Web Analytics
More
    Reklāma

    Fitbit Versa 3 viedpulksteņa apskats

    Jaunākie raksti

    Šī gada sākumā Google pabeidza Fitbit iegādi, kas bija sava veida signāls tam, ka Google sāks daudz nopietnāk piedomāt par sportošanas datu servisiem. Šo to jau iepriekš Google darīja ar Google Fit lietotni, kas nu kļuvusi visai pieņemama svētdienas sportistiem, bet Fitbit ir arī atsevišķa lietotne, kas rūpējas arī par visām citām viedpulksteņa iespējām. Google ir visai skaidri pateikusi, ka Fitbit operētājsistēmu pulksteņos nomainīs Wear OS, bet nav zināms, kad tas notiks un vai tas ietekmēs esošos Fitbit modeļus.

    Fitbit Versa 3 jaunums ir iebūvēts GPS, kas nebija Fitbit Versa 2 – vecākajam modelim nācās līdzi nēsāt viedtālruni sportošanas laikā, lai iegūtu atrašanās vietas datus. Fitbit Versa 3 saņēmis uzlabotu optisko sirdsdarbības sensoru un SpO2, bet daudzviet izskan pārmetumi par sirdsdarbības sensora precizitāti un SpO2 sensora pielietojumu. Īpaši izteiktas sirds sitienu mērījumu problēmas esot sportiskākiem cilvēkiem, bet Fitbit ir solījis šo labot. Un tad arī nevajag piemirst, ka Fitbit ar Versa 3 un citiem saviem modeļiem ir viens no retajiem ražotājiem, kas piedāvā arī Premium pieejas abonēšanu – šis tas tiek slēpts aiz gana augstas mēneša abonēšanas maksas.

    Reklāma

    Fitbit Versa 3 ir viens no tiem viedajiem pulksteņiem, kas piedāvā NFC norēķinus, atliek vien piesaistīt maksājumu karti (par to lasi tālāk). Kartes piesaiste un bezkontakta maksājumu aktivizēšana gan nozīmēs regulāru PIN koda ievadi pulkstenim, taču tas viss drošības labad.

    Izskats un uzbūve

    Fitbit Versa 3 ir mūsdienām iespaidīgi maza izmēra (40 mm) viedais pulkstenis ar ļoti spilgtu AMOLED ekrānu (1.58 collas, 336 x 336 punktu izšķirtspēja), turklāt pircējam nav jāizvēlas starp garāku vai īsāku siksniņu, jo jau komplektā nāk uzreiz klāt arī garā siksniņa.

    Fitbit Versa 3 ir kantainas, pat kvadrāta formas viedais pulkstenis, kuram uzbūvē izmantots alumīnijs un Corning Gorilla Glass 3 aizsargstikls. Pulksteņa vadība nodota ļoti atsaucīgam skārienekrānam un vienai skārienpogai, kas paslēpta pulksteņa kreisajā pusē. Uzreiz jāsaka, ka šī poga ir iedziļināta pulksteņa korpusā un to nemaz nav tik viegli nospiest. Protams, skārienpogu nespiež, tā vienkārši sāk reaģēt tikai uz tādu pamatīgāku sakampienu, kas nu nemaz nešķiet ērti.

    Viedais pulkstenis ticis pie iebūvēta GPS un pat mikrofona un skaļruņa, tie kalpo balss asistenta (Google Assistant vai citos reģionos Amazon Alexa) izsaukšanai, kā arī ar Fitbit Versa 3 vari veikt balss zvanus, kad pulkstenis atrodas tiešā viedtālruņa tuvumā.

    Versa 3 apakšdaļā ir optiskie sensori, kas nolasa pulsu un SpO2, bet pēdējais mērījums tiek veikts tikai gulēšanas laikā un arī tad tas ne vienmēr tiek nolasīts. Man gan šķiet, ka te problēmas radīt varēja Fitbit Versa 3 siksniņa, jo to pieregulēt var tikai ar visai lieliem lēcieniem starp caurumiem siksniņā. Naktī nav nekāda prieka gulēt ar uzžņaugtu pulksteni uz rokas. Ja neskaita pamatīgās atstarpes starp caurumiem, tad Fitbit Versa 3 siksniņa šķiet viena no visforšākajām un ērtākajām silikona siksniņām, kādas redzētas viedajiem pulksteņiem un fitnesa aprocēm.

    Versa 3 ir 50 m ūdens izturība, kas nozīmē, ka pulksteni vari nenoņemt arī dušā, peldoties un pat neilgu laiku ar to atrasties sālsūdenī, bet karstā vannā un pirtī iet ar Versa 3 uz rokas nedrīkst.

    Kopumā Fitbit Versa 3 uzbūve atstāj pozitīvu iespaidu, vienīgi paslēptā skārienpoga var radīt dažādus izaicinājumus, bet ikdienā vari pilnīgi iztikt bez pogas izmantošanas, visu vari paveikt arī skārienekrānā.

