Web Analytics
More
    Reklāma

    Spēles un lietotnes, kas bērniem palīdzēs apgūt finanšu pratību

    Jaunākie raksti

    Finanšu pratība mūsdienās vairs nav jautājums, kas attiecas tikai uz pieaugušajiem. Liela daļa bērnu jau skolas laikā tiek pie sava bankas konta un norēķinu kartes, kas ļauj pašiem iepirkties un vairāk vai mazāk tērēt naudu pēc saviem ieskatiem. Vienlaikus līdz ar pirmajiem ieskaitītajiem eiro bērnam arī jāsāk apzināties naudas izcelsme un vērtība, jāsaprot, ko nozīmē taupīt un iekrāt. No šīm zināšanām un prasmēm būs atkarīgs tas, kā jaunais cilvēks nākotnē pratīs apieties ar finansēm un tērēs nu jau savu nopelnīto naudu. Lūk, pāris saistošas lietotnes un spēles, kas bērniem palīdzēs veiksmīgāk spert pirmos soļus finanšu pasaulē un ļaus apgūt naudas pārvaldību.

    S’moresUp – dos iespēju visai ģimenei plānot ikdienu un pelnīt labumus par padarītiem darbiem

    Straujajā ikdienā brīžiem liekas, ka notikumu ir tik daudz, ka grūti izsekot līdzi. Tādā ritmā vēl jo grūtāk ir sekot līdzi katra ģimenes locekļa grafikam vai, piemēram, bērnu ikdienas darbiņu izpildei un mazajiem sasniegumiem. Ģimenes notikumus, bērnu ārpusskolas aktivitātes un ikdienas pienākumus uzskaitīt un sekot tiem līdzi palīdzēs lietotne SmoresUp. Katram ģimenes loceklim ir iespēja pelnīt punktus jeb cepumiņus, ko iespējams apmainīt pret dažādām balvām, kuras var izveidot vecāki paši. Tāpat lietotne piedāvā iespēju dalīties ar ģimenes notikumiem un pat ievietot foto, veidojot tādu kā ģimenes sociālo tīklu sienu. Ir iespējams gan izveidot savus darbiņu, gan izmantot ieteiktos. Katram ieteiktajam darbiņam var nomainīt arī nosaukumu, iztulkojot to latviski, lai bērniem būtu saprotamāk. Izmēģinājuma periods ir 45 dienas, kad var izmantot visas premium iespējas. Lietotnes maksa ir aptuveni pieci eiro mēnesī un tā pieejama gan “Apple Store”, gan “Google Play”.

    Reklāma

    “AdVenture Capitalist” – ļaus spert pirmos soļus uzņēmējdarbībā un lielas naudas pelnīšanā

    Domājot par savu nākotnes profesiju, bērni nebaidās pieminēt lielus un nozīmīgus amatus, kuru ieņemšana izklausās krietni vienkāršāka nekā ir patiesībā. Viena no šādām profesijām ir uzņēmējs, kuram pieder liels bizness un daudz naudas. Iespēju jautrā un izzinošā veidā saprast, kā soli pa solim kļūt par uzņēmēju un pat oktiljonāru, sniegs lietotne “AdVenture Capitalist”. Lietotājam, kurš ir vismaz 16 gadus vecs, ir jāpilda dažādi uzdevumi, kas ļaus kāpt pa karjeras kāpnēm un no limonādes pārdevēja kļūt par izpilddirektoru daudznacionālā konglomerātā. Šajā procesā mazais uzņēmējs sapratīs, ko nozīmē vadīt kompāniju, algot darbiniekus, automatizēt biznesa procesus, vairot peļņu savā uzņēmumā, kā arī piesaistīt investīcijas. Lai spēle būtu vēl interesantāka, lietotājam ik pa laikam tiek piedāvātas dažādas saistošas misijas, ar kurām var krāt punktus, pelnīt virtuālo naudu un padarīt uzņēmumu par nozares līderi. Lietotne pieejama bez maksas gan “App Store”, gan “Google Play”.

    “Toshl Finance” – iespēja vienuviet izsekot līdzi visām savām norēķinu kartēm, bankas kontiem un skaidrai naudai

    Lai saprastu, kas tā finanšu pratība tāda ir, ko tā dara un kādi ir ieguvumi, pusaudžiem palīgā var nākt lietotne “Toshl Finance”. Tā ļauj pievienot līdz pat 15 000 dažādu banku kontu, norēķinu karšu un citu maksājumu rīku. Lietotne ļauj reģistrēt izdevumus un atbalsta vairāk nekā 200 valūtas, tostarp 30 kriptovalūtas. Iespējams pievienot aprakstus par katru pirkumu, iekļaujot informāciju par bankas kontu, norēķinu vietu, pievienot fotoattēlus, piemēram, čeku bildes. Pusaudžiem saistošāki varētu būt tieši grafiki, kas interesantā veidā sniedz priekšstatu par naudas plūsmām un izdevumiem, tēriņiem atlikušo naudu utt. Savukārt interaktīvā kartē uzskatāmi parādītas visas vietas, kur lietotājs kaut ko iegādājies. Tāpat iespējams sastādīt dažādus budžetus jebkādam laika periodam, uzlikt tiem limitus un saņemt paziņojumus par limitu pārsniegšanu. Savukārt, analizējot izdevumus, var saprast, kura kategorija “noēdusi” visvairāk naudas. Atkarībā no vajadzībām “Toshl” piedāvā divus abonementa plānus – pamata jeb medici plānu, kas domāts diviem bankas kontiem un diviem budžetiem, un – pro, kas ļaus pievienot neierobežotu skaitu bankas kontu, veidot dažādus budžetus un piedāvās citas iespējas. Bankas konta pievienošana ir maksas pakalpojums, bet lietotni var izmantot arī bez maksas, manuāli pievienojot izdevumus un ienākumus. Lietotne pieejama gan “App Store”, gan “Google Play”.

    “Investmate” – ļaus saprast, kā gudri investēt un veidot uzkrājumus

    Mazliet lielākiem bērniem un jauniešiem, kuri interesējas par to, kā veidot uzkrājumus, noderīga būs mobilā lietotne “Investmate”. Tā izglītojošā un saistošā veidā parādīs pašus investēšanas procesa pamatus un iemācīs pārdomāti un gudri veidot uzkrājumus. Lai saprastu, no kura gala sākt, “Investmate” sākumā ļauj izvēlēties, kādu mērķi lietotājs vēlas sasniegt – apgūt finanšu pamatus, prognozēt akciju tirgus tendences vai iemācīties spekulēt par tirgus izmaiņām nākotnē.

    Lai to labāk izprastu, lietotne piedāvā interesantus kursus, vērtīgus padomus, viktorīnas, investēšanā svarīgāko vārdu skaidrojumus jeb glosāriju, uzdevumus, investoru pieredzes stāstus, izglītojošus videoklipus, kas vēlāk dos iespēju veikt pārdomātākus ieguldījumus un investēt īstajā vietā un laikā. Apgūstamais saturs sadalīts vairākās īsās nodarbībās ar interaktīvām viktorīnām beigās, ko droši varēs izpildīt, piemēram, pa ceļam uz skolu.  “Investmate” ir bezmaksas lietotne un pieejama gan “App Store”, gan “Google Play” veikalos.

    Uzzini vairāk par budžeta plānošanu, noskatoties Citadeles un Kursors video par budžeta plānošanas pamatiem – “Gudrāks 15 minūtēs – budžeta plānošana”. Pirmajā epizodē Kristaps Skutelis vienkāršā valodā runā ar finanšu eksperti Annu Fišeri-Kaļķi par to, kā sākt plānot savu budžetu, kā veikt budžeta auditu un kā sākt uzkrāt.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma