Web Analytics
More
    Reklāma

    “Naco Technologies” iegūst prestižo “EIC Accelerator” grantu, lai revolucionizētu zaļā ūdeņraža ražošanu

    Jaunākie raksti

    Jaunuzņēmums “Naco Technologies” ir ieguvis prestižo “EIC Accelerator” grantu 2,3 miljonu eiro apmērā, lai revolucionizētu zaļā ūdeņraža ražošanu. Investīciju un piešķirtā finansējuma kopējā summa veido 10 miljonus eiro. Finansējuma mērķis ir radīt specializētus nanopārklājumus un jaunus materiālus, kas aizstās vajadzību pēc platīna un citiem dārgmetāliem, kas nepieciešami ūdeņraža ražošanai un tā izmantošanai plašākā mērogā, informē Aleksandrs Parfinovičs, “Naco Technologies” izpilddirektors.

    Ūdeņradim ir nozīmīga loma pārejā uz videi draudzīgu ekonomiku. Pašlaik to ražo no fosilā kurināmā, kas rada lielas oglekļa emisijas. Videi draudzīgāka alternatīva ir lieko saules un vēja enerģiju pārvērst ūdeņradī, izmantojot ūdens elektrolīzes procesu. Šajā procesā iegūtais ūdeņradis ir ķīmiski ļoti agresīvs, tāpēc elektrolīzeru komponentiem nepieciešama aizsardzība ar moderniem pārklājumiem. Pašlaik visplašāk izmantotās pārklājumu uzklāšanas metodes ir novecojušas un nav mērogojamas, jo tām ir augstas ražošanas izmaksas un tiek izmantoti dārgmetāli, kuru daudzums ir ierobežots.

    Reklāma

    “Mēs esam izstrādājuši revolucionāru ātrgaitas nanopārklājuma procesu, kas var 10 reizes samazināt tradicionālajos katalītiskajos pārklājumos izmantoto dārgmetālu (piemēram, Platīns (Pt), Irīdijs (Ir)) daudzumu. Tas arī sniedz iespēju izstrādāt jaunus materiālus, kas potenciāli varētu aizstāt šos grūti pieejamos elementus. Mēs jau sadarbojamies ar 20 klientiem, no kuriem daži ir vadošie ūdeņraža industrijas dalībnieki. Mēs esam ļoti pateicīgi par šo iespēju un ar nepacietību ejam pretī izaicinājumiem, kas mūs sagaida, lai panāktu pārmaiņas un dotu spēku zaļā ūdeņraža revolūcijai,” atklāj Aleksandrs Parfinovičs.

    “Esam lepni par mūsu partneru, asociācijas biedru ”Naco Technologies” panākumiem. Kopā strādājam, lai zaļā ūdeņraža ražošana būtu ne tikai nākotne, bet jau šodiena. Patlaban asociācija ar partneriem strādā arī pie transportā izmantojamā “zaļā” ūdeņraža enerģijas vērtību ķēdes attīstīšanas Baltijas valstīs un Polijā. Projekta ietvaros jūnijā Latvijas pilsētās notiks praktiski ar zaļo ūdeņradi darbināta autobusa demonstrējumi. Asociācijas mērķis, lai līdzīgi panākumi ūdeņraža enerģijas nozarē būtu arī citiem uzņēmumiem,“ norāda Aivars Starikovs, “Hydrogen Europe” un “Latvijas Ūdeņraža Asociācijas” valdes loceklis, ”Naco Technologies” konsultatīvās padomes eksperts.

    “Naco Technologies” nodrošina katalītiskos un aizsargpārklājumus ūdeņraža sistēmu komponentēm, kā piemēram, membrānām, anodiem, katodiem un bipolārām plāksnēm. Tā tehnoloģija ļauj izveidot sarežģītus, nanokompozītu pārklājumus ar izcilām īpašībām (precīza pārklājuma biezuma kontrole no 5 nm līdz 5µm, augsts blīvums, vadītspēja un izturība pret koroziju). Uzņēmuma izstrādātā ātrgaitas magnetronu izsmidzināšanas tehnoloģija sniedz milzīgu iespēju zaļā ūdeņraža nozarei. Tā var lielā ātrumā izsmidzināt gandrīz jebkuru materiālu un apvienot tos jaunos nanostruktūras pārklājumos. PEM elektrolīzeri un degšūnu elementi spēlē būtisku lomu ūdeņraža ražošanā un uzglabāšanā, taču to atkarība no cēlajiem materiāliem, piemēram, platīna un irīdija, padara tos dārgus un mazāk ilgtspējīgus. “Naco Technologies” inovatīvo katalītisko pārklājumu mērķis ir novērst vai būtiski samazināt šo materiālu izmantošanu, samazinot ūdeņraža ražošanas izmaksas un ietekmi uz vidi. Pasaulei virzoties uz dekarbonizāciju, zaļais ūdeņradis ir kļuvis par tīru, ilgtspējīgu enerģijas avotu ar plašu pielietojumu klāstu, sākot no transporta līdz rūpniecībai. Tomēr augstās ražošanas izmaksas ir bijis būtisks šķērslis tā plašākai ieviešanai. “Naco Technologies” revolucionārā tehnoloģija varētu palīdzēt pārvarēt šo šķērsli, padarot zaļo ūdeņradi par ekonomiski izdevīgāku iespēju gan uzņēmumiem, gan patērētājiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    09.04.2023 18:59

    Zaļā ūdeņraža… būs kā datorspēlēs, ūdeņradi tirgos dažādas krāsas burciņās. Zaļu, zilu, rozā… Lillā un oranžie laikam būs visdārgākie.

    Reklāma