Web Analytics
More
    Reklāma

    Tesla darbinieks apgalvo, ka viens no Autopilot demonstrācijas video ir safabricēts

    Jaunākie raksti

    Elektroauto ražotājam Tesla bijušas daudzas problēmas, pateicoties savu braukšanas palīgsistēmu Autopilot un Full Self-Drive nosaukumiem. Tagad pievienojusies kārtējā jaunā problēma – Tesla inženieris apgalvo, ka 2016. gadā publicētais video, kurā Tesla automašīna pati atrod stāvvietu un noparkojas, patiesībā ir iestudēts un tas neatbilst patiesībai. Video var redzēt šeit.

    Tolaik šo video izmantoja arī Tesla vadītājs Īlons Masks, lai paustu vienu no saviem skaļajiem apgalvojumiem, šajā gadījumā “Tesla brauc pati”. Tesla inženieris un Autopilot programmas direktors Ašoks Allasvami liecinājis, ka video ir safabricēts. Šādu liecību viņš sniedzis tiesas procesā pret Tesla, kas iesākts par negadījumu ar bojāgājušajiem 2018. gadā. Šajā negadījumā bojā gāja programmētājs Valters Huangs un viņa ģimene turpina tiesvedību pret autoražotāju.

    Jau 2021. gadā The New York Post publikācijā kāds anonīms Tesla avots izteicās, ka konkrētais maršruts jau iepriekš bija ieprogrammēts, turklāt video redzamā mašīna uzņemšanas laikā patiesībā esot avarējusi. Inženieris norāda, ka video mērķis nebija parādīt, ko mašīna spēj izdarīt tajā konkrētajā brīdī 2016. gadā, bet gan demonstrēt, ko vispār ir iespējams iebūvēt sistēmā.

    Bojāgājušā programmētāja ģimene iesūdzēja tiesā Tesla, jo uzskata, ka pie vainas negadījumā ir Tesla Autopilot sistēma. 2020. gadā veiktajā izmeklēšanā konstatēts, ka avārijas iemesls ir uzmanības novēršana un Autopilot sistēmas ierobežojumi. Allasvami apgalvoja, ka video redzamais neatbilst tam, ko mašīna spēja izdarīt patiesībā. Huangu ģimenes advokāts Endrjū Makdevits Reuters izteicās, ka šāda video publicēšana bez jebkādām atrunām un skaidrojumiem no ražotāja puses ir bezatbildīga un maldinoša.

    Protams, Tesla nebūt nav vienīgais autoražotājs, kas piedāvā līdzīgas braukšanas palīgsistēmas, taču Tesla automašīnas vairākkārt iekļuvušas letālos negadījumos laikā, kad braukšanai izmantota šī funkcija. Pret ražotāju ierosinātas vairākas tiesvedības un izmeklēšanu veic arī ASV regulatori. Viss aizgājis tik tālu, ka Tesla Kalifornijā savas mašīnas vairs nedrīkst reklamēt kā “pašbraucošas”, ja tas neatbilst patiesībai. Un šobrīd tādu mašīnu, kurā cilvēks braukšanas laikā bez bēdām varētu pievērsties kam citam gluži vienkārši nav. Lai arī Tesla mašīnas ekrānā brīdina par sistēmas ierobežojumiem un nepieciešamo rīcību, dažādās pasaules valstīs vairākkārt uzsvērts, ka vārdi “Autopilot” un “Full Self-Drive” vadītājiem rada nepareizas asociācijas un nepareizu priekšstatu, ko šī mašīna spēj un nespēj izdarīt.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Dīzelītis
    19.01.2023 17:23

    Atceros, ka H2 smago mašīnu ražotājam Nikola, fake video ar it kā braucošu kravas auto prototipu beidzās, ka akcijas cena no ~70$ noslīdēja uz ~2$.
    https://www.bbc.com/news/technology-54161343

    Šis apgalvojums varētu arī pašūpot Teslu.

    Visi protams mīl Īlenu Masku un tic viņam, lai gan vel produkti Tesla rodster, Cyber truck nav, arī Semi it ka ir it ka nav. Bet tas nebija iemesls kaut kādam kritumam.

    Jāskatā kas būs ar šo.
    Bet ja būtu Tesla akcija, noteikti pārdotu un 6 mēnešus paskatītos akciju dinamiku.

    Reklāma