Web Analytics
More
    Reklāma

    Tesla koplietošanas automašīnas lietotāja identitātes nodošana un avārijas izraisīšana izmaksās 25 tūkstošus eiro (video)

    Jaunākie raksti

    Latvijā izveidotā TESLA koplietošanas platforma OX DRIVE norāda, ka brīvdienās Rīgā, Pļavniekos notikušais ceļu satiksmes negadījums ar vainīgā autovadītāja bēgšanu no Valsts policijas izraisīts ar koplietošanas automašīnu, kuru vadījis transportlīdzekļa vadītājs ar citas personas identitāti un alkohola reibumā. OX DRIVE uzsver, ka platformas lietotāja identitātes nodošana citam cilvēkam ir kategoriski aizliegta un ir viens no smagākajiem pārkāpumiem, tāpēc personai, kas to apzināti izdarījusi un kā rezultātā noticis ceļu satiksmes negadījums, soda apmērs pēc šī brīža aprēķiniem varētu sastādīt 25,5 tūkstošus eiro.

    Juhan Kaarma, OX DRIVE līdzdibinātājs: “Ir tikai daži gadījumi, kad mēs esam bargi pret mūsu platformas lietotājiem, un viens no tiem ir lietotāja identitātes nodošana citai personai. Koplietošanas platformu pasaulē pieredze rāda, ka šādos gadījumos autovadītājs izturas pret transportlīdzekļa vadīšanu bezatbildīgi – bieži tam nav tiesību vai tās ir atņemtas, vada transportlīdzekli alkohola vai citu apreibinošo vielu ietekmē, izdara būtiskus un pat ceļu satiksmē bīstamus pārkāpumus, piemēram, apzināti neievēro ceļu satiksmes noteikumus, negadījuma gadījumā pamet notikuma vietu un neuzņemas atbildību. Parasti tie ir jaunieši. Savukārt identitātes nodošana ir ne tikai “izpalīdzēšana” ģimenes loceklim vai draugam, bet pasaules prakse rāda, ka tas mēdz būt arī sava veida bizness, pārdodot platformas lietošanas tiesības tālāk un par to saņemot atlīdzību.”

    Par Rīgā brīvdienās izraisīto ceļu satiksmes negadījumu atbildība par zaudējumu segšanu un pārkāpumiem būs jāuzņemas platformā reģistrētajam 2001.gadā dzimušajam lietotājam, kurš nodevis citai personai piekļuvi transportlīdzekļa vadīšanai. Par konta nodošanu citai personai paredzēts sods 1000 eiro apmērā, par automašīnas vadīšanu alkohola reibumā – 2500 eiro, par pārgalvīgu braukšanu – 3000 eiro, par negadījuma vietas pamešanu – 1000 eiro. Reģistrētajam lietotājam būs arī jāatlīdzina transportlīdzeklim nodarītie zaudējumi – aptuveni 18 tūkstošu eiro apmērā. Kopējā summa, kas neapdomīgajam jaunietim būs jāatlīdzina, šobrīd sastāda ap 25 500 eiro.

    Kopš pērn jūlijā Latvijā izveidotā platforma uzsāka darbību, šī ir otrā nopietnā avārija. Jāuzsver, ka šajā laika posmā koplietošanas platformu lietojuši vairāk nekā 20 tūkstoši autovadītāju, nobraucot ar platformas TESLA transportlīdzekļiem vairāk nekā miljons kilometru un ietaupot 110 tonnas CO2 emisijas.

    Par platformas lietotāju var kļūt tikai persona, kurai ir autovadītāja apliecība un noteikts braukšanas gadu stāžs. Reģistrējoties platformā, tās lietotāji apņemas nomas laikā tikai paši vadīt transportlīdzekli, nenododot šīs tiesības citai personai vai citam platformas lietotājam.

    OX DRIVE atgādina, ka automašīnu vadīšana alkohola vai citu apreibinošo vielu ietekmē ir aizliegta, bet, ja koplietošanas automašīnu lietošanas noteikumi tiek pārkāpti šādā veidā, tad par izraisītu ceļu satiksmes negadījumu tiek piemērota ne tikai likumā noteiktā kriminālatbildība, bet arī – koplietošanas platformas regresa prasība, kas tiek vērsta pret reģistrēto lietotāju.

    Saskaņā ar Krimināllikumu transportlīdzekļa vadīšana apreibinošo vielu ietekmē un ceļu satiksmes negadījuma izraisīšana var tikt sodīta ar brīvības atņemšanu līdz pat 5 gadiem, ja negadījums nav bijis ar letālām sekām.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Cauraudzis
    01.03.2023 10:50

    Mukšana no policijas pakāpeniski kļūs par ikdienu – īpaši ar dārgajiem spēkratiem.

    Uldītis
    01.03.2023 14:16
    Reply to  Cauraudzis

    OXi varbūt izdomās jaunu rīku, ka policija attālināti atslēdz Teslu, ja pārkāpējs neapstājas.
    Tas būtu attiecināma uz visiem koplietošanas auto!?
    Galu galā ir 21 gadsimts, tehniski to var nodrošināt.

    Skābene
    01.03.2023 10:51

    Derētu sīkāks apraksts par to identitātes nodošanu. Varbūt identitātes “īpašnieks” gulēja pirtī uz lāvas, kamēr čomaki ar viņa telefonu gonkoja pa Rīgu.
    Ir taču piesaiste telefonam, bankas kartei, nav tik vienkārši. Jeb OX Drive algoritmi ļauj atslēgt mašīnas durvis no jebkuras vietas un nav jābūt 20m rādiusā no auto?

    Ivis
    01.03.2023 10:54

    Remonta izmaksas būtu taisnīgi piedzīt no deģenerāta, kas vadīja auto, ne jaunieša, kurš tik muļķīgi rīkojās, nedomājot par sekām, manuprāt.

    Biteme
    01.03.2023 11:21
    Reply to  Ivis

    Varbūt 50:50? Lai citiem potenciālajiem labdariem būtu viela pārdomām.

    Juridiski, protams, visu dabūs kaklā nomnieks, kurš pēc tam jau var mēģināt sūdzēt tiesā avārijas izraisītāju un piedzīt kaut ko no viņa.

    Last edited 1 year ago by Biteme
    Janka
    02.03.2023 09:04
    Reply to  Ivis

    Ja tu nodod savu identitāti dzērājšoferim, tu esi tik pat liels deģenerāts un esi morāli tiesīgs saņemt visas pasaules nicinājumu.

    nedarata
    01.03.2023 11:11

    Šoferītim vēl pienākas auto konfiskācija vai kompensēšana?

    Aivars
    01.03.2023 13:05
    Reply to  nedarata

    Nē nepienākas šoreiz. Paveicās :)

    Martins
    01.03.2023 11:48

    Kad reiz ieviesīs alkohola kontroli pirms iedarbināšanas koplietošanas autiņiem? Cik apkārtējiem cilvēkiem būs jācieš?

    Krotow
    01.03.2023 14:08
    Reply to  Martins

    Palūgs iepūst blakussēdētajam, kurš nebūs pālī.Vai izdomās kādu mehānisku palīglīdzekli :)

    Last edited 1 year ago by Krotow
    Girts
    01.03.2023 15:43
    Reply to  Martins

    Kāpēc tāds uzsvars uz koplietošanas auto?

    Reklāma