Web Analytics
More
    Reklāma

    Zinātnieki meklē veidus, kā droni varētu kontrolēt laikapstākļus

    Jaunākie raksti

    Dažādās pasaules valstīs laikapstākļi atšķiras pat ļoti krasi. Ir reģioni, kur nepārtraukti līst vai snieg, citviet – valda ilgstošs un postošs sausums. Klimata pārmaiņu dēļ pārāk ilgie sausuma periodi, piemēram, Āfrikā un Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE), likuši izžūt ūdenstilpnēm, stipri ietekmējot daudzu sugu dzīvotspēju. Šī ir viena problēma, ko klimata pārmaiņu jomā varētu palīdzēt risināt tehnoloģijas.

    AAE kopš 2017. gada finansējusi deviņus projektus kopumā 15 miljonu ASV dolāru apmērā ar mērķi izstrādāt risinājumus, kuri veicinās laikapstākļu pārmaiņas un lietus rašanos.

    Reklāma

    Pie viena no šādiem projektiem strādā Lielbritānijā bāzētās Rīdingas universitātes pētnieki, kuri lietus līšanu plāno veicināt ar bezpilota lidaparātiem. Doma ir tāda, ka droni “notver” mākoņus ar elektrisko lādiņu un uzlādē tajos esošās ūdens piles. Viens no projekta dalībniekiem skaidro, ka ar elektriskā lādiņa palīdzību plānots radīt pietiekoši lielas ūdens piles, kuras būtu spējīgas nokļūt līdz zemei un samitrināt to.

    Šādu eksperimentu jau drīzumā paredzēts realizēt Dubaijā, jo tur debesīs bieži vien redzami daudz mākoņu, kuri lietu gan nenes. Ja izmēģinājums kādā ziņā būs veiksmīgs,  iespējams, varēs pasapņot par to, ka tehnoloģijas kādreiz ļaus mums biežāk baudīt arī siltos saules starus.

    AvotsUnilad
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Māra
    28.07.2021 12:51

    Šī tehnoloģija uzsāk Trešo pasaules karu, kurā karos nevis ar tankiem vai atombumbu, bet ar sausumu. Uz jau sākušos klimata izmaiņu (globālās sasilšanas) fona šis ierocis būs visefektīvākais un mazās valstiņas būs pilnīgi bezspēcīgas.

    Čiekurs
    28.07.2021 13:29
    Reply to  Māra

    Rīta kāsis ir bijis stiprs!

    Reklāma