Web Analytics
More
    Reklāma

    Logitech MX Vertical ergonomiskās datorpeles apskats

    Jaunākie raksti

    Atzīšos, ka kādu laiku atpakaļ biju visai skeptisks par nepieciešamību izmantot ergonomiskās peles, bet tas laikam bija pieraduma jautājums. Vismaz manās acīs iepriekš ergonomiskās peles bija dārga izprieca padzīvojušiem datoru lietotājiem, kas it kā rūpējas par savu labo roku.

    Bet pēdējā laikā arvien biežāk sastopos ar priecīgiem dažādu vairāk un mazāk zināmu ražotāju ergonomiskajām pelēm, un nu pie mums ir atbraukusi Logitech MX Vertical ergonomiskā pele, kas varētu būt visu ergonomisko peļu karaliene.

    Reklāma

    Logitech MX Vertical pele nu it nemaz nav lēts prieks. Tās cena ir nedaudz virs 100 eiro, bet par to arī iegūsti visādas interesantas papildu iespējas.

    Izskats un uzbūve

    Kā jau daudzi citi Logitech produkti, arī MX Vertical pele ir tikai un vienīgi bezvadu pele, to vari lādēt ar USB Type-C vadu, bet savienotās ierīces izmanto tikai Logitech Unifying bezvadu savienojumu ar attiecīgu Unifying USB puļķi vai Bluetooth Low Energy savienojumu. Uzlādes laikā MX Vertical pele ir izmantojama. Te arī jāpiebilst, ka USB puļķi nevarēsi ievietot pelē, lai tas nepazūd ceļojot.

    Viens no lielākajiem MX Vertical peles biediem ir tās augstums un šis augstums būs arī pie vainas, kad pele netīšām gāzīsies nost no galda virsmas. Ierasts ar vieglu rokas kustību pārcelt labo roku no tastatūras uz peli, bet MX Vertical gadījumā nāksies celt roku augstāk. Te gan ražotājs nāk pretī, solot MX Vertical pelei izturību kad tā nokrīt no 90 cm augstuma.

    MX Vertical pele izmanto 4000 dpi sensoru, kas pēc noklusējuma iestatīs uz standarta 1000 dpi un arī uz 1600 dpi. Sensora jutību (kursora pārvietošanās ātrumu) var regulēt ar lielo pogu peles virspusē, kā arī vari pats ieregulēt dpi no 400 līdz 4000 ar 50 dpi soli.

    Pelei ir četras papildu pogas, kas ir iestatītas uz [Atpakaļ], [Uz priekšu], jau minētais dpi slēdzis peles virsējā daļā un rullītis, kas ir loģiski iespiežams uz iekšu. Te gan jāsaka, ka rullīša iespiešana ir neganti smaga, nepalīdz arī tas, ka spied rullīti gandrīz horizontāli uz tastatūras pusi.,

    Pelei apakšā ir ieslēgšanas/ izslēgšanas poga un poga savienoto ierīču pārslēgšanai. Peles slidenais ielaidums iet pa visu apakšdaļas perimetru, kas nāk par labu slīdēšanai.

    Pēc aptuveni pusotras nedēļas lietošanas jau sāku pamatīgi pierast pie MX Vertical peles, bet ir jāsaka, ka spēlēt spēles ar to ir grūti jau atkal pieraduma dēļ. Ikdienā super ērti, bet pie spēlēm vēl jāpiešaujas. Pele sver ap 135 gramiem, kas arī nepalīdz straujākās spēlēs.

    Programmatūra

    Logitech lapā tiek reklamēts, ka MX Vertical pele sadarbojas ar Logi Options+ lietotni, bet tā gluži nav patiesība. MX Vertical pele vismaz apskata tapšanas laikā sadarbojas tikai ar Logitech Options lietotni.

    Logi Options+ apkalpo iepriekš apskatīto Logitech MX Mechanical Wireless Mini tastatūru, kamēr vienlaikus apskatam saņemto Logitech MX Vertical peli Logi Options+ atpazīst, bet vēl pagaidām neapkalpo. MX Vertical pelei nākas uzstādīt vecāko Logitech Options lietotni. Logitech diemžēl ik pa laikam šādi programmatūras haosi ir redzēti un šobrīd nav nekāds izņēmums.

    Arī Logitech izmantotie USB spraudņi bezvadu datu pārraidei ir dažādi – Logitech MX Mechanical Wireless Mini tastatūrai ir Bolt spraudnis, Logitech MX Vertical pelei ir Unifying spraudnis, kamēr spēlēm paredzētajām Logitech bezvadu perifērijas ierīcēm ir Lightspeed USB spraudnis. USB spraudņi nav savstarpēji saderīgi (nevar pie Bolt spraudņa pievienot Unifying ierīci), kas var radīt pamatīgu apjukumu, jo taču visas šīs ir viena ražotāja bezvadu ierīces.

    Lietotne ļauj pamainīt pogu nozīmi un dpi izšķirtspēju, kā arī atjaunināt MX Vertical peles programmatūru, bet tas ir arī viss.

    Lietošana

    Kā jau minēju, MX Vertical pele sākumā šķiet visai dīvaina, bet pie tās pierod ātri un arī pēc pāris peles nomešanas reizēm to no galda vairs nost netrieksi ar neuzmanīgu rokas vēzienu. Pele izmēros ir visai liela, mazāku roku īpašniekiem varētu būt grūti sasniegt [Atpakaļ] un [Uz priekšu] pogas ar īkšķi. Faktiski ar savu viduvēja vai pat lielāka izmēra plaukstu nevaru pietiekami ērti aizsniegt pogu [Uz priekšu].

    Vai MX Vertical peli ir ērtāk lietot par parastu, guļošu peli? Ikdienai noteikti jā, MX Vertical pele ir ērtāka. Cita lieta ir spēles, kur optiskais sensors it kā ir gana spējīgs, bet peles forma, izmērs un svars neļaus visas spēles izbaudīt. Vienkāršākām stratēģijām MX Vertical pele šķiet ļoti forša, ja vien neplāno izmantot kādas peles papildpogas. Straujākām spēlēm MX Vertical peli laikam nevarēšu ieteikt.

    Par MX Vertical peles uzlādi nebūtu jāsatraucas. Tiek solīts, ka ar vienu uzlādi tā darbosies aptuveni četrus mēnešus, pēc tam vari turpināt izmantot peli tās uzlādes laikā. 1 minūtes uzlāde nodrošinās MX Vertical peles darbību 3 stundas. Pilnībā pele uzlādējas aptuveni stundas laikā.

    Nobeigumā

    Kopumā jāsaka, ka MX Vertical pele ir viens no maniem pēdējo laiku labākajiem atklājumiem. Iepriekš biju līdzīgu Logitech peli lietojis īsāku laiku, bet nespēju to iemīlēt. Gribētos, lai ražotājs izveidotu kādu nedaudz mazāka izmēra vertikālo peli, jo MX Vertical varētu būt kādai daļai no potenciālajiem vertikālās peles tīkotājiem par lielu un par smagu.

    Nevaru sacīt, ka mani vilina MX Vertical peles cena, bet tā varētu būt drīzāk atbilstoša ierīces uzbūvei un ērtībām. MX Vertical pelei ir matēts, visai mīksts pārklājums. Ir visai grūti prognozēt, kā tas noturēsies savā vietā ilgākā MX Vertical peles lietošanas laikā.

    Pirms MX Vertical peles iegāde ieteiktu to veikalā vismaz nedaudz paturēt rokā, pamēģināt, vai vari aizsniegt visas pogas. Jau mājās uz galda MX Vertical peles svaru nejutīsi, ja vien nespēlē kādas straujākas šaušanas spēles.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    13 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    04.08.2022 15:24

    Paņēmu darba vajadzībām, jo regulāri sāka rokā tirpt. Rokas pozīcijas maiņa tiešām palīdzēja tikt vaļā no karpālā kanāla sāpēm.

    Biteme
    04.08.2022 22:06

    Rokas jāmaina))
    Bet ar jebkuru peli vajag ik pa brīdim noņemt plaukstu no tās, pamainīt rokas pozīciju un palūkot leņķi, kādā roka satiekas ar galdu, cik brīvas vietas ir peles kustināšanai (vai nav jāizliec plauksta šaurībā).

    Lauris
    04.08.2022 17:53

    Vai tāda varētu būt noderīga arī cad rasēšanai?

    05.08.2022 00:41
    Reply to  Lauris

    no ~20 arhitektiem un inženieriem, kurus zinu, tikai vienā darba vietā tāda ir iedzīvojusies. ja gribi pamēģināt, ir lētākas alternatīvas ap 20 eiro. bez tam vienmēr var paņemt interneta veikalā un izmantot 14 dienu atgriešanas tiesības. ar 10 pilnvērtīgām darba dienām pietiks, lai saprastu plusus un mīnusus.

    Gintuxa
    04.08.2022 21:47

    Autors ir mēģinājis arī Lift peli?

    05.08.2022 00:35

    te nu jālieto bēdīgi slavenais Jobsa teiciens “jūs nepareizi to turat”.

    vertikālā tipa peles spiež vazāt pa galdu visu apakšdelmu, kas samazina darba ātrumu. ja darbs reducējas uz logu staipīšanu, copypaste un meņučiem, tad tā nav nopietna problēma. par problēmu tas kļūst, ja pele ir primārais darba instruments — CAD/CAM, grafiskais dizains u.c. precīzas manipulācijas.

    parasto peli nevajag turēt plaukstā, jo bīdot pa labi/kreisi pārslogo cīpslas ar neraksturīgām kustībām. apakšdelmu un plaukstu vajag turēt nekustīgi uz galda un peli turēt/bīdīt ar pirkstiem — iespiestu starp īkšķi un zeltnesi/mazo, rādītājpirksts un vidējais uz pogām. to es kā cilvēks, kuram vidusnerva iekaisums sāka aicinoši māt, varu visnotaļ droši apgalvot. 20+ gadi bez recidīviem.

    Last edited 1 year ago by digitalk
    Edgars
    05.08.2022 14:42
    Reply to  digitalk

    un papildus vajag izmantot peles paliktni, kam ir paaugstinājums, uz kura balstīt delnas locītavu.

    05.08.2022 15:08
    Reply to  Edgars

    ja liek visu apakšdelmu uz galda, nevis roku tur, kā spēlējot klavieres, tad tas nav nepieciešams. protams, katram ir savs dabiskais, ērtais stāvoklis rokas novietojumam. es tikai par savu pieredzi varu stāstīt.

    Last edited 1 year ago by digitalk
    Ieva Treija
    05.08.2022 11:05

    Mans pandēmijas laika atklājums. Es gan nestrādāju ar specifiskām zīmēšanas programmatūrām, bet datora lietotājam parastajam, manuprāt, der izcili!

    Aigars
    05.08.2022 16:00

    kādu laiku atpakaļ – pirms kāda laika

    mazcenasmobilaistelefons
    06.08.2022 09:35

    2013.gadā nopirku Logitech M325 peli. Toreiz likās, ka dārgi. Lietoju ar portatīvo datoru, pele visu laiku pa somu, pa offisu, mājās… Loģiski, ka pirkšu jaunu, kad šī būs pagalam, ja šitā turpināsies, nav nojausmas, kad varētu tikt pie jaunas peles. Būtu forši, ka jaunajiem produktiem būtu tāda pati kvalitāte.

    Reklāma