Web Analytics
More
    Reklāma

    Logitech MX ERGO peles apskats

    Jaunākie raksti

    Ergonomiskās peles īsti vairs nebūtu korekti dēvēt par nišas produktu, bet šādām pelītēm mēdz būt savas problēmas. Manuprāt, lielākā no tām dažos variantos varētu būt peles uzbūve, jo ražotājs to nav paredzējis pārdot miljonos gabalu.

    Logitech gan arī iepriekš parādījis, ka spēj izveidot kvalitatīvus arī nišas produktus, bet Logitech MX ERGO pelīte ir kaut kas pavisam negaidīts – tādas uzbūves peli nebiju gaidījis pat no Logitech.

    Reklāma

    Ar ko tad tieši Logitech MX ERGO pelīte izceļas starp visām citām ergonomiskajām pelēm? Pirmkārt tai ir bumbiņa pie īkšķa, kas izrādās daudziem iet pie sirds. Tāpat arī pelei ir maināms sagāzuma leņķis, ko pats Logitech reklamē kā 0° sagāzumu, kas pārvēršams arī par 20° jau pamatīgāku peles sagāzumu ērtākai lietošanai. Man gan jāsaka, ka šie grādi nav diez ko uzskatāmi izvēlēti, jo jau minētie 0° ir manāms peles sagāzums, kamēr 20° ir drīzāk kaut kas uz 40 vai pat 45 grādu sagāzumu.

    Izskats un uzbūve

    Logitech MX ERGO nebūt nav jābūt mazai vai vieglai pelei, jo to nav paredzēts šļūkāt pa galda virsmu. Pele kustina kursoru, kad ar īkšķi ritini pamatīga izmēra bumbiņu. Te arī Logitech ir kārtīgi izpaudies, jo Logitech MX ERGO pelītes pamatne ir no alumīnija, kas apakšā pārklāts ar mīkstu gumiju. Peles pilnais svars ar alumīnija pamatni ir nepilni 260 grami, bet nedomāju, ka tas kaut ko maina. Šī alumīnija pamatne ir noņemam tīrīšanai, pamatni savā vietā notur stingrs magnēts.

    Attēls: Logitech

    Pelītes regulēšanu leņķī un tur noturēšanu arī realizē magnēti, turklāt tie peli notur attiecīgā sagāzumā ļoti pamatīgi. Logitech MX ERGO lapā gan tiek ar vizualizāciju parādīts, kā pelīte pārsveras no nulles grādiem uz 20 grādiem, kas liek maldīgi domāt, ka ir kaut kāda starpstadija pa vidu, bet nē. Ir tikai nosacītie 0° un tad uzreiz 20°, pa vidu nekā nav.

    Ja tā pavisam piesienas, tad jau atkal Logitech izmantojis microUSB uzlādi, nevis Type-C. Ar vienu uzlādi Logitech MX ERGO nodzīvošot līdz 4 mēnešiem, kas ir visai pieņemami, bet noteikti varēja būt vairāk.

    Par mīnusiem pasūdzējos, tagad pie labumiem. Logitech MX ERGO pelīte šķiet būvēta kā tanks, te gan savu artavu piedod metāla kāja. Peles izmantošanas laikā tā uz dažādām virsmām var būt dažādi skaļa, uz plastmasas vai plānāka koka galda peles klikšķi šķiet skaļi, uz pamatīgāka galda ar kādu mīkstu paliktni Logitech MX ERGO izklausās pat visai klusa, kas klikšķini podziņas.

    Logitech MX ERGO peles formas ir pārdomātas, pat pie mazā pirkstiņa ir iedziļinājums, lai roka neslīdētu nost no peles. Bumbiņa pie īkšķa griežas ļoti viegli, arī citas pogas uz peles izvietotas loģiski un sasniedzami. Protams, dažāda izmēra rokās Logitech MX ERGO pelīte var justies atšķirīgi.

    Pelīte izmanto Logitech Advanced Optical Tracking sensoru, kas pēc noklusējuma iestatīts uz 380 dpi izšķirtspēju, bet to var palielināt līdz 2048 dpi. Ar 1080p ekrānu 400… 500 dpi būs labi vai pat ideāli, kamēr 4K ekrānam prasītos sensora izšķirtspēju celt vismaz līdz 1000… 1200 dpi.

    Logitech MX ERGO iespējams izmantot kopā ar citām ierīcēm – vienas savienojums izveidojams ar Unifying USB spraudni, bet vēl vienu ierīci vari pievienot ar Bluetooth Low Energy savienojumu. Pārslēgšanās norit ar pogu pie rullīša.

    Programmatūra

    Logitech MX ERGO pele sadarbojas ar Logi Options+ lietotni, kas jau mums ir pazīstama. Logi Options+ apkalpo iepriekš apskatīto Logitech MX Mechanical Wireless Mini tastatūru, kamēr vienlaikus apskatam saņemto Logitech MX Vertical peli un pāris citus ražotāja datoru aksesuārus Logi Options+ atpazīst, bet vēl pagaidām neapkalpo.

