Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG Ryujin II 360 šķidruma dzesēšanas sistēmas apskats

    Jaunākie raksti

    ASUS ROG Ryujin II 360 šķidruma dzesēšanas sistēma ir ražotāja spējīgākā procesora šķidruma dzesēšanas sistēma, kas aprīkojama arī ar jauni Intel 12. paaudzes Alder Lake aksesuāriem. ROG Ryujin II 360 šķidruma dzesēšanas sistēma izmanto jaunāko Asetek 7. paaudzes sūkņa dizainu, kā arī radiatora dzesēšanai tiek izmantoti Noctua Industrial PPC ventilatori.

    ROG Ryujin II 360 šķidruma dzesēšanas sistēma saņēmusi arī 3.5 collu LCD ekrānu, kas rāda visādas dumības, bet to var iestatīt arī režīmā, kas rāda dažādus datora sistēmas parametrus, piemēram, procesora temperatūru un šķidruma plūsmas ātrumu.

    Reklāma

    Šķidruma dzeses sistēmas parasti izvēlas tie, kuri virstaktē datoru procesorus, bet arī efektīvas gaisa dzesēšanas sistēmas mēdz būt vienlīdz labas ar šķidruma dzesi pie noteiktiem apstākļiem, bet drošāk tomēr atdot datora procesora siltumu šādai AIO tipa šķidruma dzesēšanai, nevis paļauties uz ideāli nodzesētu datora korpusu.

    ROG Ryujin II 360 šķidruma dzesēšanas sistēma pagaidām Latvijas veikalos nav pieejama, bet var jau paredzēt, ka tās 360 mm versija maksās ap 300 eiro, bet 240 mm versijā ROG Ryujin II šķidruma dzesēšanas sistēma varētu maksāt ap 220 līdz 250 eiro.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesora ligzdas (Intel): LGA 1700, 1200, 115x, 2011, 2011-3, 2066
    • Procesora ligzdas (AMD): AM4 un TR4 (ar iespēju piepirkt klāt AMD Threadripper adapteri)
    • Termopasta: jau rūpnīcā uzlikta
    • Radiatora izmēri: 121 x 394 x 27 mm
    • Ūdens sūkņa darbības ātrums: 840 – 2800 +/- 300  RPM, 7. paaudzes Asetek dizains
    • Ventilatori: Noctua NF-F12 InductrialPPC 2000 PWM, 450 – 2000 RPM, 29.7 dB(A), PWM/DC
    • Maksimālais sūkņa spiediens: 3.23 mm H2O
    • Garantijas laiks: 6 gadi
    • Šķidruma cauruļu garums: 380 mm
    • Ventilatoru kontrole: ar ASUS Armoury programmatūras palīdzību
    • Papildu: 3.5 collu LCD ekrāns
    • Cena: ap 300 eiro (veikalos Latvijā vēl neredzēju šo modeli)

    Izskats un uzbūve

    ROG Ryujin II 360 šķidruma dzesēšanas sistēma būs pieejama 360 mm versijā ar trim 120 mm ventilatoriem un arī 240 mm versijā ar diviem 120 mm ventilatoriem. Ventilatorus ražo pasaulē viens no atzītākajiem datoru dzesēšanas sistēmu ražotājiem Noctua (Noctua NF-F12 InductrialPPC 2000 PWM).

    ROG Ryujin II 360 šķidruma dzesēšanas sistēmas komplekts nav super plašs, bet tajā atradīsi visu vajadzīgos vadus, stiprinājumus, pārejas, adapterus un pat speciālu sadalīšanas ierīci ventilatoru pieslēgšanai.

    ROG Ryujin II 360 šķidruma dzesēšanas sistēmai līdzi ir arī visai vienkārša, bet gana precīza instrukcija, to noteikti nāksies vērt vaļā, jo ROG Ryujin II 360 uzstādīšanai un izmantošanai nāksies izmantot gan jau augstāk minēto ventilatoru un ARGB sadalītāju (hub), gan arī USB spraudņu (header) vadiņu. Jā, ROG Ryujin II 360 dzese informāciju par savu darbību ņem no sistēmplates USB, nevis no Pump header kontaktiem uz sistēmplates.

    Ja runājam par ROG Ryujin II 360 šķidruma dzesēšanas sistēmas vadiņiem, tad par lielu šīs ierīces fanu nekļuvu, jo no sūkņa nāk ārā ne tikai šķidruma caurules, bet arī pāris visai manāmi vadi, kas aiziet uz jau augstāk minēto ventilatoru un ARGB sadalītāju un USB spraudni sistēmplatē. Šo ASUS noteikti varēja nostrādāt glaunāk, izvadot vadus pa šķidruma dzesēšanas sistēmas šķidruma cauruļu apvalkiem, kā to dara citi dārgo šķidruma dzesēšanas sistēmu ražotāji.

    ROG Ryujin II 360 šķidruma dzesēšanas sistēmai ir arī pamatīga izmēra 3.5 collu LCD ekrāns, zem tā slēpjas vēl viens neliela izmēra ventilators, kas dzesē pašu sūkni un sistēmplates detaļas ap procesoru. 3.5 collu LCD ekrāna daļa ir noņemama, lai šķidruma dzesēšanas sistēmu būtu ērtāk pieskrūvēt pie sistēmplates.

    Uzstādīšana

    ROG Ryujin II 360 uzstādīšanā nav nekā diži unikāla, ja neskaita to, ka šķidruma dzesēšanas sistēma izmanto USB kontaktus Pump headera vietā. Līdzi dotajā instrukcijā parādīts, ka ROG Ryujin II 360 šķidruma dzesēšanas sistēma uzstādāma ar šķidruma caurulēm uz operatīvās atmiņas pusi, bet beigās izrādījās, ka to novietojumam nav nozīmes, jo Armoury programmatūrā vari LCD ekrānā redzamo bildi grozīt kā vien ienāk prātā.

    ROG Ryujin II 360 mums jau līdzi bija iedots adapteris un pārējie aksesuāri LGA 1700 ligzdai (Intel 12. paaudzes procesoriem), bet tie nāca atsevišķi. Visticamāk, pircējiem pieejamajos ROG Ryujin II 360 iepakojumos jau LGA 1700 aksesuāriem būtu jābūt iekļautiem.

    AMD platformā ir vienkārši pievienot ūdens sūkni pie procesora – izmantosim jau pie sistēmplates pievienoto montēšanas vietu, bet pašam sūknim gan nākas uzlikt AMD paredzēto adapteri. Šī adaptera nomaiņa norit vienkārši, atliek vien to nedaudz pagriezt pret pulksteni, lai noņemtu un pa pulksteni, lai nostiprinātu adapteri vietā. Sūknis pie procesora stiprinās ar lielām skrūvēm, tām pietiek tikai ar roku un pirkstu stiprību, nekādus papildu instrumentus var neizmantot, bet vietas ir maz un tāpēc vismaz es izmatoju skrūvgriezi.

    Dzesētspēja

    Tagad varam ķerties pie kāda veiktspējas testa, lai noteiktu, cik labi ROG Ryujin II 360 tiek galā ar nežēlīgā Intel 12. paaudzes i9 procesora dzesēšanu. Piebildīšu, ka ROG Ryujin II 360 testi norit slēgtā datora korpusā, kas gan vienlaikus nozīmē, ka tiek testēta arī Deepcool E-SHIELD korpusa spēja izvadīt caur sevi gana iespaidīgu gaisa daudzumu. Deepcool E-SHIELD korpuss šajā ziņā nav nekāds čempions. Testiem izmantojam Arctic MX-2 (2019) termopastu, jo rūpnīcā uzklātā pasta jau tika notīrīta pēc citiem ASUS datora komponenšu testiem.

    ROG Ryujin II 360 tāpat kā citi ROG Ryujin II un arī, cik noprotams, ROG Ryujin pirmās paaudzes dzesētāji ir ar vienu problēmu – tie vadās pēc temperatūras, kas tiek mērīta sistēmplates aizmugurē (socket temperature) (saite ved uz YouTube video). Attiecīgi var rasties un arī rodas interpretācija par procesora temepratūru un arī noteikti ir aizture starp paša procesora uzsilšanu un tālāku siltuma izdalīšanos caur procesora ligzdu uz sistēmplates aizmuguri.

    Ko tas nozīmē lietotājam? Var nākties manuāli pieregulēt dzesēšanas līknes, kas ir agresīvākas par ASUS izveidotājām līknēm. Un ekrāniņš uz ROG Ryujin II 360 arī daļēji rāda muļķības un pārāk optimistiskas procesora temperatūras.

    Testēšana norit ar šādu datoru:

    • Sistēmplate: ASUS ROG Maximus Z690 Hero
    • Procesors: Intel Core i9-12900K
    • Procesora dzesētājs: ASUS ROG RYUJIN II 360 ar atbilstošu LGA 1700 stiprinājumu
    • Videokarte: KFA2 GeForce RTX 3070 EX Gamer
    • Operatīvā atmiņa: G.SKIL Ripjaws S5 DDR5-5200 MHz CL40-40-40-76 1.10 V
      32 GB (2x 16 GB)
    • Atmiņa: Patriot Viper VPN100 1 TB NVMe
    • Barošanas bloks: Xilence, 1050 W, Performance X, 80+ Gold
    • Datora korpuss: Deepcool E-SHIELD
    • Pele: Viper V550
    • Monitors: LG 27UK850-W
    • Windows 11 64-bitu
    • Nvidia GeForce Game Ready Driver WHQL 496.49 (izlaisti 26.10.2021)

    ROG Ryujin II 360 testēšu divos režīmos no četriem, ko piedāvā ASUS Armoury programma. Šoreiz nenākas brist iekšā BIOS, viss paveicams ar Armoury programmu, turklāt ROG Ryujin II 360 izmanto uz sistēmplates esošo USB pievienošanas iespēju, nevis Pump headeri uz sistēmplates. Viens no režīmiem ir noklusējuma režīms (otrais no četriem) un otrs būs agresīvākais (ceturtais no četriem) dzesēšanas režīms.

    Uzreiz pasteigšos priekšā un teikšu, ka ROG Ryujin II 360 nodrošinātās temperatūras nav zemas, bet te mums ir darīšana ar ļoti karsto Intel 12. paaudzes i9 procesoru. Ja Core i5-12600K un Core i7-12700K vēl turas kaut cik kontrolējamā 250 W zonā, kas stipri neatšķiras no 10. un 11. paaudzes procesoriem, tad jaunie Core i9-12900K pat bez procesora virstaktēšanas (darbojoties ar noklusējuma iestatījumiem), patērē līdz šim neredzētus 350 W, kuru novadīšana no procesora virsmas ārpus korpusa būs izaicinājums pat spējīgākajiem šķidruma dzesētājiem ar 360 mm un 420 mm radiatoru.

    Noklusējuma režīmā no ROG Ryujin II 360 redzam šādu bildi:

    Temperatūras veiktspējas testos lēkā, bet tās nepārsniedz 89 grādus. Jāņem gan vērā, ka Intel Core i9-12900K darbojas bez virstaktēšanas, bet ar aktīvu XMP profilu un iespējotu Resizable BAR, pēdējam gan neko daudz nebūtu te jāmaina.

    Tālāk pārslēdzamies uz agresīvāko dzesēšanas režīmu, kur temperatūras nedaudz kāpj, bet neko diži daudz nemainās.

    Vienlaikus nedaudz arī kāpuši veiktspējas testu rezultāti.

    Nelielās procesora temperatūras izmaiņas varētu nozīmēt vien to, ka ROG Ryujin II 360 dzesēšanas sistēma ir sasniegusi savu maksimumu kopā arī brutālo Intel Core i9-12900K un ne ideāli nodzesējamo Deepcool E-SHIELD korpusu. Pirms testiem dzesēšanas sistēma bija iesildīta, bet var jau būt, ka Core i9-12900K to uzsildīja vēl par burtiski pāris grādiem Cinebench testu laikā.

    Mani novērojumi liecina, ka Intel Core 12. paaudzes lielais procesora izmērs liek izmantot divas reizes lielāku termopastas apjomu, kad to salīdzina ar vecākiem Intel procesoriem. Intel Core 12. paaudze varētu būt tā, kur ideālā gadījumā termopastu uzklājam un vienmērīgi izsmērējam ar speciālu, mazu lāpstiņu. Dulli karstais Intel Core i9-12900K nepieļauj nekādas dzesēšanas sistēmas kļūdas.

    Nobeigumā

    Ar mazāk vājprātīgiem Intel Core i7 un Intel Core i5 procesoriem noteikti redzēsim būtiski zemākas procesoru temperatūras. Tas pats attieksies uz AMD procesoriem. Viens gan ir skaidrs – Intel Core i9-12900K tuvumā ar 240 mm ROG Ryujin II versiju rādīties nevajadzētu.

    ROG Ryujin II 360 izmēģinājām kopā arī ar Intel Core i9-12900K un MSI sistēmplati, kur gan Core i9-12900K bez virstaktēšanas sasniedza 99.5 grādus un procesors samazināja veiktspēju visai ātri pat ne ļoti prasīgos veiktspējas testos. Bet te jāpiemin, ka ar MSI sistēmplatēm redzēti visādi pekstiņi.

    Nevajag arī piemirst, ka ROG Ryujin II 360 un citas ROG Ryujin ierīces vadās pēc temperatūras sistēmplates aizmugurē, kas var radīt dīvainus brīžus tiem, kuri vēlas izspiest no sava procesora maksimumu.

    ASUS ROG Ryujin II 360 noteikti ir tas virziens, kurā jāskatās, ja esi ticis pie Intel Core i9-12900K procesora. Uz ROG Ryujin II 240 mm versiju šajā gadījumā nemaz nav jēgas skatīties. ROG Ryujin II 240 mm versija varētu lieliski kalpot AMD procesoriem un arī Intel 12. paaudzes i5 un varbūt arī i7 procesoru dzesēšanai.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    28.12.2021 15:14

    Par cik šādi (nevis jumtā) novietots radiators palielina visas kastes iekšējo temperatūru?

    KKTK
    30.12.2021 11:15
    Reply to  Artis Ābols

    Ā, nu OK, pēc bildēm izskatās, ka silto pūš iekšā.

    Reklāma