Web Analytics
More
    Reklāma

    Teju puse Latvijas uzņēmēju vēlas investēt digitālajos un e-komercijas rīkos, tomēr katrs ceturtais to nevar atļauties

    Jaunākie raksti

    Katrs otrais jeb 49 % Latvijas uzņēmumu tuvākā gada laikā vēlētos ieviest digitālos un e-komercijas rīkus, un no tiem, kuri jau plāno investīcijas, teju katrs trešais jeb 28 % uzņēmumu rēķinās ar investīcijām vairāk nekā 20 tūkstošus eiro apmērā, liecina bankas Citadele un Norstat veiktā uzņēmēju aptauja.

    Puse jeb 52 % no uzņēmumiem, kuri tuvākā gada laikā plāno investēt digitālajos un e-komercijas risinājumos, plāno ieguldījumus līdz 5 tūkstošiem eiro, savukārt 20 % iecerējuši investēt no 5 līdz 20 tūkstošiem eiro, liecina aptauja. Tikmēr gandrīz ceturtā daļa jeb 24 % uzņēmēju atzīst, ka vēlētos un plāno investēt, taču pagaidām nav pietiekamu finanšu resursu.

    Reklāma

    16 % Latvijas uzņēmumu pārstāvju norādījuši, ka viņu pārstāvētā organizācija nesenā pagātnē jau investējusi digitālajos un e-komercijas risinājumos, un, salīdzinot ar kaimiņvalsts Lietuvas uzņēmējiem, šis rādītājs Latvijā ir augstāks – Lietuvā 12 % uzņēmumu jau veikuši plānotās investīcijas.

    35 % aptaujāto uzņēmēju Latvijā atzina, ka digitālie risinājumi patlaban nav viņu nozares specifikai nepieciešami. Visbiežāk šādu atbildi snieguši uzņēmēji, kas pārstāv lauksaimniecības, mežizstrādes, būvniecības un veselības aprūpes sektorus.

    “Dati rāda, ka digitālie risinājumi Latvijas uzņēmēju dienaskārtībā ir uz palikšanu, daudziem uzņēmumiem e-komercija pandēmijas laikā izrādījās vienīgais glābiņš un gan uzņēmēji, gan arī valsts sektors rīkojas, lai īstenotu nepieciešamās pārmaiņas. Vienlaikus nekad iepriekš uzņēmumiem nav bijis tik daudz atbalsta rīku un digitālo risinājumu. Tagad uzņēmējam jau ir iespējams pilnībā digitāls biznesa izaugsmes ceļš un redzam, ka to novērtē un efektīvi izmanto. Ne visi ir digitālās vides eksperti un uzreiz spēj identificēt interneta sniegtās iespējas, tāpēc esam izveidojuši biznesa portālu, kur uzņēmējs vienotā platformā bez papildu ieguldījumiem var sekot līdzi pārdošanas datiem, veidot atskaites,  automātiski izrakstīt rēķinus un administrēt savu uzņēmumu pēc iespējas efektīvāk. Ar laiku teju visi uzņēmēji saprot, ka labi vadīti digitālie procesi spēj būtiski efektivizēt visa uzņēmuma darbību, taupīt resursus un laiku. Šo faktu apstiprina fakts, ka septembrī vairāk nekā trešdaļa no visiem uzņēmējiem, kas atver kontu Citadelē, to darīja attālināti, neapmeklējot bankas filiāli,” teic bankas Citadele valdes loceklis Vladislavs Mironovs.

    Tikmēr Lietuvā digitālos un e-komercijas rīkus tuvākā gada laikā vēlētos ieviest  50 % uzņēmēju, taču 17 % to nespēs realizēt tūlītēju resursu trūkuma dēļ. Līdzīgi kā Latvijā, arī mūsu kaimiņvalstī vairums plānoto ieguldījumus robežās līdz 5000 eiro – to Lietuvā grasās darīt 54 % uzņēmumu, kuri investīcijas plāno veikt jau tuvākā gada laikā.

    “Digitalizācijas process šobrīd ir kļuvis ne tikai par uzņēmumu, bet arī iestāžu darba aktualitāti. Pandēmijas laiks veicinājis strauju digitālo risinājumu izmantošanu – šobrīd tie tiek arvien vairāk integrēti ražošanas sfērā, kā arī pakalpojumu nozarēs, jo daudziem pakalpojumu sniedzējiem ierobežojumu laikā vajadzēja atrast veidu, kā pārnest savu darbību digitālajā vidē. Tā ir iespēja veicināt darba efektivitāti un celt konkurētspēju. LIAA sniedz atbalstu uzņēmumu digitālajam mārketingam, piemēram, mājaslapas izstrādei vai modernizācijai, internetveikalu izstrādei, uzlabojot produktu un pakalpojumu pārdošanas kanālu efektivitāti,” saka LIAA direktora vietniece eksporta jautājumos Iveta Strupkāja.

    Latvijas un Lietuvas uzņēmēju aptauju par investīcijām digitālajos un e-komercijas rīkos banka Citadele veica sadarbībā ar pētījumu aģentūra Norstat, augustā katrā valstī aptaujājot pa 510 uzņēmumiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma