Web Analytics
More
    Reklāma

    TP-Link Archer AX23 Wi-Fi 6 bezvadu maršrutētāja apskats

    Jaunākie raksti

    Pēc lasītāju ierosinājumiem esam uzsākuši apskatīt arī lētāku ražotāju Wi-Fi 5 un arī Wi-Fi 6 bezvadu maršrutētājus. Šoreiz ir kārta TP-Link Archer AX23, kas ir viens no lētākajiem pie mums nopērkamajiem Wi-Fi 6 bezvadu maršrutētājiem. Archer AX23 ir burtiski tikko iznācis, tāpēc tas varētu būt neticis pie pilnībā optimizētas programmatūras, bet ikdienas lietošana par to īsti neliecināja.

    Archer AX23 ieturēts TP-Link stilā, te nenāksies piemaksāt par kaut kādām neizmantotām iespējām, toties TP-Link ir uzsācis veidot savu bezvadu režģtīkla iespēju OneMesh, kas pieejama arī Archer AX23 un pat gandrīz uz pusi lētākos TP-Link bezvadu maršrutētājos. Diemžēl ar OneMesh bezvadu režģtīkla iespēju man iepazīties neizdevās, jo otrais pie mums sabijušais Archer AC64 vēl to nebija saņēmis programmatūras atjauninājuma veidā.

    Reklāma

    Tehniskā specifikācija

    • Produkta kategorija: dual-band, AX1800 (1201 Mb/s + 574 Mb/s)
    • Procesors: Divu kodolu Qualcomm
    • Antenas: četras ārējās, 2×2 MU-MIMO (2.4 GHz, 5 GHz ), 20/ 40/ 80 MHz, OFDMA, 1024-QAM
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IEEE 802.11ax
    • Pieslēgvietas: RJ45 WAN x 1, RJ45 LAN x 4
    • LED indikatori: Power, WAN, Wi-Fi
    • Pogas: WPS, Reset, Power, LED on/ off
    • Izmēri: 260.2 × 135.0 × 38.6 mm
    • Papildus: Beamforming, Airtime Fairness, Smart Connect, pievienota OneMesh iespēja, WPA3
    • Cena: ap 66 eiro tīmekļa veikalos

    Izskats un uzbūve

    Archer AX23 ieturēts tajās pašās atturīgajās dizaina un materiālu izvēles līnijās, ko TP-Link izmanto pēdējos vismaz pāris gadus. Archer AX23 ir četras ārējās antenas, viss maršrutētājs veidots no viduvējas kvalitātes plastmasas. Šī noteikti nav sūdzība, jo cik tad mēs ikdienā aiztiekam bezvadu maršrutētāju ar rokām.

    Archer AX23 ir ierastās pieslēgvietas – viena WAN un četras LAN, kā arī izslēgšanas poga, WPS un atiestatīšanas poga. Diemžēl Archer AX23 nav USB pieslēgvietas 4G modemam vai NAS tipa tīkla diska izveidei, ko jau šajā cenā varēja ražotājs ielikt.

    TP-Link dod Archer AX23 komplektā necilu elektrības vadu ar barošanas bloku, dažas instrukcijas lapas un aptuveni metru garu LAN vadiņu. Ar neko citu Archer AX23 neapgrūtinās pircēju.

    Iestatīšana un lietotne

    Pakojam vaļā, notinam plēves no antenām un spraužam Archer AX23 pie elektrības un interneta vadiem. Patīkami, ka ražotājs uz iepakojuma un līdzi dotajā pamācībā un uz iepakojuma smuki reklamē Tether lietotni, kas pieejama Android un iOS, uz iepakojuma pat ir Tether lietotnes QR kods. Te daudzi citi ražotāji grēko, nenorādot neko no šāda veida informācijas vai arī paslēpjot to garās instrukcijās. Arī Archer AX23 lapā ir smuka vieta atvēlēta lietotnes reklamēšanai.

    Archer AX23 iespējams iestatīt arī ar tīmekļa pārlūka saskarni, bet šoreiz izvēlējos Tether lietotni. Uzreiz gan jābrīdina, ka pēc Archer AX23 iestatīšanas der arī ieskatīties tīmekļa pārlūka saskarnē, jo tur ir nedaudz plašāks pieejamo iespēju klāsts.

    Te uzreiz pieminēšu, ka Archer AX23 ir viens no TP-Link OneMesh bezvadu režģtīkla maršrutētājiem, bet diemžēl nebija otras ar OneMesh saderīgas ierīces, tāpēc par to nevarēšu sīkāk komentēt. Faktiski otra ierīce bija (Archer C64), bet tā vēl nebija saņēmusi programmatūras uzlabojumus ar OneMesh.

    Cik noprotams, tad TP-Link OneMesh darbosies līdzīgi kā ASUS AiMesh, piedāvājot iespējas bezvadu režģtīklā ātri un vienkārši savienot divus vai vairākus saderīgus TP-Link bezvadu maršrutētājus. Par OneMesh man ir rezervētas gaidas, jo TP-Link ir pašiem sava Deco bezvadu režģtīkla maršrutētāju sērija un diez vai tiks pieļauts, lai OneMesh kanibalizē Deco bezvadu režģtīkla maršrutētāju pārdošanu.

    Archer AX23 ir vienkārša – pievienojies ar viedtālruni pie bezvadu maršrutētāja izveidotā tīkla un Tether lietotne atradīs Archer AX23, pēc tam atliek ievadīt vēlamās paroles un esi gatavs lietot bezvadu maršrutētāju. Archer AX23 arī prot pats atjaunināt programmatūru, kas aizņem aptuveni divas vai trīs minūtes. Archer AX23 piedāvās arī pārvaldīt ierīci, kad atrodies ārpus mājas. Šo iespēju droši vien vajadzētu slēgt iekšā.

    Archer AX23 iespēju klāsts nav super plašs, bet varēsi izvēlēties atdalīt vai savienot vienā 2.4 GHz un 5.0 GHz tīklus, maršrutētājs prot vakarā izslēgt un pa dienu ieslēgt gaismas diodes, pieejams izdalīts, viesiem paredzēts Wi-Fi un manuālas iespējas ierobežot tīmekļa saturu.

    Archer AX23 ir manuāls QoS un vecāku kontroles iespējas, kas arī ir manuālas. Nekādus iebūvētus antivīrusus Archer AX23 nepiedāvā. Ja rodas vēlme ķimerēties, tad tagad ir laiks līst iekšā tīmekļa pārlūka saskarnē, bet to te sīkāk neiztirzāšu.

    Ātrdarbība

    Ķeramies pie jau iepriekš izslavētās Archer AX23 ātrdarbības. Šis bezvadu maršrutētājs nav pats ātrākais redzētais, bet tas visai iespaidīgi parāda, ka arī zemāka cena nav šķērslis jēdzīgai veiktspējai.

    Sākam ar viedtālruņa ātruma mērījumiem, kam izmantoju OnePlus 8T. Redzam, ka te ātrumi nav ļoti augsti, bet noteikti ar tiem būs gana, lai izdarītu viedtālrunī visu, ko vien sidrs kāro. 798 Mb/s augšup (ap 99.75 MB/s) un 399 Mb/s lejup (ap 49.87 MB/s) ir pieklājīgi ātrumi.

    Tālāk seko mērījumi blakus istabā un tālākajā istabā, kur starp maršrutētāju un viedtālruni ir aptuveni 12 metri un trīs reģipša sienas. Durvis gan stāv vaļā. Nez kāpēc tālajā istabā ātrumi atkal pieauga.

    Tagad seko ātruma tests, kur viens dators ar vadu pievietos pie Archer AX23, bet otrs dators darbojas bezvadu režīmā. Otrajam datoram ir Intel AX200 bezvadu tīkla karte. 844 Mb/s un 624 Mb/s ir labi rādītāji, kas gan atpaliek no līderiem.

    Esmu nedaudz šokā, jo Archer AX23 neļauj daudz no sevis aizmukt pat dārgiem Wi-Fi 6 maršrutētājiem. Ļoti labus rezultātus Archer AX23 uzrāda arī blakus istabā un tālākajā istabā. Tālākajā istabā ātrumi nedaudz krīt, bet tas ir nieks, jo citiem Wi-Fi 6 maršrutētājiem ātruma kritums tālākajā istabā (ap 12 m no maršrutētāja) ir jau redzams un ikdienā izjūtams.

    Kopumā jāsaka, ka tiešā redzamībā Archer AX23 ātrums iet gandrīz roku rokā dārgākiem Wi-Fi 6 maršrutētājiem, bet tālākās istabās tik strauji nekrīt signāla stiprums un attiecīgi ātrdarbība un stabilitāte.

    Archer AX23 šoreiz ierindojas pēdējā vietā, jo tam tiešā redzamībā bija viszemākais lejupielādes ātrums, bet par to Archer AX23 piedāvā pašu labāko augšupielādes ātrumu no pēdējā gada laikā apskatītajiem bezvadu maršrutētājiem.

    Nobeigumā

    TP-Link Archer AX23 ir visai veiksmīgs un nenoliedzami lēts Wi-Fi 6 bezvadu maršrutētājs, kas piedāvā bezvadu režģtīkla iespējas. TP-Link OneMesh gan izmēģināt neizdevās, jo otra pie mums sabijusī TP-Link ierīce vēl nebija saņēmusi atjauninājumu ar OneMesh.

    Archer AX23 lejupielādes ātrumi nav paši brašākie, bet pieļauju, ka lielākie ātrumi pieglabāti dārgākajiem Archer AX sērijas maršrutētājiem, piemēram, Archer AX73. Vēl arī pastāv iespēja, ka ražotājs ar jauninājumiem uzlabos Archer AX23 sadarbību ar klientu ierīcēm, jo Archer AX23 ir ļoti jauns, šajā vasarā iznācis bezvadu maršrutētāja modelis.

    Patika

    • viegli iestatīt
    • nav daudz mulsinošu iestatījumu
    • lielisks signāla stiprums
    • OneMesh iespēja

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • nez kāpēc zemāki lejupielādes ātrumi
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    freelifelv
    03.10.2021 00:07

    Kādu rūteri uzlikt šī briesmoņa vietā?
    https://www.tp-link.com/us/home-networking/wifi-router/tl-wr740n/
    Tet iešķieba bez maksas, bet tā pankūka taču nevelk tālāk par 5 metriem.
    Dižo ātrumu nevajag, pietiktu ar līdz 300 Mbit/s (ir optika 500 Mbit/s), ir kaut kas cenā ap 30…35 eur, pārbaudīta vērtība? Tik cik otrs telefons un portatīvais aiz sienas spētu normāli strādāt.

    digitalk
    03.10.2021 05:51
    Reply to  freelifelv

    30-35 eiro cenā nekas nebūs uz reāliem 300 Mbit/s tālāk par vienu istabu. bet vai tev patiešām vajag 35 MB/s? bezvadi ir tik ļoti slidena tēma, kur sienu konstrukcija, istabu un rūtera savstarpējais novietojums spēj ietekmēt visu. labāk izvelc vadu un uzliec lokālu AP otrā istabā.

    [edit] un šeit ir forums, kur tavu jautājumu apspriedīs daudz labāk, jo tas nenogrims bloga rakstu vēsturē.

    Last edited 2 years ago by digitalk
    geksis
    04.10.2021 12:44

    Arti, vispār jau ja spriež pēc specifikācijas, kas rakstīta rakstā, šim rūterim nav wifi6. Bet ja paskatamies ražotāja lapā, tad ir.

    Reklāma