Web Analytics
More
    Reklāma

    Lidojumos Eiropā varēs izmantot 5G mobilos sakarus

    Jaunākie raksti

    Pagājušajā nedēļā Eiropas Komisija paziņojusi par plāniem atļaut izmantot 5G savienojumu lidojumos Eiropas Savienībā, tādējādi ļaujot gaisā izmantot visus tos pašus pakalpojumus, kuri pieejami uz zemes.

    Lai lidojumu laikā nodrošinātu 5G mobilo savienojumu, tiks izmantotas noteiktas datu pārraides frekvences, kā arī pikošūnu tehnoloģija, ka nodrošinās lidmašīnas savienojumu ar satelītiem, kas tālāk signālu nosūtīs uz Zemes virsmu. Tādējādi ikvienam pasažieriem lidojuma laikā būs iespēja zvanīt, nosūtīt īsziņas, kā arī lietot ātrgaitas internetu.

    Kā norādījis Eiropas Savienības iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons (Thierry Breton), 5G nodrošinās inovatīvus pakalpojumus cilvēkiem un izaugsmes iespējas Eiropas uzņēmumiem. Debesis vairs nebūs ierobežojošs faktors, lai cilvēkiem nodrošinātu ātru savienojamību. Tiesa, uzreiz rodas citi tehniskie jautājumi, vai esošās lidmašīnas spēs pielāgoties jaunajai iespējai, kā arī cik šis pakalpojums izmaksās pašiem lidotājiem, jo līdz šim internets lidojuma laikā ir bijusi liela un pietiekami dārga ekstra.

    Ja tiešām praksē viss īstenosies, kā norādīts oficiālajā paziņojumā, tad lidošana varētu kļūt vēl ērtāka, ļaujot nepārtraukt savu ikdienas darbu un saziņu ar ārpasauli. Tas ļautu produktīvāk izmantot mūsu dārgās stundas, jo laikam tikai lidojums bija retā reize, kad piespiedu kārtā vajadzēja atslēgties no interneta pasaules.

    AvotsEuropa
    ViaLSM
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    13 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Pēča
    28.11.2022 15:29

    Traģikomiska situācija man bija pirms 3 gadiem(vasarā tieši pirms c19) ar Ryanair stjuarti, kurai vēl pietrūka folija cepurīte galvā. Biju viens no pirmajiem lidmasīnā, ērti apsēdos, skatījos filmu uz austiņām telefons bija ‘flight’ modē, nevienam netraucēju. Man piebaksta stjuarte, kad ir jāslēdz āra telefons, es viņai laipni paskaidroju un pat parādiju, ka ir aktīvs lidmašīnas režīms. Viņa nez kādēļ aizsvilās, jau ar paceltu balsi teica, ka vienalga kāds režīms telefons ir jāslēdz ārā, es teicu ka neslēgšu tāpēc, jau ir tāds flight mods. Aizskrēja, atnāca kopā ar vīrieša kārtas stjuartu kas kladzināja to pašu, es saku, to pašu, rādot ka ir aktivizēts. Joprojam saka, ka nē, ir jāslēdz ārā jo tāpat telefons var raidīt signālu, kas var traucēt drošībai! Prasu kāda veidā… Protams normālu attaisnojumu kapēc slēgt ārā nebija, vienkārši jāslēdz ārā un viss. Un ja neslēgšu tad paziņos pilotam un būs spiesti mani izsēdināt jo nepakļaujos, kavējot visus pārejos pasažierus.(principā biju piespiests tādā, kā ķīlnieka lomā.) Teicu labi, jūsu sirdsmieram izlēgsu uz pacelšanos… Visu lidojuma laiku(4h) ejot man garām viņa veltīja man neglaimojamus skatienus. Pēc šī incidenta bija neērti prasīt kādu sviestmaizi(vēl iespļaus.) Nezinu, negribot jau neko sliktu kāpjot ārā, atvainojos un negribēju taisīt ‘scēnu’ vienkārši tāpēc jau arī… Read more »

    Last edited 1 year ago by Pēča
    Čiekurs
    28.11.2022 15:59
    Reply to  Pēča

    Varēji tomēr to īpaši sulīgo sviestmaizi nomēģināt! :D
    comment image

    Skābene
    28.11.2022 16:36
    Reply to  Pēča

    Katrai aviokompānijai savi noteikumi un viņiem tavs flight mods pie vienas vietas. Ja pateica, ka uz pacelšanās laiku jāizslēdz, tad jāizslēdz! Priecājies, ka tev vēl biļete s tirgo! Ir daži, kurus izved drošībnieki un pēc tam ne biļeti nopirkt, ne kaut kur aizlidot! :)

    boo
    28.11.2022 20:10
    Reply to  Skābene

    Kur Ryanair noteikumos kas tāds rakstīts? Izslēgšana un neizmantošana taxiing un pacelšanās laikā attiecināma uz laptopiem, ne telefoniem.
    https://help.ryanair.com/hc/en-tr/articles/360017683517-On-board-Electronics

    mmbds
    28.11.2022 22:54
    Reply to  boo

    Pat ja cabin crew nav taisnība, strīdēties ar viņiem nedrīkst, jo kad viņi pilda savus pienākumus, viņu teiktais ir jāpilda bez ierunām. Viņiem ir tiesības atkāpties no rakstītajiem noteikumiem ja viņi uzskata ka konkrētajā brīdi tas ir pamatoti. Varbūt aviokompānija ir izsludinājusi kādas izmaiņas iekšējos noteikumos, piemēram uz laiku, vai noteiktā maršrutā…iemeslu var būt daudz. Un viņiem nav par to jābrīdina pax iepriekš. Ja kaut kas nepatīk, vienmēr vari apstrīdēt, bet TIKAI PĒC LIDOJUMA. Strīdēties uz borta ir ne tikai bezjēdzīgi bet arī bīstami, gan tiešā gan netiešā veidā. Daudz kur ārpus ES par to var pat apcietināt un uzlikt sodu par bīstamas situācijas radīšanu, vai noņemt no reisa un tapt iekļautam nevēlamo pax sarakstā ne tikai konkrētajā aviokompānijā.
    Un lai arī cabincrew tiek speciāli trenēti, tomēr katrs šāds incidents rada papildus stresu cilvēkam, kas var atspēlēties avārijas situācijas gadījumā, tāpēc ar cabin crew vienmēr jābūt laipniem un iecietīgiem.

    Skābene
    29.11.2022 09:33
    Reply to  boo

    Which electronics can be used on board?
    Tablets, Smart Phone*, iPod, E-Readers, Mp3 players, Portable DVD Players
    For safety reasons, you must stow these items during taxi, take-off, and landing.

    Pie Smart Phone* ir zvaigznīte, kas liecina par atrunu, bet atrunas nav. Iespējams atruna bija, bet nu ir dzēsta. Tā kā viss pareizi, pacelšanās, nolaišanās un manevrēšanas laikā vāc prom savu Smart Phone, ja vien nelieto Dumb Phone. :)

    KKTK
    29.11.2022 08:52
    Reply to  Pēča

    Ar Ryanair parasti lido ne asākie naži, tāpēc stjuartei bija pamatotas bažas, ka nemācēsi ieslēgt lidojuma režīmu LOL

    Jānis Rišis
    28.11.2022 21:30

    Vajag USB 2.0 ātrumu 4G internetam.

    Jānis
    28.11.2022 21:33

    Tad pat gaisā vairs nevarēs paglābties no 5G iznīcinošā starojuma?! Un kas notiek, ja es kā ES teritorijā dzīvojošs dzīvs vīrietis nevēlos piekrist šim nepārtrauktās lēnās slepkavošanas plānam? Varu nelidot un braukt ar mašīnu?

    Dainis
    28.11.2022 22:35
    Reply to  Jānis

    Pavisam vienkārši, jāiestājas amīšu kopienā un jāuztaisa follijas cepure 😉

    Biteme
    28.11.2022 23:17
    Reply to  Jānis

    Kā 5g starojums (kam ir jābūt vājam, jo stacija ir turpat lidmašīnā) samērojas ar rentgenu lidostās un kosmisko radiāciju 10km augstumā?

    p.s. Eiropā ir gana attīstīts dzelceļu tīkls – cilvēki no citiem kontinentiem pat plāno savus Eiropas ceļojumus, izmantojot dzelzceļu.

    Arcca
    28.11.2022 23:39
    Reply to  Jānis

    Kāds piespiež kāpt lidmašīnā? Nevajag lidot, nebūs stresa.

    Skābene
    29.11.2022 09:35
    Reply to  Jānis

    Follija jau nemaz tik dārgi nemaksā! Un 5G frekvence ir tāda pati kā DTV. Tā kā tavai vīrietībai nekas ndraud! :)

    Reklāma