Web Analytics
More
    Reklāma

    OpenAI mākslīgā intelekta modelis GPT-3 spēj izveidot pat garus tekstus

    Jaunākie raksti

    Mākslīgā intelekta izstrādes un izpētes kompānija OpenAI, kuras izveidē savu roku pielicis Īlons Masks, prezentējusi savu trešās paaudzes modeli dažādu tekstu ģenerēšanā, kura veiktspēja pārsteigusi pasauli.

    Speciālo iepriekš apmācīto ģeneratīvās gramatikas pārveidotāju (angliski Generative Pre-training Transfomer – GPT) 2018. gadā radīja Aleks Redfords (Alec Radford), un tas vienkārši izmanto dažādu tekstu analīzi, lai uz šīs informācijas bāzes veidotu šķietami loģiskus tekstu turpinājumus. GPT-2 nākamā paaudze jau bija gudrāks modelis, kurš tika prezentēts 2019. gadā un sastāvēja no 8 miljoniem dokumentu, kas aizņēma 40GB. 2020. gada maijā tika prezentēts jau trešās paaudzes GPT-3 modelis, kas izmanto 175 miljardus parametru, salīdzinot ar 1,5 miljardu GPT-2.

    Reklāma

    Tas viss noved pie tā, ka mākslīgā intelekta modelim iedodot mazu teksta pavedienu, tas spēs izveidot pat vairāku paragrāfu stāstu, kas patiešām liekas loģisks, un ir grūti pateikt atsķirību starp cilvēka un mašīnas rakstītu tekstu. Entuziasti jau radījuši dažādus risinājumus GPT-3, piemēram, speciāls JSX koda ģenerators, kad tiek aprakstīts, ko nepieciešams vizuāli attēlot mājaslapā. Tāpat speciāla lietotņu dizaina programma ir spējīga izveidot modeli tikai balstoties uz teksta aprakstu, un ļoti ērts risinājums likās meklētājs, kuram var uzdot dažāda veida jautājumus, atgriežot atbildi un linku uz informāciju Wikipedia lapā.

    Kaut arī OpenAI izveidotais transformētājs ir patiešām spēcīgs un pārsteidzošs, neatstājot vienaldzīgus pat Latvijas gudros prātus savos Twitter kontos,piemēram, fiziķis Kaščejevs, tomēr tehniski šis modelis vienkārši papildina tekstu, balstoties uz lielu daudzumu pieejamās informācijas. Tātad tas darbojas vairāk matemātiski, bet ne uz savu galvu un izpratni, līdz ar to vēl ir tāls ceļš ejams, lai tā būtu patstāvīga sistēma. Jau šobrīd GPT-3 nepieciešama vairāku tūkstošu petabaitu jauda dienā.

    OpenAI mājaslapā pieejama informācija kā ikvienam pieslēgties modelim ar API saskarni.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Gundars
    23.07.2020 19:37

    Nu re, i viss intelekts. Pēdiņās. Izrādās tas pats vecais algoritms, vienkārši jaudīgāks, daudzpakāpju. Un pie reizes nejēgā resursprasīgāks. Spējīgāks kaukulators nepaliek par AI kalkulatoru salīdzinot ar savu iepriekšējās paaudzes brāli.
    Līdz intelektam te ir tikpat tālu kā gadus trīsdesmit atpakaļ. Bet tak gribas vēlamo pasniegt par esošo.

    Reklāma