Web Analytics
More
    Reklāma

    AENO RC4S robotizētā putekļu sūcēja apskats

    Jaunākie raksti

    Skatos, ka mūsu viedpalīgu apskatu kategorijā diezgan bieži pieskaramies robotizēto putekļu sūcēju testiem. Un kāpēc ne? Tās ir ikvienā mājsaimniecībā noderīgas ierīces, kas prot ne tikai sasūkt gružus, bet pat pašas iztukšot savas netīrumu tvertnes un mazgāt grīdas. Tieši šāds produkts mums uz testu ir atceļojis arī šoreiz.

    AENO RC4S Robot Vacuum Cleaner ir robotizēts putekļu sūcējs, kas Latvijā maksā ap 500 eiro un spēj automātiski sūkt un mazgāt līdz 300 kvadrāmetrus plašas telpas, kā arī gružu tvertne no robota automātiski izsūks netīrumus, lai aptuveni pusotru mēnesi varam paši nesmērēties. Izklausās labi, jo parasti šādi automātiski pašattīrīties spējīgi roboti maksā krietni dārgāk.

    Reklāma

    Kas ir AENO? Regulārie Kursora lasītāji noteikti atceras, ka mēs pirms kāda laiciņa testējām AENO Premium Eco Smart Heater sildītāju un atzinām to par kvalitatīvi nostrādātu un praktiski noderīgu produktu. AENO ir ukraiņu viedās sadzīves tehnikas zīmols, kas pieder elektronikas izplatītājam ASBIS.

    AENO RC4S Robot Vacuum Cleaner tehniskie dati:

    • Izmēri: 330 х 96 х 330 mm
    • Svars: 2.7 kg
    • Akumulators: 5200 mAh (līdz 4h darbības laiks)
    • Putekļu konteiners: 300 ml
    • Tīrā ūdens konteiners: 300 ml
    • Max sūkšanas jauda: 4000 Pa
    • Komplektā: robots, dokstacija (kas reizē ir arī putekļu tvertne), 2 sānu birstes, 2 mazgāšanas lupatiņas, 2 HEPA 12 filtri un viens prefiltrs, 3 gružu maisiņi, barošanas kabelis un tīrīšanas nazītis
    • Cena: aptuveni 500 eiro

    Vizuāli šis robots izskatās gluži tāpat kā vairums citu apaļo robotizēto putekļu sūcēju. Tā ir balta un apaļa ierīce, kuras augšpusē rēgojas LIDAR telpiskuma noteikšanas sensora izvirzījums. Tāpat robota priekšpusē redzam vēl vienu sensoru “aci”, kā arī robota priekšējais bamperis ir kustīgs un liek robotam saprast, kad tas ir atdūries pret šķēršļiem. Robota apakšpusē redzam divus gumijotus piedziņas riteņus, ērti izņemamu galveno birsti un nomaināmo sānu birsti. Ražotājs saka, ka šis robots spēs uzbraukt līdz 2cm augstiem šķēršļiem un tādējādi varēsim tīrīt ne tikai cietos grīdas segumus, bet arī paklājus. Te noderēs robota iespēja nodrošināt dažādu sūkšanas jaudu līdz pat 4000 Pa. Starp citu, robots pats saprot, ka ir uzbraucis uz paklāja un automātiski pielāgos lielāku sūkšanas jaudu. Šis gan nav pats jaudīgākais robots (sūkšanas ziņā), taču 4000 Pa nav arī sliktākais rezultāts.

    Galvenā birste ir pierasta dizaina – tā sastāv no gumijas un saru daļas. Tādējādi ar šo robotu varēsim vienlīdz labi sakopt gan cietās grīdas (parketu, laminātu, flīzes), gan paklājus. Arī cilvēku un mājdzīvnieku mati/spalvas tiek veiksmīgi uztītas uz galvenās birstes. Atliek vien atcerēties biežāk šos matus nogriezt nost, lai tie netraucē robotam veiksmīgi darboties. Ja matu mājās nav daudz, tad varēsim retāk apkopt robota galveno birsti.

    Šis ir viens no tiem robotiem, kam gružu tverte ir iebūvēta ūdens tvertnē. Te domas var dalīties par to vai šāda pieeja ir ērtākā – es sliecos domāt, ka labāk šīs abas tvertnes ir izdalīt atsevišķi. Tas ļauj gružu kasti izveidot lielāku un samazinās problēmas, ja kaut ko nejauši salauzīsim kādai no tvertnēm. Tās tomēr ir veidotas no plastmasas un neveiksmīga kritiena rezultātā varam palikt bez iespējas turpināt darbu. Gan ūdens, gan putekļu tvertņu tilpums nav liels (300 ml abos gadījumos).

    Lai robots nepūstu putekļus atpakaļ telpā, tā gružu tvertnē ir vairāki filtri. Ir viens pamatīgāks HEPA filtrs un divi vienkāršāki filtri abpus tam. Šādai filtru kombinācijai ir jāspēj saturēt kopā gan smalkos, gan rupjos gružus.

    Grīdas mazgāšanas lupatiņa pie robota turas stingri un pati lupatiņa arī izskatās pamatīgi izstrādāta. Svarīgi, ka AENO saviem robotiem piedāvā visus aksesuārus, kas var nolietoties un ir regulāri nomaināmi. Pamēģināju mūsu pašu salidzini.lv meklētājā pameklēt šo aksesuāru produktu numurus un atklāju, ka aksesuāri ir vairāku vietējo internetveikalu piedāvājumā. Jācer, ka tos varēsim iegādādāties arī pēc gada vai diviem, kad šis robots vairs nebūs aktuālais produkts, tomēr turpinās darboties.

    Kad robotam uzliksim grīdas mazgāšanas aksesuāru, tas kļūs augstāks un var iesprūst zem zemākām mēbelēm. Vismaz man tā gadījās un robots principā vairs nespēja pats aizbraukt prom. Ņem to vērā, ja mājoklī ir šādi zemi šķēršļi.

    Viena no patiešajam noderīgajām šī robota funkcijām ir tā spēja pašattīrīties. AENO norāda, ka lielā gružu tvertne, kas reizē ir arī uzlādes dokstacija, spēs uzglabāt gružus, kas savākti līdz 2 mēnešus ilgā tīrīšanas laikā. Praksē šī tvertne ir atsevišķs putekļu sūcējs, kas no robota izsūc tajā uzkrātos gružus. Troksnis ir visai paliels, taču ērtība ir neizmērojama. Netīrumi tiek uzglabāti papīra maisiņos un to uzbūve ir tāda, ka tos nebūs ērti iztīrīt, lai atkal izmantotu. Tāpēc iesaku jau laicīgi sapirkt kaudzi ar šādiem maisiņiem, lai varam izmest laukā ik pēc 1-2 mēnešiem. Vēl par dokstaciju varu piezīmēt to, ka robots ne ar pirmo reizi mēdz pieparkoties. Nevajag brīnīties un satraukies, robots mēģinās, kamēr sanāks. Pozitīvi, ka dokstacija sēž uz pamatīgām gumijas “kājām” un robots to tik vienkārši neaizstums prom.

    Ja mājoklī mums ir gaišas sienas un mēbeles, šāds AENO robots lieliski iederēsies un “neleks acīs”. Un arī vietu tas neaizņem pārlieku daudz. Pozitīvi, ka robota barošanas vadu varam noslēpt no skata lieko daļu satinot aiz dokstacijas.

    Robota iestatīšana un lietotne

    Šo robotu varam kontrolēt ar AENO mobilo lietotni, kas ir pieejama Android un iPhone viedtālruņiem. Lietotne, lai arī ne 100% stabila, tomēr ir diezgan labi izveidota un saprotama. Lai robotu iestatītu, atliek vien sekot lietotnes norādījumiem un dažu minūšu laikā robots būs savienots ar mājas Wi-Fi bezvadu interneta tīklu un gatavs darbam.

    Kā jau šādu robotu pavadošajām lietotnēm ierasts, arī AENO lietotne parāda karti, ko robots ir izveidojis un varam tajā atlikt zonas, kurās robots nedrīkst iebraukt. Šādi pasargāsim mājdzīvnieku ūdens un ēdiena trauciņus no uzbrukuma, kā arī pašu robotu no drošas bojāejas bērnistabas bardakā. Tāpat varam visu mājokļa platību sadalīt mazākās “istabās”, lai veiktu daļēju/pielāgotu tīrīšanu. Vienīgi ņem vērā, ka mēs nevarēsim aizlieguma zonas uzlikt dokstacijas pašā tuvumā. Tāpat no lietotnes varam pielāgot sūkšanas jaudu un ūdens padeves stiprumu. Augstākajā (High) režīmā grīdas pēc robota būs jūtami mitras un tas var nederēt visiem grīdas segumiem.

