Web Analytics
More
    Reklāma

    TP-Link Archer AX72 Wi-Fi 6 bezvadu maršrutētāja apskats

    Jaunākie raksti

    Apskatam šoreiz atsūtīts TP-Link Archer AX72 bezvadu Wi-Fi 6 maršrutētājs, kas tika izlaists kaut kad pagājušā gada vasarā. Pirms tam jau mums izdevies apskatīt arī TP-Link Archer AX73, kas gan nepadara skaidrāku TP-Link pieeju maršrutētāju numercijai.

    TP-Link Archer AX72 dikti atgādina citus TP-Link ražojumus – te nav nekādu unikālu dizaina detaļu, viss ir ieturēts melnā plastmasas veidolā ar dzesēšanas atverēm. Antenas izskata ziņā tās pašas, LED lampiņas tās pašas, pieslēgvietu klāsts arī jau redzētais. Līdzīgi rīkojas Nokia ar saviem viedtālruņiem – cenas var atšķirties vairākas reizes, bet programmatūras iespējas ir identiskas.

    Reklāma

    Vismaz manās acīs šāda TP-Link pieeja nešķiet vilinoša – maršrutētājiem atšķiras modeļa numurs un varbūt kāda antena nākusi klāt. Viss cits izskatās vienādi. Protams, šādi var ietaupīt kaudzi naudas, bet šoreiz TP-Link Archer AX72 nemaz nav tik ļoti lētāks par konkurentiem.

    Tehniskā specifikācija

    • Produkta kategorija: Wi-Fi 6, dual band, AX5400, 574 Mb/s + 4804 Mb/s
    • Procesors: 1.5 GHz, trīs kodoli
    • Atmiņas: RAM 512 MB, 256 MB iebūvētā atmiņa
    • Antenas: sešas ārējās, 4 x 4 MU-MIMO (2.4 GHz 2 x 2, 5 GHz 4 x 4), OFDMA, Beamforming, 1024-QAM high data rate, 20/40/80/160 MHz
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IEEE 802.11ax
    • Pieslēgvietas: Gigabita RJ45 WAN x1, RJ45 LAN x4, USB 3.0 x1
    • LED indikatori: Power, WAN, Wi-Fi
    • Pogas: WPS, Reset, Power
    • Izmēri un svars: aptuveni 272.5 × 147.2 × 49.2 mm, aptuveni 600 g
    • Papildus: Adaptive QoS, Parental Control, Beamforming, OneMesh, HomeShield
    • Cena: ap 120 eiro tīmekļa veikalos

    Izskats un uzbūve

    Kā jau minēju, Dainu skapis Bibliotēkā aiz stikla sienas mainās daudz dinamiskāk par relatīvi dārgajiem TP-Link augstās vai vidējās klases bezvadu maršrutētājiem. Ar TP-Link Archer AX72 nav nekā jauna vai aizraujoša – tiek izmantota tā pati plastmasa un dizains, kas redzēts daudzos citos TP-Link modeļos.

    Kā redzam, tad Archer AX72 paredzēts arī skrūvēšanai pie sienas, kas ir patīkams pluss, jo mūsdienās liela daļa bezvadu maršrutētāju tam nav paredzēti. Archer AX72 virspusi klās interesants raksts plastmasā un arī pilnīgi glancēta plastmasas daļa. Interesantajā rakstā ir paslēpta iekšā efektīva pasīvā dzesēšana, jo mūsdienu maršrutētājus darbina gana jaudīgi procesori. Te man jāsaka, ka glancētā plastmasas daļa pamatīgi piesaista putekļus, bet glancētā virsma arī necieš tās tīrīšanu un ātri tiek pie mikroskrambām.

    Archer AX72 ir visai ierasts pieslēgvietu klāsts un skaits. Archer AX72 ir viena gigabita RJ45 WAN un četras RJ45 LAN pieslēgvietas. Maršrutētājs arī ticis pie USB 3.0 pieslēgvietas sānā, kur vari pievienot ārējo cieto disku vai zibatmiņu, lai to izmantotu par tīkla disku. Datu pārraide gan no šīs atmiņas nav neko ātra, redzēju, ka tā atduras pie aptuveni 19 MB/s.

    Lietotne un iestatīšana

    Archer AX72 iestatīšanai var izmantot Tether viedtālruņu lietotni vai arī piekļūt maršrutētājam caur tīmekļa pārlūka saskarni. Šoreiz izvēlējos izmantot lietotni, jo droši vien to izmantos arī vairums pircēju.

    Archer AX72 pēc noklusējuma jau uzstāda ar paroli aizsargātu Wi-Fi, kas ir patīkami, kad to salīdzina ar citiem ražotājiem, jo tādējādi pastāv minimāla iespēja, ka lietotājs atstāj atvērtu bezvadu mājas tīklu bez paroles priekšā. Parole ir uzrakstīta uz Archer AX72 apakšdaļas, kā arī tā nolasāma QR koda veidā, kas ir visai ērti – QR koda lasītājs ir atrodams, piemēram, Google Lens lietotnē un, ja nemaldos, tad iPhone QR koda lasītājs jau ir iekšā kameras lietotnē. Daudzi Android ražotāji arī saviem viedtālruņiem pievieno QR koda lasītāju kameras lietotnē.