    Akumulators

    Fitbit Versa 3 akumulatora uzlāde nodota magnētiskā doka rokās, tam ir četri kontakti un tikai viens veids, kā pareizi Versa 3 uzlikt uz lādēšanas doka. Magnēti nemaz neļauj pulksteni nepareizi pievienot uzlādei. Fitbit Versa 3 uzlāde no 20% līdz 100% aizņem aptuveni 45 minūtes pat tad, kad lādēšana norit no datora USB 3.0 pieslēgvietas. Nekādi ātrie lādētāji pat nav pa māju jāmeklē.

    Ar vienu uzlādi ikdienas režīmā Fitbit Versa 3 izdzīvos piecas līdz sešas dienas, sportošanas stunda ar GPS notērē aptuveni 10% no enerģijas. Jāsaka, ka biju no Fitbit Versa 3 gaidījis pat īsāku darbības laiku ar vienu uzlādi, jo pulkstenim ir ļoti spilgts ekrāns, to var visai labi saskatīt arī tiešos Saules staros.

    Fitbit Versa 3 piedāvā arī vienmēr ieslēgtu ekrānu. Kad to savieno ar ilgāku sportošanu un iespējotu GPS, tad gan pulksteni nāksies lādēt jau vakarā. Jāsaprot, ka spilgts, visu laiku ieslēgts ekrāns nepaliek nesodīts.

    Viedās iespējas

    Fitbit viedierīču lietotnei ir drīzāk pulksteņa iestatīšanas funkcija, ikdienā vari pat Fitbit lietotne nevērt vaļā, jo tāpat dati tiek padoti uz Google Fit. Atinstalēt gan lietotni nevajadzētu, jo tā atbild par paziņojumiem pulkstenī, par programmatūras labojumu uzstādīšanu, maksājumu kartes piesaisti utt. Ja Garmin visu savu sporta pulksteņu darbību būvē ap Garmin lietotni, tad te tiek darīts viss pretēji, lai Fitbit lietotni varētu gandrīz nemaz nevērt vaļā. Abas pieejas ir pieņemamas, katram jāizvēlas sev iekārojamāko.

    Jau iepriekš minēju, ka Fitbit Versa 3 piedāvā Fitbit Pay iespējas kopā ar norēķinu kartēm, bet maksājumu aktivizēšanu pavada nepieciešamība bieži ievadīt PIN kodu. Mēs varam iestatīt PIN koda ievadi tikai veicot maksājumus ar Fitbit Pay vai regulārāk (katru dienu).

     

    Fitbit Versa 3 vari pievienot klāt lietotnes pēc saviem ieskatiem. Lietotņu klāsts nav plašs un jāsaprot, ka, visticamāk, atdursies pret kādu maksas lietotni. Manuprāt, Versa 3 netiek piedāvāts gana kvalitatīvu digitālo ciparnīcu klāsts, ciparnīcas ir visai vienmuļas un tikai pāris bija izmantošanas vērtas.

    Visai veiksmīga ir Google Assistant integrācija, bet neko citu jau no Google ierīces gaidīt nevajadzētu.

    No mūzikas Versa 3 piedāvā Spotify un Deezer, bet tikai Deezer ir iespēja ielādēt mūziku Versa 3 un pēcāk to atskaņot skrējiena laikā bez viedtālruņa klātbūtnes. Spotify šādas iespējas nav vai vismaz iepriekš šāda iespēja nebija.

    Man arī diemžēl neizdevās izmantot Versa 3 balss zvanu veikšanai, jo pulkstenis šo iespēju nu nekādi nevēlējās aktivizēt kopā ar Samsung Galaxy S21 sērijas viedtālruni. Bet Versa 3 ļoti veiksmīgi parāda paziņojumus par zvaniem, SMS un paziņojumus no citām lietotnēm.

    Kopumā gan šķiet, ka Fitbit Versa 3 ir tāds kā izmēģinājuma trusītis, kas noklīdis Fitbit un Google pirkuma/ pārdevuma darījumā. Cik palasīju, Fitbit Versa 3 tikai kādu laiku pēc iznākšanas tika pie Google digitālā asistenta, arī balss zvani nebija pieejami. Un tie turpina būt niķīgi. Nu nemaz nepatika, ka modinātājs parāda tekstu “Look alive!”. Šādu tekstu nevēlos redzēt katru katru rītu.

    Sportošana un ikdienas aktivitāšu sekošana

    Fitbit Versa 3 var uzskatīt par spēcīgu ikdienas aktivitāšu sekotāju un arī partneri sportošanas laikā, bet ir jāatceras, ka Fitbit Sense ir vienu pakāpi pārāks šajā jomās. Fitbit Versa 3 prot visu diennakti pieskatīt sirdsdarbību, soļus, uzkāptos stāvus, kā arī piedāvā elpošanas vingrinājumus un iespēju klausīties meditatīvu mūziku. Fitbit Versa 3 SpO2 līmeņus mēra nakts laikā.

    Jau iepriekš pieminēju gana dārgo Fitbit Premium servisu, kas ik pa laikam uznirst dienas kārtībā, kad vēlies iedziļināties sportisko aktivitāšu niansēs. Aiz Fitbit Premium mēnešmaksas slēpjas Health Metrics sadaļa, kurā ir padziļināti dati par elpošanu, par skābekļa saturu asinīs, papildu informācija par sirdsdarbību.

    Fitbit SmartTrack ir iespēja, kas automātiski sāk sekot aktivitātēm, ja tās ir ilgākas par 15 minūtēm, bet šī iespēja neaktivizēt GPS. GPS tiek aktivizēts tikai noteiktos sporta veidos, piemēram, skriešanai un velobraukšanai ārpus telpām.

    Fitbit Versa 3 darbību pretstatīju Galaxy S21 sērijas viedtālrunim kopā ar Polar pulsa jostiņu un te varēja redzēt, ka Versa 3 nav ideāli precīzs ar GPS datiem, bet pulsa darbības novērtējums ir visai pieņemams velobraucējiem. Nemācēšu komentēt par skriešanu, kur tomēr kratīšanās var būt lielāka. Uz nobrauktiem aptuveni 35 kilometriem Versa 3 pazaudēja 450 metrus, kas nu nemaz nešķita pieņemami. Nekādos tuneļos nebraucu, minos pārsvarā pa lauku, nekādi dižmeži apkārt nebija, tik vien cik četras reizes zem viadukta nācās izbraukt.

    Bezkontakta maksājumi ar Fitbit Pay

    Šis un vairāki citi Fitbit viedpulksteņi un fitnesa aproces piedāvā Fitbit Pay bezkontakta maksājumu atbalstu. Tādējādi varam ērti veikt maksājumus pat neizvelkot no kabatas vai somas mūsu mobilo telefonu vai maksājumu karti. Fitbit Pay atbalstīto finanšu iestāžu saraksts gan ir nepilnīgs, jo Latvijā mēs varam šajā pulkstenī pievienot arī, piemēram, Citadeles bankas izsniegtās kartes.

    Karšu pievienošana notiek no Fitbit mobilās lietotnes attiecīgās pievienotās ierīces iestatījumos. Tālāk iestatīšanas vednis mums pajautās ievadīt maksājumu kartes datus un mūsu adresi.

    Kad būsim pareizi ievadījuši kartes datus, notiks verifikācijas process līdzīgi kā tas notiek citām bezkontakta maksājumu sistēmām. Vienkāršākais veids ir veikt verifikāciju uz mūsu mobilo telefona numuru. Šajā procesā tiks atsūtīta īsziņa un jau pēc īsa brīža karte ir verificēta un pievienota Fitbit Pay sistēmai.

    Pats apmaksas process ir vienkāršs. Nonākam pie maksājumu termināļa, paturam pulksteņa kreiso pogu kādu brītiņu, uz ierīces displeja ieraudzīsim maksājumu kartes attēlu un varam pulksteni pietuvināt terminālim, lai veiktu maksājumu. Tik vienkārši!

    Nobeigumā

    Fitbit Versa 3 varētu būt laba alternatīva tiem, kuri iekāro zeltītas krāsas kantainu pulksteni (lasi – Apple Watch). Tiesa, Fitbit Versa 3 pieejams arī melnā krāsā. Pulksteņa uzbūve šķiet pārliecinoša, izmantoti labi materiāli, bet tie lieki nesadārdzina Versa 3.

    Viedo iespēju klāsts ir pietiekams, bet negaidi, ka lietotņu uzstādīšana pavērs kādus jaunus apvāršņus. Lai arī Fitbit Versa 3 saskarne ir glīta un vienkārša, tomēr ik pa laikam pulkstenis niķojās, nevēlējās vairākās reizes veikt atjauninājumu un nestrādāja balss zvanu iespēja.

    Kopumā gribētos Fitbit Versa 3 nosaukt par lielu, foršu fitnesa aproci ar GPS, bet šis pulkstenis īsti nevar kvalificēties viedpulksteņa nosaukumam, lai arī 180 eiro cena liecina par pretējām domām ražotāja nometnē.

    Patika

    • ļoti glīts un atsaucīgs ekrāns
    • ērta divu izmēru siksniņa komplektā
    • beidzot Versa sērija tiek pie GPS
    • pieklājīgs akumulatora darbības laiks un ātra uzlāde

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • grūti darbināma sānu poga
    • sporta entuziastiem nāksies maksāt par Fitbit Premium
    • dažas programmatūras kļūdas (balss zvani nestrādā)
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Nelabojams
    25.09.2021 10:18

    Cik tad maksā tas gana dārgais premium serviss?

    hmmm :)
    13.10.2021 11:37

    Forši, bet cik precīzi tas parāda sirdsdarbības ritmu? Kapēc visiem profesionāliem sportistiem ir tomēr josta uz krūtīm?

    Reklāma