Web Analytics
More
    Reklāma

    AENO Premium Eco Smart Heater sildītāja apskats

    Jaunākie raksti

    Pavisam negaidot un negribot esam iesoļojuši gada tumšajā periodā un izskatās, ka šogad centralizētā apkure tiks pieslēgta maksimāli vēlu. Tomēr laukā katru nedēļu kļūst vēsāks un sākam aizdomāties par sildītājiem.

    Portatīvie gaisa sildītāji pieejami dažādos izmēros un tehniskajos izpildījumos. Šoreiz parunāsim par Premium Eco Smart Heater, ko izstrādājis Polijas viedās sadzīves tehnikas zīmols AENO. Tas, savukārt, pieder elektronikas izplatītājam ASBIS ar kura citiem produktiem mēs esam saskārušies arī iepriekš. Interesanti, ka konkrētais AENO sildītājs ļoti atgādina Perenio Joule Eco Smart Heater sildītāju, kas arī ir viens no ASBIS zīmoliem un izplata produktus NVS valstīs.

    Reklāma

    AENO Premium Eco Smart Heater ir infrasarkanais sildītājs, kurā ar elektrību tiek uzsildīta visa sildītāja no rūdītā stikla izgatavotā plāksne un tā pēc tam uzsilda telpu un objektus sev apkārt. Sildītājam nav nekādu ventilatoru vai eļļas un tas ir izmēros ļoti plāns un absolūti kluss. Tāpat šis sildītājs nepasliktina telpas gaisa kvalitāti, jo savas darbības laikā nepatērē skābekli un nesausina gaisu. Ierīce spēj darboties ar līdz 700W jaudu. Ražotājs norāda, ka ar šo ierīci varēsim ērti apsildīt līdz 30 m2 lielas telpas. Sildītāja stikla panelis ir nieka 11mm biezs, taču ar kājām tas ir biezāks. Ierīces paneļa augstums ir 365mm un platums 1m. Sildītājs sver gandrīz 9kg un nopērkams baltā vai melnā krāsā.

    Sildītāju mēs varam uz speciālām komplektā iekļautām kājām novietot uz zemes, bet varam to horizontāli vai vertikāli pieskrūvēt pie sienas (stiprinājumi un dībeļi, kā arī šablons precīzai caurumu izubršanai ir iekļauts komplektācijā) vai pat griestiem.

    Ja runājam par drošību, tad sildītāju mēs varam nobloķēt no mobilās lietotnes un tad to nevarēs ieslēgt bērni vai mājdzīvnieki. Tāpat varam regulēt maksimālo temperatūru līdz kādai sildītājs drīkst uzsildīt savu korpusu. Plus, ierīcē ir iebūvēts apgāšanās sensors, kas ierīces novietojuma maiņas gadījumā izslēgsies, izdvesīs skaņas signālu un pados ziņu uz mobilo lietotni.

    Ierīces kastē atradīsim ne tikai pašu sildītāju, bet arī alumīnija kājas tā novietošanai uz zemes (tām apakšā ir gumijas, kas novērš slīdēšanu un grīdas seguma skrāpēšanu), kā arī stiprinājumi pieskrūvēšanai pie sienas vai griestiem kopā ar dībeļiem un skrūvēm.

    Domāju, ka izplatītākais ekspluatācijas veids šim sildītājam būs tā novietošana uz grīdas. Šādi to sagatavot būs pavisam vienkārši un bez jebkādu instrumentu piepalīdzēšanas. Kājas pieskrūvējamas ar četrām milzīgām skrūvēm. Stiprinājumi veidoti pārdomāti, lai nesabojātu pašu sildītāja stikla plāksni, taču kāja (vai drīzāk skrūveju caurumi) gan vienā pusē bija mazliet neprecīzi un alumīnija kāju bija mazliet jāsaloka.

     

    Sildītāju kontrolē tā aizmugurē pieskrūvētais vadības bloks. Tam ir viena fiziska poga, kas var tikt izgaismota dažādās krāsās un mirgot. Tas ļauj saprast, kādā režīmā ierīce darbojas, kā arī ieslēgt/izslēgt to vai mainīt iestatījumus.

    Tas ir minimālistiska dizaina produkts, kas lieliski iederēsies dažādās telpās sākot no dzīvojamās platības līdz biroja telpām.

