Web Analytics
More
    Reklāma

    SPRK atļauj SIA “BITE Latvija” un SIA “Unistars” kopīgu ierobežotu radiofrekvenču joslu izmantošanu

    Jaunākie raksti

    Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) atļauj SIA “Bite Latvija” un SIA “Unistars” kopīgi izmantot ierobežotas 1,8 GHz un 3,6 GHz radiofrekvenču joslas 5G tīkla attīstībai Latvijā. Sadarbības īstenošanas rezultātā mobilo elektronisko sakaru lietotājiem būs ieguvumi no spēcīgas konkurences visu trīs Latvijas mobilo elektronisko sakaru tīkla operatoru starpā, piemēram, plašāks pakalpojumu klāsts un augstāka pakalpojumu kvalitāte.

    Pērn 12.augustā SPRK saņēma SIA “Bite Latvija” un SIA “UNISTARS” iesniegumu, kurā abi operatori lūdza atļaut kopīgi izmantot katram jau lietošanā esošās ierobežotās radiofrekvenču joslas – 1,8 GHz un 3,6 GHz.

    SIA “Unistars” kapitāla daļas pilnībā pieder SIA “Bite Latvija”. Atbilstoši Konkurences likumam abi komersanti tiek uzskatīti kā viens tirgus dalībnieks. Saskaņā ar Elektronisko sakaru likumā (ESL) noteikto, kopīgu ierobežotas radiofrekvenču joslas izmantošanu SPRK vērtē arī tad, ja šāda pieprasījuma iesniedzēji ir uzskatāmi par vienu tirgus dalībnieku.

    “Kopīga radiofrekvenču joslu izmantošana ir izplatīta prakse Eiropas valstīs, kas nākotnē visticamāk paplašināsies. Mūsu uzdevums bija izvērtēt, vai abu operatoru – SIA “Bite Latvija” un SIA “Unistars” sadarbība saglabā esošo konkurenci mobilo elektronisko sakaru tirgū Latvijā. Šim nolūkam SPRK analizēja ieguvumus no kopīgās sadarbības, veicot pretfaktisko analīzi saskaņā ar Eiropas Elektronisko sakaru regulatora iestādes (BEREC) noteikto pieeju. Savu lēmumu esam balstījuši gan uz Eiropas Savienības, gan nacionālajiem tiesību aktiem. Secinājām, ka radiofrekvenču kopīgas izmantošanas rezultātā konkurences līmenis nesamazināsies,” skaidro SPRK vadītāja Alda Ozola.

    Ar šo lēmumu SPRK atļauj abiem operatoriem kopīgi izmantot tiem lietošanā esošās ierobežotās radiofrekvenču joslas. Kopīga ierobežotu radiofrekvenču joslu izmantošana palielinās to izmantošanas efektivitāti, saglabājot konkurenci starp visiem trīs lielajiem mobilā elektronisko sakaru tīkla operatoriem Latvijā. Plānotā sadarbība veicinās mobilo elektronisko sakaru pakalpojumu attīstību, radot labumu mobilo elektronisko sakaru tīkla operatoru galalietotājiem ilgtermiņā, kā arī samazinot 5G tīkla ieviešanas izmaksas. Galalietotājiem būs iespēja izvēlēties starp vairākiem operatoriem, kuriem ir stimuls nodrošināt jaunus pakalpojumus, ieviest inovācijas un uzlabot pakalpojumu kvalitāti.

    SPRK lietas izpēti veica nepilnus 6 mēnešus, paralēli organizējot gan darba sanāksmes ar abiem operatoriem un vairākkārtīgi pieprasot sniegt papildu informāciju, gan lūdzot sniegt informāciju un viedokli pārējiem tirgū esošajiem operatoriem, Satiksmes ministrijai un VAS “Elektroniskie sakari” (VASES). Saskaņā ar Elektronisko sakaru likumā minēto pienākumu, SPRK organizēja arī atklātu un caurredzamu publisko konsultāciju.

    SPRK atgādina, ka kopīga ierobežotas radiofrekvenču joslas izmantošana nozīmē, ka to vienlaikus izmanto komersanti, no kuriem vismaz vienam ir piešķirtas vai nomas ceļā saņemtas attiecīgās lietošanas tiesības. Atbilstoši regulējumam SPRK ir jānodrošina, lai ierobežotas radiofrekvenču joslas tiek efektīvi izmantotas, un SPRK pienākums ir novērtēt, vai kopīga ierobežotu radiofrekvenču joslu izmantošana nesamazina konkurences līmeni tirgū.

    Kopīga ierobežotu radiofrekvenču joslu – 1,8 GHz (proti, 1760–1785 MHz; 1855–1880 MHz) un 3,6 GHz (proti, 3450–3500 MHz; 3600–3650 MHz (Rīgā); 3700–3750 MHz) izmantošana var tikt uzsākta no 2023. gada 10.februāra, paredzot atsevišķus specifiskos lietošanas tiesību nosacījumus.

