Web Analytics
More
    Reklāma

    Audi charging serviss – papildus ērtība e-tron īpašniekiem

    Jaunākie raksti

    Mēs pavisam nesen diskutējām par We Charge elektromobiļu uzlādes pakalpojumu, kas ir diezgan foršs labumu grozs Volkswagen zīmola auto. Jauno Audi spēkratu laimīgajiem īpašniekiem pavisam noteikti nav jājūtas apdalītiem, un arī viņiem ir pieejams līdzīgs ražotāja elektromobiļu uzlādes pakalpojums, kur tikai ar vienas kartiņas vai telefona lietotnes palīdzību ir iespēja tikt pie plaša uzlādes tīkla. Šo pakalpojumu iepazinām ar e-tron Charging Service nosaukumu, bet šis serviss pārtrauks savu darbību jau šī gada beigās. Mieru tikai mieru. Sākot ar 2023. gada 1. janvāri mēs esam iepazīstināti ar jaunu servisu, kas sevi piesaka ar vienkāršāku un uztveramāku nosaukumu – Audi charging. Audi uzlāde. Vienkārši, vai ne? Parunāsim par to.

    Kas ir Audi uzlāde?

    Atkārtošana ir zināšanu māte – tas ir Audi papildus abonēšanas pakalpojums, kas ļauj saviem klientiem tikt pie Eiropas uzlādes infrastruktūras un veikt uzlādi, papildus neizmantojot bankas kartes, RFID uzlādes kartes vai dažādas citu valstu uzlādes tīklu lietotnes, kuras bieži pat nav pieejamas saprotamā (lasīt angļu) valodā. Tik vienkārši.

    Pakalpojuma konspekts skan aptuveni šādi:

    • Vairāk kā 400 000 publiskās uzlādes vietu 27 Eiropas valstīs, no kuriem 655 uzlādes punkti Latvijā.
    • Elastīgums atkarībā no jūsu personīgā uzlādes profila un trīs dažādi tarifi (basic, plus, pro).
    • Ērta uzlādes apmaksa ar RFID karti myAudi lietotnē vai ar Plug & Charge

    Uzlādes punktu skaits, protams, visu laiku pieaug, kas ir laba ziņa. Tas sarežģītākais visā šajā stāstā ir, ka ar elektromobilitātes attīstītību arī attīstās neatkarīgie tirgus spēlētāji, tādēļ Eiropā jau ir vairāk kā 800 operatori, kas nodrošina uzlādes pakalpojumus. Potenciāli katram no šiem uzlādes servisiem ir sava kartiņa, sava lietotne un sava sistēma, kā var norēķināties par pakalpojumiem. Naudā vai graudā kā saka. Tāpēc šāds ikdienas komforts, ka viena kartiņa un/vai aplikācija spēj apkopot lielākos pakalpojumu sniedzējus, ir lieliskas ziņas.

    Izskriesim vēlreiz cauri Latvijā pieejamajiem uzlādes servisiem un to izcenojumiem

    • CSDD ir 141 publiskās uzlādes vietas, kuras nodrošina 50 kW DC uzlādes jaudu. Cena par uzlādi e-mobi u stacijās ir 0.20 EUR/min.
    • Elektrum Drive ir 35 publiskās uzlādes vietas. Tiek nodrošināts 11 un 22 kW AC, kā arī 25 kW, 50 kW un 150 kW DC uzlādes jauda. Cena par uzlādi raksta publikācijas brīdī 0.40 EUR/kWh par 22 kW AC uzlādi un 0.56 EUR/kWh par 150 kW.
    • Ionity pagaidām ir tikai 1 publiskās uzlādes punkts, kurš nodrošina līdz pat 350 kW lielu uzlādes jaudu. Cena par uzlādi ir 0.79 EUR/kWh.
    • Virši ir pirmā degvielas uzpildes stacija, kas savos punktos ļāva uzstādīt CSDD uzlādes stacijas. Pašiem ir pagaidām tikai viena 80 kW uzlādes stacija, bet tuvāko 2 gadu laikā vēl 20 stacijās tiks uzstādītas vēl 28 pieslēguma vietas ar līdz pat 150 kW lielu jaudu. Cena par uzlādi ar 40 kW jaudu ir 0.39 EUR/kWh un par 80 kW jaudu tie būs 0.49 EUR/kWh.
    • EV Maestro, ko pazīstam kā Energolukss ar 4 uzlādes vietām, no kurām gan tikai 2 ir publiskas. 2 atrodas pie Energolukss ofisa un nemaz tik pieejamas nav. Publiskās uzlādes vietas atrodas pie TC Mols un TC Apelsīns un nodrošina 100 kW uzlādes jaudu. Cena par uzlādi Rīgā ir 0.60 EUR/kWh un Ādažos 0.46 EUR/kWh.
    • Pamatīgi spārnus ir izpletis Ja pirms kāda laika rakstījām, ka Eleport ir jau 6 uzlādes stacijas, tad tas cipars dotajā brīdī jau ir 12 un izaugsmes plāns tikai šim gadam ir vērienīgs. Vēl vismaz 10. Pieejamās stacijas ir dažādas, sākot no 22 kW AC, turpinot ar 50 kW, 100 kW un 120 kW DC, un beidzot ar jaudīgāko 200 kW. uzlādi. Cena par 22 kW jaudu ir 0.26 EUR/kWh, par 50 kW tie būs 0.32 EUR/kWh, par 100 kW 0.35 EUR/kWh, bet par 200 kW 0.37 EUR/kWh. Cenas gan atšķiras arī pa uzlādes lokācijām, norādītas ir maksimālās.
    • Europark saviem klientiem nodrošina 22 kW AC uzlādi. Cena par uzlādi dažās vietā ir 0.25 EUR/kWh un dažās 0.40 EUR/kWh.
    • Neaizmirsīm par Tesla Supercharger stacijām, kuras mums ir divas.
    • SimpleCharge nodrošina savu tīklu apgaismes stabos ar līdz pat 22 kW lielu jaudu. Cena ir 0.25 EUR/kWh.

    OK, kuri tīkli tad Latvijā sadarbojas ar Audi charging servisu?

    Man prieks, ka pajautāji. Audi charging Latvijā pagaidām strādā ar CSDD, Elektrum Drive, EV Maestro un Ionity uzlādes servisiem. Eleport šai savienībai plāno pievienoties jau šī gada maijā. Vienas aplikācijas priekšrocības varam izmantot jau šodien, nav jādodas ceļojumā, lai izjustu papildus komfortu.

    Piezīme no Moller Baltic Import pēc raksta publikācijas: CSDD stacijas kopš 1. marta, kad to pārvaldību pārņēma Mobilly, vairs nenodrošina roaming un attiecīgi arī nav pieejamas ne mūsu, ne citu ražotāju globālajos uzlādes risinājumos. Tas uz laiku ievērojami samazina pieejamās stacijas un nākas pagaidām izmantot arī emobi kartes. Kad kaut kas mainīsies CSDD pusē mēsšobrīd precīzi nezinām.

    Autora piezīme pēc raksta publikācijas: Mobilly atbalsta “kvalitāti” uzlādes staciju darbības nodrošināšanā mēs izjutām arī uz savas ādas varākas reizes, kad mūsu 1000 km elektromobiļu braucienos nestrādāja kāda no stacijām. Ļoti žēl, ka lielāko Latvijas uzlādes tīklu pārvalda tik nemoderni un neatbilstoši.

    Šis serviss jau nav bezmaksas, vai ne?

    Ir pieejami vairāki abonēšanas plāni, no tiem ir atkarīgi uzlādes tarifi dažādās valstīs. Parunāsim tikai par Latviju. Cenas norādītas EUR/kWh.

    Audi charging basic Audi charging plus Audi charging pro
    Abonēšana 0 EUR/mēn Abonēšana 7.99 EUR/mēn Abonēšana 14.99 EUR/mēn (pirmajā gadā bez maksas)
    AC DC Ionity AC DC Ionity AC DC Ionity
    0.60 EUR 0.81 EUR 0.79 EUR 0.50 EUR 0.64 EUR 0.79 EUR 0.45 EUR 0.58 EUR 0.35 EUR

     

    Ar visu valstu tarifiem var iepazīties šeit: https://www.audi.lv/dam/nemo/e-mobility/charging/audi-charging/Audi_charging_overview_rates.pdf

    Jā, individuāli katru no servisiem var lietot nedaudz lētāk, bet par komfortu noteikti ir vērts piemaksāt. Izvēloties Audi charging pro, šeit jau tā izdevība ir saskatāma – pietiek tikai ar vienu Ionity uzlādi mēnesī, lai abonementu pilnībā atpelnītu. Par tādu cenu pat ir vērts uz Ādažiem aizvizināties. Latvieši ir praktiska tauta, vienmēr meklēs veidu, kā samaksāt mazāk. Esmu gan arī drošs, ka pietiks tikai ar vienu plānotu ārzemju braucienu, lai

    Kā es varu tikt pie Audi charging?

    Pavisam elementāri un 3 soļos. Pirmais –  Instalējiet myAudi lietotni, reģistrējiet automobili un galveno lietotāju. Otrais – izvēlieties savu Audi charging tarifu un noslēdziet līgumu. Jā, sākot ar 01.01.2023 Audi charging līgumu var noslēgt myAudi bezmaksas lietotnē. Trešais – sāciet uzlādi uzreiz pēc aktivēšanas, izmantojot myAudi lietotni vai uzlādes karti. Viss.

    Pati lietotne viegli pārskatāma, tajā var sekot līdzi savām ikdienas uzlādes darbībām, pārvaldīt līgumu, skatīt rēķinu kopsavilkumu un pats galvenais – veikt uzlādes staciju meklēšanu un maršruta plānošanu.

    Pēcvārds

    Es neesmu liels Tesla ventilators, bet es spēju novērtēt pāris ieguvumus, ko sniedz Twittera kungs. Līdzīgi dara arī Apple ar savu infrastruktūru – piesen patērētājus ar savu piedāvāto ērtību un infrastruktūru. Audi charging nav nekas cits, kā rūpes par patērētāja ērtību. Skaidrs, ka šeit ir runa arī par Audi iespēju nopelnīt uz abonementu rēķina, bet vismaz šis nav savtīgs solis.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    pitonsxxl
    15.03.2023 13:05

    Latvijas publisko uzlādes servisu cenas atpaliek tikai no Norvēģijas un Nīderlandes.
    Ar tādu mantrausīgu attieksmi mēs nekad nepāriesim uz EV

    Krotow
    15.03.2023 17:01
    Reply to  pitonsxxl

    Pietiek jau ar to ka EV ar akumulatora ietilpību degvielas auto ar pilnu bāku analoģiskam nobrauciena attālumam maksā ciparu, ko 80% no Latvijas braucējiem nevar atļauties. Kad tādus auto varēs nopirkt pa 20K€, tad varēs sākt sūdzēties par infrastruktūru.

    Last edited 1 year ago by Krotow
    Karlis
    15.03.2023 23:34
    Reply to  Krotow

    ēē … slinkums rēķināt .. cik ta maksā pilnā bāka/baterija?

    Elektriķis
    15.03.2023 14:19

    Māri, tēlainajā stāstā ir pazudis viens teikuma nobeigums un Eleports arī kaut kā jocīgi pieminēts. Tur pat arī ir minēts “cipars 12”, kas būtībā ir skaitlis…

    Last edited 1 year ago by Elektriķis
    Laimīgais Lūks
    15.03.2023 21:21

    Heh, vietējā topiņā kilograms burkānu maksā 0,39 €. Zirgs aizvedīs tālāk par EV.

    Reklāma