Web Analytics
More
    Reklāma

    Pētnieki radījuši apģērbu ar iestrādātiem saules paneļiem

    Jaunākie raksti

    Somijā esošās Ālto Universitātes dizaina un fizikas jomas pētnieki strādā pie projekta “Sun-Powered Textiles” un radījuši apģērbu, kurā iestrādāti saules paneļi. Tādā veidā apģērbs  var uzlādēt tajā esošos sensorus, kuri sniedz datus par valkātāja veselību.

    Projekta mērķis bija radīt energoautonomu risinājumu, kas spēj darbināt valkājamas ierīces, piemēram, sensorus, kuri mēra mitrumu vai temperatūru, vienlaikus padarot pašu apģērba izskatu daudz maz pieņemamu. Patiesi, apģērbs no malas nemaz neliecina, ka tajā iestrādātas tehnoloģijas.

    Reklāma

    Avots: dezeen.com

    Citkārt, lai nodrošinātu maksimālu enerģijas ieguvi, saules baterijas piestiprina apģērba virspusē. Tomēr tas uzreiz sabojā kopskatu. Tāpēc pētnieki nonāca pie daudz praktiskāka risinājuma, kas sniedz arī papildus priekšrocības.

    Lai apģērba izskats neciestu, pētnieki saules baterijas iestrādāja iekšā jakā un optimizēja audumu, lai caur to varētu iziet pietiekami daudz gaismas, kas darbinātu valkājamo ierīci. Komanda pielāgoja tekstilizstrādājumu struktūru, blīvumu, krāsu un apdari, lai saules baterijas varētu uztvert pēc iespējas vairāk gaismas. Vēl viens ieguvums ir, ka šādu apģērbu var mazgāt veļasmašīnā.

    Avots: dezeen.com

    Lai varētu veikt uzlādi, jauda no saules baterijām tiek pārnesta uz valkājamām sensoru ierīcēm, izmantojot īpašas šķiedras, kas iestrādātas apģērbā. Tās ir elastīgas un staipīgas, tādējādi neierobežojot paša apģērba nēsāšanu. Pētnieki norāda, ka šādu tehnoloģiju varētu iestrādāt sporta vai darba apģērbā, ļaujot sekot līdzi atsevišķiem veselības rādītājiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    02.11.2021 09:29

    Ahā – ar šo apģērbu lādēs nanorobotus, kas ievadīti ar vakcīnu!

    Pups
    02.11.2021 23:45

    Ķirzakcilvēku viltība, lai varētu nepotetos izsekot.

    Lizard King
    03.11.2021 08:54
    Reply to  Pups

    Viņus ir viegli atsekot pēc komentāriem))

    Reklāma