    AENO mobilā lietotne

    Ja sildītājs kā tāds varbūt nav pats interesantākais produkts, ko apskatīt, tad tā vadība ar mobilo lietotni jau ir ievērības cienīgs aspekts. AENO Premium Eco Smart Heater mēs varam kontrolēt no Android vai Apple ierīcēm.

    Lietotnē būs nepieciešams izveidot lietotāja kontu un to uzreiz varam noverificēt. Tas ir labi, jo ierīcēm, kurām varam pieslēgties no interneta, drošība ir kritiski svarīga. Tu negribēsi, lai kāds svešinieks var tev mājās ieslēgt sildītāju. Tāpat lietotne palūgs nodrošināt dažas atļaujas, lai varētu pilnvērtīgi veikt savu darbu.

    Kad esam tikuši lietotnē, mums ir jāpievieno tai pati ierīce. Sildītāju jāpieslēdz elektrībai un jāiestata savienošanās režīmā līdz tās indikatorpoga mirgo violetā krāsā. Attiecīgi, pēc pieslēgšanas elektrībai, ierīces poga jāpiespiež, lai tā iedegas zaļa un tad vēlreiz jāpiespiež un jāpatur, lai sāk mirgot violeta. Tad telefona pusē jābūt aktivizētam Bluetooth savienojumam un lietotne tālāk jau visdrīzāk spēs atrast sildītāju un tam pieslēgties.

    Kad ierīce būs veiksmīgi pievienota, redzēsim to lietotnes galvenajā skatā. Nospiežot uz ierīces, varēsim piekļūt sildīšanas un papildus funkcijām. Šo sildītāju varam izmantot ieslēgts/izslēgts režīmā un tāpat varam norādīt līdz kādai temperatūrai vēlamies uzsildīt istabu un tad sildītājs pats spēs gan ieslēgties, gan izslēgties. Termometrs ir iebūvēts sildītāja barošanas kabelī nevis atsevišķi novietojams kaut kur istabas otrā pusē, tāpēc tā temperatūras mērīšana ir nosacīti precīza, jo skaidrs, ka sildītāja tuvumā būs augstāka temperatūra.

    Manuprāt, noderīga funkcija ir Countdown, jeb laika atskaite. Ar tās palīdzību varam ērti iestatīt noteiktu stundu skaitu (1 – 6h), kad sildītājam ir jādarbojas. Piemēram, atnākam mājās un vēlamies uzsildīt istabu, bet nedomāt par to, ka pēc tam sildītājs būs jāizslēdz. Iestatām sildīšanu uz vienu vai divām stundām un aizmirstam par to. Lietotnē mēs arī uzskatāmi redzēsim pēc cik ilga laika ierīce pati izslēgsies.

    Lietotne piedāvā arī plašākas grafiku veidošanas iespējas. Mēs varam iestatīt regulārus sildīšanas grafikus norādot gan vienkārši sildīšanu vai telpas uzsildīšanu līdz noteiktai temperatūrai. Plus, varam saņemt lietotnē paziņojumu par to, ka sildīšana notikusi.

    Šajos trakajos laikos, kad elektrības maksa ir ļoti augsta, ir svarīgi redzēt sildītāja patērētās enerģijas daudzumu. To var ērti apskatīties lietotnē. Redzēsim gan kopējo patēriņu (tiesa, Wh), gan momentāno jaudu, kad ierīce ir ieslēgta. Plus, varam apskatīties detalizētu informāciju par to, cikos sildītājs ieslēdzās un izslēdzās.

    Pašai ierīcei mēs varam iestatīt vairākas noderīgas funkcijas. Varam nobloķēt funkcionālo pogu uz pašas ierīces, tad to nevarēs ieslēgt/izslēgt bērns vai mājadzīvnieks. Varam iestatīt, lai sildpanelis netiek uzsildīts virs noteiktas temperatūras, kā arī varam atslēgt novietojuma sensoru, lai sildītāju uzstādītu pie griestiem.

    Automatizācijas iespējas

    AENO lietotnē arī varam veidot automatizācijas scenārijus, kas automātiski izpildās atkarībā no arējās vides apstākļiem vai ierīču statusa. Tas gan noderīgāk būs tad, kad sapirksimies arī citas šī zīmola iekārtas un kopā izmantosim šajā lietotnē. Ja ar šo nepietiek, tad varam lietoni savienot ar Amazon Alexa vai Google Assistant sistēmām, lai ar balss komandām varētu kontrolēt šo sildītāju.

    Kur Latvijā var nopirkt un remontēt AENO produktus?

