Web Analytics
More
    Reklāma

    Dubaijā ar dronu palīdzību radītas mākslīgās lietavas

    Jaunākie raksti

    Šis gads visā pasaulē izceļas ar īpaši lielu karstumu un sausumu. Piemēram, Āfrikā un Apvienotajos Arābu Emirātos šādi laikapstākļi gan nav nekas jauns, tāpēc aktīvi tiek meklēti risinājumi cīņai ar radīto postu. Maija beigās jau rakstījām, ka Dubaijā plāno eksperimentu – ar elektrisko dronu palīdzību radīt mākslīgo lietu. Šķiet, tas ir izdevies, jo nesen nofilmētas šim reģionam neraksturīgi intensīvas lietavas.

    Spēcīgais lietus bija nevis mātes dabas roku darbs, bet gan elektrisko dronu nopelns. Tie radīja lietu, “notverot” mākoņus ar elektrisko lādiņu un uzlādējot tajos esošās ūdens piles.

    Reklāma

    Elektriskie lādiņi mudināja ūdens pilītes kondensēties, kļūt lielākām un galu galā tik smagām, lai nokristu un sasniegtu zemi. Lai arī tādā valstī kā AAE, kur valda spēcīgs karstums, arī lieli ūdens pilieni bieži vien nesasniedz zemi, ar šo tehnoloģiju tos var uzlādēt pietiekami noturīgus pret karsto gaisu. Līdz ar to šis eksperiments pierādīja, ka lietus radīšanā elektrībai ir būtiska nozīme.

    Lielas uzslavas par šī eksperimenta veiksmīgo norisi pienākas Lielbritānijā esošās Rīdingas universitātes pētniekiem, kuri pavadījuši ievērojamu laiku pie tā visa. Pēdējā gada laikā viņi veikuši līdzīgus eksperimentus ar gaisa baloniem, savukārt šī gada sākumā ķērās pie droniem.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Arčiņš
    28.07.2021 10:22

    Interesanti! Būs jāpameklē bišku vairāk info par šo. Neesmu sazvērestības teoriju piekritējs ,bet jautājums parādās , vai Omānas trakie plūdi nav saistīti ar šo eksperimentu?

    info
    28.07.2021 10:24

    ok, paliek vēl sniegs, lietus izgaiņāšana un tad jau visu salinkot, lai no vadības centra kontrolē visu – balti ziemassvētki, lietus periodos, kad mazāk traucē un vairāk nepieciešams… :D

    Maisinsvaig
    28.07.2021 11:31

    Oho. Cik lielu teritoriju tādi droni var nosēt? Un teorētiski tādā veidā nevar sākt apzaļumot visu, kas vien ienāk prātā? Un noslīcināt pretinieku otrā frontes galā?
    Ko Nestle par šito saka?

    AC/DC
    28.07.2021 18:49

    Tas viss neizklausās pārāk ticami. Jā, lietu var izraisīt ar ķīmiju, bet samērā lokāli. Iespējams, ar elektrību arī var provocēt lietu, bet nestādos priekšā kādu enerģijas daudzumu tam varētu vajadzēt. Nedomāju, ka štruna droni ko tādu spēj uzkrāt un nodrošināt.
    https://m.youtube.com/watch?v=4_sC7_yCVF4

    vUps
    28.07.2021 21:26

    Ja nebūsi vakcinējies, lietus tev nespīd!? 🤪
    Bet vai šādi, ilgstoši radot lietu mākslīgi, tas neietekmē pārējo klimatu citur?

    Reklāma