Web Analytics
More
    Reklāma

    Maskavas metro palaiž norēķinu sistēmu ar sejas atpazīšanu

    Jaunākie raksti

    Pēc Krievijas varas iestāžu teiktā, Maskavas metro stacijās aktīvi uzsākta sejas atpazīšanas maksājumu sistēmas “FacePay” ieviešana. Ziņots, ka kopumā vairāk nekā 240 stacijās ieviesta iespēja samaksāt par biļeti ar sejas atpazīšanu. Šis notikums, protams, piesaistījis privātuma aizstāvju uzmanību.

    Norādīts, ka pasažieri varēs piekļūt šai sistēmai, sasaistot savu fotoattēlu, bankas karti un metro karti caur mobilo lietotni “Mosmetro”. Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins savā ierakstā “Twitter” informējis, ka tagad visi pasažieri varēs samaksāt par braucienu bez nepieciešamības izmantot telefonu, bankas karti.

    Reklāma

    Oficiālajā paziņojumā valsts Transporta departaments paziņoja, ka visa “FacePay” informācija tiks šifrēta. Kameras noteiktos leņķos nolasīs tikai pasažiera biometriskos datus. Atbildīgās iestādes paziņojušas, ka savāktā informācija glabāsies datu centros, kuriem var piekļūt tikai iekšlietu ministrijas darbinieki. Savukārt Maskavas IT departaments apliecinājis, ka sistēmā eošās fotogrāfijas netiks nodotas tālāk policijai.

    Vienlaikus privātuma aizstāvji nobažījušies par arvien pieaugošo sejas atpazīšanas izmantošanu pilsētā. Jāatgādina, ka 2017. gadā sejas atpazīšanas tehnoloģija tika integrēta 170 000 drošības kamerās Maskavā, šādi cenšoties ātrāk un efektīvāk identificēt likumpārkāpējus. Privātuma aizstāvji pēc dažiem gadiem vērsās pret Maskavas IT departamentu, cerot pārliecināt tiesu aizliegt šīs tehnoloģijas izmantošanu. Toreiz tiesa gan izlēma, ka sejas atpazīšanas tehnoloģijas izmantošana nepārkāpj pilsoņu privātumu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    DMG
    18.10.2021 10:32

    Gan jau mērķis ir sekot visiem vēl vairāk. Par privātumu jau Krievijā arī varētu pastrīdēties. Vēl vakar skatījos ziņas par kādas slavenības autoavāriju, kur video par šī cilvēka atrašanos lidostā tika nopludināts jau neilgi pēc avārijas. Ar tādu korumpētības līmeni tur slepens nav nekas. Visu var nopirkt un jautājums tikai par cenu.

    Kristaps K.
    18.10.2021 10:47
    Reply to  DMG

    Pilnīgi noteikti. Un tā nav problēma tikai Krievijā. Piemēram, dažos Londonas rajonos arī visas CCTV kameras ir sajūgtas ar centralizētu sejas atpazīšanas sistēmu, kas ļauj reālā laikā veikt cilvēku, kas pastaigājas pa ielām, izsekošanu.

    CCTV
    18.10.2021 13:43
    Reply to  Kristaps K.

    Pavei, CCTV arī tepat laukos ir samazinājušas noziedzības līmeni. Reizēm pietiek ar kameras maketu, lai dīkdieņi nelīstu pagalmā. Londona jau nu diezvai zaudēja kā pilsēta – labticīgais tūrists vai suņa staidzinātājs drīzāk tikai ieguva, vairāk jāpiesargājas shady tēliem. Tas, ka Krievijā varas kalpi tirgo visu, ko var notirgot, nav kameru problēma. Viņi tirgotu jebko citu, par ko kāds būtu gatavs maksāt.

    18.10.2021 19:00
    Reply to  DMG

    Ķīna jau ir sejas atpazīšana un strāda ļoti labi ,bet tas nav nekas jauns …

    Jānis Bebrītis
    18.10.2021 12:36

    Novērošanas un kontroles metode mani nesatrauc tik ļoti kā tehnoloģija kas ļauj norēķināties ar sejas attēlu. Pat ja tur ir 3d kamera, tas neliedz iespēju viltot maksātāja identitāti. Sevišķi pēc acīmredzami viltotiem pašvaldību vēlēšanu biļeteniem. Krievijai vēl ilgi jāstrādā pie savas digitālās ticamības.

    CCCP
    18.10.2021 13:12

    Nav nekādas jēgas vērtēt apmaksas sistēmas uzticamību, salīdzinot to ar balsošanas sistēmu, kur blokčein tika aizstāts ar lohčeinu. Salīdzini ieguvējus – vienā gadījumā tie ir cilvēki, kas vēlas saglabāt varu, otrā gadījumā tie varētu būt tikai admini, kas savu čomu izdevumus – iespējams – mēģinātu norakstīt uz random izvēlētiem cilvēkiem. Vienā gadījumā viss iet pēc scenārija, otrā ir tikai neliela, teorātiska varbūtība.

    digitalk
    18.10.2021 14:43

    “Maskavas roka” jau izcenzējusi rakstu no Kursora pirmās lapas :D palicis tikai jaunumu listē…

    Reklāma