Web Analytics
More
    Reklāma

    NASA izvēlējusies divas kompānijas, kas izstrādās nākamās paaudzes skafandrus

    Jaunākie raksti

    Pēc vairāku gadu centieniem NASA beidzot ir nonākusi pie kāda kopsaucēja saistībā ar skafandru izveidi. Kosmosa aģentūra ir izvēlējusies divas privātas kompānijas – “Axiom Space” un “Collins Aerospace”, – kurām uzticēs atbildīgu uzdevumu – par 3,5 miljardiem dolāru izveidot nākamās paaudzes skafandrus, ko astronauti valkās izgājienos kosmosā un, protams, misijā uz Mēness.

    NASA norāda, ka ir noteikusi tehniskos un drošības standartus saistībā ar jauno “xEMU” (Exploration Extravehicular Mobility Unit) aprīkojumu, taču šiem kosmosa uzņēmumiem būs jārisina jautājumi saistībā ar skafandru projektēšanu, izstrādi, kvalifikāciju, sertifikāciju, kā arī nepieciešamo atbalsta aprīkojumu.

    Reklāma

    Jaunajiem skafandriem būs izšķiroša nozīme NASA “Artemis” programmā, kuras ietvaros cilvēki atkal spers kāju uz Mēness virsmas. Kosmosa agentūra plāno, ka jaunie astronautu tērpi pēc testēšanas Starptautiskajā kosmosa stacijā vai simulētā vidē būs pilnībā gatavi 2025. gadā. To izstrāde patiesībā ir ļoti svarīgs uzdevums, jo skafandri, ko astronauti valkā šobrīd, radīti apmēram pirms 45 gadiem “Space Shuttle” programmai.

    Jāpiebilst, ka 15 gadus NASA saviem spēkiem mēģināja izstrādāt jaunās paaudzes skafandrus. Kosmosa aģentūra saskārās ar virkni tehniskām problēmām, kas par vairākiem gadiem iekavējis šī projekta izstrādi. Nu, piesaistot uzņēmumus – “Collins Aerospace”, kas nodarbojas tieši ar skafandru izstrādi un NASA vajadzībām radījusi tādus jau iepriekš, un “Axiom Space”, kas plāno radīt privātas kosmosa stacijas, visam vajadzētu izdoties.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    05.06.2022 23:45

    Interesanti vai kādreiz izdosies izveidot tik kompaktus skafandrus, kur dzīvības nodrošināšanas aparatūra praktiski neizspiedīsies ārā kā milzīga kaste uz muguras.

    bobis
    06.06.2022 11:10

    Tiem ir kopigs trukums, nav iespejams parvietoties bez drosibas virvem, atklata kosmosa. Var pievienot kadu no jedpakam un padarit brunotakus no kosmikajiem atkritumiem, ka rinko ap zemes orbitu.

    digitalk
    06.06.2022 15:06

    interesanti, ka izstrādātos skafandrus NASA plāno īrēt un kopējais budžets uz ~10+ gadiem ir 3.5 miljardi. tipa, gribi aizlidot līdz kosmosa stacijai? 10 miljoni. gribi iziet pastrādāt atklātā kosmosā? 20 miljoni. gribi pastaigāt pa mēness virsmu? 25 miljoni. salīdzinājumam, ķīniešu EVA maksājot ap 5 miljoniem.

    Reklāma