Web Analytics
More
    Reklāma

    Capital Neo Silent pasīvi dzesētā datora apskats

    Jaunākie raksti

    Capital mums izmēģināšanai ir aizdevis visai interesantu Neo Silent datoru, kas noteikti nav dēvējams par pašu jaudīgāko darbstaciju, taču piedāvā pāris knifiņus, kas ir reti sastopami citos galddatoros.

    Pamatā Neo Silent datori paļaujas uz pilnībā pasīvu dzesēšanu (lasi, datorā nav neviena ventilatora), kas gan vienlaikus piedod datoram arī svaru un nedaudz lielākus izmērus, nekā es būtu no šāda izmēra datora gaidījis. Neo Silent dators ir tērpts spurnainā alumīnija korpusā, kas tad arī novada siltumu prom no procesora un citām komponentēm. Citiem vārdiem sakot, korpuss šajā gadījumā kalpo kā radiators.

    Reklāma

    Neo Silent datori daļēji paredzēti vietām, kur mēdz būt putekļi, piemēram, koka apstrādes cehos, cementa ražotnēs, tos pat izvietojot smagajās automašīnās. Tāpat tiek minēts, ka Neo Silent datori darbojas Neste degvielas uzpildes staciju interaktīvajos cenu stendos.

    Izmēģināšanai saņēmām droši vien saprātīgāko Neo Silent datora komplektāciju ar Intel Core i5 procesoru, 16 GB RAM un 512 GB SSD tipa atmiņu. Neo Silent datoru sērijā atradīsi arī lētākus un dārgākus aprīkojumus cenā no aptuveni 730 līdz 1290 eiro.

    No biroja darba līdz procesu vadībai kokapstrādē. Kādas iespējas sniedz “Capital Neo Silent” datori?

    Tehniskās nianses

    • Procesors: Intel Core i5-12400T, 18 MB Cache, līdz 4.40 GHz
    • Pamatplate: ASUS PRIME H610T/CSM (Mini-ITX)
    • Operatīvā atmiņa: 16 GB 3200MHz (2x 8 GB Kit) SO-DIMM
    • SSD disks: 500 GB Kingston NV1 M.2 2280 NVMe (2100 MB/s Read, 1700 MB/s Write)
    • Videokarte: Intel UHD Graphics 730
    • Skaņas karte: Realtek ALC887 8-Channel High Definition Audio
    • Wi-Fi: Intel AX200 Wi-Fi 6 (ax) un Bluetooth 5.2
    • Tīkla karte: Realtek RTL8111H, Gigabit LAN
    • Izejas/ieejas porti: 2x USB 3.2, 2x USB 2.0 (aizmugure), 4x USB 2.0 (priekša), 1x RJ-45, 1x HDMI (4096 x 2160 @ 24 Hz vai 2560 x 1600 @ 60 Hz), 1x DisplayPort (4096 x 2304 @ 60 Hz), 1x Serial ports (COM), mikrofona un austiņu pieslēgvieta
    • Korpuss: Akasa Euler TX Fanless Mini-ITX
    • Barošanas bloks: Fortron 90 W (ārējais)
    • Enerģijas patēriņš: 10 – 40 W (ražotāja sniegtā informācija)
    • Izmēri: 262.5 x 215 x 68.5 mm
    • OS: Windows 11 Professional
    • Cena: saņemtā datora cena ir 979 eiro pie Capital

    Izskats un uzbūve

    Neo Silent datoriņš ir nedaudz lielāks, nekā to gaidīju, bet ir jāņem vērā, ka pasīvajā dzesēšanā piedalās viss korpuss, tam ir speciāli izvirzījumi, kas palielina virsmas laukumu efektīvākai siltuma novadīšanai. Izvēlēts arī visai saprātīgs Intel Core “T” sērijas 35W TDP procesors, ko nebūs problēmu dzesēt pasīvi.

    Nelielais dators no visām pusēm tērpts alumīnijā, bet te uzreiz ir jāsaka, ka uzdūros pirmajam mīnusam – Neo Silent datoram nevienā pusē nav mīkstu peciņu (var riktīgi saskrāpēt galdu, ja neesi uzmanīgs), kā arī priekšējais un aizmugures alumīnija panelis ir ar visai asām malām. Datora apakšdaļā ir atveres, kas izmantojamas datora stiprināšanai aiz monitora vai pat pie sienas.

    Neo Silent datora komplektā atradīsi ārējo barošanas bloku, Wi-Fi antenas un vadus, kas droši vien nāca kopā ar sistēmplati.

    Laikam lielākais Neo Silent datora bonuss ir saprātīgas ASUS PRIME H610T/CSM sistēmplates izmantošana. Sistēmplatei ir iespējams uzstādīt divas SO-DIMM DDR4 atmiņas līdz 64 GB, kā arī te ir viens M.2 slots (Key M, type 2260/2280 ar PCIe 4.0 x4 un SATA režīmiem) un divas SATA 6 Gbit/s pieslēgvietas. Tāpat šajā datorā varam ievietot arī 2.5″ atmiņas iekārtu.

    Man patika, ka Akasa Euler TX Fanless Mini-ITX korpusam ir arī priekšā USB pieslēgvietas un pat atradusies vieta COM portam, kas ir būtiski dažādās ražotnēs. Turklāt sistēmplatei ir Wi-Fi 6 bezvadu tīkla karte un gigabita LAN pieslēgvieta, kas šo padara par ļoti universāli pielietojamu datoriņu.

    Kopumā gribētos sacīt, ka Neo Silent dators ir tīri pieklājīgi aprīkots saviem uzdevumiem. Nav gan īsti līdz galam skaidrs, kur ASUS bija plānojis ievietot līdzi nākošo CD ar draiveriem… Te arī piebildīšu, ka Neo Silent datoram ir Capital Neo ekrāntapete, bet nekādi citi pielāgojumi vai programmatūra nenāk kopā ar Windows 11. Un es to vērtēju kā plusu, jo ir redzēti gana daudz datori uz kuriem jau rūpnīcā uzinstalē visādas briesmu lietas. Tāpat arī pozitīvi vērtējams ir fakts, ka šis dators izmanto standarta komponentes un tas mums krietni atvieglo to nomaiņas vai uzlabošanas darbus.

    Capital “Neo Silent” dators Balt Brand koksnes kaltē

    Veiktspēja

    Nemaz negaidi, ka ar Neo Silent datoru varēsim gāzt kaut kādus veiktspējas kalnus, bet jāatzīst, ka dators ir žiperīgs tipiskiem biroja ikdienas uzdevumiem. Te nekādām sūdzībām nevajadzētu rasties, ja vien nepārvērtē savā galvā šo dzelžu spējas.

    Biju gaidījis, ka kaut kādā mirklī būs problēmas ar procesora dzesēšanu, bet Intel 12. paaudzes Core i5 procesoriņš sasniedza knapus 69 grādus, kas ir ļoti pieņemami šādai veiktspējai un pasīvai dzesei. Bet nedaudz cieš SSD tipa atmiņa, kas sasniedza pat 70 grādu atzīmi pēc HWiNFO64 datiem. SSD tipa atmiņa ir pieņemami ātra, pat biju gaidījis, ka tā būs lēnāka.

    Passmark PerformanceTest 9.0 testā šis dators sasniedza visai zemu 3467 punktu rezultātu. Jāatceras, ka te ir tikai i5 procesors ar 16 GB RAM un bez jaudīgas videokartes. Bet vēl arvien šis ir trešais zemākais no pēdējā gada vai pat divu gadu rādītājiem pat starp lētiem klēpjdatoriem.

    3DMark un PCMark 10 testos arī tiek uzrādīti visai zemi rezultāti, bet 3DMark ir spēļu datoriem paredzēti testi, kas pamatā pārbauda videokartes iespējas. Bet vēlreiz uzsveru – šis dators nav paredzēts ne videospēļu spēlēšanai, ne nopietniem grafiskiem darbiem. Tāpēc varam pievērt acis uz šo veiktspējas testu video apakšsistēmas testu rezultātiem.

    Arī Geekbench 5 uzrāda stipri pieticīgus rezultātus. Kopumā jāsaka, ka sintētiskā veiktspēja nav Neo Silent datora jājamzirdziņš. Ikdienas sīko darbiņu laikā Neo Silent dators var sacīt, ka nesilst. Veiktspējas testos tas sasila līdz aptuveni 40 grādiem. Tie ir tie grādi, kas nomērāmi no ārpuses ar infrasarkano termometru. 40 grādi ir aprakstāmi kā karstas vannas ūdens temperatūra, apdedzināties vai kādu lielu diskomfortu nevar just.

