Web Analytics
More
    Reklāma

    Logitech Brio 500 tīmekļa kameras un Logitech Litra Glow prožektora dubultapskats

    Jaunākie raksti

    Pavisam nesen čoms man prasīja pēc padoma, kādu laptopu viņam ieteikt ļoti labām video konferencēm. Tā kā manā apskatnieka arsenālā klēpjdatoru nav, prasīju pēc padoma apskatniekam Artim. Pēc apjomīgas diskusijas nonācām pie secinājuma, ka portatīvajos datoros šobrīd kameras nav no spicākajām, tādēļ vienojāmies, ka labāk ieteikt atsevišķu tīmekļa kameru. Kāds tur brīnums, laikā, kad ap ekrāniem apmales sarūk, vienkārši pazūd vieta, kur ievietot kaut cik izmantojamus kameru dzelžus, tādēļ esmu priecīgs, ka pie manis uz testu nonākusi Logitech Brio 500 tīmekļa kamera. To testēšu kopā ar Logitech Litra Glow gaismekli, tādēļ šo uztveriet par dubultapskatu, kurā testēšu uzreiz divas ierīces. Sākšu ar kameru.

    Logitech Brio 500 tehniskā specifikācija

    • Kamera: 4 MP, 90°/78°/65° maināms skata leņķis, 4x digitālais palielinājums, auto fokuss, HDR
    • Video: 1080p/30fps, 720p/60fps
    • Mikrofoni: stereo mikrofoni, līdz 1.2m  darbības radiuss
    • Savienojums: USB Type-C
    • Papildu: manuāls drošības slēgs
    • Komplektācija: Brio 500, statīva klipsis, pamācības
    • Izmēri: 31.5 x 110 x 31.5 mm (kamera bez statīva klipša), 51.5 x 110 x 45 mm (kamera ar statīva klipsi)
    • Cena: 139 eiro ražotāja mājaslapā

    Cilindra dizains

    Izpakojot Logitech Brio 500 no pārstrādāta kartona kastītes (šobrīd būtu sliktais tonis nepadižoties ar planētas glābšanas kārti), bez kameras un instrukcijām komplektā iekļauta arī stiprinājuma skava. 1.5 m garais USB Type-C vads jau piestiprināts kamerai un nav atvienojams. Labā ziņa, ka vads nekad nepazudīs. Ne tik labā ziņa, ka Type-C savienojums liks pārskatīt, kuru ligzdu portatīvajam aizņemt (ne visiem pieslēgvietas ir pietiekamā skaitā un vecākiem monitoriem iespējams vajadzēs pāreju, kas komplektā nav iekļauta). Bet tā protams nav Brio 500 vaina.

    Reklāma

    Pati kamera ir plastmasas cilindrs. Ko man tā atgādina? Brio 500 dizaina princips ir līdzīgs Nothing Ear (stick) principam – cilindrs, kas atklāj austiņas (lasi kameru), pagriežot disku cilindra malā. Šis princips strādā, kā manuāls drošības slēgs, kas neļaus Bilam Geitsam mani izspiegot. Kamera pieejama tumši pelēkā, baltā un rozīgā tonī, bet tās stiprinājums pieejams vien tumši pelēkā variantā, tādēļ saskanīgāk būs ar tumši pelēko versiju. Krāsojums ir ar nelieliem cita toņa pleķīšiem. Kad izpakoju kameru, centos to nopūst no putekļiem, tikai tad sapratu, ka tas ir speciāls krāsojums. Līdzīgu novēroju pāris Sony produktos, šādi ražotāji uzsver otrreiz pārstrādāto materiālu daļas korpusos. Dīvaini, ka tumši pelēkā versija tikusi pie 68% pārstrādāta materiāla, bet baltā versija pie 54%. Par rozā versiju datus neatradu, tādēļ, zaļi domājošie, izvēlieties tumši pelēko versiju!

    Pie monitora vai laptopa Brio 500 tiek piestiprināts ar stiprinājuma klipsi. Tas nav pievienots kamerai uzreiz, bet abi stiprinās ar šķietami spēcīgu magnētu. Pats labākais, ka savienojums nekur neļurkājas un šķiet stiprs un uzticams. Stiprinājuma skavai ir trīs eņģes. Viena nodrošina leņķi starp kameru un monitoru vai portatīvo datoru, otra ļauj pielāgot statīva atbalstu. Atbalsta virsma saņēmusi ar aizsargplēvi pārklātu lipekli, kas statīvu ļauj pielīmēt, piemēram, pie monitora. Man gan ideja par ķēpu uz iekārtas un nespēju pārlikt uz citu nesajūsmina, tādēļ atstāju to nenoplēstu. Tad gan jārēķinās, ka kamera nebūs stabili fiksēta. Tas arī norāda, ka Brio 500 vairāk piemērota tieši monitoriem vai AIO datoriem ne portatīvajiem datoriem. Ražotājs gan sola, ka lipeklis ir vairākkārt lietojams, noņemams un pat mazgājams.

    Visinteresantākā ir trešā eņģe. Tā ļauj mainīt kameras leņķi un pavērst to uz leju. Logitech to sauc par Show Mode. Pēc ražotāja domām, tas varētu būt noderīgi, lai parādītu, piemēram, uz galda novietotu skiču kladi. Ideja pati par sevi ir ļoti laba (par to, kā tā strādā, nedaudz zemāk), tikai, ja izmantosiet Brio 500 uz klēpjdatora, parādīt varēsi vien tastatūru. Trešā eņģe kopā ar magnētisko savienojumu, kas ļauj rotēt kamerai 360 grādos, ļauj pielāgot teju jebkādu leņķi. Tas ir tiešām forši un paver ļoti dažādus scenārijus. Kopumā dizains šķiet uzticams, pārdomāts un piedāvā dažus citur neredzētus knifus.

    Lai atklātu visas fīčas, jālieto Logi Tune

    Logitech visai naski katram gadžetam pielāgo savu programmatūru. Viena strādā labāk, cita sliktāk, bet Brio 500 strādā komplektā ar Logi Tune. Programma ļauj tikt pie tādām unikālajām Logitech Brio 500 iespējām, kā RightSite un Show Mode. Pirmā ļauj programmatūrai pašai iekadrēt runātāju. Tas panākts no ultra platleņķa kadra izgriežot daļu, pārējo atstājot, kā rezervi, lai AI ir kur pabīdīties kadrējot. Ja nepatīk AI piedāvātais variants, šo iespēju var arī atslēgt. Par Show Mode jau daļēji stāstīju. Tas ļauj kameru pavērst uz leju, lai parādītu, piemēram, piezīmes vai skices, tad Brio 500 programmatūra pati pavērš attēlu tā, lai teksts būtu izlasāms, nevis spoguļattēlā, kājām gaisā. Vispār šī ir tīri feina iespēja, tikai jāatceras, ka no tās būs jēga tikai tad, ja Brio 500 izmantos ar monitoru, klēpjdatora tastatūru būtu bezjēdzīgi rādīt.

    Logi Tune ļauj pielāgot attēlam gan auto fokusu, gan baltā balansu, gan ekspozīciju, gan slikta apgaismojuma režīmu un citus noderīgus vai mazāk noderīgus niekus. Kamerai iespējams mainīt arī skata leņķus un paspēlēties ar ne visai iedvesmojošiem filtriem.

    Kā ar kvalitāti?

    Būsim reāli, pat vislabāko kameru spējas ir atkarīgas no apkārtējā apgaismojuma. Neceri uz brīnumiem, ja talkā nenāk normālas lampas. Tomēr Logitech Brio 500 ķepurojas tīri pieklājīgi. Vispirms jāatgādina, ka Brio 500 spēj filmēt 1080p izšķirtspējā, tādēļ citi 4K konkurenti no bildes spēs izspiest vairāk. Tomēr kvalitāte ir labāka, kā gaidīju. Ikdienas lietošanā auto fokuss ļoti labi patur asumā seju, krāsas ir spilgtas, bet ne pārspīlētas. Man ļoti patīk baltā balanss, kas rada dabisku sniegumu. Tomēr viss atkarīgs no apkārtējā apgaismojuma, kas reizēm var rezultēties ar plakanu attēlu. Šāda pieeja būs īsti laikā lekciju vadīšanai, vai lietišķai sapulcei, bet nederēs dramatiskam influenceru saturam. Tātad šoreiz runa par pieaugušu auditoriju.

    Sarežģīti izgaismotā vidē

    Slikta apgaismojuma scenārijā parādās graudainība un mākslīgi pēcapstrādes artefakti, tomēr arī tādā gadījumā spējas nav uzskatāmas par vājām. Programmatūra savu darbu padara, mēģinot atgūt detaļas, sabalansējot tumšāku fonu ar gaišāku seju priekšplānā. Vienīgi, ka sejas reizēm izskatīsies nedaudz plakani un, kā nomālētas ar tonālo krēmu. Nu ko lai saka, nesēdi tumsā!

    Sliktā apgaismojumā

    Logitech Brio 500 tikusi pie diviem mikrofoniem ap kameru. Pierasts, ka tīmekļu kamerām tie nav paši labākie, arī šajā departamentā kamera uzvedas virs vidējā. Programmatūra ļauj mikrofoniem koncentrēties uz runātāju pat kustībā. Izmēģināju, tas komplektā ar automātisko iekadrēšanu strādā ļoti labi un noderēs tiem, kas rāda prezentācijas ar tāfeli fonā. Vienīgi fona trokšņi reizēm visai uzmācīgi tiek iekšā un diezgan mākslīgi tiek reducēti. Citādi, mikrofonu darbība ir ļoti laba.

    Bet nu gan ķeršos klāt Logitech Litra Glow prožektora testēšanai.

    Logitech Litra Glow tehniskā specifikācija

    • Izmēri un svars: 365.9 x 90.5 x 43.5 mm, 177 g ar pilnībā izvērstu monitora statīvu, 90.5 x 90.5 x 27.5 mm, 99 g bez statīva
    • Gaisma: 2700K – 6500K krāsu temperatūras spektrs, 250 lumenu maksimālais spilgtums, 93 CRI krāsu attēlošanas indekss
    • Komplektā: Litra Glow prožektors, monitora statīvs, 1.5 m USB Type-C uz Type-A kabelis, pamācības
    • Cena: 69 eiro ražotāja mājaslapā

    Prožektors ar pamatīgu kāju

    Logitech Litra Glow prožektors iepakots pamatīgā kārbā. Tas tādēļ, ka monitora statīvs gaismeklim jau ir pieskrūvēts. To protams var noskrūvēt, tomēr paša prožektora forma ar noapaļotu aizmuguri neļauj to ērti atstutēt, tādēļ atstāju apjomīgo kāju pieskrūvētu. Statīvs pilnīgi noteikti būs ērtāk piestiprināms pamatīgiem monitoriem, nevis plāniem klēpjdatoriem. Kājai ir izvelkams pagarinājums, kas ļauj to novietot krietni virs monitora, lai koriģētu apgaismojuma pozīciju, bet tās aizmugurē ir gropes, kas ļauj savākt nepaklausīgos vadus. Par to runājot, komplektā iekļauts 1.5 m garš vads, kas pie luktura pievienojas ar USB Type-C palīdzību, bet savienojumu ar datoru panāk ar USB Type-A spraudni. Pilnai laimei gan monitora statīvam būtu gribējis vēl vienu kāju, kas ļautu Litra Glow izmantot jebkur uz galda, ne vien pie monitora.

    Litra Glow aizmugurē izvietoti ieslēgšanas, spilgtuma un krāsu temperatūras taustiņi. Tie veidoti, kā nelielas bedrītes, kas ļauj tos organiski atrast pirkstam un ir gana ērti, lai lietotu, nemainot prožektora pozīciju. Zem taustiņiem ir USB Type-C ligzda, bet zem tās ir skrūves savienojums, kas savieno lukturi ar statīvu.

    Var vadīt manuāli vai datorā

    Aizmugures taustiņi saka priekšā, ka prožektoru var bez atsevišķas programmatūras pievienot datoram, manuāli iestatīt vajadzīgo apgaismojumu un aiziet! Ja nu Litra Glow novietots tādā pozīcijā, kur aizmugures taustiņiem netiek klāt, tad var izmantot Logitech G Hub programmu. Patīkami, ka vadība ir tajā pašā programmā, no kā varu vadīt Blue mikrofonu, tādēļ nav saprotams, kādēļ Brio 500 izmanto atsevišķu. Ērtāk taču, ja viss ir vienuviet.

    Abi varianti piedāvā vienu un to pašu funkcionalitāti, tādēļ šis ir jautājums par māti, meitu, kleitu, jeb pogām vai ievadi ar peli. Abos variantos iespējams kontrolēt spilgtumu līdz 250 lumeniem un krāsu temperatūru no 2700K līdz 6500K. G Hub ļauj saglabāt arī iestatījumus, lai katru reizi nebūtu gaisma jākalibrē no jauna. Turklāt, ja lieto Logitech peli vai tastatūru, iespējams iestatīt, lai ar konkrētu taustiņu vajadzīgais apgaismojums uzreiz ieslēdzas. Vienīgi jāņem vērā, ka G Hub skatu meklētājs darbosies vien tad, ja netiks izmantota cita kameras lietotne, tad gan, pielāgojot gaismu, savs ģīmis būs jāskatās tajā.

    Sākam gaismot

    Logitech Litra Glow novietoju uz laptopa blakus Logitech Brio 500 slikti apgaismotā telpā. Faktiski Litra Glow dara to pašu, ko lētāki riņķa apgaismojumi, tikai drusku labāk. Proti, gaisma netiek nocirsta, kā ar nazi, prožektora malās. Tas ļauj apgaismojumu izkliedēt, sapludināt asas ēnas un atvieglot redzi. Pēdējo ražotājs īpaši uzsver. Nevarētu teikt, ka no Litra Glow neapžilbst, tomēr risinājums ir patīkamāks, kā spilgtās riņķa gaismas, kas iedeg acīs un rādās vēl divas dienas pēc to lietošanas.

    Manuprāt, izkliedētā gaisma tiešām labi izgaismo priekšējo objektu, turklāt statīva eņģes ļauj prožektoru grozīt, kā vien gribas. Var gaismu raidīt arī pret griestiem, tad tā būs vēl izkliedētāka. Lai gan Litra Glow tiešām nedaudz spēj izpludināt gaismu ap prožektora robežām, tomēr nevajag aizmirst, ka tas vienalga ir neliels, spožs kvadrāts, kas atspīd dažādās virsmās, piemēram, brillēs.

    Litra Glow kopā ar Brio 500 ir lielisks tandēms. Jau rakstīju, ka Brio 500 precīzais baltā balanss krāsas interpretē dabiski, kas noderēs lietišķām video konferencēm, bet Litra Glow ļauj iegūt krietni dinamiskāku attēlu, kas var jau noderēt satura veidotājiem. Te gan jāatceras, ka Brio 500 neatbalsta 4K un visiem ietekmeļiem tas nebūs pa prātam.

    Nobeigumā – ļoti patīkams duets

    Skaidrs, ka tā bija nejaušība, ka Logitech Brio 500 un Logitech Litra Glow pie manis atbrauca kopā, bet tieši šādā kombinācijā tie papildina viens otru. Kamēr Brio 500 piedāvā lietišķākas krāsas, Litra Glow attēlam piešķir dinamiku. Kamēr Brio 500 sliktas gaismas scenārijos parādās graudainība, Litra Glow to mazina. Un tā varētu turpināt. Tomēr abiem produktiem ir atšķirīgas mērķauditorijas, tādēļ tie var arī nesatikties. Logitech Brio 500 būs labs sabiedrotais, lasot lekcijas, vai vienkārši kvalitatīvākām video konferencēm, kā piedāvā klēpjdatora kamera. Toties Logitech Litra Glow vairāk patiks satura veidotājiem.

    Logitech Brio 500 piedāvā patīkamu dizainu ar drošības aizvaru, dabisku attēlu, un tīri labu mikrofonu darbību. Konkurenti gan tikuši pie augstākas izšķirtspējas un cenu par pavisam kārdinošu arī nenosauksi. Logitech Litra Glow piedāvā plašu diapazonu gan spilgtumam, gan krāsu temperatūrai, tomēr arī tam cena nav pati zemākā un atspīdumi brillēs vienalga būs redzami.

    Patika iekš Logitech Brio 500

    • Patīkams dizains ar uzticamu aizslēgu un funkcionālu stiprinājuma skavu
    • Plaša skata leņķu izvēle, kas ļauj programmatūrai pašai iekadrēt runātāju
    • Lielisks baltā balanss, kas nodrošina dabiskas krāsas, būs piemērots lietišķām video konferencēm
    • Laba mikrofonu darbība
    • Show Mode ir citur neredzēts noderīgs režīms

    Nepatika iekš Logitech Brio 500

    • Konkurenti šādā cenā piedāvā 4K izšķirtspēju un 60 kadrus sekundē

    Patika iekš Logitech Litra Glow

    • Patīkama, izkliedēta gaisma, vieglāk panesama acīm
    • Funkcionāls monitora statīvs
    • Plašs gaismas pielāgojumu spektrs

    Nepatika iekš Logitech Litra Glow

    • Atspīdumi redzami brillēs vai uz citām virsmām
    • Nav tā, ka pavisam neapžilbina
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    TopStar
    16.04.2023 06:25

    Un patika kā kameras lēcai nav privātuma aizdares slēdzis?

    Reklāma