Web Analytics
More
    Reklāma

    Vēja turbīnas iespējams uzstādīt arī Antarktīdā

    Jaunākie raksti

    Trīs jaunas vēja turbīnas tiks uzstādītas Rosa salā, kas atrodas Antarktīdas piekrastē, un šajā salā ir visai ekstrēmi un auksti laikapstākļi. Tomēr par spīti tam, arī šādā vidē iespējams uzstādīt vēja ģeneratorus, kas nodrošinās elektrību zinātniskajām stacijām.

    Jau šobrīd elektroenerģija tiek nodrošināt ar vēja turbīnām, tomēr trīs jaunās turbīnas būs krietni jaudīgākas par iepriekšējām. Proti, jauno turbīnu rotoru diametrs būs 54 metri, bet ģeneratora augstums 40 metri. Šis gan ir zemākais no pieejamajiem modeļiem, jo Rosa salā ir ļoti vējains, un lai nerastos pārlieku liela konstrukcijas noslodze, izvēlēti šādi parametri.

    Reklāma

    Jauno vēja turbīņu jauda būs 500 vai 900kW, aizstājot līdz šim 300kW jaudas turbīnas. Jaunie vēja ģeneratori tiks uzstādīti kopā ar baterijām, kas uzkrās saražoto enerģiju, kā arī tiks uzstādīts jauns augstsprieguma tīkls. Reizē ar to tiks aizstāti bāzē esošie dīzeļa ģeneratori. Vēja ģeneratoru uzstādīšana ir daļa no zinātnisko bāžu atjaunošanas plāna.

    Tā kā uz salas nav tik vienkārši izveidot betona pamatni, tā tiks speciāli veidota citur un tālāk vesta ar kuģi uz Rosa salu. Pamatne tiks veidota no tērauda struktūras un iepriekš izlietiem betona blokiem, ko uzstādīs uz salas, lai noturētu turbīnas. Vidējā temperatūra šajā salā ir -19.5 grādi pēc Celsija, bet var pārsniegt arī -50 grādus.

    Kā norāda turbīņu ražotāji, tad tās bez problēmām spēj darboties līdz -40 grādu zemai temperatūrai. Jāpiezīmē, ka Rosa salā ir ļoti pateicīgs un vējains, lai efektīvi izmantotu vēja enerģiju.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma