Web Analytics
More
    Reklāma

    “Sadales tīkls” augustā saņēmis rekordlielu elektrostacijas pieslēgšanas pieteikumu skaitu

    Jaunākie raksti

    Elektroenerģijas sadales sistēmas operators AS “Sadales tīkls” augustā no klientiem saņēmusi 214 pieteikumus elektrostacijas pieslēgšanai, kas ir rekordliels apjoms. Pieaugums saistīts ar grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā, no 11. augusta vienkāršojot pieslēgšanas procesu elektrostacijām, kuru maksimālā atļautā ražošanas jauda nepārsniedz 500 kilovatus (kW). Šādām elektrostacijām vairs nav nepieciešama Ekonomikas ministrijas atļauja.

    Kopumā “Sadales tīklā” jau ir rezervētas ģenerācijas jaudas vairākiem simtiem elektrostaciju, kas pašlaik ir attīstības posmā. Kopējais rezervēto jaudu apjoms ir vairāk nekā 1000 megavati (MW). Brīvo, vēl nerezervēto ražošanas jaudu apjoms sadales sistēmā vēl ir aptuveni tikpat liels – pārsvarā tās pieejamas teritorijās ar lielu elektroenerģijas patēriņu. Klienti joprojām var iesniegt pieteikumu šo jaudu rezervēšanai.

    Reklāma

    “Interese attīstīt elektrostacijas šogad ir ievērojami augusi – piemēram, šī gada augustā esam saņēmuši teju 20 reizes vairāk pieteikumu nekā šai pašā mēnesī pērn. Lai arī interese ir milzīga, ražošanas jaudas aktīva patēriņa centros joprojām ir pieejamas. Turklāt situācija ar brīvajām jaudām dažādās apakšstacijās ir mainīga, jo elektrotīkls plānveidīgi tiek attīstīts, kas pakāpeniski palielina pieejamo jaudu apjomu, kā arī jau rezervētās jaudas tiek atbrīvotas, beidzoties tehnisko prasību derīguma termiņam. Savukārt, ja elektrostaciju vēlas attīstīt primāri pašpatēriņa segšanai, var izmantot nulles eksporta jaudas iespēju – tā ir pieejama ikvienā mūsu apakšstacijā, neatkarīgi no jau rezervēto ražošanas jaudu apjoma. Nulles eksporta jaudas pieslēgums derēs klientiem, kuri elektroenerģiju vēlas ražot pašu vajadzību segšanai – tūlītējam patēriņam,” stāsta “Sadales tīkla” valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons.

    Gandrīz visas jaunpieteiktās elektrostacijas, ko klienti vēlas pieslēgt sadales sistēmai, ir saules parki. Cik drīz tie tiks izbūvēti, ir atkarīgs no katra projekta sarežģītības un pašiem attīstītājiem. Taču, ņemot vērā tehnisko prasību derīguma termiņu un attīstītāju ieinteresētību elektrostacijas izbūvēt iespējami drīzā laikā, mazāk sarežģītie projekti varētu tikt pabeigti jau nākamā gada vasarā.

    Arī elektroenerģiju pašražojošo mājsaimniecību skaits Latvijā turpina pieaugt straujos tempos – septembra beigās sadales sistēmai pieslēgti jau ap 9200 mikroģeneratori ar kopējo elektroenerģijas ražošanas jaudu 73 MW. No tiem lielais vairums – ap 7260 mikroģeneratoru – pieslēgti 2022. gadā.

    Kopējā “Sadales tīklam” jau pieslēgtā saules ģenerācijas jauda pašlaik ir ap 85 MW, tostarp 73 MW veido mikroģenerācija un ap 12 MW – saules elektrostacijas. Sagaidāms, ka tā jūtami palielināsies jau nākamā gada vasarā, kad ekspluatācijā nodos daļu jaunizbūvēto saules parku, kā arī turpinās pieaugt mikroģenerācijas apjomi.

    Sadales sistēmai ir iespējams pieslēgt mikroģeneratoru, kas ir elektrības ražošanas iekārta ar jaudu līdz 11,1 kW (pamatā tie ir saules paneļi mājsaimniecībās), vai elektrostaciju – ražošanas sistēmu ar jaudu no 11,1 kW līdz 14,999 megavatiem (MW). Savukārt elektrostacijas ar lielāku jaudu iespējams pieslēgt elektroenerģijas pārvades sistēmai (AS “Augstsprieguma tīkls”).

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ivars Mizēns
    29.09.2022 18:03

    Kur ņems enerģiju ziemā, ja visi liek saules paneļus?

    Krotow
    29.09.2022 18:44
    Reply to  Ivars Mizēns

    Pieliks velorastus pie pedāļu mīšanas elektrības ģeneratoru griešanai.

    Basics
    29.09.2022 18:55
    Reply to  Krotow

    Velo tiešām var mīties ziemā, nekāds ātrums jau nav vajadzīgs. No rītiem garām sastrēgumiem, skatoties skābajās sejās no kurām nolasās “&^* un es te sēžu kā lohs”. Bet savus auto lādējiet ar turbīnu ko griež zirņu gāze)

    Reklāma