Web Analytics
More
    Reklāma

    Rīgas ostā plāno veidot lielāko saules paneļu parku Latvijā

    Jaunākie raksti

    Rīgas ostā Spilves pļavās veidos lielāko saules paneļu parku Latvijā ar nominālo jaudu vismaz 100MW un plānoto elektroenerģijas izstrādi vismaz 100000MWh gadā, kas atbilst vidēji lielas Latvijas pilsētas elektroenerģijas gada patēriņam. Tas ir pirmais solis vērienīgā Spilves industriālā parka kompleksa izveidē.

    Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Viesturs Zeps: “Šis Rīgā ir līdz šim vērienīgākais projekts jaunu enerģijas avotu izveidē. Saules parks ražos zaļu enerģiju ostas un Rīgas uzņēmumiem, un, visticamāk, padarīs lētāku elektroenerģiju arī visiem Rīgas iedzīvotājiem.  Rīgas osta ir lielākais industriālais parks Baltijā ar līdz šim neizmantotu ekonomisko potenciālu “Spilvē”. Strādājot ar investoriem un potenciāliem klientiem Spilves industriālā parka attīstībā, redzam potenciālu zaļās enerģijas attīstībai – vispirms saules paneļu parkam, tad ūdeņraža tehnoloģiju attīstībai. Turklāt, šodien starptautiskie ražotāji un loģistikas ķēdes pieprasa “zaļākus transporta koridorus”, un saules parks ir iespēja ostas stividoriem piedāvāt zaļu un lētu enerģiju. Vēl vairāk, tas Rīgas ostu padara par daudz konkurētspējīgāku investīciju projektiem, nekā jebkuru citu ostu reģionā.  Un pāri visam – šis ir liels solis Rīgai un Latvijai enerģētiskās neatkarības virzienā.”

    Reklāma

    Saules paneļu parka attīstītājs tiks izvēlēts Rīgas brīvostas pārvaldes izsludinātā starptautiskā konkursā, kur saules parka attīstībai tiek paredzēta teritorija 176ha platībā, kas paredz potenciālu vismaz 100MW parka izveidei. Pretendentu izvēlē tiek vērtēti vairāki parametri – klasiskā zemes nomas maksa, kā arī zaļā enerģija, ko ražotājs nodos ostai savas pamatdarbības īstenošanai.

    “Jāņem vērā, ka “zaļā” komponente jeb atbilstība Eiropas klimatneitralitātes mērķu izpildei, energoefektivitātes prasībām un atjaunojamo energoresursu pieejamība ir viens no būtiskiem priekšnosacījumiem starptautiskā finansējuma, piemēram, Eiropas Investīciju bankas atbalsta piesaistei, kas savukārt paver iespējas citiem investoriem attīstīt savus biznesa projektus pie mums,” akcentē V.Zeps.

    Plašāka informācija par izsoli ir pieejama: https://rop.lv/lv/nekustama-ipasuma-un-personalservitutu-nomas-tiesibu-izsole

    Saskaņā ar Rīgas brīvostas Attīstības programmu 2019.-2028. gadam, brīvostas pārvalde par prioritārajiem darbības virzieniem savā turpmākajā attīstībā noteikusi ostas kravu portfeļa diversifikāciju, piesaistot jaunas kravu plūsmas, palielināt ne-enerģētikas tranzītkravu apjomu, kā arī ostas līdz šim neapgūto teritoriju attīstību, piesaistot attīstāmajās teritorijās ar ostas funkciju saistītas un/vai nesaistītas ražošanas darbību, kas ilgtermiņā varētu veidot plašāku industriālo pakalpojumu klasteri Rīgas ostā. Viena no Rīgas ostas konkurētspējas priekšrocībām salīdzinājumā ar citām reģiona ostām ir attīstīta infrastruktūra, strauja inovāciju attīstība un pieejamās brīvās teritorijas jaunām investīcijām.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    hmmm :)
    13.09.2022 11:36

    Ostā kuģi samazinās, bet kaut kā naudu pelnīt gribās?

    digitalk
    14.09.2022 09:33
    Reply to  hmmm :)

    tu tā raksti, it kā tas būtu kaut kas slikts…
    Pastāvēs, kas pārvērtīsies! (c) Jānis Pliekšāns

    davix
    14.09.2022 11:22
    Reply to  digitalk

    It kā jau apsveicama doma, bet šaubas rada tas, ka uzņēmums sāk nodarboties ar blakus lietām nevis ar saviem tiešajiem pienākumiem. Vai ar ostu viss sakārtots un viss darbojas teicami, ka var ķerties klāt citiem darbības laukiem. Jā, viena lieta, ja saules paneļu enerģija nodrošinās savu patēriņu, bet ja ar to grib sāk pelnīt un tirgot tālāk – tas nebūtu jādara ostai. Tas ir tas pats, kā senāk Rīgas ūdens sāka nodarboties ar dzeramā ūdens ražošanu un tirdzniecību, tajā pašā laikā nespēj attīrīt notekūdeņus un 10% laiž atpakaļ neattīrītus vidē, jo redz nepietiekot naudas. Bet atrada naudu dzeramā ūdens ražošanai mazumtirdzniecībā. Absurds.

    Rrr
    14.09.2022 10:10

    Neracionali, pec 5 gadiem saules paneli bus 3x efektigaki un pec 10 gadiem bus auxxxta kodolsinteze ✓✓✓

    Rrr
    14.09.2022 10:12

    Plus par kadu naudu tas tiks darits, viss apkart baigi noplucis, policijai un pedegogiem mazas algas???

    digitalk
    14.09.2022 10:14
    Reply to  Rrr

    “pedegogiem” toč mazas algas :D

    Rrr
    14.09.2022 10:21

    Un kapec ne Zakjusala vai uz AB mola???????

    16.09.2022 19:06

    Pareizi – koncertzāles projekts jau kuro reizi ir izgāzies – Šķēlem un Šleseram naudu kaut kur taču būs jāpelna? :))

    Reklāma