    Lietotne spēs mūs painformēt par nepieciešamību mainīt filtrus un birstes, kā arī uzskaitīs informāciju par veiktajām tīrīšanas darbībām.

    Mēs ar lietotnes palīdzību varam iestatīt automātisko tīrīšanu noteiktos laikos, kā arī pārņemt robota vadību pilnībā manuālā režīmā.

    Tāpat varam iestatīt regularitāti ar kuru dokstacija no robota izsūks putekļus. Jo retāk veiksim šo darbību, jo ilgāk varēsim aizmirst par robota sakopšanu. Kopumā jāsaka, ka lietotne ir diezgan pamatīga un tajā atradīsim lielu daudzumu noderīgu funkciju. Tās arī pārsvarā darbojas kā nākas. Robotu varam izmantot arī ar Google, Siri un Amazon balss asistentiem.

    Robotam ir 5200 mAh akumulators, ko varam pilnībā uzlādēt 4.5h laikā. Pilnībā uzlādēts robots spēs darboties līdz 250 minūtēm ilgi. AENO norāda, ka ar šo robotu spēsim kopt līdz 300 kvadrātmetrus lielas telpas. Tādējādi tipisks <100 kvadrātmetru dzīvoklis šim robotam nesagādās nekādas problēmas.

    Robots ar dzīvokļa tīrīšanu nodarbojās vairākas nedēļas ilgi un kopumā jāsaka, ka tas darbojas veiksmīgi. Ja neskaita iesprūšanu zem zemiem objektiem, kad ir uzlikta mazgāšanas lupatiņa. Visādi citādi šis robots savāc gružus un pārvietojas pa telpu ne sliktāk, kā citi līdzīgi produkti. Manu aptuveni 70 kvadrātmetru dzīvokli (tīrāmā daļa ir drīzāk ap 40 kvadrātmetriem) robots izsūc aptuveni 20-30 minūšu laikā un veiksmīgi atgriežas pie dokstacijas. Ar kādu trešo vai piekto reizi tam arī izdodas savienoties ar dokstaciju un pašattīrīties.

    Nobeigumā

    Ja par aptuveni 500 eiro AENO mums piedāvātu robotu, kas spēj tikai sūkt un mazgāt grīdas, tad es uz produktu skatītos diezgan skeptiski. Jo šajā cenu kategorijā mums ir pieejami daudz produkti no atpazīstamākiem zīmoliem un varam nopirkt arī tehniski labāk realizētas ierīces. Tomēr AENO RC4S Robot Vacuum Cleaner trumpis manā ieskatā ir tā pašattīrīšanās funkcija. Tas ir sasodīti ērti, ka tev vairs nevajag robotam pievērst uzmanību katru reizi pēc tā darbības. Protams, diez vai es gribēšu gružu kasti marinēt divus mēnešus ilgi, taču iespēja par robotu nedomāt arī mēnesi man šķiet ļoti vilinoša. Lietotne, lai arī ar šādiem tādiem gļukiem, tomēr ir funkcionāli bagāta un vairums funkciju darbojas kā solīts.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Pavels
    25.09.2023 11:17

    Man ir bijusi pieredze ar šo putekļu sūcēju. Putekļu iesūkšanas skaņa pie uzlādes stacijas ir līdzīga lidmašīnas pacelšanās skaņai, bet tas mani īstenībā nemaz netraucēja. Šī funkcija ir patiešām ērta! Man ļoti patika arī iespēja iestatīt tīrīšanas grafiku. Aizbraucot uz darbu, putekļsūcējs sāka tīrīšanu pēc grafika, kamēr es biju prombūtnē.

    KKTK
    25.09.2023 17:56

    Cik smalkas eņģītes, klipsīši… Kas liek domāt, ka šāds ķīnietīts funkcionēs arī pēc 3-4 gadiem?

    Sandis
    08.02.2024 01:06

    Vai ir kāda vieta, kur var nopirkt putekļu maisiņus?

    Reklāma