    Iestatīšanas vednis tad izved cauri Wi-Fi nosaukuma (SSID) izveidei un paroles ievadei, pēc tam uzreiz vari sākt Archer AX72 izmantot.

    Papildu iespējas

    TP-Link šajā maršrutētājā iekļāvis bērnu pārraudzības rīku HomeShield Parental Control, bet te uzreiz jānorāda, ka HomeShield rīks nav gluži bez maksas. Bezmaksas versijā lietotājs saņem tikai vienkāršu ugunsmūri bez papildu iespējām. Maksas versijā HomeShield piedāvā arī ļaunatūras filtrēšanu, Lietu Interneta (IoT) ierīču aizsardzību un plašāku statistikas informāciju.

    HomeShield mēneša maksa un arī gada maksas nebūt nav zema – mēnesī nāksies šķirties no 6 eiro vai no 55 eiro gadā vienreizējā maksājumā.

    Otra Archer AX72 iespēja ir OneMesh, kas spēj vienkārši izveidot bezvadu režģtīklu ar citām OneMesh atbalstošām ierīcēm. Diemžēl OneMesh darbībā redzējis neesmu, nevarēšu sīkāk par to neko piebilst – pie mums OneMesh atbalstošie maršrutētāji vienmēr nonāk pa vienam.

    Ātrdarbība

    Sāksim ar jau iepriekš uzslavēto Archer AX72 – te tiešām cepure nost TP-Link priekšā, jo Archer AX72 vismaz 5 GHz ir pamatīgs ātruma monstrs, uzrādot labu signāla stiprumu visā manā necilajā miteklī. Archer AX72 Wi-Fi 6 testā izmantoju klēpjdatoru ar AMD Ryzen 7 3750H procesoru, 16 GB RAM, 512 GB NVMe SSD un Intel AX200 Wi-Fi 6 bezvadu tīkla karti. Intel AX200 Wi-Fi 6 bezvadu tīkla kartes klēpjdatoriem un galddatoriem vairs nav nekāds retums, tās iegādājams tepat Latvijas tīmekļa veikalos par aptuveni 15 līdz 20 eiro.

    Tiešā redzamībā Archer AX72 uzrāda vienus no labākajiem datu pārraides ātrumiem. 720 Mb/s (90 MB/s) lejupielāde un 927 Mb/s (115.8 MB/s) augšupielāde ir lieliski rādītāji šādas cenas Wi-Fi 6 bezvadu maršrutētājam.

    Tad nāk kārta testam blakus istabā un tālākajā istabā, kas atrodas aiz divām reģipša sienām un attālums starp maršrutētāju un datoru ir ap 12 metriem.

    Kā var zemāk salīdzinājumā redzēt, tad Archer AX72 atrodas kaut kur pa vidu, kad ņem vērā lejupielādes ātrumus, bet Archer AX72 uzrādīja otru labāko augšupielādes ātrumu, kas nav mazsvarīgi, ja izmanto mājās NAS.

    Kopumā jāsaka, ka manā necilā izmēra miteklī ar trīs visai kompakti kopā esošām istabām (no loga līdz logam ir ap 12 metri) Archer AX72 darbojas vienkārši perfekti, ikdienā nevar pat īsti izjust, ka dažādās istabās būtu dažādi tīmekļa ātrumi, jo Archer AX72 nodrošina lieliskus datu pārraides ātrumus visās istabās.

    Ar viedtālruni (Samsung Galaxy S21 FE) Archer AX72 sadarbojās visai dīvaini – bija teicami augšupielādes ātrumi, bet lejupielādes ātrumi piekliboja. Pieļauju, ka te ir kaut kāda saderības problēma. Iepriekš arī redzēts, ka viedtālruņi mēdz niķoties ar Wi-Fi 6 maršrutētājiem.

    Nobeigumā

    Varētu vēlēties, lai Archer AX72 būtu kādu nieku lielāks pārsteigums, jo tomēr 120 eiro par bezvadu maršrutētāju nav ikdienas pirkumu sarakstā. Šis vēl arvien ir dual band maršrutētājs, kas nav ideāli, ja vēlies veidot bezvadu režģtīklu.

    Archer AX72 darbības ātrumi ir cienījami kopā ar datoru, bet kaut kas kliboja ar viedtālruņa saderību. Iepriekš esam vairākus bezvadu maršrutētājus testējuši ar šo pašu Galaxy S21 FE, nekādas problēmas iepriekš nav bijušas. Te gribētos vainot Archer AX72.

    Arī ātrdarbībā Archer AX72 ir visai tuvs lētākajam Archer AX55, kas liek nedaudz saraukt uzacis. Archer AX55 piedāvā visas tās pašas iespējas (OneMesh, vecāku kontroli un citus labumus), kas atrodamas Archer AX72. Archer AX55 ir zemāka AX3000 ātruma kategorija, bet mājas lietotājs ar dažām ierīcēm tīklā diez vai izjutīs lielu atšķirību.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma