Web Analytics
More
    Reklāma

    Ar drona palīdzību plāno izglābt trīs suņus, kurus apdraud vulkāna izvirdums

    Jaunākie raksti

    Trīs kucēni, pateicoties vulkāna izvirdumam Spānijas Kanāriju salu arhipelāgā Palmas salā, nonākuši burtiskā bezizejā. Lava ir okupējusi lielu daļu teritorijas, kā arī ierobežojusi šo suņu pārvietošanos. Lai dzīvniekus glābtu, tiek apsvērta ideja izmantot dronus, kuri ar kravas tīklu palīdzību paņemtu tos pa vienam un nogādātu drošībā.

    Šie trīs kucēni jau mēnesi atrodas neapskaužamā stāvoklī – bez normāla ēdiena un iespējām izkļūt ārā no vietas, ko ieskāvuši lavas lauki. Vulkāns “Cumbre Vieja” septembrī pirmo reizi 50 gadu laikā nolēma pamosties, un aktivitāte turpinās joprojām.

    Reklāma

    Spāņu bezpilota lidaparātu operators “Aerocámaras” pagājušajā ceturtdienā paziņoja, ka atradis veidu, kā kucēnus glābt. Droni lidotu uz suņu atrašanās vietu, nogādātu tiem ēdienu un uzstādītu kameru, kas palīdzēs izprast visus apstākļus un sagatavoties glābšanas operācijai. Brīdī, kad dzīvnieki jau būs apraduši ar šiem droniem, tie nomestu kravas tīklus, lai suņus pa vienam paņemtu un nogādātu drošībā.

    Trešdien “Aerocámaras” saņēma varas iestāžu atļauju veikt glābšanas misiju. Lai to dabūtu gatavu, uzņēmumam bija jāveic testa misija ar bezpilota lidaparātu – 1,2 km garš lidojums, no viena punkta uz otru nogādājot teju 7 kg smagu kravu. Šis izmēģinājums tika paveikts teicami, taču īstā misija solās būt krietni izaicinošāka. “Aerocámaras” pārstāvis Džeims Pereira atklāj, ka tehniski tas būs sarežģītākais un riskantākais uzdevums, ko uzņēmums jebkad veicis.

    Pirmkārt, kravas tīkls ir paredzēts apmēram 24 kg smagas kravas pārvadāšanai, kas teorētiski šajā gadījumā der. Taču jābūt ļoti uzmanīgiem, lai suni nejauši nenomestu. Otrkārt, drona akumulatora darbības laiks ir vien 8 minūtes, kas nozīmē, ka lidojumi būs ļoti rūpīgi jāizplāno, burtiski pa sekundēm. Rupji ņemot – 4 minūtes, lai suns iekāptu tīklā, un pārējais laiks lidojumam atpakaļ. Viss ir jāpaspēj laikā, jo neviens nevēlas, lai drona baterija beidzas, veicot lidojumu virs lavas lauka.

    Vienlaikus šī misija izdošanās gadījumā būs ļoti īpaša. Iepriekš neviens dzīvnieks nav ticis izglābts ar bezpilota lidaparāta palīdzību.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma