Web Analytics
More
    Reklāma

    “SpaceX” atklāj detaļas par plānoto “Starship” pirmo orbitālo lidojumu

    Jaunākie raksti

    Tie, kuri sekoja līdzi pēdējam “SpaceX” raķetes “Starship” prototipa “SN15” testam, bija liecinieki tam, ka pirmo reizi iznākums bija ļoti veiksmīgs un tā vienā gabalā noslēdza šo izmēģinājumu. Tas iezīmēja spožāku nākotni “SpaceX” plāniem veikt pirmo orbitālo lidojumu ar veselu “Starship” sistēmu, kurā ietilpst pats kosmosa kuģis “Starship” (upper stage) un pirmā posma raķete “Super Heavy” (booster stage). Palaišanas datums sākotnēji bija nolikts 1. jūlijā, taču šķiet, ka kompānija pati sapratusi, ka līdz tam laikam šo ieceri neizdosies realizēt. Taču, kas ir svarīgi – vismaz plāns par šo lidojumu ir gatavs, un “SpaceX” ar to arī labprāt iepazīstina.

    “Starship” sistēma tiks palaista no “SpaceX” Teksasas mītnes Boka Čika. Lidojuma trešajā minūtē booster stage posms atdalīsies un apmēram piecas minūtes vēlāk piezemēsies Meksikas līcī. Savukārt pats kosmosa kuģis “Starship” turpinās savu lidojumu. Paredzēts, ka tas sasniegs orbītu un veiks gandrīz pilnu riņķojumu ap Zemi, atrodoties maksimāli 115 km augstumā. 90 minūtes pēc palaišanas kosmosa kuģim būtu jāpiezemējas netālu no Havaju salām.

    Reklāma

    Avots: SpaceX

    Orbitālajā lidojumā “SpaceX” varēs labāk novērtēt “Starship” lidošanas manevrus, ko nevar simulēt, izmantojot datoru. Kompānija norāda, ka šajā misijā plāno ievākt pēc iespējas vairāk datu, kas ļaus izvērtēt, vai nepieciešami kādi uzlabojumi “Starship” konstrukcijā, lai vajadzības gadījumā varētu izveidot vēl labāku, lidojumam un mērķa sasniegšanai pielāgotāku kosmosa kuģi.

    “Starship” sistēmas izveides primārais mērķis ir veikt starpplanētu lidojumus, kas ļaus gan cilvēkus, gan kravu nogādāt uz Mēnesi un Marsu. Šeit jāpiemin, ka NASA nesen noslēdza 2,9 miljardu dolāru vērtu līgumu ar “SpaceX” par cilvēku nosūtīšanu uz Mēnesi ar “Starship” kosmosa kuģi.

    Dokumentā, ko uzņēmums iesniedzis Federālajai sakaru komisijai, nav norādīts konkrēts datums, kad šis lidojums varētu notikt. Īlons Masks un “SpaceX” prezidente Gvinne Šotvela norādījuši, ka misija notiks līdz šī gada beigām. Vienlaikus pievienotajā e-pastā norādīts, ka lidojuma iespējamais datums varētu tikt nolikts līdz 2022. gada 1. martam.

    AvotsVerge
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ernests
    17.05.2021 23:12

    Izskatās, ka SpaceX ar Starship progresu ir pietiekami apmierināti, lai nejustu vajadzību steigties tos testēt un laist kārtējā 10km lidojumā. Šobrīd galvenā prioritāte ir palaišanas platforma, montāžas tornis un degvielas tvertnes/stacija orbitālajiem lidojumiem, pie kā arī notiek aktīvs darbs.

    Reklāma