Web Analytics
More
    Reklāma

    Krievija saka, ka vairs nepārdos raķešu dzinējus ASV

    Jaunākie raksti

    Balstoties uz Rietumvalstu sankcijām sakarā ar iebrukumu Ukrainā, Krievija jau devusi vairākus prettriecienus, kas skar arī kosmosa nozari. Piemēram, pārtraukusi sadarbību ar Eiropu un NASA dažādos kosmosa projektos. Arī “OneWeb” interneta satelītus vairs nepalaidīšot. Krievijas, konkrētāk kosmosa korporācijas “Roscosmos”, nākamie draudi ir vairs nepārdot raķešu dzinējus ASV. Šis lēmums neatstās būtiskas sekas uz lielāko daļu kosmosa misiju, taču varētu ietekmēt to, kā kravas tiek nogādātas uz Starptautisko kosmosa staciju.

    Par šādu soli no Krievijas puses paziņojis “Roscosmos” vadītājs Dmitrijs Rogozins, kurš atklāja, ka Krievijas lielākais raķešu dzinēju ražotājs “NPO Energomash” apturēs piegādes uz ASV. Kopš 90. gadu vidus šis uzņēmums aktīvi sadarbojies ar ASV. Taču tagad Rogozins tik ar ironiju noteic: “Lai viņi lido ar kaut ko citu, piemēram, slotas kātiem!”.

    Reklāma

    Šis “Roscosmos” lēmums galvenokārt skars divus ASV uzņēmumus. Pirmais – “United Launch Alliance”, kas ir galvenais NASA un ASV Aizsardzības departamenta raķešu palaišanas nodrošinātājs. Otrs – “Northrop Grumman”, kas periodiski palaiž kravas uz Starptautisko kosmosa staciju NASA vajadzībām. Abi uzņēmumi līdz šim paļāvušies uz “NPO Energomash” raķešu dzinējiem, lai varētu veikt šīs misijas.

    Vienlaikus “United Launch Alliance” apgalvo, ka tam šo Krievijas dzinēju ir gana, jo turpmāk misijām izmantos jaunu raķeti ar ASV ražotu dzinēju. Tikmēr “Northrop Grumman” atrodas sliktākā situācijā, jo dzinēju trūkums burtiski apturēs turpmākās uzņēmuma misijas.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reinis Rozitis
    06.03.2022 19:03

    Saukt par “prettriecieniem”, kad gan “batuti” gan “slotas” strādā, tā savdabīgi :)
    Kaut kādas pirmssabrukuma konvulsijas..

    digitalk
    07.03.2022 08:36
    Reply to  Reinis Rozitis

    paklausīties, kas kurai firmai “draud” var Kursora foruma Kosmosa tēmā.

    Krotow
    07.03.2022 13:05

    Rietumu un īpaši ASV kosmosa apguves kompānijas, būs tiki priecīgas tikt vaļā no batutu pavēlniekiem.

    Arčiņš
    07.03.2022 16:19

    Tas ir hiperultravirsskņas trieciens pa ASV kosmosa nozari. Tagad tikai Krievi varēs iekarot kosmosu ar analogof ņet dzinējiem.

    bobis
    10.03.2022 10:38

    No slotas katiem, vairak labuma, neka no kosmosa raketem, fakts.

    Reklāma