Web Analytics
More
    Reklāma

    Rimi ievieš risinājumu pārtikas atkritumu mazināšanai – mākslīgā intelekta šefpavāru

    Jaunākie raksti

    Tiek lēsts, ka Eiropas Savienībā 20% no kopējā saražotās pārtikas apjoma tiek izniekoti jeb nonāk atkritumos, kas rodas visā piegādes ķēdē: zemnieku saimniecībās, pārstrādes un ražošanas procesā, veikalos, restorānos un kafejnīcās, arī mājsaimniecībās. Lai risinātu šo problēmu, izglītotu un iesaistītu sabiedrību virzībā uz ilgtspējīgāku nākotni, Rimi ievieš unikālu digitālu rīku “Iztukšo ledusskapi”, kas ar mākslīgā intelekta palīdzību ģenerēs receptes no produktiem, kuri atrodami lietotāja krājumos.

    Jaunais rīks, kura beta versija integrēta Rimi interneta vietnē, ļauj lietotājam atzīmēt, kādi ir viņam pieejamie produkti vai ēdienu atlikumi, un no tiem virtuālais šefpavārs ģenerē veselīgas, kvalitatīvas receptes, kurās iekļautas izvēlētās sastāvdaļas. Rīks izstrādāts sadarbībā ar Dānijas jaunuzņēmumu Plant Jammer.

    Reklāma

    “Pārtikas atkritumi joprojām ir liela problēma. Rimi nesen veiktais pētījums rāda, ka pat 90% cilvēku Baltijā izmet pārtiku, jo tā ir sabojājusies, ilgstoši gaidot savu kārtu. Rimi pastāvīgi investē inovatīvās tehnoloģijās, kas palīdz precīzi prognozēt pārtikas pasūtījumus un uzraudzīt “ieteicams līdz” marķējumu uz produktiem, lai mazinātu pārtikas atkritumu rašanos mūsu darbībā. Nu kopā ar partneriem esam atraduši veidu, kā arī mūsu klientiem palīdzēt ceļā uz šīs problēmas risinājumu. Inovatīvais digitālais rīks ļauj tikai ar dažiem klikšķiem pastāstīt, kas aizķēries mūsu ledusskapjos un pieliekamajā, un mākslīgā intelekta šefpavārs paveic pārējo darbu, apvienojot sastāvdaļas gardu, veselīgu ēdienu receptēs,” stāsta Liene Perija, Rimi Baltic digitālās attīstības direktore.

    Rīka izstrādātāji, dāņu jaunuzņēmums Plant Jammer, kopā ar pieredzējušiem pavāriem apmācījuši mākslīgo intelektu, balstoties uz galvenajiem gardas maltītes pamatprincipiem, kas katrā ēdienreizē apvieno umami, skābu, saldu, kraukšķīgu, aromātisku un sātīgu garšu, kā arī vairāk nekā viena miljona lietotāju pieredzes analīzi un pareizas produktu pagatavošanas principiem. Rīka lietotājiem pieejams teju neskaitāms recepšu klāsts – sacepumi, zupas, picas, makaronu ēdieni, salāti, tako, risoto, pīrāgi, sautējumi un daudzi citi ēdieni, kas piemēroti visdažādākajām gaumēm, arī vegāniem un veģetāriešiem.

    “Mēs cenšamies ne tikai atvieglot atbildes meklējumus uz vienu no biežāk uzdotajiem jautājumiem – ko šodien ēdīsim, bet arī mudināt cilvēkus ēst veselīgāk, izmest mazāk pārtikas un dažādot savu ēdienkarti ar mūsu radītās platformas palīdzību,” saka Mikaels Hāse (Michael Haase), Dānijas jaunuzņēmuma Plant Jammer izveidotājs un vadītājs.

    Jaunā Rimi rīka beta versija bez maksas pieejama Rimi vietnē: www.rimi.lv/iztukso-savu-ledusskapi

    Plant Jammer dibināts 2016. gadā. Lietotni “Iztukšo ledusskapi”, uz kuras balstīts arī Rimi risinājums, šobrīd izmanto vairāk nekā 200 000 cilvēku visā pasaulē. Pagājušajā gadā Dānijas jaunuzņēmums piesaistīja 4 miljonus eiro lielas investīcijas no tādiem pazīstamiem uzņēmumiem kā Miele un Dr. Oetker.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    17 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    21.07.2021 13:03

    būtu labāk nocenojuši produktus uz termiņa beigām, citādi aiz Rimi veikaliem pilni konteineri.

    Rudolfs
    21.07.2021 14:32
    Reply to  digitalk

    Ideja jau skaista, bet realitātē, ja nemaldos, lielu daļu tās pārtikas savāc atpakaļ ražotājs. Arī ļoti iespējams, ka pie mūsu pirktspējas šāds modelis ne pārāk strādā. Visi tik gaidīs, kamēr prece būs nocenota.

    digitalk
    21.07.2021 14:50
    Reply to  Rudolfs

    Maximā strādā, bet Rimi nez kāpēc pārstās? tu reāli gaidīsi, kamēr pēc nedēļas varbūt (ja nebūs izpirkts) uz vienu dienu parādīsies nocenots krējums, ja tev to vajag šovakar? :D vai tomēr paņemsi kādu ar lielveikala atlaidēm (ja jau jātaupās) šodien?

    Aigars Axx
    22.07.2021 01:01
    Reply to  digitalk

    Krējumu ņemšu ja būs gana svaigs, bet ir ļotu daudz lietu, kuras pērku tikai ja ir dzeltenā cena… Tās lietas, kas nebojājas, tiek pirktas tā, lai pietiktu līdz nākošajai akcijai. I nekāda vaina. Ja runājam par rimi, tad vienīgā aršķirība, ka tur viss ir dārgāks.

    Rudolfs
    22.07.2021 09:53
    Reply to  digitalk

    Ir noteikti pietiekami cilvēki, kas tā arī darīs (lasīt zemāk). Lai taupītu naudu ņems jebko, kas ir nocenots tajā dienā (kad biju students UK arī tieši tāpat darīju). Droši vien kā tas strādā ciparos zina tikai Rimi, bet pilnīgi iespējams tur ir sarēķināts, ka negūtā peļņa no citiem produktiem ir lielāka nekā zaudējumi izmetot preces miskastē.

    Tuvāk mājām, tuvāk miskastei
    22.07.2021 11:40
    Reply to  Rudolfs

    Jebkurā gadījumā visu sedz ražotājs un rimi bešā nepaliek. Ja produkts nocenots un pārdots, Rimi nopelna tāpat, bet ražotājs nesaņem atpakaļ preci ar izbeigušos termiņu un 0 vērtību, kura vēl jāsavāc un kaut kur arī jāizmet, bet saņem vismaz kādu kapeiku.

    Rudolfs
    22.07.2021 12:30

    Tas strādā tikai gadījumā, ja ražotājs uzņemas pats absorbēt zaudējumus par samazināto cenu. Bet tad atkal ieslēdzas matemātika par zaudēto peļņu nepārdodot preci par pilnu cenu. Pilnībā iespējams, ka tāda lielā atlaide precei ar tuvu beigušos termiņu, rezultātā pārvēršas zaudējumos.

    RIMI diez vai par pārdoto vienību piekritīs saņemt mazāku daļu, ja alternatīva ir saņemt no ražotāja preci ar svaigu termiņu un pārdot par pilnu cenu. Pilnībā iespējams, ka Maxima vienkārši ir ar mieru samazināt savu peļņas daļu, cerot to atpelnīt citur.

    Last edited 2 years ago by Rudolfs
    digitalk
    22.07.2021 15:06
    Reply to  Rudolfs

    no kurienes pārliecība, ka alternatīva ir saņemt preci ātrāk par piegādes grafiku? tajā, pēdējā termiņa dienā, stāv prece, kuru vakarā ielādēs miskastē vai atdos ražotājam izmest miskastē. atlaide ir stimuls kādam to nopirkt un nepārvērst atkritumos.

