Web Analytics
More
    Reklāma

    TP-Link Archer AX55 Wi-Fi 6 maršrutētāja apskats

    Jaunākie raksti

    Mums ik pa laikam pārmet, ka tiek apskatīti tikai ļoti dārgi un viena ražotāja bezvadu maršrutētāji. Tad nu lūk – mums atkal ir kāds ne pārāk dārgs bezvadu maršrutētājs ar Wi-Fi 6 un pat iespēju izveidot bezvadu režģtīkla sistēmu, ja vien pie rokas ir vēl vismaz viens ar bezvadu režģtīkla sistēmu saderīgs maršrutētājs.

    TP-Link Archer AX55 ir visai svaigs modelis, kas tika izziņots oktobra pašā sākumā. Pilnīgi pieļauju, ka TP-Link Archer AX55 vēl var paslimot ar kādu bērnības slimību, bet gan jau tas tiks sakopts ar atjauninājumiem. Turklāt Archer AX55 spēj pats atjaunināties, tur pat nebūs nepieciešama lietotāja iesaiste.

    Reklāma

    Jau pasteigšos uz priekšu un pačukstēšu, ka Archer AX55 uzrādīja vienus no ātrākajiem lejupielādes ātrumiem un otru ātrāko augšupielādes ātrumu, kad to salīdzina ar citiem pie mums sabijušiem bezvadu maršrutētājiem. Iespējams, te talkā nāca Intel jaunākie draiveri Intel AX200 Wi-Fi tīkla kartei (ver. 22.90.0 for the AX211/AX210/AX200/9000/8000 series Intel Wireless Adapters).

    Tehniskā specifikācija

    • Produkta kategorija: AX3000 Dual Band Wi-Fi 6
    • Procesors: Qualcomm divu kodolu, 512 MB RAM
    • Antenas: četras ārējās, 2 x 2 MU-MIMO (2.4 GHz 2 x 2, 5.0 GHz 2 x 2), Beamforming, 20/40/80/160 MHz
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IEEE 802.11ax
    • Pieslēgvietas: RJ45 WAN x 1, RJ45 LAN x 4, USB 3.0 (FTP/ Samba serveris, NTFS, exFAT, HFS+, FAT32)
    • LED indikatori: Power, WAN, Wi-Fi
    • Pogas: Reset, Power
    • Izmēri: aptuveni 261.1 × 134.5 × 41.0 mm
    • Papildus: QoS, Parental Control, OneMesh
    • Cena: ap 92 eiro tīmekļa veikalos

    Izskats un uzbūve

    TP-Link Archer AX55 nāk iepakots jau pazīstami zilganās krāsas kastē. Pašā kastē nekā daudz lieka nav – tur atrodas maršrutētājs, barošanas bloks un aptuveni metru garš Ethernet LAN vadiņš. Antenas nav noņemamas, tātad nenāksies tās pašam skrūvēt maršrutētāja korpusā, bet tās nāksies atlobīt no aizsargplēves, kas nav fikss darbiņš.

    Kā redzam, tad Archer AX55 paredzēts arī skrūvēšanai pie sienas, kas ir patīkams pluss, jo mūsdienās liela daļa bezvadu maršrutētāju tam nav paredzēti. Archer AX55 virspusi klās interesants raksts plastmasā un arī pilnīgi glancēta plastmasas daļa. Interesantajā rakstā ir paslēpta iekšā efektīva pasīvā dzesēšana, jo mūsdienu maršrutētājus darbina gana jaudīgi procesori. Te man jāsaka, ka glancētā plastmasas daļa pamatīgi piesaista putekļus, bet glancētā virsma arī necieš tās tīrīšanu un ātri tiek pie mikroskrambām.

    Archer AX55 saņēmis četras atsevišķas antenas – divas no tām paredzētas 5 Ghz, bet pārējās divas – 2.4 GHz. Tādējādi katra antena veic savu uzdevumu, nekas nav apvienots vienā antenā, un netiek zaudēta daļa no bezvadu tīkla jaudas. Te arī nonākam pie tā, ka TP-Link sola ar Archer AX55 noklāt pamatīgi lielas mājas, bet par signāla stiprumu parunāsim nedaudz vēlāk.

    Archer AX55 ir visai ierasts pieslēgvietu klāsts un skaits. Archer AX55 ir viena gigabita RJ45 WAN un četras RJ45 LAN pieslēgvietas. Maršrutētājs arī ticis pie USB 3.0 pieslēgvietas, kur vari pievienot ārējo cieto disku vai zibatmiņu, lai to izmantotu par tīkla disku. Datu pārraide gan no šīs atmiņas nav neko ātra, redzēju, ka tā atduras pie aptuveni 17 MB/s.