    Logitech izmantotie USB spraudņi bezvadu datu pārraidei ir dažādi – Logitech MX Mechanical Wireless Mini tastatūrai ir Bolt spraudnis, Logitech MX ERGO pelei ir Unifying spraudnis, kamēr spēlēm paredzētajām Logitech bezvadu perifērijas ierīcēm ir Lightspeed USB spraudnis. USB spraudņi nav savstarpēji saderīgi (nevar pie Bolt spraudņa pievienot Unifying ierīci), kas var radīt pamatīgu apjukumu, jo taču visas šīs ir viena ražotāja bezvadu ierīces.

    Lietotne ļauj pamainīt pogu nozīmi un dpi izšķirtspēju, kā arī atjaunināt Logitech Logitech MX ERGO peles programmatūru, bet tas ir arī viss.

    Bumbiņa ikdienā

    Logitech MX ERGO bumbiņai ir savas labās un ne tik labās lietošanas īpašības. Ar bumbiņu ir ļoti ērti lēkā pa lieliem laukumiem un attālumiem, kas varētu būt svarīgi, ja izmanto divus 4K monitorus. Bet te nāk arī mīnusi – sīkas kustības nešķiet tik precīzas, kad Logitech MX ERGO darbību salīdzina ar parastas peles slidināšanu pa galdu. Šis gan varētu būt pieraduma un treniņa jautājums.

    Lielākā problēma ir īkšķa noguršana. Īkšķis no bumbiņas ripināšanas nogura visai ātri. Jau pēc aptuveni divām stundām darba dienas sākumā jutu, ka īkšķis nav pietiekami uzkačāts šādiem darbiem. Pēc aptuveni trīs stundām jau bija skaidrs, ka pilnu darba dienu ar Logitech MX ERGO nevarēšu izturēt, jo nu sāpēja ne tikai īkšķis, bet arī puse no plaukstas apakšdaļas.

    Būs visai grūti pateikt, cik ilgā laikā varētu pierast pie Logitech MX ERGO bumbiņas ripināšanas visas darba dienas garumā, jo otrajā dienā pēc pelītes lietošanas nu nemaz nebija iekšās jau atkal mocīt īkšķi. Arī trešajā dienā šķita, ka neesmu vēl atgājis no bumbiņas ripināšanas trīs stundu garumā. Lasīts, ka pie šādām pelēm pierodot aptuveni trīs līdz četru nedēļu laikā, pēc tam lietotāji esot sajūsmā par šāda tipa pelītēm.

    Ja vēlies jebkāda veida spēlēs kļūt par izsmieklu, tad Logitech MX ERGO ir īstenā ierīce. Nekādas šaušanas spēles nebūs iespējams paspēlēt, arī stratēģijās ir jāskatās, cik precīzus klikšķus nākas izdarīt, lai vadītu savu komandu/ civilizāciju.

    Nobeigumā

    Ir jāsaka, ka Logitech MX ERGO pelīte ir tik forši būvēta un kvalitatīva, ka to būtu prieks izmantot un pat ilgāk palietot. Jā, ir jāpiešaujas pie bumbiņas izmantošanas, kas man dažu dienu laikā nav bijis pa spēkam, bet vismaz pagaidām centīšos vēl nedēļu vai vairāk palietot šo peli ikdienā pa pāris stundām.

    Ļoti patīkami, ka Logitech MX ERGO iespējams pielāgot sagāzumu, tādējādi vari variēt ar peles novietojumu, jo daudziem pavisam vertikālās ergonomiskās peles varētu nepatikt. Paskatījos, ka šādas bumbiņu peles nemēdz būt ar šādu sagāzumu, kur nu vēl ar iespēju peli turēt mazāk vai vairāk sagāztu.

    Pieļauju, ka Logitech MX ERGO varētu būt viena no kvalitatīvākajām šāda tipa pelēm, kura tiešām rosina ne tikai pamēģināt bumbiņu, bet arī to izmantot ikdienā. Logitech MX ERGO ir nedaudz dīvaina, bet visādi citādi forša pelīte.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    15 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    asd
    24.02.2023 13:59

    micro usb 2023. gadā nav pieņemami

    Biteme
    24.02.2023 14:18
    Reply to  asd

    Jo pelei vajag USB-C nodrošināto strāvu vai pārraides ātrumu.

    Čiekurs
    24.02.2023 16:08
    Reply to  Biteme

    Šeit sāpe par standartu, kas šodien ir viegli pieejams. Pēc micro usb ir jārokās lielajā “ja nu kādreiz noder” lietu kastē.

    digitalk
    24.02.2023 18:45
    Reply to  Čiekurs

    viegli pieejams, bet grūti labojams. bet ko gan no patērētāju sabiedrības pārstāvja gribēt — papildinās izgāztuvi un nopirks jaunu.

    Spraudnis
    24.02.2023 18:53
    Reply to  digitalk

    Pag typ-c tad ir grūtāk labojams par microUsb? Šo nezināju, visu laiku likās, ka typ-c ir izturīgāks utt.
    Bet vispār jā, man arī microUsb spraudņi ir atsevišķā kastē pie pārējiem dažādu veidu konektoriem, spraudņiem utt.

    Čiekurs
    24.02.2023 21:41
    Reply to  digitalk

    Kāds šeit sakars usb type-c ar patērētāju sabiedrību? Nopērc labas kvalitātes vadus un dzīvo gadiem ar esošajiem krājumiem.
    Ko plāno labot pelei, kas jālādē reizi dažos mēnešos?
    Tukšdirsējs.

    digitalk
    24.02.2023 21:44
    Reply to  Čiekurs

    nomaini salauztu micro usb ligzdu un salauztu usb-c ligzdu un tad padirs vēl, mutes caureja.

    Čiekurs
    24.02.2023 22:01
    Reply to  digitalk

    Padod ziņu, kad šādām ierīcēm sanāk lodēt usb type-c konektoru, kas ir dabīgi nolietojies, taču nav stulbuma dēļ brutāli nojāts.

    Iespējams, ja cītīgi pārlodēsi visas jaunās type-c ierīces uz micro usb, tad būsi veiksmīgi atcēlis aktuālo standartu.

    Name*
    24.02.2023 14:55

    MX Vertical arī ir doma apskatīt?

    Armands
    24.02.2023 15:25
    Reply to  Name*

    Es izmēģināju visas Ligitech peles, esmu palicis pie Lift, dienas beigās vairs nav sajuta, ka puse roka salūzusi un sāpes plaukstā, parastās peles vairs negribas redzēt. Arī šī aprakstā nu galīgi nebija ērtākā, vismaz priekš manis.

    digitalk
    24.02.2023 18:49
    Reply to  Armands

    sāpes plaukstā ir no lietošanas stila (manuprāt, nepareiza). turot peli ar pirkstiem nekādas sāpes plaukstā nerodas.

    Kursors.lv
    24.02.2023 16:29
    Reply to  Name*
    Name*
    25.02.2023 10:28

    Paldies par linku!

    Andris
    28.02.2023 10:34

    Kopš sāku lietot Microsoft Natrual Keyboard – labākā klaviatūra pasaulē – neviena parastā, pat dārgākā, klaviatūra vairs nav opcija.
    Kopš sāku lietot ergonomiskās peles – tas pats. Sāku ar Microsoft Internet Explorer 3. 2 reizes pirku. Nolietojās pa 5 gadiem. Pēctam ergonomiskākas noname – lētas. Efekts uzreiz jūtams. Roka no peles praktiski nenogurst. Vairāk kā gadu domāju par Logitec MX master 2s. Tikmēr iznāca jau 3. Nopirku. Apsolūti man nederēja. Un pa nedēļu tā arī nepieradu. Par smagu. Skaļi, reāli skaļi klikšķi. Lētām pelēm bija daudz klusāk. Parāk berzējas pārvietojot. Vēl vienreiz nokrita zemē un uzreiz pārstāja strādāt bremzes ritenim. Tagad nezinu kur likt.
    Aizgāju uz depo un nopirku pirmo pieejamo ergonomisko peli. HAMA EMW-500. Bezvadu. Un ir. Viegla. Viegli pārvietojas. Pietiekami klusa. Tik iespējams ka brāķis jo 2 AA baterijas nosēžās 2-3 dienās. Tā ka dzīvoju uz akomulātoriem.
    Bija vajadzība noport vēl vienu. Noname. Bet par stāvu tā ir. Un atkal nav vairs lietojama. Tā ka peles ir jāpērk tikai veikalā uzreiz izmēģino. Lai cik tas nepatiktu pārdevējiem.

    Taskas
    25.10.2023 01:03

    Nez man ŝī pele ĺoti patīk, it īpaši ērti ir ierobežotá laukumā strādāt. Pieradu ~ pāris stundās, nekas nesāpēja, pat ne uz to pusi. Nespēju iedomāties kas jādara lai ar ŝo peli samocītu plaukstu. Man plauksta ērti guļ uz peles, átrums maksimāls, ar vie u īkŝķa kustìbu pārbraucu 25″ 2k monitoram no vienas malas līdz otrai, nekad nav paticis airēties ar peli, vienmēr jūtību lieku maksimălu, vienīgi ar autocad vai ps nometu uz zemāku nedaudz. Pat css prāta mulsumā reiz pamëĝināju, protams nav ŝì pele tam domāta, bet kautkas jau sanāca :D

    Reklāma