Web Analytics
More
    Reklāma

    Mākslīgais intelekts pavisam nopietni sāk pretendēt uz cilvēku darba aizstāšanu. Kas ir “ChatGPT” un ko tas piedāvā?

    Jaunākie raksti

    Mākslīgais intelekts (Artificial Intelligence – AI) ienāk arvien plašākā skaitā dažādu jomu. Sen jau tas neaprobežojas tikai ar robotiem, kuri cilā preces noliktavās vai pasniedz steiku restorānā. Lai arī šobrīd AI iespējas lielākoties pielieto manuālu, vienveidīgu darbu veikšanai, paredzams, ka drīzā nākotnē tie nodarbosies ar inteliģentākiem pienākumiem.

    Ir skaidrs, ka, laikam ejot, automatizācijas un mākslīgā intelekta attīstības dēļ no saraksta tiks izslēgtas tādas profesijas kā, piemēram, datu ievades speciālists, grāmatvedis, klientu atbalsta speciālists, finanšu analītiķis, pārdevējs, auditors un virkne citu. Roboti nozags darbu dažādu jomu speciālistiem, un šajā ziņā situācija darba ņēmējam paliks tikai skaudrāka. Te nu būs jāsāk uztraukties arī dažādiem konsultantiem, žurnālistiem, komponistiem, pat māksliniekiem un programmētājiem.

    Reklāma

    Saistībā ar to apbrīnu un vienlaikus bažas par nodarbinātību nākotnē izsaucis kāds jauns AI čatbots “ChatGPT“, ko izstrādājis jau nozarē pazīstamais uzņēmums “OpenAI”. Par šīs kompānijas darbiem esam jau rakstījuši, un to ir daudz un pārsteidzoši.

    No vienkāršiem tekstiem līdz inteliģentām diskusijām

    Ar AI modeļu izstrādi “OpenAI” ir jau visai ražena pieredze. Burtiski mūsu acu priekšā uzņēmums rada arvien spējīgākus mākslīgā intelekta risinājumus, kas transformēs darba pienākumus un nodarbinātību jau pavisam drīzā nākotnē.

    2018. gadā “OpenAI” pētnieks Aleks Redfords (Alec Radford) radīja “speciālo iepriekš apmācīto ģeneratīvās gramatikas pārveidotāju” (angliski Generative Pre-training Transformer – GPT). Šis rīks uz dažādu tekstu analīzes pamata veido šķietami loģiskus tekstu turpinājumus. Gadu vēlāk, 2019. gadā, uzņēmums nāca klajā ar GPT otro paaudzi jeb GPT-2, kas bija jau inteliģentāks un sastāvēja no 8 miljoniem dokumentu. 2020. gada maijā “OpenAI” prezentēja GPT-3, kas veidoja garus un sakarīgus tekstus. Mazliet vēlāk uzņēmums arī nācis klajā ar “InstructGPT”, kas spēj līdz pēdējam sīkumam sekot līdzi lietotāja norādījumiem, un GPT-3.5, kas paredz, kādi vārdi sekos konkrētā teksta daļā.

    Savukārt novembra sākumā “OpenAI” prezentēja jaunāko no saviem GPT modeļiem – mākslīgā intelekta tērzēšanas botu jeb čatbotu “ChatGPT”. Uzņēmums uzsācis tā agrīnu demonstrāciju un pašreiz to piedāvā beta versijā. Interese par šo botu šobrīd ir milzīga – pirmo piecu dienu laikā to izmēģinājuši vairāk nekā miljons lietotāju.

    Programmētāju bieds un jaunā mūzikas zvaigzne?

    “ChatGPT” ir vienkārši lietojams bezmaksas AI rīks, ar ko var veidot un uzturēt sarunu. Taču atšķirībā no citiem līdziniekiem, kuri vairāk darbojas kā virtuālie asistenti uzņēmumu mājaslapās un konsultē pircējus, “OpenAI” čatbots ir universiāls visās nozīmēs. Tas spēj komunicēt dažādās valodās par plašu tēmu klāstu. Piemēram, ekonomika, ceļošana, ieteikt ēdienu receptes, apskates vērtus tūrisma objektus utt. Čatbots spēj arī atbildēt uz papildus, precizējošiem jautājumiem, atzīt savas kļūdas, piedalīties diskusijās, apstrīdēt lietotāja viedokli un visādi citādi parādīt sevi kā lielisku sarunu biedru.

    Vienlaikus ar šīm prasmēm “ChatGPT” neaprobežojas. Tas vienlīdz labi spēj gan dot padomus, gan rakstīt profesionālus tekstus. Un te jau mati jāplēš visiem tiem, kuri ikdienā nodarbojas ar klaviatūras strinkšķināšanu – raksta dažādus mārketinga un ne-mārketinga tekstus, veido saturu sociālajos tīklos, komponē dziesmas un pat programmē. Jā, šo visu prot arī “ChatGPT” čatbots. Ja jautāsi, kā, atbilde ir vienkārša – to apmācījuši paši cilvēki – AI treneri, kuri novērtē “ChatGPT” atbildes un norāda uz kļūdām. Savukārt turpmākās lietotāju atsauksmes palīdzēs uzlabot šo tehnoloģiju.

    Vairāk nekā miljons lietotāju

    Līdz šim vairāk nekā miljons lietotāju jau izmēģinājuši “ChatGPT”. Piemēram, kāds programmētājs nav slēpis apbrīnu, ka čatbots ne tikai izskaidro kļūdaino vietu kodā, bet arī pats to izlabo un paskaidro, kāpēc un kā to darīja.

    Ja šo risinājumu kaut kādā mērā neierobežos, tad skolēniem un studentiem sāksies prieka dienas. Čatbots bez piepūles izpildīs mājasdarbus, atrisinās matemātikas uzdevumus un uzrakstīs esejas. Šeit gan jāsaka, ka, piemēram, gada skaitļus vajadzētu arī pašiem pārbaudīt, jo bots mēdz sagrozīt faktus.

    Man personīgi interesanti šķiet tas, ka čatbots spēj sakomponēt mūziku, kas pats par sevi ir ļoti radošs darbs. Tiesa, pagaidām tas tiek darīts, balstoties uz citu komponistu veikumu. Kāds cits lietotājs dalījies ar “ChatGPT” sakomponētu melodiju, kas radīta, par piemēru ņemot Mocarta skaņdarbus.

    Ko man labu pastāstīja “ChatGPT”?

    Kā jau teicu “ChatGPT” ir izmantojams bezmaksas. Tā kā pašai ir liela interese, nolēmu to izmēģināt un izveidot kādu saturīgu sarunu ar šo virtuālo gudrinieku. Lai sāktu to izmantot, lietotājam vispirms nepieciešams izveidot savu “OpenAI” kontu.

    Ar čatbotu var sarunāties vairākās valodās, tajā skaitā latviešu. Viņš pats to man apliecināja. Uzdevu vairākus vienkāršus jautājumus latviski un kopumā var nojaust, ka bots vēl cīnās ar latviešu valodas īpatnībām. Tomēr tā kā šī ir “ChatGPT” beta versija, piedosim.

    Vairāk parunājoties ar botu, sapratu, ka viņam jāuzdod diezgan precīzi, nepārprotami jautājumi. Pretējā gadījumā viņš var atbildēt, ka nav informācijas par konkrēto tēmu. Šajā gadījumā jau domāju, ka gardākā cepeša recepte būs vien jāmeklē interneta plašumos.

    Taču, uzdodot mazliet konkrētāku jautājumu, “ChatGPT” man iedeva klasisku recepti, kā pagatavot veselu vistu. Tādā ziņā ērti, ka šādas lietas nav jāmeklē internetā.

    Būtiski, ka “ChatGPT” var ne tikai uzdot jautājumus, bet, kā jau minēju, arī diskutēt. Vēlējos noskaidrot, ko vērts apskatīt tādā man tuvā vietā kā Inčukalns. Acīmredzot bots to sajauca ar kādu Latvijas pilsētu un ar pilnīgu pārliecību mēģināja ieskaidrot, ka tur apskatāmas vietas, kas reāli Inčukalnā neeksistē.

    Uzdodot daudzos jautājumus un mēģinot izveidot kādu sakarīgu diskusiju, secināju, ka sarunāties ar mākslīgo intelektu var pat ļoti labā līmenī, ja zini, ko prasīt. Ja vēlies veidot garāku diskusiju vai uzzināt ko padziļinātāk, čatbots spēs atbildēt arī uz papildjautājumiem un komentāriem. Ja atbilde īsti neapmierina, tad ir iespēja uzdot botam to pašu vai nedaudz pārfrāzētu jautājumu. Savukārt ar īkšķīti var novērtēt sniegtās atbildes.

    Vienlaikus “ChatGPT” liek saprast, ka personīgā viedokļa tam nav un to nav jēgas prasīt. Taču katrā ziņā, komunicējot ar viņu, var mēģināt uzzināt dažādas interesējošas un aktuālas lietas.

    Pilnīgi perfekts šobrīd vēl nav

    Lai arī “OpenAI” čatbots “ChatGPT” spēj paveikt daudz un pārsteidzošu lietu, tas vēl atrodas izstrādes stadijā un jārēķinās, ka ir vēl vieta uzlabojumiem, ko arī pati piefiksēju. Piemēram:

    • Bots pagaidām diezgan bieži sniedz ticamas, bet nepareizas vai muļķīgas atbildes. Piemēram, vietne “Stack Overflow”, kur programmētāji var meklēt atbildes uz jautājumiem par kodu, pat īslaicīgi aizliegusi šo čatbotu, jo tas pārāk bieži sniedz nepatiesas atbildes.
    • Ne līdz galam skaidri formulēts jautājums var botu samulsināt un tas nespēs sniegt atbildi. Atsevišķos gadījumos tas var mēģināt arī uzminēt atbildi, neuzdodot precizējošus jautājumus. Taču, mazliet pārfrāzējot jautājumu, var atbildēt pareizi.
    • “ChatGPT” bieži vien ieslīgst pārmērīgās detaļās, izmanto noteiktas frāzes un atbild pārāk formāli un “pareizi”. Piemēram, mēdz atkal un atkal apgalvot, ka ir “OpenAI” apmācīts valodas modelis.
    • Lai arī izstrādāts tā, lai nesniegtu atbildes uz neatbilstošiem pieprasījumiem, čatbots nereti tomēr uz tādiem reaģē.
    • Botam ir ierobežotas zināšanas par notikumiem pēc 2021. gada.

    Par šo jau arī brīdinājuši paši izstrādātāji. Tāpēc pārāk neļaunosimies uz botu, ja tas nesniedz tādu atbildi, kādu sagaidām vai arī ir kaut ko sajaucis. Tāpat “OpenAI” augstu novērtē lietotāju sniegtās atsauksmes un ieteikumus, kā “ChatGPT” uzlabot un padarīt vēl prasmīgāku.

    Kāds ir Tavs viedoklis par šāda veida risinājumiem? Vai esi jau izmēģinājis “ChatGPT”? Ja jā, kādus jautājumus uzdevi?

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Letiņš
    09.12.2022 15:28

    Nemaz nav žēl, ja tevis uzskaitītās ” profesijas”, izņemot varbūt grāmatvežus aizstās AI.

    Kristaps K
    09.12.2022 17:42

    Nedēļas sākumā izmēģinājām “parunāties” un secinājām, ka bots spēj uzlabot vienkāršu kodu, spēj ieteikt labākus risinājumus struktūras veidošanai, atbild par plašu spektru tēmu (IT, būvniecība, medicīna), spēj uzrakstīt dziesmas un īsus dzejoļus un paskaidrot SKBR darbību un uzbūvi. Lai arī tas viss nav izcils, tomēr, kā jau rakstā minēts, būs noderīgs palīgrīks studentiem, jaunajiem profesionāļiem, tiem un tiem kuri vēlas paplašināt savu redzesloku.

    Gundars
    09.12.2022 17:48

    Grāmatvežus neaizstās tuvākajās desmitgadēs noteikti. Ar informāciju piebāzts ”čatbots”, kurš spēj no šis informācijas kaut ko savirknēt atbildēs(kā redzams ar lērumu kļūdām) – ir smieklīgi kaut ko tādu saukt par intelektu. Ikdienā var šos botus redzēt visur saliktus kā klientu atbalsta speciālistus. Kretinē! Tiec pie dzīva cilvēka un uzelpo. Tas, ka bots nolasa info, kas mājaslapā tāpat atrodama, tā ir palīdzība pavisam nespējīgajiem. Tas nav un nekad nebūs intelekts!

    Jānis
    12.12.2022 14:39
    Reply to  Gundars

    Lai AI varētu Cilvēkus aizstāt ir ne tikai jāpilnveidojas pašam AI, bet jāpiemēro vide! Piem Grāmatvežus nevar aizvietot šodienas likumdošanas gadījumā, BET speciāli piemērojot likumus (apstākļus) to var izdārīt vienkārši!!

    Lauris
    11.12.2022 09:04

    Es piekritīšu viedoklim, ka A ir vietā, bet līdz I vēl ir ļoti tālu.

    bobis
    11.12.2022 20:51

    Tads varetu aizvietot socialo darbinieku vai pasta darbinieku, kuiem muzigi tejas pauzes, bankas darbinieks, nav prolemu, bankas laupitajs nevaretu vinu piespiest atdot bankas naudu. Varetu mierigi aizvietot pat prezidentu vai deputatu, ietaupita valsts nauda jo milzu alga vairs nav jamaksa un darba efektivitates pieaugums valsti.

    Slapjais Bebrs
    13.01.2023 08:04

    ChatGPT ir vēl ļoti tālu no pilnības.
    Pajautājiet viņam par Kundziņsalas kodolreaktoru …

    Reklāma