Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ZenScreen Touch MB16AMT pārnēsājamā monitora apskats

    Jaunākie raksti

    Šoreiz apskatam atbraukusi lieta, ko vai nu ļoti nevajag, vai arī tieši pretēji – šādu lietiņu iekāro jau no pirmā acu uzmetiena. Vasarā, kamēr darbi ir no mājām, bet gribas arī aizskriet līdz laukiem, būtu perfekti, ja varētu līdzi paķert ne tikai mazo 13 collu klēpjdatoru, bet arī lielo 27 collu monitoru. Ērti? Ne pārāk.

    ASUS ZenScreen Touch MB16AMT pārnēsājams monitors, kas izmantojams kopā ar klēpjdatoru, galddatoru, viedtālruni, spēļu konsoli vai pat fotoaparātu, varētu atvieglot šādu īsu gabalu ceļotāju un kafejnīcu mīļu ikdienu. ZenScreen Touch MB16AMT sevī apvieno 15.6 collu IPS ekrānu kopā ar skārienfunkciju un iespēju pievienot ZenScreen Touch pie ierīces ar USB Type-C vai HDMI.

    Reklāma

    ZenScreen Touch ir tikai 9 mm biezs un tas sver nieka 900 gramus, tāpēc šo pārnēsājamo monitoru somā gandrīz nejutīsi. ZenScreen Touch nāk komplektā ar visu, kas nepieciešams – atbalsta kāju un maciņu vienā ietaisē, visiem savienojuma vadiem un pat digitālo irbuli, lai būtu ērtāk darboties skārienekrānā.

    Tehniskā specifikācija

    • Ekrāna izmērs: 15.6 collas
    • Izšķirtspēja: 1920 x 1080
    • Attēla atsvaidze: 60 Hz
    • Reakcijas laiks: 5 ms (GtG)
    • Paneļa tips: IPS, skārienjutīgs līdz 10 pieskāriena punktiem vienlaicīgi, digitālā irbuļa atbalsts
    • Krāsas: 260 000
    • Spilgtums: 250 cd/m², flicker-free izgaismojums
    • Kontrasts: 700:1, ASUS Smart Contrast Ratio (ASCR) 10000000:1
    • Malu attiecība: 16:9
    • Ekrāna aizsargpārklājums: Hard Glass 3H
    • Savienojumi: Micro-HDMI, USB-C (Alt mode) x2, 3.5 mm austiņu
    • Skaļruņi: 2x 1W
    • Iepakojumā: USB Type-C uz USB Type-C vads ar pāreju uz Type-A, HDMI uz micro-HDMI vads, lādētājs, ASUS Smart case, ZenScreen irbulis
    • Akumulators: 7800 mAh
    • Enerģijas patēriņš: zem 12 W
    • Izmēri: 359.7 x 227.4 x 9.0 mm
    • Svars: 900 grami
    • Cena: ap 390 eiro interneta veikalos

    Izskats un uzbūve

    Esmu patīkami pārsteigts, jo ZenScreen Touch it nemaz nešķiet lēti plastmasīgs vai trausls – ierīces aizmugures daļu sedz alumīnijs, tas ieturēts ASUS ierasti pelēcīgajā tonī ar sīku, koncentrisku riņķa līniju rakstu un ASUS logo aizmugurē. ZenScreen Touch aizmugrē nekas vairāk nenotiek, šo ekrānu nevarēs stiprināt pie VESA monitora kājas vai sienas statīva, tam tas nav paredzēts.

    Priekšpusē atrodas ieslēgšanas poga un arī piecvirzienu navigācijas poga. Visai dīvains šķiet caurums blakus ierīces ieslēgšanas pogai, bet tas paredzēts irbuļa ievietošanai, lai nostādītu ZenScreen Touch vertikāli arī bez ASUS Smart case izmantošanas. Un ar irbuli ZenScreen Touch stāv ļoti stabili gan ainavas, gan portreta skatā pat tad, ja izmantosi skārienfunkcijas. Šis ir jauks triks no ASUS dizaineru puses.

    Ierīces kreisajā sānā izvietotas pieslēgvietas un abpus ekrānam arī nelieli, visai vāji skaļruņi. Manuprāt, tie ir visai pieņemami tik plānai ierīcei, bet paši par sevi skaļruņi nav diez ko baudāmi.

    ZenScreen Touch komplektā nāk ASUS Smart case – aizsargmaciņš un atbalsta kāja vienā ietaisē. Tas ir plāns, šķiet izturīgs un uz galda notur ZenScreen Touch vertikāli gan ainavas, gan portreta skatā. Turklāt ASUS Smart case ļauj izvēlēties starp diviem ekrāna novietojuma leņķiem.

    ZenScreen Touch komplekts ir ļoti pilnīgs – te atradīsi USB Type-C uz Type-C vadu, Micro-HDMI uz HDMI vadu, ASUS Smart case aizsargmaciņu, USB Type-C uz Type-A pāreju, ZenScreen irbuli un lādēšanas ierīci ar 18 W lādēšanas jaudu.

    Akumulators

    ZenScreen Touch ir 7800 mAh akumulators, ražotājs sola, ka ar vienu uzlādi varēsi monitoru izmantot aptuveni 4 stundas, kad arī gandrīz atbilst patiesībai. ZenScreen Touch nav super spilgts, bet to arī nav paredzēts izmantot ārpus telpām. Telpās iespējams turēt ZenScreen Touch spilgtumu uz aptuveni 60% līdz 80%, tad arī iespējams ar vienu uzlādi tuvoties 4 stundu atzīmei.

    ZenScreen Touch neizsūc dzīvības sulu no savienotās ierīces, tāpēc to var bez raizēm slēgt klāt pie klēpjdatora arī tad, ja paredzēts strādāt ilgi. Kad ZenScreen Touch akumulators sasniedz 20% vai zemāku uzlādi, parādās piedāvājums ZenScreen Touch lādēt no savienotās ierīces, bet to vari ignorēt. Ja pievienosi ZenScreen Touch pie klēpjdatora ar USB Type-C un izvēlēsies veikt uzlādi no datora, tad jāsāk skatīties uz klēpjdatora lādētāja jaudu. Man ar ZenScreen Touch + ASUS paša klēpjdatoru, kam ir 65 W Type-C uzlāde, Windows rādīja, ka norit lēna klēpjdatora uzlāde. Attiecīgi ar 65 W Type-C lādētāju var būt par maz, lai vienlaicīgi nobarotu gan klēpjdatoru, gan arī ZenScreen Touch.

    ZenScreen Touch ir viena no retajām ierīcēm, kas spēj sasniegt ražotāja solīto akumulatora darbības laiku. Dīvaini likās, ka ZenScreen Touch līdzi tiek dots Type-C uz Type-C vads, bet lādētājs ir ar USB Type-A un lādēšanai nākas izmantot pāreju no USB Type-C uz USB Type-A.

    Saskarne

    ZenScreen Touch ir loģiska un ērta saskarne. Varbūt pārnēsājamam monitoram šī saskarne pat ir par plašu. Saskarne pārvaldāma ar nelielu džoistiku, bet jāsaka, ka džoistiks ir jāstumda ar naga galu, jo tas ir nedaudz iegremdēts ZenScreen Touch korpusā.

    ZenScreen Touch saskarnes izveidē ASUS vadījies no parastiem monitoriem – te ir viss vajadzīgais, turklāt iestatījumi maināmi bez kaut kādām speciālām darbībām, kā tas bijis vienā citā apskatītā pārnēsājamā monitora gadījumā, kur visi iestatījumi griezās pa apli – ja kaut kam paskrēji garām, nācās iet cauri visam vēl vienu reizi.

    Attēls

    Vērtēju, ka ZenScreen Touch rādītais attēls ir aptuveni tāds pats, kādu sagaidām no ne pārāk dārga biznesa klases klēpjdatora. ZenScreen Touch ir IPS matrica, ekrāns darbojas ar 1920 x 1080 izšķirtspēju, 60 Hz, SDR režīmā, bet tikai ar 260 000 krāsu attēlojumu, lai arī Windows šo atpazīst kā 8-bitu monitoru. Blakus īstenam galddatora monitoram līdzīgā cenā ar 8-bitiem + FRC biznesa klases klēpjdators un arī ZenScreen Touch izskatās nedaudz blāvi, bet kopumā ZenScreen Touch rādītais attēls ir ļoti labs šādai mobilai ierīcei. ZenScreen Touch ir visai labi skatu leņķi, par tiem sūdzēties būtu grēks.

    Speciāli ar ZenScreen Touch pastrādāju pie loga, kas iziet uz dienvidu pusi, un šajās mākoņainajās maija dienās ar ZenScreen Touch piedāvāto 250 cd/m² spilgtumu ir pietiekami un pat nedaudz pāri paliek. Tiešā Saules gaismā ZenScreen Touch nebūs lietojams, bet kopumā spilgtums un kontrasts arī pamatīgi pārspēj manas gaidas. Ar Sauli gan uzmanīgi, jo ZenScreen Touch spēj darboties tikai līdz 35 grādu karstumam, kas varētu būt saistīts ar to, ka ZenScreen Touch iekšā ir akumulators.

    Var sacīt, ka ZenScreen Touch gandrīz nemaz necieš no backlight bleeding, kas šādas cenas ierīcei ir tikai normāli.

    1920 x 1080 izšķirtspēja 15.6 collās nav ideāla (esmu nelokāms 1440p fans), bet ir ļoti pieņemama, lai paplašinātu klēpjdatora ekrāna laukumu. ZenScreen Touch iespējams pievienot arī pie galddatora, spēļu konsoles, viedtālruņiem un pat fotoaparāta. Par fotoaparāta savienojumu nevarēšu komentēt, tāds man nepieder un nekas arī nebija pie rokas. Bet ar viedtālruņu savienojumu var būt un var nebūt – viedtālrunī jāuzstāda ZenScreen Touch un DisplayLink Presenter lietotnes, kā arī viedierīcei ir jāatbalsta Host Storage un HID multi-touch iespējas.

    ZenScreen Touch nesadarbosies ar Snapdragon 845 viedtālruņiem, par jaunākiem procesoriem Snapdragon procesoriem ir neviennozīmīga informācija, bet man nebija iespējas pārbaudīt ZenScreen Touch kopā ar Snapdragon viedtālruņiem.

    Ar Samsung Exynos procesoriem (sākot no Galaxy S8) ZenScreen Touch būtu jāsadarbojas vienmēr, vismaz tā tiek solīts. Ar man šobrīd pieejamo Galaxy S21 Ultra viss norit kā pa diedziņu, jo viedtālrunim ir iekšā DeX, kas nozīmē vien to, ka varam pievienot ekrānu ar USB Type-C un uzreiz tiek piedāvāts pāriet DeX režīmā ar viedtālruņa ekrānu datorpeles lomā.

    Ar macOS datoriem situācija ir nedaudz sliktāka – ZenScreen Touch sadarbojas ar macOS 10.15 vai vecāku (jā, vecāku!) operētājsistēmu, kā arī macOS gadījumā strādās tikai viena skāriena reģistrācija, bet ar citām ierīcēm ZenScreen Touch atpazīst vienlaicīgi 10 skārienus.

    Kopumā jāsaka, ka attēls mobilam ekrānam ir pat negaidīti labs, lai arī tika solīts tikai 260 000 krāsu, bet noteikti jāņem vērā ZenScreen Touch cena tomēr salīdzinoši ir ļoti augsta. Par šādu cenu iespējams iegādāties jau visai spējīgus 4K ekrānus galddatoriem ar 27 līdz 32 collām vai spēlēm paredzētus monitorus ar ar 165 Hz un sākuma līmeņa HDR400 atbalstu.

    Nobeigumā

    Jāsaka, ka biju sākotnēji nedaudz skeptisks, jo iepriekš bijusi darīšana ar visai viduvēji nostrādātiem līdzīgiem pārnēsājamiem monitoriem. ASUS šoreiz pierāda, ka ir uzkrāta pamatīga pieredze ar parastiem monitoriem un ar klēpjdatoru monitoriem, kas ļauj izveidot ZenScreen Touch ne tikai pieņemamu, bet pat labu un ikdienā pielietojamu. ZenScreen Touch nav ceļojuma monitors, bet gan neliels ikdienas monitors, kas ērti paņemams līdzi ārpus mājas vai ofisa telpām.

    ZenScreen Touch rāda negaidīti labu attēlu, lai arī tika solīts, ka krāsu daudzums ir salīdzinoši ierobežots. Esam pieraduši, ka ierastie monitori rāda vismaz 16.7 miljonus krāsu, bet ZenScreen Touch piedāvātās 260 000 krāsas var sākt justi tikai filmu skatīšanās laikā.

    Ļoti patīk, ka ZenScreen Touch līdzi tiek dots aizsargmaciņš, kas izmantojams par atbalsta kāju, kā arī irbuli var veiksmīgi izmantot ZenScreen Touch atbalstam. Dīvaina šķiet lādēšanas ierīces izvēle – kāpēc gan tā nav uzreiz ar USB Type-C? ZenScreen Touch gan tikai saņēmis Qualcomm QuickCharge 3.0, kam pietiek ar parastu USB Type-A spraudni.

    ZenScreen Touch ir nenoliedzami visai dārgs, bet arī lieliski nostrādāts pārnēsājamais ekrāns. Labākais, kas šajā kategorijā redzēts.

    Patika

    • super kvalitāte uzbūvei
    • plāns, viegls, pieklājīgi dizainīgs
    • attēla kvalitāte 260 000 krāsu arī vairāk nekā laba
    • plašs līdzi doto aksesuāru klāsts

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • šāds pārnēsājams monitors ir visai dārgs
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    User1
    01.06.2021 13:26

    Nekad nesapratīšu šos matricu downgrade portatīvajās ierīcēs. Visur tagad bāž tos 6 bitu paneļus (256k krāsas). Vienu tādu netīšām nopirku un vienkārši pretīgi lietot to portatīvo pa gandrīz štuku. Īpaši, ja iepriekš ir strādāts ar normālu ekrānu.

    Krotow
    01.06.2021 21:50
    Reply to  User1

    Lētāk ir ražot vienu un to pašu paneli uzpimpotajām ķīniešu noname planšetēm un apgraizītas šīs pašas planšetes kā pārnēsājamos monitorus :) Klients apēdīs…

    Māris
    01.06.2021 18:45

    Varēja jau arī kameru iebūvēt…

    Reklāma