Web Analytics
More
    Reklāma

    NASAi aizstājot “Roscosmos” ar “SpaceX”, Krievija ķeras pie savas kosmosa stacijas būves

    Jaunākie raksti

    Pirms pāris dienām ziņojām, ka ar “SpaceX” dalību misijā “Crew-2” Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS) veiksmīgi tika nogādāti četri NASA astronauti. Šī bija otrā oficiālā šāda “SpaceX” misija, kas nozīmē, ka ne cik ilgs laiks nav pagājis kopš šo darbiņu veica Krievijas kosmosa korporācija “Roscosmos”. Tagad, kad “Roscosmos” vairs nepiedalās šajās misijās, Krievija nolēmusi sākt būvēt pati savu kosmosa staciju un līdz ar to pārtraukt sadarbību ar ASV visā, kas attiecas uz SKS.

    Ar plāniem sākt kosmosa stacijas būvniecību nācis klajā “Roscosmos” vadītājs Dmitrijs Rogozins. Sešus miljardus ASV dolāru vērtā stacija savu darbu varētu sākt 2030. gadā, kad to plānots ievietot orbītā. Ja šis plāns noritēs kā pa diedziņu, tas Krievijai varētu būt ievērojams izrāviens un jauns solis kosmosa izpētes jomā. Paredzēts, ka šo staciju  apkalpos roboti, savukārt astronauti tajā varētu ierasties periodiski. Tas saistāms ar to, ka Krievijas kosmosa stacija, visticamāk, atrastos vietā, kur tiktu pakļauta augstākam starojuma līmenim.

    Reklāma

    Par saviem starptautiskajiem partneriem šajā projektā Krievija varētu paziņot 2025. gadā, ļoti iespējams, ka to vidū nebūs ASV. Pats projekts kopumā plānots ar nacionālisma  pieskaņu, kas nozīmē, ka Krievija lielāko daļu aktivitāšu plāno darīt pati un apsver ierobežot ārvalstu astronautu dalību.

    Būtiski, ka Krievijas kosmosa stacijas būvniecība nav gluži lēmums no zila gaisa – tās izveide tiek plānota kopš 2015. gada. Turklāt “Roscosmos” vadītājs un vienlaikus toreizējais Krievijas vicepremjers Rogozins pats paziņoja, ka Maskava 2020. gadā vairs neiesaistīsies SKS aktivitātēs. Tāpēc īsti nevar teikt, ka NASA “Roscosmos” vietā speciāli izvēlējās “SpaceX”, jo galu galā tas bija Krievijas lēmums izstāties.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skābene
    27.04.2021 11:59

    Jauno krievu kosmosa staciju sauks “BANKROTS”. :)

    Reinis Rozitis
    27.04.2021 12:04

    Galvenais ir uzzīmēt “muļķiku”, izrādīt pa visiem mēdiju kanāliem, paziņot, ka būs 203x. gadā, izdalīt no budžeta naudu .. ar to arī kooperatīva darbība beidzas.

    Krotow
    27.04.2021 12:24
    Reply to  Reinis Rozitis

    Datorgrafikas tur tiešām būs daudz. Lai gan ieteiktu atturēties no pilnīgas pasākuma ignorēšanas. “Publika no austrumiem” ir uz daudz ko spējīga, ja tas jādara par spīti kaut kam. Izpildījums un galīgais rezultāts, protams ir cita lieta :) Lāči ar balalaikām un tonnas svētītā ūdens būs iekļauti komplektā.

    Reinis Rozitis
    27.04.2021 12:39
    Reply to  Krotow

    > ir uz daudz ko spējīga

    Nu jau vairs pat tikai principa pēc nē, tas tomēr kaut ko reāli arī izmaksā, bet nevienam barelus vairs nevajag, gāzes trubas (kas tieši šādu iemeslu dēļ guļ Baltijas jūrā) ar ir pilnīgā mīnusā un vienīgais darījumu “partneris” no austrumiem visu pieprasa un paņem pa lēto. Kā arī tad, kad viss ir aizlaists līdz 0, to visu arī tehnoloģiski pārskatāmā laikā vairs nepacelt..

    Tā kā tas tāpat kā lidošana uz Venēru, Mēness bāze utt ir tikai budžeta “razpils” (kā paši saka), kamēr ir vēl tāda iespēja..

    Last edited 3 years ago by Reinis Rozitis
    Normunds
    27.04.2021 12:42
    Reply to  Krotow

    Protams, ka tur strādās tikai roboti, jo dēļ plaisām un gaisa noplūdes cilvēkiem tur uzturēties būs bīstami :D

    Reinis Rozitis
    27.04.2021 12:57
    Reply to  Normunds

    Nav tak pat robotu https://www.theguardian.com/world/2018/dec/12/high-tech-robot-at-russia-forum-turns-out-to-be-man-in-robot-suit

    Ņemot vērā, ka cilvēka dzīvība (tur) nekad nav bijusi augstā vērtē, aizlīmēs tāpat kā esošajā SKS modulī – ar tējas maisiņiem..

    erv
    27.04.2021 13:09

    Gan jau būs tāpat kā ar bāzi uz Mēness līdz 2015 ;-)
    https://www.kommersant.ru/doc/988962
    Vispār “gan jau” ir lieki :)

    Arčiņš
    27.04.2021 15:47

    Droši var teikt, ka tos 6 miljardus apgūs .

    x-f
    27.04.2021 22:11

    Dmitrijs “Tramplīns” Rogozins

    Ernests
    27.04.2021 23:04

    Nekas tur nebūs. Krievijas atpalicība kosmosa tehnoloģijās turpina pieaugt, savukārt viņu finansiālās iespējas – samazināties.

    Normunds
    28.04.2021 08:47

    Kur viņi tik daudz ķieģeļu un cementa ņems, tai “kosmosa” stacijas būvei?

    Reklāma