Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple ir pirmais uzņēmums, kas pievienojies Imec ilgtspējīgu pusvadītāju ražošanas iniciatīvā

    Jaunākie raksti

    Bezpeļņa organizācija Imec (Interuniversity Microelectronics Centre) ir bezpeļņas organizācija, kura šajā nedēļā prezentāja jaunu ilgtspējīgu pusvadītāju ražošanas iniciatīvu, kurai jau pievienojies uzņēmums Apple.

    Imec nozarē darbojas jau kopš 1984. gada, palīdzot attīstīt un petīt dažādu elektroierīču komponenšu ražošanu, un tā aktīvi sadarbojas ar uzņēmumu ASML, kas ir vienīgais EUV litogrāfijas iekārtu ražotājs pasaulē, attiecīgi nodrošinot 7nm, 5nm un 3nm mikroshēmu ražošanu. Saistībā ar šo tikusi radīta jauna iniciatīva – Sustainable Semiconductor Technologies un Systems program, kuras mērķis ir radīt tādus pusvadītājus, kas paliek arvien dabai draudzīgāki, ilgāk izmantojami un pārstrādājami.

    Viens no galvenajiem soļiem būs saražotā ogļekļa nospiedumu dabā samazināšana, analizējot dažādus ražošanas procesā pieņemtos lēmumus. Svarīgs elements ir zināšanu un prakses apmaiņa starp uzņēmumiem. Liels pagodinājums un notikums ir tas, ka Apple kā pirmais uzņēmums ir apstiprinājis dalību šajā iniciatīvā, apliecinot savu vēlmi radīt dabai draudzīgus un pārstrādājamus produktus. Es jau varu iedomāties vēl lielāku uzsvaru uz šo nākamajās uzņēmuma produktu prezentācijas, jo šobrīd tas tiek izcelts arvien vairāk un vairāk.

    Apple iesaistīšanās Imec iniciatīvā noteikti ļaus piesaistīt arī citus lielos tehnoloģiju uzņēmumus, un kaut arī Apple pats neražo savas mikroshēmas, tomēr viņi ir lielākie pasūtītāji no ražotāja TSMC. Tas nozīmē, ka viņu rokās principā ir tirgus un spēja tajā kaut ko mainot, tieši pasūtot savu ierīču komponenšu ražošanu. Atliek tikai gaidīt pirmos sadarbības augļus ar Imec, kā tad nozare kļūs vēl zaļāka un videi draudzīgāka.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Elektriķis
    31.10.2021 14:09

    Paliks vai tomēr kļūs zaļāka? :)

    Daba
    31.10.2021 14:53
    Reply to  Elektriķis

    Tāpat ar “dabai draudzīgāki” – nekas, ko cilvēks ražo savām vajadzībām, nav dabai draudzīgs.
    Var runāt par “ar mazāku ietekmi”, “mazāk kaitīgu”.
    Dabai draudzīgi ir rēķināt galvā, nevis ar jebkādu procesoru, kura darbināšanai vēl jāiegūst elektrība ar iekārtām, kuru ražošana arī nav nekas dabai draudzīgs.

    Elektriķis
    31.10.2021 15:27
    Reply to  Daba

    Es šoreiz par valodniecību.
    Bet ja jau par raksta tēmu: vai cilvēks nav dabas sastāvdaļa?

    Daba
    31.10.2021 16:04
    Reply to  Elektriķis

    Vai esot dabas daļai, kaitēt citām dabas daļām ir dabiskāk, kā kaitniekam neesot dabas daļai?

    Elektriķis
    31.10.2021 16:34
    Reply to  Daba

    Jā. Tā dara visi dabas dalībnieki. Notiek dabiskā regulācija.
    Te atkal jautājums: kas gan varētu būt kaitnieks, kurš nav dabas sastāvdaļa? Citplanētietis? Bet arī citas planētas ir daba.
    Filozofu-amatieru cienīga diskusija :)

    Aliens
    31.10.2021 17:01
    Reply to  Elektriķis

    Ja tu atzīsti, ka citas planētas arī ir daba, tad ir dīvaini citplanētiešus neuzskatīt par dabu) Bet ja mēs atzīstam, ka reizēm notiek kosmiskas kataklizmas, kurās daļa dabas iznīcina citu daļu (melnie punduri, sauļu sprādzieni, meteorītu belzieni u.c. ko neesmu par dzirdējis), tad kāpēc lai mēs nevarētu? Lūk.

    Reklāma