    Pie barošanas bloka esošais vadiņš ir 130 cm garš, un vismaz man ar šo vada garumu gandrīz nepietiek, lai Archer AX55novietotu tur, kur vēlos. Pieļauju, ka vairumā gadījumu ar 130 cm vadu pietiks.

    Lietotne un iestatīšana

    Archer AX55 iestatīšanai var izmantot Tether viedtālruņu lietotni vai arī piekļūt maršrutētājam caur tīmekļa pārlūka saskarni. Šoreiz izvēlējos izmantot lietotni, jo droši vien to izmantos arī vairums pircēju.

    Atliek vien ieslēgt Archer AX55, pievienoties tā izveidotajam Wi-Fi ar viedtālruni, ieiet Tether viedtālruņu lietotnē un sekot instrukcijām. Šajā mirklī diemžēl bija redzams programmatūras zaļums, jo nez kāpēc Archer AX55 neļāva piekļūt tīmeklim šajā solī, attiecīgi nevarēju ievadīt TP-Link lietotāja vārdu un paroli. Jaunie lietotāji nevarēs izveidot TP-Link lietotāja kontu. Nācās pārslēgties uz veco mājas maršrutētāju, ieiet ar paroli savā TP-Link profilā un tad pārslēgties atpakaļ uz Archer AX55 izveidoto Wi-Fi. Tālāk gan viss strādāja tā, kā tas redzēts iepriekš šī ražotāja ierīcēs.

    Archer AX55 pēc noklusējuma jau uzstāda ar paroli aizsargātu Wi-Fi, kas ir patīkami, kad to salīdzina ar citiem ražotājiem, jo tādējādi pastāv minimāla iespēja, ka lietotājs atstāj atvērtu bezvadu mājas tīklu bez paroles priekšā. Parole ir uzrakstīta uz Archer AX55 apakšdaļas, kā arī tā nolasāma QR koda veidā, kas ir visai ērti – QR koda lasītājs ir atrodams, piemēram, Google Lens lietotnē un, ja nemaldos, tad iPhone QR koda lasītājs jau ir iekšā kameras lietotnē. Daudzi Android ražotāji arī saviem viedtālruņiem pievieno QR koda lasītāju kameras lietotnē.

    Iestatīšanas vednis tad izved cauri Wi-Fi nosaukuma (SSID) izveidei un paroles ievadei, pēc tam uzreiz vari sākt Archer AX55 izmantot.

    Papildu iespējas

    TP-Link šajā maršrutētājā iekļāvis bērnu pārraudzības rīku HomeShield Parental Control, bet te uzreiz jānorāda, ka HomeShield rīks nav gluži bez maksas. Bezmaksas versijā lietotājs saņem tikai vienkāršu ugunsmūri bez papildu iespējām. Maksas versijā HomeShield piedāvā arī ļaunatūras filtrēšanu, Lietu Interneta (IoT) ierīču aizsardzību un plašāku statistikas informāciju.

    HomeShield mēneša maksa un arī gada maksas nebūt nav zema – mēnesī nāksies šķirties no 6 eiro vai no 55 eiro gadā vienreizējā maksājumā.

    Otra Archer AX55 iespēja ir OneMesh, kas spēj vienkārši izveidot bezvadu režģtīklu ar citām OneMesh atbalstošām ierīcēm. Diemžēl OneMesh darbībā redzējis neesmu, nevarēšu sīkāk par to neko piebilst – pie mums OneMesh atbalstošie maršrutētāji vienmēr nonāk pa vienam.

    Ātrdarbība

    Sāksim ar jau iepriekš uzslavēto Archer AX55 – te tiešām cepure nost TP-Link priekšā, jo Archer AX55 vismaz 5 GHz ir pamatīgs ātruma monstrs, uzrādot labu signāla stiprumu visā manā necilajā miteklī. Archer AX55 Wi-Fi 6 testā izmantoju klēpjdatoru ar AMD Ryzen 7 3750H procesoru, 16 GB RAM, 512 GB NVMe SSD un Intel AX200 Wi-Fi 6 bezvadu tīkla karti. Intel AX200 Wi-Fi 6 bezvadu tīkla kartes klēpjdatoriem un galddatoriem vairs nav nekāds retums, tās iegādājams tepat Latvijas tīmekļa veikalos par aptuveni 15 līdz 20 eiro.

    Tiešā redzamībā Archer AX55 uzrāda vienus no labākajiem datu pārraides ātrumiem. 734 Mb/s (91.75 MB/s) lejupielāde un 828 Mb/s (103.5 MB/s) augšupielāde ir lieliski rādītāji šādas cenas Wi-Fi 6 bezvadu maršrutētājam.

