Web Analytics
More
    Reklāma

    “Tele2” atsakās piedalīties Veselības ministrijas iepirkumā; aicina ministri pievērst uzmanību

    Jaunākie raksti

    Daudzpakalpojumu uzņēmums “Tele2” atsakās piedalīties Veselības ministrijas (VM) izsludinātajā iepirkumā par mobilo sakaru pakalpojumu nodrošināšanu ministrijai un tās padotības iestādēm. Kā norāda “Tele2”, šis ir tendenciozi sagatavots publiskais iepirkums, kas neveicina godīgu konkurenci un ir pretrunā Konkurences padomes (KP) metodiskajam materiālam, kas ir nosūtīts visām ministrijām, ir tām saistošs un aicina tās pārskatīt kritērijus elektronisko sakaru pakalpojumu iepirkumos.

    Veselības ministrija diemžēl ir ignorējusi KP ieteikumu neiekļaut iepirkumu vērtēšanā kritēriju par bāzes staciju skaitu vai to skaitu noteiktā radiofrekvenču diapazonā, jo šis kritērijs viennozīmīgi nespēj nodrošināt labāko pakalpojuma kvalitāti.

    Tāpat ministrija nav ņēmusi arī vērā KP aicinājumu iepirkuma nolikumā paredzēt iespēju piešķirt vērtēšanas punktus par pakalpojuma grozu jeb tarifu plānu kopumā, nevis atsevišķām tā vienībām, ņemot vērā, ka maksa par pakalpojuma vienību – sarunas minūti, īsziņu, vienu megabaitu – mobilo sakaru tirgus praksē jau sen vairs netiek klientiem piemērota. Līdz ar to konkurence par šīm vienībām nepastāv, jo visi pretendenti vienādi saņem augstāko punktu skaitu.

    “Tele2” aicina veselības ministri Līgu Meņģelsoni pievērst uzmanību šim iepirkumam, ņemot vērā, ka iepirkumā, kurā valda favorītisma elementi un selektīvi atlasīti kritēriji, nav iespējams izvēlēties izdevīgāko piedāvājumu.

    “Mēs visi zinām, ka veselības nozare pastāvīgi izjūt līdzekļu trūkumu, tādēļ ir ārkārtīgi neparasti un ciniski šādos apstākļos rīkot iepirkumu, kurš neļauj izmantot konkurences piesātinātā tirgus iespējas un noskaidrot izdevīgāko piedāvājumu. Tā vietā ir pamatots risks pārmaksāt par pakalpojumu un nelietderīgi izšķērdēt budžeta līdzekļus, lai gan tik daudzās veselības jomās  finanses pietrūkst,” saka “Tele2” komercdirektors Raivo Rosts. “Ja valsts un pašvaldības institūcijas šādā veidā, ignorējot kompetento iestāžu profesionālās rekomendācijas, turpinās rīkot iepirkumus, tad drīz konkurences šajā sektorā nebūs vispār. Tas būs ļoti bēdīgs signāls par uzņēmējdarbības vidi valstī. Piemēram, tādu institūciju kā CSDD, Rīgas Stradiņu universitāte, Valsts nekustamie īpašumi, Ārlietu ministrija, Ādažu un Rīgas pašvaldību pēdējos mobilo sakaru pakalpojumu iepirkumos jau nebija iespējams noskaidrot labāko piedāvājumu, jo startēja tikai viens pretendents – vēsturiskais operators.”

    Kā atzīmē “Tele2”, VM iepirkuma komisija atbildes vēstulē uz iebildumu par šo iepirkumu ir norādījusi, ka viņiem ir svarīgi kritērijos iekļaut bāzes staciju skaitu, jo  Neatliekamajam medicīnas palīdzības dienestam (NMPD) ir svarīgs kvalitatīvs pārklājums visā Latvijā.

    “Mēs neapšaubāmi apzināmies, cik būtiska palīdzības dienestiem ir laba sakaru kvalitāte. Tikai VM iepirkumu komisija laikam nezina, ka, piemēram, NMPD, kuram balss pakalpojums sniedz vēsturiskais operators, jau vairākus gadus savās automašīnās izmanto “Tele2” pieslēgumu. Visā sadarbības laikā neesam saņēmuši nevienu pretenziju, kas liecina, ka pakalpojumu kvalitāte ir pietiekami augstā līmeni un tam nav nekādu saistību ar bāzes staciju skaitu Latvijā, ko tagad vēlas vērtēt ministrijas ierēdņi. Turklāt vēlamies norādīt, ka KP metodiskais materiāls, kas aicina neizmantot konkurenci ierobežojošus kritērijus, ir nosūtīts visām ministrijām, t.sk. VM,” saka R.Rosts.

    VM izsludinātais iepirkums paredz slēgt līgumu par mobilo sakaru pakalpojumu nodrošināšanu 1472 lietotājiem uz trim gadiem.

    “Tele2” jau iepriekš norādījis, ka publiskajos iepirkumos pastāv izteiktas favorītisma pazīmes vienam tirgus spēlētājam. Tajos tiek iekļauti kritēriji, kas nedefinē sniegtā un klientam nepieciešamā pakalpojuma kvalitāti, mākslīgi tiek samazināta finanšu sadaļas proporcija attiecībā pret tehnisko sadaļu, kā arī iekļautas absurdas prasības, īpaši piemeklējot tās vienam konkrētam tirgus spēlētājam.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    20 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ivis
    24.04.2023 10:13

    Preses relīze ar Tele želošanos un vaimanāšanu, populisms at it’s finest.

    Matiss
    24.04.2023 10:55
    Reply to  Ivis

    Nu pagaidi, tas ka iepirkums ir uzrakstīts priekš LMT Tev liekas okay?

    Ivis
    24.04.2023 12:32
    Reply to  Matiss

    Man šķiet, ka valsts iestādei iepirkumu sarakstīt vienam piegādātājam neļauj normatīvie akti. Iebildumi ir katrā iepirkumā, un ir saprotama arī kārtība, kādā tos celt. Nav saprotama reklāmas līdzekļu izlietošana šī situācijas “izkliegšanai” medijos cilvēkiem, uz kuriem tas tiešā veidā neattiecas.

    Kursors.lv
    24.04.2023 12:33
    Reply to  Ivis

    Kāpēc nav saprotama?

    Ņikita Kozlovs
    24.04.2023 13:00

    Es teiktu, šī problēma ir kompleksāka, jo piemēram iepirkumā nevar iekļaut integrācijas prasības ar iestādes uzskaites vai finanšu sistēmam, jo tā būs uzreiz “favoritisma” izteikšana esošam operatoram. Bet cits operators atnākot, negribēs integrēties ar citām sistēmam, jo tās ir papildus izmaksas ar kurām viņš nebija reķinājies + nevarēs viņas sēgt ilgtermiņā, jo atnāks cits operators un process sāksies no jauna.
    Vai piemēram, esošās IoT iekārtas , simkaršu nomaiņu tājos arī nevar iekļaut iepirkumā, kas arī ir izmaksas un kādam tās ir jāsēdz + ir jautājums par pašu tehnoloģiju pieejamību, ja piemēram iekārtas izmanto NB-LTE, un operators nepiedavā tādu tehnoloģiju. Kurš segs iekārtu nomaiņas izmaksas? Vai arī operators priekš viena klienta visā Latvijā ieviesis pakalpojumu?

    praktiķis
    24.04.2023 15:05

    Vai domā, ka par esošām integrācijām maksāja mobilais operators?
    Vai esošām IoT iekārtām, kartes iekšā lika esošais operators?
    Praktiskā pieredze rāda, ka NB-LTE nav ieslēgts visās bāzes stacijās, un ieslēgšana prasa nedēļas, līdz ar to nenopietns arguments :)
    Ja iepirkumā nav minētas IoT iekārtas, tad nav pamats sniegt par šo tēmu piedāvājumu.

    Ivis
    24.04.2023 13:17

    Nav saprotama, jo ar šādu rīcību viens no lielākajiem mobilo sakaru operatoriem tuvina sevi vaimanājošas tirgus sievas virzienā, nevirs efektīvi un konstruktīvi problēmas risinoša subjekta virzienā, attiecīgi diskreditējot sevi šīs pašas auditorijas, uz kuru tēmēta šīs sāpes izraudāšana, acīs.

    Kursors.lv
    24.04.2023 13:28
    Reply to  Ivis

    Kā tu ieteiktu rīkoties gadījumos, kad, iespējams, varētu būt šādi iepriekš kādam konkurentam sarunāti konkursi?

    Ivis
    24.04.2023 13:46

    Kādā ziņā sarunāti? Ja būtu aizdomas par kukuļdošanu – tad vērsties attiecīgās iestādēs. Lai apstrīdētu iepirkuma noteikumus, kuri šķiet neteisnīgi – pēc iepirkumu nolikuma un normatīvo aktu prasībām noformētu iesniegumus/iebildumus.
    Tavuprāt labākais veids šādā situācijā ir publicēt rakstu, ka pretendents atsakās no dalības konkursā (šnuk)?

    Kursors.lv
    24.04.2023 13:47
    Reply to  Ivis

    Es domāju, ka te ir gan, gan pieeja. Ja ir mērķis informēt sabiedrību par kaut kādām, iespējams, nejēdzībām, tad lieti noder šādas preses relīzes. Gan jau kāds medijs paņems un publicēs.

    xs1
    24.04.2023 15:14

    Pasmagi … Vismaz būvniecībā kopš iepirkumu digitalizācijas, nolikums ir vienīgā detaļa ar kuru pēc jau iepirkuma var spēlēties . Ciparus vairs pieregulēt nevar, jo viss ir publisks. Pēc ciparu publiskošanas tālāk jau iet pārējās dokumentācijas izvērtēšana un tur jau iepirkumu komisija var izpauzties jeb meklēt utis vai attiecīgi pievērt acis. Nemāku komentēt par IT sfēru, bet būvniecībā kur aizķerties ir simtiem lietu pie slidīga nolikuma izveidošanas.

    Usinss
    25.04.2023 07:57
    Reply to  Ivis

    Nu tā gluži nav. Var izvilkt tik absurdas prasības, konkrētus ISO sertifikātus. Papīrs pacieš visu. Vajag tik mācēt rakstiski to smuki, sarežģīti pamatot, lai pārējie lasot apmaldās savās domās. Saku to no pieredzes. Vairs nestrādāju šādā amatā. Es gan kā IT cilvēks, rakstīju tehnisko speceni, lai iegūtu sev vēlamo dzelzi no vēlamā ražotāja. Tur arī bija jāspēlējas ar thniskajiem raksturlielumiem, jo valsts iepirkumā nedrīkst prasīt konkrētus brendus…

    Nešķiet
    25.04.2023 11:24
    Reply to  Ivis

    Ar vārdiem man škiet parasti sākas vislielākās muļķības, jo tam kam škiet neko nezina tikai gudri šķietamo pasniedz.
    Visa būvniecības nozare cīnās ar to pašu, bet tur iepirkumu ir vairak pretendentu ir vairāk un līdz ar to industija mēģina iztikt ar labuma došanu un ņemšanu. Kā arī ar slavenajam pirts sarunām risina jautājumus.
    Rezultātā nolikums top lai 3 vai 5 kompanijas var piedalīties pārējie paliek aizborta dēļ kritērijiem.
    Šie 3 vai 5 vienojas kurš iesniegs letako kurš dārgāko piedavājumu. Tādājādi sadala tirgu.
    Un viss notiek.

    Mobilaja jomā atkal atļauj iesniegt visiem operatoriem. Un tad izrādās, ka viens var likt lielas cenas un vinnnēt, bet pārējie liekot centus nevinnē.
    It kā viss godīgi un tai pat laikā nē. Tāpēc arī operatori izceļ gaismā šādus gadījumus.

    Bet pēc vakcīnu noliedzēju skaļajām vaimanām, grūti tos pārkliegt :)

    Kex
    24.04.2023 10:15

    Piedāvāja pusgadu bez maksas, bet ministrija tāpat neņem?

    Skābene
    24.04.2023 15:13

    Tas nav nekāds noslēpums, ka mobilo sakaru jomā iestādes vadītājs pasaka, ka viņam patīk LMT un viņš negrib neko savā dzīvē mainīt, tāpēc dod uzdevumu izdomāt, kā nopirkt to ko grib. Vairs nav 90tie gadi, kad LMT bija objektīvi labākais sakaru nodrošinātājs. Šobrīd LMT ir sadarbības līgums ar Latvijas valsts mežiem, lai cirsmās būtu sakari, tāpēc arī šo izmanto kā argumentu lai pārējos atšūtu. Kā jau norāda Tele2, viņi šobrīd apkalpo NMPD, tādēļ arguments par to, ka LMT vajag priekš NMPD neiztur kritiku.

    Nezinīts
    24.04.2023 21:34
    Reply to  Skābene

    Par sadarbības līgumu, lai cirsmās būtu sakari, gan gribētu uzzināt vairāk – ko tehniski var izdarīt nebūvējot torņus?
    NMPD katra procenta desmitdaļa pārklājumā kādam var glābt dzīvību…

    Pāvels
    24.04.2023 17:01

    Kādas muļķības! NMPD neizmanto Tele2. Nav nekādas problēmas palielināt bāzes stacijas, bet negribas iekļaut līdzekļus lai pa visu Latviju būs mobilais pārklājums. Izskatās, gribu peļņu, bet negribas neko darīt

    svimart
    24.04.2023 23:06

    šeit tele2 var nekasīties, zona ir sūdīgāka un daudz kur starp pilsētām nav vispār. 15 gadus biju lmt, klients tagad tele2 ir iespēja salīdzināt. bet ikdienā uz vietas mīcoties tas nav svarīgi sakari ir labi, internets ātrs. vispār kāpec NMPD būtu jātaisa konkurs..

    Maris
    25.04.2023 22:11

    Lietoju abu sim, daudzviet braukāju starp lmt un tele2 nav gandrīz nekādas atšķirības, to ko raksta tajos noteikumos ir galīgas muļķības. Tur tīri lētākajam jāuzvar un punkts!

    Karlis
    25.04.2023 23:04

    Šis ir tāds pac bēdu stāsts, kā ar degvielas iepirkumiem. Viss nav tikai balts un melns.
    Aicinu visus dīvānexpertus saskriet un uzrakstīt vienreidz beidzot pareizu nolikumu uz mobilajiem sakariem.
    Kur problēma???

    Reklāma