Web Analytics
More
    Reklāma

    Pirmā Formula turas pie grafika un 2026. gadā ieviesīs sintētisko degvielu

    Jaunākie raksti

    Pasaulē prestižākā autosporta čempionāta Pirmās Formulas rīkotāji apstiprinājuši, ka darbi rit pēc plāna un 2026. gadā čempionātā tiks ieviesta sintētiskā degviela. Tā ir būtiska daļa F1 centienos panākt klimatneitralitāti līdz 2030. gadam.

    Čempionāta pārstāvji apgalvo, ka F1 izmantoto degvielu varēs lietot arī lielākā daļa ielas mašīnu. Šobrīd F1 mašīnas izmanto degvielu ar 10 procentu etanola piemaisījumu, kas iegūts no atjaunojamiem resursiem. Lai arī no 10 procentiem līdz pilnībā sintētiskai degvielai nonākt nepilnu četru gadu laikā ir izaicinoši, F1 vadība ir pārliecināta, ka tas ir pilnībā iespējams.

    Reklāma

    F1 direktors Ross Brauns norāda, ka šādā veidā sacīkšu čempionāts cenšas kļūt dabai draudzīgāks, vienlaikus domājot par plašākiem pasākumiem vides aizsardzībai. Viņš skaidro, ka šo degvielu var piedāvāt reģionos, kur pāreja uz elektroauto nebūs iespējama vēl ilgu laiku. Tādējādi samazinātos globāli radītie kaitīgie izmeši.

    F1 tehniskais direktors Pets Saimondss, kurš ir atbildīgs par degvielas izveidi, skaidro, ka kopā ar sadarbības partneri Aramco izmēģināti 39 dažādi degvielas maisījumi. “Tas mums ļāvis saprast, kādu efektu sniedz katrs konkrētais maisījums. Tos izmēģinājām vienā cilindrā no F1 jaudas agregātiem, tādējādi tas reprezentē procesus dzinējā un ļauj saprast, kurā virzienā doties,” stāsta Saimondss.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    nospam
    29.07.2022 07:58

    Kuras izgatavošanas procesā vajadzēs divreiz vairāk pūļu(emisiju) ne kā standarta degvielai. Nemaz nerunajot testēsanas procesa emisijas lai tiktu līdz tai pareizajai degvielai.

    Toties varēs lepoties, ka bākā būs ”zaļa” degviela un izplūdē nāks tīrs gaiss. :D Mazliet visi saspiedušies ar šo tēmu!

    Last edited 1 year ago by nospam
    Reklāma