    Rudolfs
    23.07.2021 10:17
    Reply to  digitalk

    Domā piegādes grafikā nav jaunas preces ņemot vērā derīguma termiņu? Tiešām?
    Lielām korporācijām kā Rimi diez vai ļoti rūp, ka pārtika aiziet atkritumos (kamēr no tā nav pietiekami slikts PR). Tie ir tikai cipari.

    Itanium
    21.07.2021 15:14

    Ui, jā, pievienotajā bildē ir redzams izcils AI paraugdemonstrējums. Atrod recepti, kurā ir vismaz viens produkts, ko esi izvēlējies – iespaidīgi.

    Aplams
    21.07.2021 15:15

    virtuālais šefpavārs :D visparastākais recepšu filtrs

    Jānis
    21.07.2021 15:32

    Pretīgi lasīt šos mārketinga murgus, kuri liek savus AI un ML atslēgas vārdus visur kur pagadās, jo acīmredzot mūsdienās viss ir “mākslīgais intelekts”. Bet realiātē – ir serveris ar lielu datubāzi ar tukstošiem receptēm un pa lielam tiek veikts konceptuāli “select from recipe where products contains (x, y, z… );”.
    Mākslīgais intelekts būtu, ja lietotājs atzīmētu kartupeļus, rīsus un makaronus un AI izveidotu neeksistējošu recepti ar šiem 3 produktiem un ar instrukciju kā pagatavot, un uzģenerētu arī bildi.

    Kālis
    23.07.2021 11:16
    Reply to  Jānis

    Precīzi. AI un ML “spējas” lielākajā daļā gadījumu pagaidām nav nekas diži vairāk par aplamiem mārketinga slavinājumiem. Tas ir kkāds riebīgs fetišs piedēvēt mašīnām to, ko tās nespēj, ar mērķi cilvēku parasto iedzīt vēl lielākā slinkumā un depresijā (lasi – sagatavot UBI saņemšanai un tā tālāksekojošajai atdošanai lielajām korporācijām).

    22.07.2021 07:36

    Prātā nāk Centis Ūbele, viņš zināja, kas ir jādara, lai aizvakardienas salāti būtu arī rītdienas salāti vai kreptīga gulašzupa.

    Last edited 2 years ago by Artis Ābols
    Krotow
    22.07.2021 10:18
    Reply to  Artis Ābols

    Par Ūbeli jaunā paaudze mož pat nezina :D Maxima tagad varētu uztaisīt savu virtuālo Centi konkurencei ar RIMI.

    PAV
    22.07.2021 11:54

    Doma laba – iztērēt visu ledusskapī esošo, lai nevajadzētu mest laukā. Būtu forši un labprāt lietotu, bet… atrauts no realitātes. Realitāte: atveram ledusskapi, pakasām vēderu, un mēģinām kko izdomāt paēst no ledusskapī esošiem pārpalikumiem – uz veikalu nav vēlēšanās iet pēc kā papildus.

    AI neieraudzīju. Būtu, vismaz, produktu atpazīšana un daudzuma novērtēšana…

    Ievadīju diezgan daudz ikdienā ledusskapī atrodamo pārtikas produktu – nevienā no piedāvātām receptēm nav izveidojamas – tiek pieprasīti papildus ingredienti. Pie kam – gribēju ievadīt pārpalikumu no vakar gatavotā – vārīti stampāti kartupeļi – nikā. :D

    Šeit varētu saintegrēties ar Rimi kartes uzkrāto informāciju par pēdējiem pirkumiem un uz to pamata automātā piedāvāt ko gatavojamu.

    Tobits
    22.07.2021 21:54

    Sūds.. ja ievadu miltus un kefīru, loģisks rezultàts būtu pankûkas. Nevis kaut kāds kišs miš, kur tiek izmantota tikai 1 ēdamkarote no viena no produktiem

    4E82AFCC-FE9A-4677-BC1A-D0033865E6DF.png
    Reklāma