Web Analytics
More
    Reklāma

    Logitech MX Mechanical Mini bezvadu mehāniskās tastatūras apskats

    Jaunākie raksti

    Mehāniskās tastatūras ir sava veida tehnoloģiju brīnums, kas atgriezies no sendienām un pēdējos gados iekaro ne tikai spēļu entuziastu galda virsmas, bet tās parādās arī ofisos. Diemžēl pārsvarā mehāniskās tastatūras ir krāsaini un vizuāli kliedzoši monstri, kas ne katram būs pieņemami. Šeit talkā beidzot nāk Logitech ar MX Mechanical Mini un pilna izmēra MX Mechanical tastatūrām.

    Šoreiz apskatam atbraukusi MX Mechanical Mini izmēra bezvadu tastatūra. Tās galvenās iezīmes ir visai kompakti izmēri, darbība bezvadu režīmā, glīti divkrāsu taustiņi un zemprofila slēdzīši.

    Reklāma

    MX Mechanical Mini un MX Mechanical cenas nav zemas – mazā izmēra MX Mechanical Mini maksā 160 eiro, kamēr pilna izmēra MX Mechanical cena ir 180 eiro. MX Mechanical sērijā var izvēlēties starp lineārajiem (sarkanie), klikšķīgajiem (zilie) vai taktilajiem (brūnie) slēdzīšiem. Apskatam saņemta MX Mechanical Mini tastatūra ar brūnajiem slēdzīšiem.

    Man patika, ka Logitech izmanto gandrīz tikai pārstrādājamus materiālus iepakojumam, pat pati tastatūra ietīta papīrā, nevis kādā roņus žņaudzošā plastmasā.

    Izskats un uzbūve

    MX Mechanical Mini ir visai glīta bezvadu tastatūra ar zemprofila taustiņu slēdzīšiem, arī tastatūras kopējie izmēri ir nelieli un tā ir zemāka (plakanāka) par neskaitāmām citām mehāniskajām tastatūrām. Tastatūras izskats veidots ļoti atturīgs, pat varbūt nedaudz par mierīgu, tā ļoti atgādina parastu ofisa klavierīti, bet tā gluži nav.

    MX Mechanical Mini nav tā dēvētā 65% tastatūra, jo tai ir F1… F12 taustiņu rinda, tātad tā atbilst 75% taustiņu skaitam. Šī nav arī tā saucamā TKL tastatūra, jo te nav atsevišķā blokā izdalīti Ins, Home, Pg Up, Del, End un Pg Down taustiņi. 65% tastatūras der tikai spēlītēm, darbam parasti ar 65% ir par maz.

    MX Mechanical Mini veidota no kvalitatīvas plastmasa, kā arī tai ir alumīnija plāksne zem taustiņiem, bet daļēji tiek atsegta arī plastmasas daļa, uz tās ir Logi logotips un neliela gaismiņa, kas ziņo par akumulatora uzlādes līmeni un savienojumu ar datoru vai citu ierīci. Taustiņi ir divās krāsās – gaišāk un tumšāk pelēki. Tāpat te ir balts taustiņu izgaismojums, kas regulējams 7 spilgtumos un izgaismojumu pavisam vari izslēgt, lai MX Mechanical Mini ar vienu uzlādi nodzīvotu pat vairākus mēnešus.

    Taustiņu cepurītes ir noņemamas, bet Logitech nepiedāvā tās aizvietot ar ko interesantāku. Pircējs uzreiz saņem gan Windows, gan arī Mac apzīmējumus uz taustiņiem, par šo cenu Logitech varēja iekļaut otru šo specifisko taustiņu komplektu, lai Windows lietotājiem nav jāblenž uz Mac apzīmējumiem un otrādāk. Starp Shift un Z taustiņu atrodas vēl viens taustiņš, kas nav Win tastatūrām, vienlaikus tas samazina kreisā Shift izmēru, kas man īsti negāja pie sirds.

    MX Mechanical Mini aizmugures daļā ir USB Type-C pieslēgvieta un ieslēgšanas slēdzis. USB Type-C pieslēgvieta paredzēta tikai un vienīgi uzlādei, ar to nevarēsi pieslēgt tastatūru pie datora, kas man šķiet nepārdomāti, jo mehānisko tastatūru entuziasti nereti izvēlas pasūtīt vai paši uztaisīt kādu glītāku USB vadu.

    Tastatūras apakšā ir atvāžamas peciņas, lai MX Mechanical Mini aizmugures daļu paceltu no galda. Peciņas paceļ tastatūru 8° no galda virsmas, te neatradīsi divas slīpuma pieregulēšanas iespējas. Nekādas lādēšanas vada noslēpšanas iespējas apakšā nav, jo tastatūru nav paredzēts izmantot kopā ar USB vadu. Lādēšanas laikā MX Mechanical Mini strādā, bet tai tāpat darbību nodrošina tikai bezvadu savienojums.

