Web Analytics
More
    Reklāma

    “Apple” sāk izlaist audiogrāmatas, kuras ierunā mākslīgais intelekts

    Jaunākie raksti

    Uzņēmuma “OpenAI” radītais čatbota risinājums “ChatGPT” ir pacēlis mākslīgā intelekta popularitāti vēl nebijušos augstumos. “Apple” to acīmredzami vēlas izmantot, tāpēc ar ne visai skaļām fanfārām sāk izlaist audiogrāmatas, kuras ierunā neviens cits kā mākslīgais intelekts. Uzņēmums norāda, ka vismaz sākotnēji šī funkcija būs labs palīgs neatkarīgiem autoriem, kuri pārāk lielo izmaksu un sarežģītības dēļ savus gara darbus neveido audiogrāmatas formātā.

    Pašreiz mākslīgā intelekta balss ir dzirdama atsevišķās maksas un bezmaksas “Apple Books” piedāvātajās audiogrāmatās, kas atrodamas sadaļā “Narrated by Apple Books”. “Apple” norāda, ka sākotnēji jaunā funkcija pieejama tikai grāmatām angļu valodā, kas uzrakstītas romantikas vai fantastikas žanrā. Taču vienlaikus tiek strādāts arī pie zinātniskās literatūras un pašattīstības tipa grāmatu ierunāšanas.

    “Apple” skaidro, ka funkcijas pamatā izmanto uzlabotu runas sintēzes tehnoloģiju, kas izstrādāta, lai no e-grāmatas faila taptu “augstas kvalitātes audiogrāmata”. Pagaidām grāmatu autoriem tiek piedāvāti divi digitālās balss tipi  – soprāns un baritons -, no kuriem var izvēlēties piemērotāko grāmatas ielasīšanai. Pamatojoties uz “Apple” publicētajiem lasījumu paraugiem, mākslīgā intelekta runātais teksts izklausās diezgan cilvēcisks un reālistisks.

    Uzņēmums gan nav atklājis, kādus datus izmanto, lai apmācītu mākslīgo intelektu balss pielāgošanā. Tomēr uzsvērts, ka šajā projektā ieguldīts liels darbs no valodnieku, runas mākslas speciālistu, audio inženieru un citu speciālistu puses, kuri visi kopā uz e-grāmatas pamata rada mākslīgā intelekta ierunātas audiogrāmatas.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Tītars
    10.01.2023 16:48

    Fantastiski pieejamībai, taču ceru ka tas nebremzēs balss aktieru ierunāto grāmatu skaitu. Un šāda tipa audiogrāmatas tiks aizstātas ar cilvēka balsi.

    Last edited 1 year ago by Tītars
    Reklāma