    AENO produkti Latvijā ir pārstāvēti Cenuklubs.lv, RD Electronics, 1a.lv, 220.lv, K Senukai, Elkor u.c. veikalos. Tātad, šī zīmola produkti Latvijā ir gana plaši pārstāvēti un pieejami labi zināmos un uzticamos veikalos. Tāpat ļoti svarīgi ir noskaidrot vai produkts Latvijā vispār būs remontējams, ja ar to kaut kas atgadīsies. AENO mājaslapā servisa sadaļā mēs varam noskaidrot, ka Latvijā šī zīmola produktus varam remontēt vairākos servisos Rīgā. Citviet Latvijā vismaz šajā kartē netiek uzrādīti servisi.

    Secinājumi

    Ar aptuveni 250 eiro cenu AENO Premium Eco Smart Heater nevar nosaukt par lētu sildītāju, tomēr tam ir vairāki trumpji, kas liek uz šo produktu atskatīties. Pirmkārt, ierīcei ir lakonisks dizains, kas ļauj to izmantot dažāda dizaina telpās un neizraisa vēlmi to kaut kur noslēpt no acīm. Otrkārt un svarīgāk – to varam kontrolēt ar mobilo lietotni (telpā būs nepieciešams WiFi bezvadu tīkls), kas šo ierīci var padarīt krietni funkcionālāku. Mēs ar AENO lietotni varam automatizēt sildītāja darbību atkarībā no dažādiem apstākļiem, likt sadarboties ar citām AENO ierīcēm vai gluži vienkārši attālināti ieslēgt, lai savās mājās vai birojā ierastos jau uzsildītā telpā. Produkts izskatās kvalitatīvi nostrādāts un arī mobilā lietotne (uz iPhone) darbojās bez problēmām un aizķeršanās.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    41 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skābene
    12.10.2022 10:43

    Ar ko šis būtu labāks vai sliktāks par eļļinieku vai konvektoru, komplektā ar viedo Wifi rozeti? Cik viņš dienā apēd dārgo elektrību?
    Jeb uzsvars pamatā uz dizainu, nevis praktiskumu un siltuma atdevi?

    digitalk
    12.10.2022 11:01
    Reply to  Skābene

    viedā rozete neregulē temperatūru.

    eļļinieks uzsilst lēnām, toties izslēdzot ilgāk saglabā siltumu un uz tā var kaut ko izžāvēt.

    Skābene
    12.10.2022 16:12
    Reply to  digitalk

    Temperatūru parasti regulē ar termostata palīdzību, kas jau ir iebūvēts sildītājā. Ar viedo rozeti var saprogrammēt sildītāja darbības laikus. Pa lielam, var jau arī piepirkt temperatūras un mitruma sensoru, kas strādā pārī ar viedo rozeti un tad var arī temperatūru regulēt caur telefonu un sensors atslēgs strāvas padevi, kad tiks sasniegta vajadzīgā temperatūra, vai arī ieslēgs strāvas padevi, kad temperatūra nokritīsies zem vēlamās atzīmes.

    Pie šā brīža elektrības cenām vislabākais risinājums būs gaiss-gaiss siltumsūknis, gudrs, programmējams un taupīgs. Ar uzstādīšanu gan var būt problēmas, jo ne visur ļauj karināt kasti uz mājas ārsienas.

    digitalk
    12.10.2022 18:18
    Reply to  Skābene

    piepērkot visādus sensorus viedajai rozetei tu tikai uztaisīsi gandrīz to pašu funkcionalitāti, kura jau tiek piedāvāta AENO dārgajā brīnumā. nez vai kāda “ekonomija” vispār sanāks.

    vienīgais labums, ka tad varēs iztikt bez debīlkonta reģistrācijas nesaprotamā kaut kur serverī un vieglāk integrēt to savā gudrās mājas risinājumā.

    karlis
    13.10.2022 10:54
    Reply to  digitalk

    … “debīlkonta reģistrācijas nesaprotamā kaut kur serverī” … zelta vārdi.
    tagad katram sevis cienošam dzelzim, lai to darbinātu ir tas nepieciešams.
    b@#%$# kā mēs agrāk bez tā aiztikām?

    svimart
    13.10.2022 22:19
    Reply to  digitalk

    kas tad īsti ir “debīlkonts” ? kaut kas mazāks par google vai microsoft vai apple id…?

    digitalk
    14.10.2022 13:14
    Reply to  svimart

    par debīlkontu saucu pilnīgi lieku obligāto reģistrāciju, lai palaistu darbībā autonomu, par pilnu cenu nopirktu iekārtu.

    digitalk
    14.10.2022 13:34

    tāpēc, ka iekārtai ir jāveic pamatfunkcijas bez konta reģistrācijas. ja firma likvidēsies, iekārtai ir jāturpina strādāt, pat ja to lietotu būs nopircis kāds cits.

    digitalk
    15.10.2022 08:15

    es tā saku. vai šī iekārta var pieslēgties pie wifi un tikt vadīta bez debīlkonta veidošanas un reģistrēšanās apšaubāmā serverī? es esmu samaksājis par wifi tālvadību, ja firma bankrotē es zaudēju samaksāto funkcionalitāti. ja firmas serveri uzlauž un mani dati kaut kur aizceļo, tā ne par ko neatbildēs.

    digitalk
    15.10.2022 10:05

    tad viņi labāk nopirks ADAX, kuram reģistrācija iespējama bez debīlkontiem

    adaxwifi.jpg
    digitalk
    15.10.2022 18:33

    nu uzkreatē ar G, MS, F utt., nevis ievies debīlkontu vienam produktam. ja nepatiks, vari tais pašos G, MS, F utt. atsaukt autorizāciju, lai brauc uz balta poda. to sauc par centralizētu drošības pārvaldību.

    digitalk
    16.10.2022 09:33

    tu visu laiku centies izvairīties no galvenās pretenzijas — iekārtai lokālā režīmā (arī wifi) ir jāstrādā bez jebkāda konta un reģistrācijas, tāpēc es tos saucu par debīlkontiem.

    Elektriķis
    16.10.2022 20:23

    Ideālā situācija: iekārtā ir BT interfeiss ar piekļuvi bez autorizācijas un WiFi ar attālināto piekļuvi un autorizāciju no “lielajiem” servisiem. Pēdējais gan neatrisina problēmu ar ražotāja “nomiršanu”.

    digitalk
    16.10.2022 20:34
    Reply to  Elektriķis

    tā nav ideālā situācija. lokālajam wifi arī ir jābūt bez “autorizācijas” un tikai tad, kad lietotājs vēlas vadību no interneta plašumiem vai kādas speciālas ekstras, ir nepieciešams konts ražotāja serverī.

    open source gudrās mājas brīvi koordinējas lokālā wifi, neko nepludinot uz ārpasauli (es te nerunāju par rakstā apskatīto nedaproduktu), pieprasīt obligātu reģistrāciju ir mūsdienu veikalinga šantāža.

    Elektriķis
    16.10.2022 20:49
    Reply to  digitalk

    Neesmu WiFi tehnoloģiju guru – kā tajā var vienkārši organizēt piekļuvi gala iekārtai, ja tā nav “hotspots”?
    Vai Tevis pieminētās gudrās mājas komponetes nedarbojas caur savu lokālu “hotspotu”?

    digitalk
    16.10.2022 21:13
    Reply to  Elektriķis

    hotspot ir wifi pieslēgums no, parasti, telefona, kurš citām piedāvā pieslēgumu internetam (WAN) uz kādu laiku (gribi ieslēdz, negribi izslēdz). ja tev mājās ir pastāvīgs rūteris/AP, tad to par hotspotu vairs nesauc :)

    gudrā māja var dzīvot dažādi — ja tai ir hubs ar wifi, tad būs savs lokālais tīkls, bet tik pat labi var dzīvot kopējā vai atsevišķā tīklā uz tava rūtera.

    Elektriķis
    16.10.2022 21:55
    Reply to  digitalk

    Hotspot: A hotspot is a physical location where people can access the Internet, typically using Wi-Fi, via a wireless local area network (WLAN) with a router connected to an Internet service provider.
    Tā saka māte Google…:)

    “bet tik pat labi var dzīvot kopējā vai atsevišķā tīklā uz tava rūtera” – šajā gadījumā nebūs vajadzīgs kāds guru sisadminis, kurš to spēs sakonfigurēt?

    digitalk
    16.10.2022 22:18
    Reply to  Elektriķis

    internets lidostā vai krogā priekš tevis un citiem publiskās telpas apmeklētājiem būs hotspots. bet mēs par privāto runājam.

    otro wifi tīklu tagad piedāvā katrs otrais rūteris (pun intended). tāpat vienmēr var uzlikt atsevišķu AP ar citām adresēm vai arī wifi ir iebūvēts kādā gudrās mājas habā. ja tu sapinies ar “gudro” māju, tad pašam vien nāksies kļūt par guru ;)