    Tad nāk kārta testam blakus istabā un tālākajā istabā, kas atrodas aiz divām reģipša sienām un attālums starp maršrutētāju un datoru ir ap 12 metriem.

    Kā var zemāk salīdzinājumā redzēt, tad Archer AX55 atrodas kaut kur pa vidu, kad ņem vērā lejupielādes ātrumus, bet Archer AX55 uzrādīja otru labāko augšupielādes ātrumu, kas nav mazsvarīgi, ja izmanto mājās NAS.

    Sakārtots pēc lejupielādes ātrumiem

    Kopumā jāsaka, ka manā necilā izmēra miteklī ar trīs visai kompakti kopā esošām istabām (no loga līdz logam ir ap 12 metri) Archer AX55 darbojas vienkārši perfekti, ikdienā nevar pat īsti izjust, ka dažādās istabās būtu dažādi tīmekļa ātrumi, jo Archer AX55 nodrošina lieliskus datu pārraides ātrumus visās istabās.

    Nobeigumā

    Archer AX55 mani ļoti patīkami pārsteidza datu pārraides ātrumu ziņā un arī blakus istabās bezvadu datu pārraides ātrumi kritās tikai nedaudz. Ja dzīvo lielākā mājoklī, vari Archer AX55 saslēgt bezvadu režģtīkla sistēmā ar šādu pašu vai lētāku TP-Link Wi-Fi 6 maršrutētāju, iegūstot ar Wi-Fi pamatīgāk noklātu teritoriju.

    Diemžēl OneMesh darbībā redzējis neesmu, nevarēšu sīkāk par to neko piebilst. Droši vien jārēķinās ar kaut kādu ne pārāk būtisku ātruma kritumu, jo Archer AX55 nav trešā kanāla, kas paredzēts tikai bezvadu režģtīkla sistēmas sadarbībai savā starpā, toties tiek iegūts labāks signāla stiprums visā mājoklī.

    Archer AX55 varētu būt viens no labākajiem bezvadu maršrutētājiem cenā zem 100 eiro, piedāvājot visai vienādus augšupielādes un lejupielādes ātrumus. Redzēti arī dārgāki maršrutētāji, kam ir labāki lejup ātrumi, bet piemirsts par augšup ātrumiem. 100% salīdzināt gan Archer AX55 ar citiem nevaru, jo Archer AX55 testam bija pieejami jauni Intel AX200 draiveri, kas arī ikdienā padarīja šo Wi-Fi 6 tīkla karti manāmi atsaucīgāku.

    Man pat celtos roka TP-Link Archer AX55 nodēvēt par vienu no labākiem cenas/ieguvuma attīstības bezvadu maršrutētājiem. Jā, 90 eiro vēl ar nav maz par šādu ierīci, bet citu ražotāju bezvadu maršrutētāji ar līdzīgiem datu pārsūtīšanas ātrumiem maksā aptuveni divas reizes vairāk.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Prusljix
    29.12.2021 13:42

    Pirms mēneša nopirku Archer AX50 un jūtos ieberzies. Lai arī ātrums testos, iespējams, ir labāks, tomēr stabilitāte šim aparātam nav. Paņēmu galvenokārt dēļ USB pieslēgvietas, bet nu bija man arī laiks nomainīt manu 4 gadus veco Google wifi iekārtu un pamēģināt WIFI 6 solītos labumus. Realitātē sāka ķerties gan TET televīzija, gan arī tīkla spēles caur WIFI vairs paspēlēt nebija iespējams (augsts pings, lagošana un izmešana no servera).
    Šobrīd esmu atpakaļ pie sava Google Wifi un Archers nodrošina vienīgi tīkla diska darbību (Raspberry būtu bijis lētāk :) ).

    arcsin
    29.12.2021 15:12

    Nenocietos un izlasīju šo apskatu.
    Citēju – “Archer AX55 saņēmis četras atsevišķas antenas – divas no tām paredzētas 5 Ghz, bet pārējās divas – 2.4 GHz. Tādējādi katra antena veic savu uzdevumu, nekas nav apvienots vienā antenā, un netiek zaudēta daļa no bezvadu tīkla jaudas.” Šī ir diezgan spēcīga pērle.
    Par testiem – ja testi tiek veikti nekontrolētā vidē, tad visi rezultāti ir metami miskastē (tie nav atkārtojami).

    bobis
    30.12.2021 04:25

    Cik reizes var reklamet to cetrantenu. Tapat zinu ka strada. Partaisa vienu un to pasu verki jauna izskata un pardot par lielaku cenu.

    Reklāma