54

    Ko nozīmē “lūdz”?
    Spacex ir bizness, kas piedāvā savus pakalpojumus, kurus (jebkurš) var nopirkt. Vai tad savstarpējos darījumos uzņēmumi ar katru dienu lūdz kaut ko viens otram?

    Reinis Rozitis
    26.10.2023 15:59

    Lasot avotu pie tam vēl ir jautājums, kurš pie kura “SpaceX has struck a deal with the European Space Agency (ESA)” ir gājis un ko piedāvājis..

    Tā kā, manuprāt, nav īsti korekti šādām lietām kaut kādas savas pieskaņas likt.

    K99
    27.10.2023 17:32
    Reply to  Reinis Rozitis

    Šeit ar to diemžēl jārēķinās. Citreiz rodas sajūta, ka ir aizmirsts kā vienkārši ielikt rakstu par kādu tehnoloģisku jaunumu, bez kaut kādiem saviem uzskatu piekabinājumiem.

    Kursors.lv
    27.10.2023 17:35
    Reply to  K99

    Šis ir blogs un mēs šeit rakstām mūsu domas par apkārt notiekošo tehnoloģiju pasaulē. Tā tas ir bijis no sākta gala un neplānojam to mainīt.

    Reinis Rozitis
    27.10.2023 18:15
    Reply to  K99

    > bez kaut kādiem saviem uzskatu piekabinājumiem.

    Publicēt savus uzskatus vai kaut kādu savu vērtējumu par procesiem ir ok un pat interesantāk nekā sausi pārtulkot kaut kādu citu avotu – tāpat arī šajā gadījumā varētu spriest par to cik ES ir vai nav izpildījusi savus mērķus (kļūt neatkarīgai šajā sfērā) vai tieši otrādi nodarbojas ar populismu / liekulību u.c. stulbībām) .. taču tie tad ir tā arī būtu jāpasniedz, nevis kā fakti, bet gan kā raksta autora viedoklis, jo nu šajā gadijumā ES ir birokratijas kalngals un tādos veidojumos neviens nevienam neko “nelūdz”, bet izpilda procedūras, kas šajā gadījumā visdrizāk ir iebudžetēts iepirkums..

    Egils
    26.10.2023 19:09

    Haha, sauc Elonu par “dezinformātoru” un “krievu aģentu”, bet beigās tāpat nākas rāpot pie viņa, lai spētu jebko paveikt. Eiropas Savienība ir mirusi kā globālais spēks, ar visiem saviem aizliegumiem un birokrātiju.

    Reklāma