Web Analytics
More
    Reklāma

    NASA izvēlas “Blue Origin”, lai uzbūvētu Mēness nolaišanās sistēmu “Artemis V” misijai

    Jaunākie raksti

    Pirms kāda pusotra gada noritēja kaismīgas cīņas starp diviem kosmosa uzņēmumiem – “SpaceX” un “Blue Origin” par iespēju piedalīties NASA “Artemis” Mēness misiju norisē un uzbūvēt nolaišanās sistēmu, kas ļaus astronautiem sasniegt Mēness virsmu. Toreiz šajā ciņā uzvarēja “SpaceX”, taču arī Džefa Bezosa vadītajai “Blue Origin” NASA dod pietiekami labas iespējas parādīt sevi šajās svarīgās “Artemis” misijās. Par to liecina paziņojums, ka NASA izvēlējusies “Blue Origin”, lai tā radītu Mēness nolaišanās sistēmu “Artemis V” misijai.

    “Artemis V” paredzēts startēt 2029. gadā. Plānots, ka kosmosa kuģis “Orion”, kura veiktspēja tika pierādīta pērnā gada nogalē veiktajā “Artemis I misijā”, nogādās četrus astronautus uz Mēnesi, kur divi no apkalpes locekļiem izmantos “Blue Origin” nolaišanās sistēmu, kas būs savienota ar “Gateway” kosmosa staciju. Šie konkrētie astronauti nedēļas garumā pētīs Mēness dienvidu polu, veiks zinātniskos eksperimentus.

    Reklāma

    Līdz ar “Blue Origin” “Artemis V” projektā NASA iesaistīs arī tādus kosmosa uzņēmumus kā “Boeing”, “Lockheed Martin” un “Draper”.

    Tikmēr, kas attiecas uz “SpaceX”, kam NASA devusi lielas iespējas sevi pierādīt, izstrādā Mēness nolaišanās sistēmu “Artemis III” un “Artemis IV” misijām, kad attiecīgi astronauti pirmo un otro reizi uzkāps uz Mēness virsmas. Savukārt “Artemis V” misijas ietvaros astronauti trešo reizi staigās pa Mēness virsmu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Parasts latvietis
    22.05.2023 15:36

    1),, pirms kāda pusotra ,, -par kādu PUSOTRU ir runa ?
    2)Vispār jau pirmo reizi astronauti,, uzkāpa uz mēness virsmas ,, 1968. gadā

    Raicha
    23.05.2023 09:04

    1969 gada

    Jānis.
    23.05.2023 21:31

    Domāju,ka neviens nav izkāpis uz mēness.

    Krotow
    23.05.2023 22:25
    Reply to  Jānis.

    Domāju ka “Jānis” ir mākslīgā intelekta produkts.

    Reklāma