Web Analytics
More
    Reklāma

    Kartēta gandrīz ceturtā daļa Pasaules okeāna gultnes

    Jaunākie raksti

    Pateicoties starptautiskai iniciatīvai “Seabed 2030”, kartēta jau gandrīz ceturtā daļa jeb 23,4% Pasaules okeāna gultnes. Tas noticis, lielā mērā paļaujoties uz brīvprātīgi ievāktiem valdības, uzņēmumu un pētniecības iestāžu batimetrijas (ūdens dziļuma mērīšana) datiem.

    “Seabed 2030” ir daļa no lielāka ANO vadīta projekta “The Ocean Decade”. “Seabed 2030” ietvaros līdz 2030. gadam plānots kartēt 100% okeāna gultnes. Pēc pētnieku domām, tas ir sasniedzams mērķis, lielā mērā pateicoties tehnoloģiju attīstībai un jau pieejamo datu salīdzināšanai. To pierāda arī pēdējo gadu veikums. Piemēram, pērn bija iespējams ievākt datus par okeānu platībā, kas pielīdzināma Eiropai.

    Reklāma

    Zinātnieki uzskata, ka aktīvāka batimetrisko datu vākšana palīdzēs uzlabot cilvēces izpratni par klimata pārmaiņām un okeāna saglabāšanas centieniem. Okeāna gultnes kartēšana palīdz arī atklāt cunami un citas dabas katastrofas. Tiek uzskatīts, ka 100% kartēta okeāna gultne ir trūkstošais puzles gabaliņš, kas palīdzētu risināt dažas no šī brīža aktuālākajām vides problēmām, kā klimata pārmaiņas un jūras piesārņojums.

    Visi dati, ko ievāc iniciatīvas “Seabed 2030”, būs pieejami ikvienam tiešsaistē.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    04.07.2022 12:33

    «Seabed 2030» kartografē visu okeāna dibenu, nevis tikai gultni.

    Reklāma