    Kursors.lv komentārs: Izskatās, ka SPRK ir ticis galā ar šo juridisko kalambūru un Bites riskantais gājiens ar “Unistars” iegādi ir vainagojies ar panākumiem. Tagad varam gaidīt, ka drīzumā Bite pamatīgi izvērsīs savu 5G tīklu. 

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    21 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Andris
    09.02.2023 16:53

    Lai izdodas!

    Lnvgyxxdd
    12.02.2023 11:55
    Reply to  Andris

    Nu ko,tad ceps mūs tagad ar to starojumu,agrāk bija 5 reizes mazāk atļautais to viļņu stiprums,po uz cilvēkiem,tas nu ir skaidrs

    Prizma
    09.02.2023 19:50

    Kādā sakarā SPRK vērtē konkurences ietekmi.
    Ar to nebūtu jānodarbojas ar Konkurences padomei?

    Atceros, ka Konkurences padome Rimi aizliedza ievākties Dominas veikalā. Maksimai gan atļāva ievākties Dominā, jo pāri ielai 50 metrus no Dominas jau atrodas Maxima:) Tas konkurenci paplašinot:) Rimi konkurenci samazinot, jo nekur blakus pie Dominas nav Rimi.

    Nesaprotu tās valsts iestādes:)

    Kursors.lv
    09.02.2023 21:27
    Reply to  Prizma

    SPRK rūpējas par frekvenču izsolēm un šis strīds ir tieši par to.

    Usinss
    09.02.2023 22:19

    Īsti jau nē. SPRK nepatika, ka bija sen sen pa lēto nopirktas frekvences. tad bite pa lēto pārpirka mazo kantori un dabūja frekvences pa sviestmaizi, salīdzinot cik tas izmaksāja mājlopam, i Tele2 un LMT… LMT palika nelaimīgi un iesaistīja savu lielāko akcionāru, jeb valsti, lai pačakarē smadzenes birokātiski bitei… tad bite pasūdzējās lielākajam savam īpašniekam, kurš, izrādās ir ASV bāzēts un uzbrauca uzreiz ministrijai, ka šitā čakarē savus NATO biedrus, tagad to nevajag darīt pateicoties vatei… un vuala, nepagāja mēnesis, kad pēkšņi nah neko papildus nevajag un viss dabiskā ceļā atrisinājās, jo atnāca pareizā onkuļa dusmīgais zvans…

    Kursors.lv
    09.02.2023 22:23
    Reply to  Usinss

    Interesants stāsts, bet tas nav tas, ko es esmu par šo tēmu dzirdējis.

    Usinss
    09.02.2023 22:48

    Bet tas ir tas, kas notika. Papēti par kādām naudām tija pirkts Unistar un par kādām naudām tika pirktas plikas tiesības lietot frekvences Tele2 un LMT gadījumā. Pērkot Unistars nāca līdz ne tikai frekvences bet citi bonusi, tajā starpā lielie draugi ko ASV.

    Kursors.lv
    09.02.2023 22:54
    Reply to  Usinss

    Nu kādi vēl “lielie draugi no ASV”? Neesi filmas saskatījies? Tie “lielie draugi no ASV” ir Bites investori, kuru interesēs ir radīt apstākļus, kad Bite var pilnvērtīgi izvērt savu 5G tīklu.

    Usinss
    10.02.2023 11:52

    Nu bet tieši viņi devās pa taisno uz Ārlietu ministriju un sacēla troksni. pēkšņi pagāja 2 nedēļas un viss atrisinājās… kaut līdz tam SPRK izlaida atbildes preses relīzi bites publiskajam kliedzienam, ar skaidru nostāju, ka nebūs tik ātri

    Kursors.lv
    10.02.2023 12:22
    Reply to  Usinss

    “Atrisinājas” tāpēc, ka pienāca termiņš. Jau iepriekš bija zināms datums, kad SPRK ir jāsniedz atbilde šajā jautājumā. Tāpēc nekas te nenotiek pēkšņi. Un nav nekas pārsteidzošs arī par to, ka Bite šī jautājuma risināšanā izmanto visus sev pieejamos rīkus – arī investorus. Tas ir komplekss pasākums.

    Šļauka
    10.02.2023 15:40

    Tiesiskā valstī tā tam nebūtu jābūt ka viens aizskrien izlūdzās lai velk gumiju, otrs aizskrien izlūdzās ka tomēr nevel gumiju.
    Vel viens labs piemērs ir jaunie liepājas metalurga investora centieni kaut ko panākt lai varetu atjaunot rūpniecību, bet tomer ietekmīgāki panāca, ka tomer nevares darboties
    LTV pat nevareja sašūpot sabiedrību un lielos lemumu pieņēmējus
    https://www.lsm.lv/raksts/zinas/zinu-analize/kapec-metalurga-iekartas-nopirkusajam-turcijas-investoram-nesokas-liepaja-skaidroja-aizliegtais-panemiens.a453854/

    Pie Liepājas metalurga lietas prasās teiciens – ne pašam ne sašam

    Jozefs
    11.02.2023 01:00
    Reply to  Usinss

    💪Bite malači. Esmu klients jau 10 gadu. Lai izdodas.

    Last edited 1 year ago by Jozefs
    Jānis
    10.02.2023 00:24

    Nezinu, kāds būs mobilo sakaru lietotāju ieguvums “no spēcīgas konkurences visu trīs Latvijas mobilo elektronisko sakaru tīkla operatoru starpā”, bet 3-kārtīgs iznīcinošs apstarojums ir garantēts.
    Un nepiedāvājiet man follijas cepurīti, ja Beļģijas valdība ir aizliegusi uzstādīt 5G antenas kā kaitīgas, lai arī ar reizēs zemāku izstarojuma jaudu, nekā atļauts izmantot Latvijā!

    Kursors.lv
    10.02.2023 07:17
    Reply to  Jānis

    Kas tev liek domāt, ka “Beļģijas valdība aizliegusi uzstādīt 5G antenas kā kaitīgas”?

    Bānītis
    10.02.2023 09:10
    Reply to  Jānis

    Jānit, bet vai zini ka Wifi ari izstaro. Dators, televizors un mikrene arī.
    Viedie ūdens un elektrības skaitītāji.
    Autobusiem, ātrajiem rācijas rada arī starojumu.
    Satelīti raida starojumu, ar televiziju un GPS.
    Elektrības augsprieguma līnijas.

    Visbeidzot lielāko starojumu rada saules gaisma.

    Tā kā Tev būs jācīnās ne tikai pret 5G:)

    Jānis
    10.02.2023 17:15
    Reply to  Bānītis

    Jā, es zinu, ka cilvēce peļņas nolūkā ir gatava sevi nogalināt ar jebkādu iespējamo starojumu. Datoru es pieciešu, wifi, televizora un mikrenes man nav, skaitītāji tālu prom saimniecības daļā. Garāmbraucošas rācijas nav vērts pieminēt, tas ir pārāk īslaicīgi. Ar saules gaismu nav nekādu problēmu, kamēr cilvēce nebūs nokāvusi ozona slāni un Zemes dabisko magnētisko aizsarglauku. Visādi citādi mūsu organismi ir tam pielāgojušies. :)
    Toties 5G un satelītu signālu var modulēt pēc vajadzības un šis postošais starojums mums tiek uzspiests nepārtraukti. Kā citādi lai ar nanotehnoloģijām piebāztos dzīvos modificētos organismus lai pārliecina, ka sūdi ir ne tikai saucami par zapti, bet tādi arī ir?

    10.02.2023 20:27
    Reply to  Jānis

    > Ar saules gaismu nav nekādu problēmu

    pasaki to vēža slimniekiem.

    Pēča
    22.02.2023 11:36
    Reply to  Jānis

    Da labi… Neesi pārskatījies sazvērestību teoriju filmas? Visu spektru viļņi ir un būs un vienalga ka tu vai kaimiņš neuzliec sev wifi rūteri nekas no tā labāks nedz tavā nedz kaimiņu dzīvē nebūs! Jo tavu māju tapat ‘apstarojums’ no satelītiem vai no komerciālajām radio stacijām un visām citām lietām ir un būs un tavu maju viļņi speciāli neaplidos.

    Lai kas būtu labāks tad es nezinu pasaulei mums ir jaatgriežas atpakaļ nez uz kādu 1500 gadu, kad nebija nedz elektrība, nedz telefona komunikacijas, nedz veikalu, nedz drausmīgie dīzeļi u.t.t. ;) Tad varēs sēdet savā viensetā un kūkot kopa ar putniem, priecajoties cik tagad ‘veselīga’ pasaule….

    Bet ja vēlies individuāli dzīvot ‘tīrā gaisā’ tad tev ap māju būs jauzliek kādu blīvu kapara tīkla kupolu lai visus signālus nobloķētu…
    Tikai tad neraudi, ka nevari izsaukt palīdzības dienestu jo zona telefonā nav vai veikt visas ikdienišķās dzīves pamat funkcijas.

    Krotow
    10.02.2023 10:10
    Reply to  Jānis

    Te palīdzēs tikai ciānkālija tabletes iekšķīgi.

    Jānis
    10.02.2023 17:21
    Reply to  Krotow

    Atbilde izskatās datorprogrammas radīta un ar 5G palīdzību noraidīta kāda smadzenēs iešļircinātajās nanomikroshēmās :))

    Karlis
    11.02.2023 12:07

    Tas ir kompleks risinājums
    Sāc ar to, ka nenēsā visu laiku mobilu priekšas kabatā.
    Neturi mobilu pie spilvena.
    Mazāk lieto zilzobja ausis, un wifi peli.
    Nedzer alu netālu pie torņa. Vislabāk zem torņa vai labi tālu.
    Mājās rūteri turēt labāk tālāk stūrī.
    Utt.
    Un skat, iespējams, arī veseli mazbērni būs.

    Reklāma