    Capital “Neo Silent” dators Neste cenu stendā

    Nobeigumā

    Neo Silent dators varētu būt perfekti pielāgots tipiskiem biroja darbiem vietās, kur ir putekļaināka apkārtējā vide. Jā, Neo Silent datoriņš nav saņēmis nekādu oficiālu IP mitruma un putekļu noturību, bet pieļauju, ka tas tiks galā ar putekļiem ražotnēs.

    No 12. paaudzes Core i5 procesora biju gaidījis vairāk sintētiskās veiktspējas testos, bet ikdienā Neo Silent dators šķiet ļoti ātrs un atsaucīgs. Tam arī pie lielākām slodzēm nerodas dzesēšanas problēmas, bet dārgākajam modelim piedāvāto Core i7 procesoru šajā ziņā nevarēšu novērtēt to neredzot.

    Patīkami, ka Neo Silent dators būs lietotāja apkopjams, ja ļoti vēlies. To var atvērt ar parastu skrūvgriezi, varēsi nomainīt SSD tipa atmiņu un arī RAM, bet datora atpakaļ salikšanai gan nāksies meklēt arī termopastu.

    Kopumā iespaids par Neo Silent datoriņu radās pat ļoti labs. Te gan ir jāņem vērā, ka sterilākām darba vidēm droši vien varētu izvēlēties kādu aktīvi dzesētu un izmēros mazāku (vai veiktspējā dižāku) datoriņu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    26 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Pēča
    26.04.2023 14:41

    Bezgaumīgi lieli kluči… Atgādina pirmo paaudžu intel NUC vai HP/DELL ‘mini’ sēriju kastes. Tikai tas bija aptuveni 10 gadus pagātnē, tātad vietējie iepaliek par vismaz desmitgadi….
    Jo tehnoloģijas ir attīstījusās, ka nu jau šie visi mazie ir reāli estētiski un pietiekami jaudīgi ikdienas darba zirgi.

    Tak piekritīsiet, ka capital veikums ir kaut kāda nesanākusi ‘ķīniešu’ kopija….
    https://kursors.lv/2022/12/01/intel-nuc-12-pro-mini-pc-nuc12wski5-apskats/
    vai
    https://www.hp.com/us-en/shop/pdp/t740-thin-client-bundle-p-48z70ua-aba-1

    Ir arī šur tur turēti rokā lielo brendu veikumi ar ‘pasīvo’ dzesi un piemēram ‘intel atom’ vai i3 proci un pat tie vizuāli labāk izskatījās. Bet nu neredzu jegu kapēc būtu jāiemaina kaut kāds kaut cik normāls i3 nuc ar mazu aktīvo ventilatoru, pret tikpat jaudīgu proci ar lielu pasīvo radiatoru lai spētu nodzesēt…. Tādu ja tur bēniņos iemetīsi un domāsi ka varēsi aizmirst, smagi kļūdies! Jo pārkarsīs un nosprāgs gada-divu laikā(pārbaudīts) tikmēr ar aktīvo dzesi kompis rukās un strādās mierīgi pat putekļainā vidē ja būs 1cm bieza putekļu kārta virsū.

    Last edited 11 months ago by Pēča
    Kursors.lv
    26.04.2023 14:45
    Reply to  Pēča

    Ne visos gadījumos der aktīvā dzese. Piemēram, ražošanas telpās, kur ir abrazīvi putekļi (piemērs ar betona ražotnēm). Tur tomēr vajag datoru, kas darbojas un nenosprāgst.

    Pēča
    26.04.2023 16:06

    Esmu aktīvā kokapstrādes firmā, kur mums ‘kastēs’ stav 10 datori pirkti 2014 gadā, bet kastēm nav tur savs tīrais gaiss utml(ķip pēc feņ šui kā jabūt ar savu tīrā gaisa pievadu un izvadu), visi putekļi apkārt ir, tie iekšā tiek pa spraugām, ik gadu vienkārši izspūšam, bet gadu tie iet bez problēmām, nekarst un nesprāgst arī vasarā.

    Ir bijuši arī divi pasīvie, iepirkti tiesi dēļ tā, ka ķip putekļi utml… nodzīvoja tajās pašās ‘kastēs’ 2 gadus(tieši pēc garantijas) jo putekļi kas pa virsu sakrajās vēl vairak ierobežoja pasīvās dzeses veiktspēju, kstē iekšā arī uzkarst…. un nav kas ‘aktīvi’ nopūš un vasarā metāla angārā, kur jau tā ir karsts + no ierīcēm karstums, vienkarši nosprāga šie datori. ;)

    Varbūt kāda kondicionētā telpā ar temp. kontroli pasīvie der, bet ne ‘in the wild’ kā reklamē.

    Last edited 11 months ago by Pēča
    digitalk
    26.04.2023 16:22
    Reply to  Pēča

    t.i., nopirkāt pasīvos un ieslodzījāt kastēs, lai nav gaisa apmaiņas un tagad pretenzija, ka nosprāga? :D

    Pēča
    27.04.2023 08:04
    Reply to  digitalk

    Bet ko tad labāk nomest razotnē uz putekļaina galda/statīva kur pēc nedēļas vairs nebūs atrodama tā kaste? :D Nerunājot par monitoru…. Nu tev ar izdoma….

    Last edited 11 months ago by Pēča
    Jānis
    26.04.2023 15:31
    Reply to  Pēča

    Abi tavi minētie piemēti ir ar aktīvo dzesi. Man piemēram ļoti kaitina ventilatora skaņa, un tādu cilvēku ir daudz, kas izvēlētos klusu datoru.

    Pēča
    27.04.2023 08:08
    Reply to  Jānis

    Laikam esi pieradis pie kādām lielām kastēm kur ir 120mm un/vai 140mm kastes ventilatoru kombinācija + procesora + gpu ventilatori, kas galā protams, ka skan, īpaši ja noslogo.

    Šamējiem mazajiem ir viens ventilators kas dara visu- sūc un dzesē iekšu, dzesē procesoru un novada ārā pa otru galu un ir klusāks par laptopa veņķiku. Ofisā arī ir aiz monitoriem statīvā šādas 10 paaudzes mazās ‘i7’ kastes ar 32gb ram, nez pat 4 datori vienā telpā baigi nedzirdi, ka tie strādatu, pat ja telpa ir pilnībā klusa un sēdi pie galda. Nesaprotu kas tur var traucēt.

    Last edited 11 months ago by Pēča
    Lapsis
    27.04.2023 09:19
    Reply to  Pēča

    Laikam apple datorus neesi lietojis.
    Nu kas tad Jums tur ir par 2014 gada kastēm kuram vajag mega jaudu, lai pat kaut kāds vecs airis ar pasīvo dzesi nespētu to paveikt?
    Viennozīmīgi nākotne “parastajam lietotājam” ir pasīvā dzese, vismaz portatīvajos, jo vienkārši nevajag to ventilātoru. Ja vajag lielas jaudas un STABILAS jaudas tad cits stāsts.

    P.s.
    Kas attiecās uz šo capital razoju, tad jā, nu ir jau miskaste par kosmosu, tas tiesa…

    digitalk
    27.04.2023 09:38
    Reply to  Lapsis

    > kāds vecs airis ar pasīvo dzesi

    visiem vecajiem MacBook Air ir ventilators. pirmais airis ar pasīvo ir M1.

    Last edited 11 months ago by digitalk
    Lapsis
    27.04.2023 11:21
    Reply to  digitalk

    Zinu, zinu ar M1 jau domāju veco, priekš mūsdienām 2-3 gadi ir nosacīti daudz😬😁

    Krotow
    27.04.2023 12:25
    Reply to  digitalk

    Nav gan M1 macairam pasīvā. Šņāc tāpat.

    digitalk
    27.04.2023 12:30
    Reply to  Krotow

    kad atradīsi šeit ventilatoru, tad padod ziņu.

    avots iFixit

    Last edited 11 months ago by digitalk
    Krotow
    27.04.2023 17:20
    Reply to  digitalk

    Sry, viltus info. Paraustīju kadru ar “šņācošo M1” aiz šlipses… izrādās ka viņam patiesībā ir 2019. gada MacAir ar Intel i5 procesoru. Tur tiešām ir ventilators.

    Lapsis
    27.04.2023 13:23
    Reply to  Krotow

    Gan jau tas nebija airis, bet gan pro modelis.
    Airiem gan ar M1, gan M2 ir tikai pasīvā dzese.

    Bso
    29.04.2023 10:50
    Reply to  Pēča

    Tieši mazās turbīnas, kas dzesē visu ir skaļas. Čupa 140mm knapi griezdamies pārvietos tikpat daudz gaisu. Kā viens kviecošs 80mm korpusa propelers. Tavā setupā klusumu noteikti dod kas cits – ierobežota veiktspēja, ieverojama pasīvā dzese utml.

    Alberts Kviesis
    27.04.2023 11:16
    Reply to  Jānis

    Aprīko savu kompiku ar be’quite ventilatorun un dzesi, tad tie 36-37 dB zem galda būs tikpat klusi kā siltumnesēja plūsma radiatoros pirms termogalvas

    Last edited 11 months ago by Alberts Kviesis
    Guntis
    26.04.2023 18:52

    Jau gadu lietoju tādu mājās. Ar visām pamatvajadzībām – Word, Excel, Adobe Illustrator, Adobe Acrobat, internets – tiek galā perfekti. Izvēlējos šādu PC tieši absolūtā klusuma dēļ. Uzkabināju monitora aizmugurē, tā kā vietu uz galda kompis neaizņem. Kopumā ņemot – nav ne vainas.

    Vecais123
    27.04.2023 09:25

    Šāda izskata kompīši Capital jau ir pieejami diezgan pasen. Man kolēģi šādu nopirka, aptuveni 7-8 gadi atpakaļ, ņēma tajā pašā Capital, kad šamiem vēl bija bode Rīgā uz Brīvības ielas. Iet pa skaisto, problēmu vispār nekādu.. Nomainīts tikai ssd, jo sākotnējais bija 128gb ar ko bija par maz.

    Last edited 11 months ago by Vecais123
    Alberts Kviesis
    27.04.2023 11:11

    Kāda jēga ņemt Core i5-12400T ar max. TDP 74W (CPU Mark -15%), ja labāka alternatīva ir Core i5-12400 (bez T) un 65W?
    https://www.cpubenchmark.net/compare/4980vs4677/Intel-Core-i5-12400T-vs-Intel-Core-i5-12400

    Opis
    27.04.2023 13:26

    i5-12400T
    Processor Base Power – 35 W
    Maximum Turbo Power – 74 W

    i5-12400
    Processor Base Power – 65 W
    Maximum Turbo Power – 117 W

    Alberts Kviesis
    27.04.2023 17:48
    Reply to  Opis

    Jā, paldies, arī atradu tos 117W. 12400T ir Q3 procesors ar nedaudz zemāku TDP reālo patēriņu un -15% ražību dēļ saviem 1.8 Ghz

    digitalk
    27.04.2023 18:06

    nu un ķirsītis uz jūsu diskusijas tortes — steppingi C0 un H0 atšķiras ar iekšām un idlā C0 rij >25W :D

    We undertook this test comparing different Core i5-12400 designs mainly because we measured a surprisingly high idle power draw of over 25 W for the C0 stepping tested in January.

    The same and yet different. Intel Core i5-12400 duel (H0 vs. C0)

    Last edited 11 months ago by digitalk
    Alberts Kviesis
    27.04.2023 21:50
    Reply to  digitalk

    Kas par muļķībām? 12400T ir tikai tray – CM8071504650506, bet 12400(bez T) ir BX8071512400SRL5Y (tray – CM8071504555317). Bez T 12400 ir C0 un H0 stepping versijas (SRL4V, SRL5Y), bet tie ir abi 12400(bez T) CPU. Plusā vēl kursors.lv kopā ar Capital sajaukuši 12400T takts frekvenci, kas ir nevis 4.40 Ghz, bet max. 4.20 Ghz.
    https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/223094/intel-core-i512400t-processor-18m-cache-up-to-4-20-ghz.html
    https://www.cpu-world.com/CPUs/Core_i5/Intel-Core%20i5%20i5-12400.html
    https://www.cpu-world.com/CPUs/Core_i5/Intel-Core%20i5%20i5-12400T.html

    Last edited 11 months ago by Alberts Kviesis
    digitalk
    28.04.2023 08:58

    vai tad tie nebija tavi vārdi par to, ka varēja ņemt 12400? pat ja tu nebūtu kļūdījies par TDP, tad steppingi ir vēl viens iemesls, kāpēc neizvēlēties pasīvi dzesēta kompja ražošanai 12400. tad kur tu saredzi tās “muļķības”?

    Alberts Kviesis
    27.04.2023 21:58

    Procesors: Intel Core i5-12400T, 18 MB Cache, līdz 4.40 GHz
    —-
    Nav taisnība. Intel Core i5-12400T, 18 MB Cache, ir līdz 4.20 GHz (vismaz šito palabojiet)

    rudzu rikas
    14.05.2023 00:21

    Normāls pc (baigi neiedziļinājos). Vienīgais mīnuss tamlīdzīgiem variantiem ir tas, ka ražotāji (vai kopā licēji) uzskata, ka pasīvā dzese un mazi korpusi ir kaut kas ekskluzīvs un uzreiz uzliek lielu cenu.

    Reklāma