Web Analytics
More
    Reklāma

    NASA visurgājējs “Perseverance” gatavojas vākt pirmos Marsa paraugus

    Jaunākie raksti

    Pēc vairāk nekā piecu mēnešu ilgas atrašanās uz Marsa virsmas, NASA visurgājējs robots “Perseverance” beidzot gatavs sākt savu galveno misiju – izpētīt iespaidīgo, 45 km garo ieplaku – Jazero krāteri un savākt tur esošos paraugus.

    Līdz šim “Perseverance” lielāko daļu sava laika uz Sarkanās planētas pavadīja, testējot savas sistēmas un palīdzot lidaparātam “Ingenuity Mars”. Protams, pa šo laiku robots arī uzņēmis video, foto, pašbildes, ļaujot Zemes iemītniekiem iepazīties ar šo tuksnešaino un noslēpumaino planētu.

    Reklāma

    NASA visurgājēja “Perseverance” selfijs. Avots: NASA

    Tikmēr Jazero krāterī robots plāno savākt iežu paraugus. Tiek uzskatīts, ka tur reiz atradies ezers un līdz ar to arī kāda veida dzīvības formas. Iegūtie paraugi zinātniekiem ļautu  noskaidrot, vai uz Marsa tik tiešām kādreiz rosījās kāds dzīvs organisms un kāds tas bijis.

    Šajās dienās “Perseverance” dodas uz šī krātera iekšpusi, ko dēvē par Cratered Floor Fractured Rough. NASA norāda, ka šīs teritorijas lielums ir apmēram 4 km2 un tajā varētu atrasties dziļākie un senākie iežu slāņi. Kad robots būs ievācis šo paraugus, ar citiem rīkiem tos varēs analizēt tālāk. Ja ievāktais paraugs tiks uzskatīts par vērtīgu, to noglabās, lai vēlāk varētu transportēt uz Zemi, kur pie to padziļinātākas izpētes ķersies zinātnieki, izmantojot modernākos analīzes rīkus.

    Papildus paraugu vākšanai un seno dzīvības pazīmju meklēšanai NASA robots pētīs un ievāks datus par Marsa ģeoloģiju, klimatu, kas būs noderīgi nākotnes lidojumiem uz šo planētu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma