Web Analytics
More
    Reklāma

    Atklāts Tārgales sauszemes vēja parks

    Jaunākie raksti

    15. septembrī Utilitas atklāja lielāko sauszemes vēja parku Latvijā. Vēja parks atrodas Ventspils novada Tārgales pagastā.

    Vēja parks sastāv no 14 modernām turbīnām, ko piegādā pasaulē vadošais turbīnu ražotājs Vestas. Tas gadā saražos līdz 155 GWh zaļās elektroenerģijas, kas ir pietiekami, lai nosegtu vairāk nekā 50 000 mājsaimniecību gada enerģijas vajadzības. Tārgales vēja parks būtiski palielinās vēja enerģijas īpatsvaru Latvijā, un tas ir arī nozīmīgs solis ceļā uz aktuālo enerģētikas, drošības un klimata izaicinājumu risināšanu Baltijas reģionā.

    Reklāma

    Atklāšanas pasākumā Utilitas pārstāvjiem pievienojās būvuzņēmēji un sadarbības partneri, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs, kurš uzsvēra Tārgales vēja parka ieguldījumu Latvijas atjaunojamās enerģijas mērķu sasniegšanā: “Krievijas asiņainais karš Ukrainā un tā izraisītais enerģijas cenu kāpums apliecina, ka Latvijai daudz ātrāk jānodrošina enerģētiskā neatkarība. Jo vairāk jaudas saražosim pašmājās, jo mazāk maksāsim par elektrību. Tāda mēroga projekti kā Tārgales vēja parks viennozīmīgi sekmēs šo mērķu sasniegšanu. Šis parks būtiski palielinās zaļās enerģijas īpatsvaru Latvijā – ar elektrību tas spēs nodrošināt vairāk nekā 50 tūkstošus mājsaimniecību. Prieks, ka šādi lielmēroga projekti Latvijā kļūst par realitāti, un VARAM, – kā esam darījuši to līdz šim, – arī turpmāk gādās par birokrātisku šķēršļu samazināšanu šādu lieljaudas projektu īstenošanai, tādēļ esmu pārliecināts, ka šis būs atspēriena punkts vēl daudziem projektiem lētākas, dabai draudzīgākas un drošākas enerģijas virzienā.”

    “Strauja energoapgādes drošības stiprināšana visai Eiropai šobrīd ir svarīgāka nekā jebkad agrāk. Vēja enerģijai Baltijas reģionā ir liels potenciāls un tās attīstība ir vienlīdz svarīga gan klimata mērķu sasniegšanai, gan enerģētiskās drošības nodrošināšanai. Utilitas sper ātrus un ilgstošus soļus, lai būtiski palielinātu vēja enerģijas īpatsvaru, jo uzskatām, ka tas ir ātrākais un ilgtspējīgākais veids, kā reģionā panākt enerģētisko neatkarību, tāpēc esam patiesi priecīgi šodien atvērt Latvijā lielāko vēja parku un mēs ceram, ka tas būs pirmais no vēl daudziem,” stāsta Utilitas Group vadītājs Prīts Koits (Priit Koit).

    “Tārgales vēja parkā uzstādītas četrpadsmit vēja turbīnas ar jaudu 4,2 MW. Kopā ar uzņēmumiem Nordecon Betoon, Verston Ehitus, Connecto Eesti, kā arī vairākiem vietējiem Latvijas uzņēmumiem varējām uzbūvēt kvalitatīvu un modernu vēja parku. Vējam joprojām ir nozīmīga loma elektrības nodrošināšanā kopienām, un Vestas vēja turbīnas piedāvā augstu efektivitāti un uzticamību dažādos vēja apstākļos,” skaidro Utilitas Wind valdes loceklis un vadošais projekta īstenotājs Renārs Urbanovičs.

    Tārgales vēja parka detālplānojumu Ventspils novada dome apstiprināja 2011. gadā. Būvniecība tika uzsākta 2021. gada pavasarī un pabeigta 2022. gada vasarā. Investīciju kopējās izmaksas ir 75 miljoni eiro. Šī gada pavasarī Utilitas Wind iegādājās arī Grobiņas vēja parku ar kopējo jaudu 20 MW, kas šobrīd padara Utilitas grupu par lielāko vēja enerģijas ražotāju Latvijā. Igaunijā Utilitas attīsta gan jūras, gan sauszemes vēja parkus, un šovasar tika uzsākta pirmā sauszemes vēja parka būvniecība. Uzņēmuma mērķis ir audzēt ražošanas portfeli visā reģionā un šim nolūkam sadarbojas ar valsti, pašvaldību, kopienām, zemes īpašniekiem un citām iesaistītajām pusēm.

    Utilitas ir Igaunijas lielākais atjaunojamās enerģijas ražotājs un centralizētās siltumapgādes uzņēmums. 2021. gadā Utilitas saražoja 1,7 TWh siltuma un 330 GWh elektroenerģijas. Utilitas virzās uz oglekļa neitralitāti, veidojot jaunas atjaunojamās enerģijas ražošanas jaudas reģionā, investējot saules un vēja enerģijā un plānojot savu pirmo zaļā ūdeņraža izmēģinājuma projektu. Utilitas konsolidētie ieņēmumi 2021. gadā bija 161 miljons eiro un aktīvi 486 miljoni eiro. Uzņēmums pieder European Diversified Infrastructure Fund II, kura aktīvus pārvalda First Sentier Investors un Utilitas valdes locekļiem piederoši uzņēmumi.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma