Web Analytics
More
    Reklāma

    “Facebook” brīdina, ka varētu aizliegt ziņu kopīgošanu Kanādā

    Jaunākie raksti

    Labu laiciņu atpakaļ rakstījām par kašķi starp “Facebook”, “Google” un Austrāliju. Tur bija stāsts, ka abi uzņēmumi nebija mierā ar Austrālijas Konkurences un patērētāju komisijas likumu par to, ka vietējiem medijiem ir jāsaņem samaksa no “Google” un “Facebook” par viņu publicēto saturu šajās platformās. Tā rezultātā “Facebook” vēlējās bloķēt piekļuvi platformā esošajam ziņu saturam, savukārt “Google” draudēja ar “Google Search” pakalpojuma pārtraukšanu Austrālijā. Toreiz gan viss beidzās labi, un pēc grozījumiem likumā abi uzņēmumi noteikumus akceptēja. Līdzīgs konflikts tagad draud izvērsties Kanādā. “Facebook” varētu aizliegt ziņu kopīgošanu Kanādā, ja valsts pieņems tiesību aktus, kas liek uzņēmumam maksāt ziņu izdevējiem par platformā publicēto saturu.

    Tiešsaistes ziņu likums, ar ko Kanāda nāca klajā aprīlī, liek tādām tiešsaistes platformām kā “Facebook” un “Google” dalīties savos ieņēmumos ar izdevējiem, no kuriem tās apkopo ziņas. Likumprojekta mērķis ir nodrošināt, lai ziņu izdevēji saņemtu taisnīgu atlīdzību par savu darbu. Taču “Facebook” ar to nav mierā un saka, ka ir gatavs aizliegt ziņu kopīgošanu platformā, ja Kanāda nemainīs savus tiesību aktus.

    Reklāma

    “Facebook” māteskompānija “Meta” norāda, ka ieraksti ar pievienotām saitēm uz ziņu rakstu piesaista pārāk mazu auditoriju, līdz ar to nav nozīmīgs ieņēmumu avots. “Meta” arī apgalvo, ka ziņu izdevēji no satura kopīgošanas “Facebook” platformā gūst krietni lielāku labumu. Kompānija maijā informēja, ka Kanādā reģistrēto ziņu izdevēju “Facebook” kopīgotie raksti pēdējā gada laikā saņēmuši vairāk nekā 1,9 miljardus klikšķu, nopelnot ap 230 miljonus Kanādas dolāru jeb ap 160 miljonus USD.

    Pagaidām abas puses nav panākušas vienprātību. Tāpēc jāseko līdzi, kā šī lieta tiks risināta.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Artūrs
    26.10.2022 11:21

    Aizliedziet arī Latvijā, lūdzu 🙏

    bobis
    26.10.2022 22:11

    Ja pasaule valda baiga cenzura, diezvai cilveki gatavi maksat pat centu par zinam, kas ir officiali atlautas.

    Reklāma