    Elektriķis
    16.10.2022 22:28
    Reply to  digitalk

    Redzi nu, lai katrs netiktu spiests būt par guru, BT ir noderīga lieta – es raugos no stulbā lietotāja (mana) viedokļa :)

    digitalk
    16.10.2022 22:41
    Reply to  Elektriķis

    gudrās mājas tīkls uz BT vai arī BT tev rūteri sakonfigurēs?.. :D

    Elektriķis
    17.10.2022 07:41
    Reply to  digitalk

    Kādēļ Tu piemini gudro māju? Tādai ir jēdzīgāk uzlikt savu atsevišķu kasti, piemēram Homey. Raksts ir par vientuļu sildītāju, kuram ir termoregulators.

    digitalk
    12.10.2022 10:48

    ar 700 W apsildīt līdz 30 m² var tikai ražotāja melīgais mārketings. viena kvadrātmetra apsildei ļoti aptuveni vajadzīgi 80 W. 700/80=8.75 m²

    ja kādam interesē, pirmais sagūglētais kalkulators.

    infrasarkanie konvekcijas 2000 W sildītāji ar wifi sākas no 120 eiro, nav skaidrs par ko jāpārmaksā.

    ps. “nepatērē skābekli” — sildītāja darbībai skābeklis nav nepieciešams, drīzāk jāsaka “nesadedzina skābekli”.

    digitalk
    12.10.2022 13:19

    formāli ir, bet lai tas atbilstu “patērēt” nozīmei, tad jālieto negatīvs konteksts “bezjēdzīgi”, “nelietderīgi”.

    grh
    12.10.2022 11:56
    Reply to  digitalk

    ļoti atkarīgs no telpas. Ja ir maksimāli nosiltināta telpa bez radiatoriem vai ar zemu apkures intensitāti, tad 700w var x stundās arī uzsildīt to telpu. Ja runājam par, piemēram, nesiltinātu privātmāju, kurā sals kož cauri sienām, tad 700w tur varēs diennakti kurināt un tāpat vēlamo temperatūru nesasniegs. Mans 1700w eļļas radiators cīnās visu dienu, lai no +13 dabūtu temperatūru līdz +19 ~30kvm telpā.

    digitalk
    12.10.2022 13:27
    Reply to  grh

    40 W/m2 – very good building heat insulation and other favorable factors: the minimum loss of ventilation and heat, building orientation to the south, i.e. building corresponds to energy efficiency class A +, A ++ and passive house requirements.

    700/40=17.5 m² — lūk aprēķins ar ļoti nosiltinātu telpu, ar šo pat pie ideāliem ēkas apstākļiem vairāk par 20 m² neizspiedīsi.

    Basics
    12.10.2022 11:20

    Kas tā par modi – veidot nosaukumu no vārdiem, kuru loma ir pievērst uzmanību, ne raksturot produktu? ECO – vispār neko nenozīmē. Premium – jūs pārmaksājat. Smart – just connected. Mjā, kļūdījos – heater ir savā vietā)
    Nez, vai Pro modelis būs?

    Gundars
    12.10.2022 11:52

    Pati būtība jau ir ačgārna – centrālo apkuri ieslēz maksimālim vēlu, lai gan tai loģiski ņemot ir jābūt lētākai un reāli tā arī ir lētāka. Jā, cenas ir lielas, bet lielas ir jebkādai apkurei. Un tikmēr sildās kā nu kurš māk, pērkot sildītājus(izmaksa) un slēdzot tos pie elektrības tīkla – atkal izmaksa un pie tam reāli liela, ņemot vērā elektrības cenu. Kaut kas lokāls vienmēr būs dārgāks uz vienādu mērvienību, kā lielā apjomā veidots. Tad pērk vēl visādus viedos termostatus(izmaksa), kuri seko elektrības tarifam biržā(par to protams jāmaksā abonenta maksa), lai kaut nedaudz samazinātu tēriņu.
    Darīs da jebko, tā vietā lai elementāri ierobežotu nejēdzīgu siltuma aizplūšanu caur atvērtiem logiem, vaļā stāvošām ārdurvīm. Izvēlētos adekvātu apkuri. Veiktu ēku energoauditu, siltinātu, sakārtotu vēdināšanas sistēmas.
    Bet kad tad cilvēks ir bijis racionāli domājoša būtne?

    Last edited 1 year ago by Gundars
    Skābene
    12.10.2022 16:32
    Reply to  Gundars

    Tas jau ir daudzdzīvokļu mājas lielākais posts, ka cilvēki nesaprot kā darbojas apkures sistēma. Nu un protams, vienam patīk 22 grādi, bet citam arī 17 ir baigi ok. Padomjlaiku mājās apkures sistēmas īpatnību dēļ augšējos stāvos ir taškenta, bet apakšējos joprojām kāds salst! :)
    Siltināšanas projekti tiek noraidīti, jo katrs ir kaut ko dzirdējis par nekvalitatīvu siltināšanu, pelējumu un sliktu pieredzi ar celtniekiem kopumā. Beigu beigās taču pašvaldība, vai valsts kaut ko kompensē un tā siltināšana un apkures sistēmas pārbūve gadiem tiek vilkta garumā.

    Last edited 1 year ago by Skābene
    karlis
    13.10.2022 10:58
    Reply to  Skābene

    nav tik vienkārši, ka runā.
    tie stāsti nerodas no tīra gaisa, bet no dzīves pieredzes.

    lielākoties, lētāk ir vairāk kurināt, nekā ieguldīt naudu nanotehnoloģijās ar dārgu maintenanci.

    svimart
    13.10.2022 22:17
    Reply to  Gundars

    Varbūt vienmēr neiet runa par daudzdzīvokļu māju ?

    stm
    12.10.2022 14:20

    Jūs par kuriem gadiem spriežat par siltumzudumiem? :) 250w uz 10m2 šodien jau ir puslīdz ok rādītājs un ne tuvu pasīvam … un tas faktiski ir tie 700w uz 30m2 … spēcīgi siltuma zudumi Jums ir mājās, ja vajag lielākas jaudas … p.s. radiatora cena jau tuvojas splita cenai, kuram vismaz cops būs viens pret trīs, kā arī dzese un sausināšana …

    esunes
    13.10.2022 14:43

    Es domāju, ka Kursoram neklājas izplatīt antizinātniskas muļķības kā ” jo savas darbības laikā nepatērē skābekli un nesausina gaisu”. Neviens sildītājs nepatērē skābekli, daži ar pārāk karstu virsmu piesārņo gaisu dedzinot konvekcijas rezultātā pieskārušos putekļus. Pilnīgi neviens sildītājs nesausina gaisu. Gaisa mitrums ir atkarīgs tikai un vienīgi no āra gaisa temperatūras (jo visas telpas tiek ventilētas apmainoties ar āra gaisu) – pazeminoties t samazinās gaisa mitrumietilpība. Un šo gaisu uzsildot, mitrums klāt nenāk, bet mitrumietilpība pieaug. Apkures veids to nespēj ietekmēt.
    Aprakstā nav pieminēts faktas, ka infrasarlkanie sildītāji VAR būt ekonomiskāki par konvekcijas – starojums uzsilda rumpi jau pie samērā zemām t, jo apstaro rumpi tieši, ne silda gaisu. Tā podiņu krāsns apkurinātā mājā komforta t mierīgi var būt 16C

    Gaiss
    13.10.2022 21:27
    Reply to  esunes

    Gaisa mitrumu mēra kā ārā, tā telpā!!!!!
    Protams, ka telpas ventilē un gaisa apmaiņa notiek, jautājums cik ātri.
    Iedomājies elementāru tirdzniecības centru, kādēļ tur ir tik sauss gaiss? Un vai tas būtu tik pat sauss, ja šajos “angāros” būtu apsildāmās grīdas!?

    esunes
    14.10.2022 11:48
    Reply to  Gaiss

    Ja gaisa apmaiņa nenotiek, uzkrājas CO2 un gaiss paliek indīgs. Tajos gadījumos arī mitrums pieaug (cilvēki svīst un izelpo ūdens tvaikus), bet telpa dēļ CO2 kļūst neapdzīvojama. Attiecīgi gaisa sausums ir tikai un vienīgi atkarīgs no āra / iekšas t starpības (kas vienlaicīgi ir arī ūdens piesātinājuma starpība). Gaisa ūdens piesātinājuma efektu spilgti demonstrē kondicionieri: gaisu atdzesējot, tā piesātinājums pieaug un liekais ūdens iztek no iekārtas. Apkures veids gluži loģiski to nekādi nevar ietekmēt. Ja varētu, kādā mehānismā būtu jākrājas/ jāveidojas ūdenim.

    Reklāma