    MX Mechanical Mini darbina 1500 mAh akumulators, ar to pietiks līdz 15 dienām, kad izmantosi izgaismojumu vai līdz 10 mēnešiem, kas neslēgsi izgaismojumu iekšā nemaz.

    No papildi iespējām MX Mechanical Mini piedāvā apkārtējās vides izgaismojuma sensoru, kas palīdz samazināt vai palielināt taustiņu izgaismojuma intensitāti, tāpat te ir tuvuma sensora, kas iededz taustiņu izgaismojumu, kad tikai pārliec plaukstas pār taustiņiem. Taustiņu izgaismojums ir tikai balts, bet tam pieejami pāris midžināšanās efekti, kas gan nešķita neko laba ideja šāda tipa tastatūrai.

    MX Mechanical Mini iespējams savienot ar trim ierīcēm un pārslēgšanās arī ir ļoti ērta (Fn + F1, F2 vai F3). Ar pamata datoru MX Mechanical Mini savienosi ar Bolt USB puļķi, pārējām ierīcēm izmantosi Bluetooth LE savienojumu.

    Logi Options+ lietotne

    MX Mechanical Mini draudzējas ar Logi Options+ lietotni, tās uzstādīšana tiek piedāvāta tikko pievieno USB bezvadu spraudni pie datora. Logi Options+ lietotne ļauj atjaunināt tastatūras programmatūru un pievienot to pie citām ierīcēm. Tāpat te atradīsi iespējas nedaudz paspēlēties ar tastatūras izgaismojumu, bet īsti Logi Options+ lietotne obligāta nav, tastatūra darbosies arī bez tās.

    Logi Options+ nav tā pati Logitech Options lietotne, kas apkalpo ierīces ar Unifying USB puļķi. Logi Options+ apkalpo Logitech MX Mechanical Wireless Mini tastatūru, kamēr vienlaikus apskatam saņemto Logitech MX Vertical peli Logi Options+ atpazīst, bet vēl pagaidām neapkalpo. MX Vertical pelei nākas uzstādīt vecāko Logitech Options lietotni. Logitech diemžēl ik pa laikam šādi programmatūras haosi ir redzēti un šobrīd nav nekāds izņēmums.

    Arī Logitech izmantotie USB spraudņi bezvadu datu pārraidei ir dažādi – Logitech MX Mechanical Wireless Mini tastatūrai ir Bolt spraudnis, Logitech MX Vertical pelei ir Unifying spraudnis, kamēr spēlēm paredzētajām Logitech bezvadu perifērijas ierīcēm ir Lightspeed USB spraudnis. USB spraudņi nav savstarpēji saderīgi (nevar pie Bolt spraudņa pievienot Unifying ierīci), kas var radīt pamatīgu apjukumu, jo taču visas šīs ir viena ražotāja bezvadu ierīces.

    Rakstīšana

    MX Mechanical Wireless Mini tastatūra pie mums nonāca ar brūnajiem slēdzīšiem, brūnie arī ir mani iecienītākie citu ražotāji tastatūru slēdzīši, jo tie ir ērti gan rakstu darbiem, gan ikdienai un arī spēlēm. MX Mechanical Wireless Mini tastatūrā brūnie slēdzīši ir arī gana klusi, lai tie netraucētu atvērtā tipa ofisos.

    Taustiņu klikšķi ir nedaudz skaļāki par to, ko biju no MX Mechanical Wireless Mini tastatūras (vai vismaz tastatūras cenas) gaidījis. Pati tastatūra ar visu akumulatoru arī nav neko dikti smaga, pēc ražotāja datiem 612 grami. Mana budžeta klases (līdzīga izmēra un taustiņu skaita) mehāniskā tastatūra bez nekādām alumīnija detaļām un bez akumulatora sver vairāk. MX Mechanical Wireless Mini tastatūra nešķiet tukša, bet tā, visticamāk, arī nav nekā viltīgi noklusināta ar kādu silikona ieliktni zem taustiņiem. Par savu cenu MX Mechanical Wireless Mini tastatūra varēja būt šajā ziņā nedaudz labāka.

    Spēlēs nevar just, ka šai bezvadu tastatūrai būtu kāda aizture, bet mazā izmēra Shift dažkārt mēdz traucēt.

    Pēdējos trīs apskatus esmu rakstījis tikai un vienīgi ar MX Mechanical Wireless Mini tastatūru, jo tā ir gana ērta, neaizņem vietu uz galda un tai ir jēdzīgs (bet ne ideāls) taustiņu izkārtojums. Man ļoti traucē mazais kreisās puses Shift taustiņš, bet pie tā var pierast pie aptuveni 3000 uzrakstītiem vārdiem. Šo dažu dienu laikā MX Mechanical Wireless Mini tastatūras akumulators nav nokrities zem 100%, lai arī izmantoju izgaismojumu, bet ir sajūta, ka akumulatora indikators vēl pēc pāris dienām būs jau pie 80% vai zemāk.

    Kopumā šķiet, ka MX Mechanical Wireless Mini tastatūra ir fantastiska pāreja starp ofisa membrānas tastatūru un jau nopietnāku entuziastu līmeņa mehānisko tastatūru. MX Mechanical Wireless Mini tastatūra būs gana klusa un glīta arī bez nekādiem pielāgojumiem, bet jāsaprot, ka vismaz šobrīd nekādus oficiālus pielāgojumus (citas taustiņu cepurītes u.tml.) no Logitech neredzēsi.

    Nobeigumā

    MX Mechanical Wireless Mini tastatūra varētu būt jauks un ļoti drošs sākums tiem, kuri vēlas uzsākt dzīvi kopā ar mehānisko tastatūru. Šī ir forša bezvadu tastatūra, bet ir jārēķinās, ka slēdzīši te nav maināmi, taustiņu cepurītes arī pagaidām vismaz no ražotāja nevarēsi nopirkt, kā arī te nav nekādas jēgas pavadīt neskaitāmas stundas pie paša rokām izgatavota USB vada.

    MX Mechanical Wireless Mini tastatūra ir zema, tā drīzāk atgādina membrānas tastatūras, nevis brutālas, biezas mehāniskās tastatūras, kas arī varētu būt pluss tiem, kuri vēlas saplūst ar apkārtējo ofisa vidi. Un arī sievai mājās nešķitīs, ka esi izmetis naudu par kaut ko geimerīgu un vispār nevienam nevajadzīgu.

    Vienīgā lielā iebilde ir pret sīciņo kreiso Shift taustiņu un Mac lietotājiem paredzēto taustiņu starp Shift un Z. Pierast var, bet mēdz būt kaitinoši. It īpaši spēlēs, kur lielāka izmēra kreisais Shift un varbūt pat Ctrl taustiņš ir gandrīz pašsaprotama lieta.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Elvis
    02.08.2022 14:58

    O super, ieķeršu, izskatās lielisks izmērs priekš vanlife dabra vietas klaviatūras.

    Name
    02.08.2022 15:17

    > Starp Shift un Z taustiņu atrodas vēl viens taustiņš, kas nav Win tastatūrām, vienlaikus tas samazina kreisā Shift izmēru

    Tas nav gluži Mac vai Windows klaviatūrām. Lielā Enter poga un īsais kreisais Shift ir ISO izkārtojumam. Šaurais Enter un normāla izmēra kreisais Shift ir ANSI izkārtojumam. Logitech Eiropā tirgo tikai klaviatūras ar ISO izkārtojumu.

    https://switchandclick.com/ansi-vs-iso-layout/
    https://twitter.com/Logitech/status/1263952935043469312

    Last edited 1 year ago by Name
    Qurious
    03.08.2022 00:36

    Pats iegādājos pilno mx mechanical un esmu dziļi neapmierināts.
    1. Ir kopā viens logitech komplekts (pele+klava) darbā, vēl viens mājās un viena pele līdzi somā. Visas ierīces dažādas – sākot no lētā k270 gala, beidzot ar mx master 3 un G serijas klavu. Tas viss ir strādājot ar vienu un to pašu laptopu – kur atrodies, ar to setu arī strādā. Pilnīgi viss savienojas caur unifying uztvērēju. Aplauziens – ne jaunā mx mechanical ir savienojama ar unifiyng uztvērēju , ne jaunais bolt uztvērējs ir savietojams ar esošām (ne novecojušām!) ierīcēm.
    2. Nav macros. 2x lētākai G sērijas klavai ir iespēja jebkuru taustiņu parmapot UN ierakstīt macros. Tas ir must have produktivitātei, ļoti atvieglo darbu. MX mechanical – nē, tev būs tikai F taustiņu rinda ko vari parmapot un viss. Basta.
    Ja godīgi šis bija pēdējais piliens. Logitech pēdējo gadu laikā sagādā tikai vilšanos un tajā skaitā kvalitātes krišanos.
    Ir atpakots, bet tā arī neizmantots – esmu atvērts maiņas variantiem.

    Mārtiņš
    02.09.2022 21:20
    Reply to  Qurious

    Atbrīvošu Tevi no šī komplekta apmaiņā pret lietotu Dell KM 714 wireless klavu un peli + 4 užavas aliem un 2 elektroniskajām cigaretēm Salt (garša pēc tavas izvēles)

    Reklāma